Dodaj do ulubionych

za mała?!

04.02.12, 22:31
cześć. napiszę krótko, zwięźle i na temat.
moi rodzice, odnoszę takie wrażenie, chyba nie zrozumieli jeszcze, że mam to swoje 15 lat i nie muszę ciągle być pod ich nadzorem. o wszystko musze się ich pytać, wyjścia .. itd.. jak np. chcę spotkać się z koleżanką słyszę: " a musisz...? daj sobie spokój" , a jak z chłopakiem to :" nie podoba mi sie to, masz 15 lat, bla, bla.." kurczę. jestem mega wkurzona. dlaczego nie mogę, tak jak inni sobie wyjść, pobyc z innymi? a na dodatek, gdy piszę ze znajomymi na gg, facebooku, teżim to nie odpowiada i słyszę: "ciągle siedzisz na tym komputerze..bla, bla..". przepraszam, to co, ja w szkole mam sobie na 15 min. przerwach urządzać spotkania ze znajomymi, to ma byc wystarczające ..? a tak wgl. to mam teraz ferie big_grin świetnie.
PYTANIA:
->czy wy też tak macie?
->co sądzicie ogólnie o tej sytuajcji?
->co zrobić?
Obserwuj wątek
    • martuskac Re: za mała?! 05.02.12, 17:13
      no też mam 15 lat ale nic takiego nie mam. Mogę wychodzić z kim chce, po protu mówię że mam o wychodzę i idę się spotkać. Komputer no to nie patrzy co robię, ale też słysze, ze oczy psuję, ile można gapić się w ten ekran itd.
    • michaelka Re: za mała?! 05.02.12, 17:33
      Mam to samo i łącze się z Tobą w bólu. big_grin
      Niestety nie mogę Ci nic poradzić , ale dołączam się do pytania. big_grin
      P.S.: Na wszystko jestem za młoda, ale na sprzątanie, uczenie się do nocy, pilnowanie młodszego kuzynostwa to już nie. big_grin
    • jennaush Re: za mała?! 05.02.12, 17:40
      Współczuję... Ja mam 12 prawie 13 lat i szczególnie w dni wolne to mogę sobie wychodzić z koleżankami kiedy chcę. Na moje siedzenie przed komputerem też narzekają i grożą że mi kable odłączą ale na gadaniu się kończybig_grin. I myślę, że najlepiej to będzie pogadać o tym z rodzicami, że nie jesteś już dzieckiem i tak dalej, możesz powiedzieć że rodzice Twoich znajomych im pozwalają wychodzić itp.
    • mweezy . 05.02.12, 17:54
      O to, że musisz się pytać - to chyba normalne, nie? Ja jestem od ciebie starsza i też o to pytam, z tym, że jeśli mam jak wrócić to nie słyszę odmowy... Bo wiem, kiedy na wychodzenie mogę sobie pozwolić, kiedy jestem zdrowa, nie mam nauki, spełniłam jakieś tam swoje obowiązki. A co do komputera to może też mają trochę racji? Troszkę więcej nauki, troszkę mniej komputera i będzie dobrze. Próbuj z nimi rozmawiać spokojnie, nie nastawiaj się od razu na to, że na pewno ci nie pozwolą tylko ustalaj swoje spotkania tak, żebyś miała jak na nie iść, wrócić i żeby twoi rodzice mieli świadomość, że jesteś bezpieczna. Mów im czasami tak po prostu o swoich znajomych, wspominaj o nich, może przychodź czasami z niektórymi do domu? Wydaje mi się, że twoi rodzice nie ufają ci do końca, nie wiem czym jest to spowodowane bo nie znam ani ich ani ciebie. Mogę tylko radzić tak na ślepo, ogólnie.
      • frydka odp ! ode mnie(rozp. wątek) 05.02.12, 19:59
        wiesz, napisałaś, że mam wziąć się za naukę? hmm, jestem wzorową uczennicą i pokuładaną dziewczyną. Nie muszę nic robić dodatkowo. A co do ich pytań ? Pytania mnie do końca nie wkurzają, jak to, że nie pozwalają mi zbyt wiele w porównaniu do rówieśników. Jedynm słowem, jestem od rodziców super uzależniona, bo tylko oni moga np. zapewnić mi transport.
        • mweezy . 07.02.12, 15:02
          Nie uznawaj mojej wypowiedzi za atak, z takim podejściem to nie dziwne, że rodzice ci nie pozwalają, ja też nie pozwalałabym na twoim miejscu, dla rodziców jednak trzeba mieć jakiś szacunek a nie wszystko uznawać za atak, trochę empatii, oni tez się martwią. Jeżeli nie potrafisz z nimi porozmawiać to chyba nie jesteś tak mądra jak ci się wydaje. Może nie jestem Jesteś dzieckiem i jesteś uzależniona od rodziców, no na prawdę, tylko ty tak masz, biedna i pokrzywdzona istotko... Trzeba umieć negocjować, kombinować, potrafić przekonać do swoich racji. Ale do tego trzeba trochę opanowania i inteligencji.
          • mweezy . 07.02.12, 15:03
            Dobra, nie wiem dlaczego ucięło mi moją wypowiedź... o.O Nieważne, co najważniejsze zostało.
      • klara.1 Re: . 09.02.12, 15:56
        mweezy napisał(a):

> O to, że musisz się pytać - to chyba normalne, nie? Ja jestem od ciebie starsza
        > i też o to pytam, z tym, że jeśli mam jak wrócić to nie słyszę odmowy... Bo wi
        > em, kiedy na wychodzenie mogę sobie pozwolić, kiedy jestem zdrowa, nie mam nauk
        > i, spełniłam jakieś tam swoje obowiązki. A co do komputera to może też mają tro
        > chę racji? Troszkę więcej nauki, troszkę mniej komputera i będzie dobrze. Próbu
        > j z nimi rozmawiać spokojnie, nie nastawiaj się od razu na to, że na pewno ci n
        > ie pozwolą tylko ustalaj swoje spotkania tak, żebyś miała jak na nie iść, wróci
        > ć i żeby twoi rodzice mieli świadomość, że jesteś bezpieczna. Mów im czasami ta
        > k po prostu o swoich znajomych, wspominaj o nich, może przychodź czasami z niek
        > tórymi do domu? Wydaje mi się, że twoi rodzice nie ufają ci do końca, nie wiem
        > czym jest to spowodowane bo nie znam ani ich ani ciebie. Mogę tylko radzić tak
        > na ślepo, ogólnie.
        Zgadzam się i dodam jeszcze że jesteś troche dziecinna... bez /obr/.
    • tesalonika Re: za mała?! 05.02.12, 18:54
      Ja tak nie mam .
      Ogólnie myslę że rodzice sie o Ciebie martwią . I chcą dla Ciebie jak najlepiej .
      Hymm...może porozmawiaj z nimi ...że potrzebujesz spotkań z ludźmi ...integracji...i w ogóle .
      Powodzenia.!
    • rememberina Re: za mała?! 05.02.12, 21:04
      Kończę 16. Mojej mamie wystarczy wiedziec z kim idę i o kórej wrócę. Zawsze mnie puszcza i nie przeszkadza jej to jaka jestem, nawet moja orientacja, czy idiotyczne plany na przyszłośc. Przeszkadza jej tylko bałagan big_grin Więc niestety nie wiem, jak pomóc. Może po prostu porozmawiaj z mamą, to zawsze coś.
    • beyourself Re: za mała?! 05.02.12, 21:08
      teeż tak mam uncertain chociać ja mam 13 lat, ale takiej wielkiej różnicy nie ma. mnie też to straaaszniee wkurza. uncertain nie wiem co mam z tym zrobić bo oni przez to doprowadzają mnie do szału !!! uncertain uncertain to jest pewnie normalne, bo się o nas troszczą, ale bez przesady. uncertain jakoś rodzice innych pozwalają im na to wszystko a mi nie uncertain okropnie mnie to nurtuje i męczy uncertain też nie mam pojęcia co z tym zrobić uncertain jak coś wymyśle napisze kiss
      • innamorato Re: za mała?! 13.02.12, 13:28
        Ja też mam podobnie. Chociaż mam 13 lat to i tak nie mogę robić wielu rzeczy na które mam ochotę. Wiem to troska no ale bez przesadysad Już nie jestem małym dzieckiem no i mam prawo do odrobiny rozrywki no nieangry
        Jak macie jakieś pomysły jak temu zaradzić to piszcie wink
    • inbloom *______* 07.02.12, 15:13
      Co prawda mam 13 lat ,ale mam podobnie . Też wielu rzeczy mi nie wolno ,bo ''jestem za mała'' . Wydaje mi się że to przez to że jestem najmłodszą z rodzeństwa , ponieważ mój brat w moim wieku mógł sobie pozwolić na więcej a ja zawsze słyszałam że on jest starszy i że jak będę w jego wieku to będę mogła coś tam coś tam blablabla . Teraz jestem w tym wieku w którym to miałam być i dalej jest to samo .
    • bad_alex hm ;) 09.02.12, 15:48
      wydaje mi się, że uważasz się za wielce dorosłą nie wiedząc, że jesteś jeszcze małą dziewczynką, która sobie za dużo wyobraża.
      wprawdzie ja nie miałam tak, że musiałam się wielce pytać o wyjście tylko informowałam iż opuszczam dom i będę o 22.30-23 w domu. ( to też zależy czy jest weekend czy też tydzień szkolny ) a tak prawdę mówiąc to pokaż im, że mogą ci zaufać i pokombinuj. nie raz musiałam kombinować by zrobić coś na co normalnie by mi nie pozwolili. a więc ahoj i trochę przystopuj.
    • blizniaczkii Re: za mała?! 09.02.12, 15:54
      chyba musisz sie dowartościować...
      [i][pogadaj z rodzicami, udowodnij im, że jestes juz odpowiedzialna i w pełni świadoma swojego postępowania albo idź do psychologa... smile/i]
    • riri48 Re: za mała?! 11.02.12, 14:35
      Ja nie mogę iść ze znajomymi na rolki i ciągle babcia mówi "zrobisz mi kawę" "poodkurzaj" "umyj gary" itp. itd. więc nie masz tak źle jak wracam godzinę później do domu to mam szlaban na tydzień
    • zaspana_xd Re: za mała?! 11.02.12, 15:14
      znam ten ból.. mam szesnaście lat a moi kochani rodzice traktują mnie jakbym miała dziesięć. ;/ przed wyjściem z domu mam przepytywankę z kim, gdzie i po co idę. wcześniej miałam ustaloną godzinę o której mam wracać do domu teraz na szczęście sama decyduje ale i tak za każdę późniejsze przyjście do domu dostaję ochrzan .. uncertain czsem myślę że rodzice są nadopiekuńczy (a zwłaszcza mama), bo jestem najmłodsza z mojego już dorosłego rodzeństwa i tylko ja zostałam im w domu wink ale czasem mam dość tej ich kontroli.. też nie mam pojęcia co robić. nie przemawia do nich argument że w marcu będę miała 16 lat. jak o tym mówię to odp " OO jaka dorosła" sciana i takie tam .. życzę powodzenia z twoimi rodzicami i doskonale rozumiem twój ból
    • eminem72 Re: za mała?! 11.02.12, 15:34
      z ta gadka o kompie to u mnie dokładnie tak samo uncertain ale ogólnie to wychodze kiedy chce itd
    • fiolek223 Re: za mała?! 11.02.12, 16:09
      Ja choc jestem od cb młodsza troszkę moge wycholdzić byle gdzie w skzole normalnie rodzicie sie mnie nie czepiają,.Zrobie w domu to co mam zrobic i moge spadaćź z domu do wieczóra.A co do kompa to nic nie mam .A sądze że to głupia sytujacja.MOja rada pogadaj z rodzicami ot ym że nie jetse sjuż małaym dzieckiem i że chciałabyć wiecej swobody.A moze to twoja wina może to ty dajesz im do zrozumienia że nie jestes wystraczająca duża nie wiem smile
    • vaniney Re: za mała?! 11.02.12, 16:19
      nie dziw się.jeśli zawsze byłaś jak to mówisz 'poukładana i wzorowa',ciągle się ich słuchałaś,nie nalegałaś na żadne wyjścia,ani nie miałaś chłopaka-to co oni mają sobie teraz pomyśleć,kiedy to wszystko zaczęło mieć dla ciebie znaczenie?gadanie z tobą pewnie nawet nie ma dla nich sensu,bo wiedzą,że skoro do tej pory mieli nad tobą kompletną kontrolę,to to się nie zmieni.jeśli nagle staniesz się pseudo buntowniczką to prędzej cię wyśmieją niż wezmą to na poważnie.rodziców trzeba sobie wychować...od początku do końca,lol wink
    • nirvanomania Re: za mała?! 12.02.12, 12:13
      Ja naszczeście tak nigdy nie miałam i nie mam. Jeżeli gdzieś wychodze czy jade do kina, po prostu mówie że mnie nie będzie a co do spotkan z koleżankami to rodzice sami mnie do tego namawiają x D A jeżeli chodzi o komputer, to chyba każdy rodzic zrzędzi. Twoja sytuacja nie wygląda ciekawie, może porozmawiaj z nimi, powiedz, że nie zgadzasz się na takie traktowanie, w końcu masz 15 lat.
    • tusia145 Re: za mała?! 12.02.12, 12:19
      Też tak mam,nienawidzę tego. Porozmawiaj z nimi wink
    • wilkolak Re: za mała?! 12.02.12, 12:29
      porozmawiaj z rodzicami ustal z nimi np. terminy spotkań ze znajomymi itp.
    • kokosia29 Re: za mała?! 12.02.12, 12:30
      tez mam podbnie.. uncertain ale u mnie rodzice nie pozwalaja mi często wychodzić, ponieważ jestem w 3 klasie gim i niedługo ma egzamin i musze się do niego przygotowywac. ale jesli chodzi o taki wyjscie np na godzine do kolezanki to tylko mowie ze ide dzis do kolezanki i o ktorej wroce i jest ok, ale jak jest jakias impreze i ze wrace sie troche pozniej to musze sie pytac. troche to jest irytujace gdyz moi rodzice sie troche podsmiewuja robia se za mnie zarty takie np ze tata sie przebierze i bd szedl 2m za mnaconfused
    • brokatowa_ . 12.02.12, 12:34
      Ja nie mam czegoś takiego .
      Gdy chcę wyjść na dwór ze znajomymi to nawet nie pytam się o zgodę tylko mówię , że wychodzę .
      Spróbuj pogadać z rodzicami na spokojnie o tym . smile
    • plotkaragirl Re: za mała?! 12.02.12, 12:35
      Strasznie angry A w dodatku non stop słyszę właśnie: "Jesteś za mała", "Ja w twoim wieku..." Kocham ich, ale czasem mam też ochotę udusić big_grin
    • kotkaevita15 Re: za mała?! 12.02.12, 12:48
      Znam to... Mnie nawet boją się puścić do pobliskiego sklepu.. sad Albo do kupeli, która ma bardzo dużego (i wg. nich groźnego) wilczura. Twoja sytuacja jest o wiele gorsza od mojej... Może spróbuj z nimi porozmawiać, żeby nie traktowali cię jak ośmioletnią dziewczynkę, na którą na każdym kroku spotka nieszczęście.

Jesteś jedynaczką? Twoi rodzice starają się dbać o swoje jedyne dziecko, aż za bardzo...
      Najmłodsza z rodzeństwa? Jak sama nazwa wskazuje jesteś najmłodsza i dla swoich rodziców ciągle jesteś małą dziewczynką, która jest bardzo wysoka. ;-P
    • corba 12.02.12, 13:15
      mam tak samo, a mam 17 lat. za rok będę pełnoletnia, ale ich to chyba nie rusza. Jestem dość duża, a mój tata o wszystko sie wypytuje i wgl.. Nie wiem, czy uważa że mam 5 lat, czy co? Jest to dośc denerwujące. Zawsze sie pyta z kim, po co, kiedy, na ile, co bede robić, gdzie pójde, itd itd. Wkurza mnie to. Wiem, ze sie martwi, ale bez przesady. Nie mam 10 lat, wiem co robić w pewnych sytuacjach. Mama jest ok, czasami mi pozwala i wgl jeśli taty nie ma w domu czy coś. Ale wszystko wtedy robimy bez jego zgody, tak aby nic nie wiedział. A tak na ogół to siedze w domu na kompie, i np na fb gadam ze znajomymi bo innej możliwości raczej zbytnio nie mam.
      • wrzesniowa Re:  13.02.12, 00:19
        Rodzice są czasami nadopiekuńczy, ale spróbuj zrozumieć, że chcą wiedzieć gdzie i z kim jest ich dziecko, bo np. tfu tfu gdyby coś się stało, a oni nie mieliby pojęcia gdzie cię szukać albo kogo spytać to byliby totalnie bezradni. Większość narzeka na swoich rodziców, a potem gdy mają swoje dzieci zachowują się bardzo podobnie.
    • renatka12 Re: za mała?! 12.02.12, 13:26
      noo czasami tak mam.. albo raczej - będę miałaa..bo mam dopiero 12 lat. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka