Dodaj do ulubionych

Tabletki na uregulowanie okresu.!! Pomóżcie..!!

11.01.12, 17:19
Cześć kociaki! Od kilkunastu miesięcy nie mam okresu, czasami tylko dziwne plamienia. Wiem, ze spowodowane to jest, tym że rok temu bardzo schudłam. Ważyłam 48kg, przy wzroście 175cm... Dodam, że mam obecnie 15 lat. Teraz ważę 53, ale okres nie wrócił. Poszłam do ginekologa, pani mnie nie badała, ale kazala zrobić badania hormonów z krwi. Zrobiłam. Przyszłam do niej z wynikami, i ona przepisała mi jakieś tabletki na uregulowanie okresu, które nazywają się "Cilest". Zażyłam dopiero 3 tabletkę, ale zastanawiam się, czy będę po nich tyć(czego nie chce)! ;/ I jakie są najczęstsze skutki uboczne takich tabletek? Może ktoś z Was stosował? Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • charlotte__ Re: Tabletki na uregulowanie okresu.!! Pomóżcie.. 11.01.12, 19:09
      Cóż ja osobiście raczej okres mam regularny, no nie jest jakoś idealnie, ale nie mam długich przerw.. Ale teraz nie wiem co się dzieje, tydzień mi się już spóźnia, niby to nie jest dużo, ale nigdy jeszcze mi się nic takiego nie zdarzyło. Na prawdę nie wiem co się dzieje ..
      A co do tabletek to ich nie zażywałam..
      • kakus007 Re: Tabletki na uregulowanie okresu.!! Pomóżcie.. 11.01.12, 19:45
        Yh... Ale to tylko tydzień, a mi kilkanaście miesięcy. sad No i boje się skutków ubocznych tabletek! sad
    • allys Tabletki na uregulowanie okresu.!! Pomóżcie.. 11.01.12, 21:08
      Poczytaj na forach może ktoś to stosował i powie Ci czego możesz się spodziewać.
      Osobiście wiem tylko tyle, że po każdych tabletkach hormonalnych możesz przytyć, mogą boleć Cię piersi (mogą być obrzmiałe i nieco urosnąć), możesz odczuwać mdłości, większy apetyt, częste migreny, wahania nastroju..
      Ale wszystko to powinno występować w minimalnym stopniu. Jeśli będzie inaczej np. odnośnie nastroju - będziesz godzinami siedzieć pod stołem i ryczeć - powinnaś zmienić stosowane leki.
    • just...me Re: Tabletki na uregulowanie okresu.!! Pomóżcie.. 12.01.12, 12:34
      Waż się, jak zobaczysz, że tyjesz to je odstawisz i tyle. Często na uregulowanie okresu przepisuje się tabletki anty, może to właśnie to? Ja też mam strasznie rozregulowany okres, zazwyczaj mam co 40 dni i to bardzo krótki, innym razem 2 razy w miesiacu, kiedy przerwałam dietę. Też się odchudzałam przez ostatnie pół roku i to dość mocno, mam podobny wzrost do ciebie. U lekarza z tym nie byłam, niby powinnam, ale kto w naszym wieku domagałby się okresu co 28 dni, kiedy normalnie ma co 40? Jakoś narazie mi to nie przeszkadza. Co innego nie mieć w ogóle okresu, to już powód do zmartwień.

Przypomniało mi się coś, a to nie są tabletki na wywołanie miesiaczki? Kiedy nie masz już kilkanaście miesięcy, to zachodzi wówczas tzw. wtórny brak miesiaczki i wtedy chyba dostaje się coś na wywołanie, a nie na uregulowanie, bo co tu regulować jak nie masz? Ale nie wiem, nie jestem ginekologiem, tylko moje przypuszczenia.
      • allys Re: Tabletki na uregulowanie okresu.!! Pomóżcie.. 12.01.12, 13:00
        just...me napisał(a):

> Waż się, jak zobaczysz, że tyjesz to je odstawisz i tyle.

Głupoty. Nie odstawia się leku kiedy się chce.
        A jeśli przytyje 2-5kg, to jest normalny przyrost wagi, który nastąpi przy większości leków hormonalnych. Więc "jak zobaczysz, że tyjesz" to ich nie odstawiasz. Jak zaczniesz bardzo tyć wtedy idziesz do lekarza i razem decydujecie co dalej.
        • kakus007 Eh.... 12.01.12, 13:10
          hm... chyba macie racje. To są tabletki anty, na wywołanie okresu. Zażywa sie je przez 21 dni potem 7 dni przerwy, i tak jeszcze przez dwa nastepne listki... Eh... Boje się, ze zaczne tyć bardzo sad juz mi sie wydaje ze przytyłam.... sad
        • just...me Re: Tabletki na uregulowanie okresu.!! Pomóżcie.. 13.01.12, 19:36
          Oh, doprawdy? Tylko że tabletki anty to nie leki, tylko antykoncepcja hormonalna.
          Różni się tym, że można samemu raczej ostrożnie, ale można modyfikować jej przyjmowanie. Np. pomijając przerwę między dwoma blistrami przesuwa sie okres. Nie powinno się tak robić, ale można, a przy lekach tak nie wolno.

Liczyłam na to, że wszyscy załapią, że nie chodzi mi o to, że ma odstawic z dnia na dzień, tylko na koniec opakowania. Dla mnie to jest oczywiste, widocznie dla niektórych nie. Po dobrze dobranych tabletkach anty się nie tyje, a przynajmniej nie powinno sie tyć. Po to między innymi wykonuje się badania hormonów przed dobraniem.

Ale kogo ty słuchasz, przecież ja piszę głupoty...confused
          • allys Re: Tabletki na uregulowanie okresu.!! Pomóżcie.. 13.01.12, 19:53
            just...me napisał(a):

> Oh, doprawdy? Tylko że tabletki anty to nie leki, tylko antykoncepcja hormonaln
            > a.
            > Różni się tym, że można samemu raczej ostrożnie, ale można modyfikować jej przy
            > jmowanie. Np. pomijając przerwę między dwoma blistrami przesuwa sie okres. Nie
            > powinno się tak robić, ale można, a przy lekach tak nie wolno.
            >
            > Liczyłam na to, że wszyscy załapią, że nie chodzi mi o to, że ma odstawic z dni
            > a na dzień, tylko na koniec opakowania. Dla mnie to jest oczywiste, widocznie d
            > la niektórych nie. Po dobrze dobranych tabletkach anty się nie tyje, a przynajm
            > niej nie powinno sie tyć. Po to między innymi wykonuje się badania hormonów prz
            > ed dobraniem.
            >
            > Ale kogo ty słuchasz, przecież ja piszę głupoty...confused

Oczywiście. Poironizuj jeszcze trochę. (:
            Nigdzie nie jest powiedziane, że musi przytyć. Każdy organizm reaguje inaczej.
            Ale ogólnie przy braniu hormonów jest to bardzo częste.
    • agapi Re: Tabletki na uregulowanie okresu.!! Pomóżcie.. 12.01.12, 14:27
      Nie zażywam takich tabletek, bo nie mam problemów z okresem, ale znam podobny przypadek. Okres jej wrócił po ponad roku, może u Ciebie będzie podobnie? Trzymam za to mocno kciuki wink
      A te tabletki... No cóż, mogą spowodować, że utyjesz, ale pewnie nie za dużo, a przy Twojej wadze i wzroście nie masz się czego obawiać wink. Innym skutkiem może być Twoje złe samopoczucie. Innych skutków nie znam...
      • kakus007 Re: Tabletki na uregulowanie okresu.!! Pomóżcie.. 14.01.12, 08:05
        Jedyne co mi pozostaje to brac dalej i zobaczyc co się będzie działo... uncertain
        Jak na obecną chwile mam straszne huśtawki nastrojów, a z wagą... hmm to dopiero 5 tabletka, ale jeszcze sie nie ważyłam...
    • kari17 Re: Tabletki na uregulowanie okresu.!! Pomóżcie.. 15.01.12, 21:01
      Po pierwsze: Czemu nie zadałaś tych pytań ginekologowi a po drugie: Czytałaś dokładnie ulotkę dołączoną do leku?

Ja stosuję inne tabletki, więc nie mogę doradzać.
      • kakus007 Owszem... 16.01.12, 15:16
        kari17 napisał(a):

> Po pierwsze: Czemu nie zadałaś tych pytań ginekologowi a po drugie: Czytałaś do
        > kładnie ulotkę dołączoną do leku?
        >
        > Ja stosuję inne tabletki, więc nie mogę doradzać.

Pytałam się, pani powiedziała, że zobaczymy jak zareaguje organizm, bo każdy reaguje inaczej. Ulotkę również przeczytałam, w skutkach ubocznych jest między innymi zwiększenie masy ciała, bóle głowy, senność, mdłości itp.... Tylko zastanawiam się jak dużo można przytyć... A Ty po swoich tabletkach odczuwasz jakies skutki uboczne?
        • kari17 Re: Owszem... 16.01.12, 15:36
          Ja stosuję Kontracept i po nich nie mam żadnych skutków, nie przytyłam i na dodatek mam prawie bezbolesne miesiączki smile

Myślę, że ewentualne skutki powinnaś czuć po 12-13 tabletce, kiedy występuje najsilniejsza dawka. Ale nie martw się, jeśli by coś wystąpiło to lekarz wypisze Ci inne a z tymi skończysz.
          • kakus007 Re: Owszem... 16.01.12, 17:36
            Mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze. No i wróci okres!
          • sickening . 16.01.12, 19:11
            hej, mam pytanie biore kontracept od sierpnia, dzisiaj (16.01) koncze 5opakowanie i wypada ze okres powinnam dostac 19 lub 20stycznia, za bardzo mi to nie pasuje bo 20stycznia chlopak ma urodziny wiec wiadomo, chcialam troszke z nim poszalec wiecie jak dziala to cale przesuwanie okresu? z tego co czytalam to musialabym zaczac brac kolejne opakowanie predzej np o 3dni i wtedy krwawienie bym przelozyla na 3 dni wczesniej, a teraz bym w ogole nie dostala okresu czyli bym zaczela nowe opakowanie 21stycznia i brala do konca a potem okres normalnie sie pojawi, zgadza sie? pomozcie mi prosze malo istotne kiedy bede miala okres po przesunieciu, nie chce tylko zebym zle wziela tabletki i zaszla w ciaze, zalezy mi tylko zebym nie miala okresu 20stycznia i zebym nie zaszla w ciaze
    • lollyana Re: Tabletki na uregulowanie okresu.!! Pomóżcie.. 29.02.12, 15:30
      Sama zażywam tabletki antykoncepcyjne ( Lesinelle) i nie przytyłam ( jestem przy 4 opakowaniu). Współczesne tabletki anty raczej nie doprowadzają do tycia. Moimi jedynymi skutkami ubocznymi był lekki ból głowy na początku przyjmowania.
      Poza tym, masz ulotkę, tam wszystko pisze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka