nana1112 26.03.12, 20:14 Pomocy! Dziś się dowiedziałam ,że będe miała aparat na zęby. Boje się że to będzie głupio wyglądało i ,że będzie bolało. I jest bardzo drogi około 3 tys. ... A któraś z was ma aparat? Boało i czy są efekty...? Piszcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lena_ Re: Aparat na zęby. 26.03.12, 22:54 Moja koleżanka z klasy ma aparat od 1,5 roku. Ostatnio jak załozyła na górną szczękę to bolały ją zęby, więc na początku nie jest tak fajnie, ale efekty są Minusy są takie, że nie można żuć gumy i jeśc niektórych rzeczy bo wchodzą w aparat i trzeba czyścić co w szkole czasem jest trudne. Ale ogólnie aparat pomaga bardzo, więc nie bój sie i pomyśl jakie będziesz miała ładne zęby) Odpowiedz Link Zgłoś
kotkaevita15 Re: Aparat na zęby. 09.04.12, 10:34 Moja koleżanka ma aparat od początku tego roku szkolnego. Poprawę widać. Mówi, że nic ja to nie boli... Odpowiedz Link Zgłoś
mrsmalik Re: Aparat na zęby. 27.03.12, 00:28 Mam aparat od 16 lutego, a już mam ząbki proste Na początku troszeczkę bolało podczas jedzenia, ale da się wytrzymać nawet bez tabletek. Jeśli twoi rodzice są w stanie finansowym zapewnić ci aparat to naprawdę warto skorzystać Odpowiedz Link Zgłoś
noicomipowiesz Re: Aparat na zęby. 27.03.12, 15:49 ja noszę aparat wkładany.. dość krótko.. bo dopiero 3 mies. ale już są efekty, małe, ale są. nie mam dużej wady zgryzu, więc możliwe ze rok i po sprawie. ale moja koleżanka ma aparat 2 lata. i zęby ma proste ja nie wiem. nie wahaj się, bo efekty będą zdumiewające. a wtedy będziesz mogła i żuć gumę i śmiać się do woli Odpowiedz Link Zgłoś
allys Posiadaczka aparatu 27.03.12, 16:58 Aparaty są bardzo modne i wiele osób decyduje się na nie ot tak, po prostu dla ozdoby. Samo zakładanie aparatu nie boli, acz jest nieprzyjemne, ponieważ wkładają Ci do ust taki 'rozwieracz' i musisz z nim siedzieć przez dobre 30-40minut. Potem przez jakiś czas przede wszystkim będzie Ci dziwnie, możesz czuć ucisk... na drugi/trzeci dzień ja osobiście wiłam się z bólu. Nie pomagały żadne leki przeciwbólowe, żywiłam się kleikami. Po ok. tygodniu przeszło. Dolne zęby bolały mnie bardziej niż górne. Zapewne będzie Ci się obcierać, odciskać i na policzkach i wargach możesz mieć rany. Polecam wosk, ale nie ten który dostaniesz tylko taki różowy, który można dostać u zwykłego dentysty. Musisz go najpierw rozmiękczyć pod gorącą wodą by móc go założyć. Ranki smaruj np. maścią solcoseryl - jest bardzo dobra i naprawdę szybko pomaga. Na noc polecam ochraniacze wargowe - dostępne na allegro. Jak coś to pytaj. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
allys Re: Posiadaczka aparatu 27.03.12, 16:59 + efekty widać już po kilku tygodniach, ja proste ząbki miałam już po 3 miesiącach. Ale to zależy od wady/wad i od tego jak szybko akurat Tobie będzie się poprawiać. Można nosić aparat 4 lata, a można i 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
dariija Re: Posiadaczka aparatu @allys 27.03.12, 19:48 przerażasz nam tu kotkowiczkę kochana, nie jest aż tak tragicznie. ja żadnego rozwieracza przez 40 min nie miałam.. ;p Odpowiedz Link Zgłoś
allys Posiadaczka aparatu @allys 28.03.12, 11:25 To ciekawe jak Ci zakładali aparat, skoro wargi trzeba unieść by móc swobodnie dostać się do zębów. Akurat wytrzymać z rozwieraczem jest łątwo w porównaniu do tego co u niektórych dzieje się potem. Ale oczywiście każdy przeżywa to inaczej i np.ją może w ogóle nie boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
dariija Re: Aparat na zęby. 27.03.12, 17:59 Ja mam aparat już prawie rok. samo zakładanie kompletnie mnie nie bolało (ortodontka/ortodonta zakłada na przedostatnie zęby tznw. "pierścienie" nie mogą być one ani za małe ani za duże, tak jak pierścionek na palec, następnie zakłada takie zameczki na każdy ząb , są przymocowane jakimś klejem - chyba;d później zakłada łuk czyli drucik na całe zęby jeden długi i następnie wybierasz sobie kolor ligaturek - gumek), podstawą noszenia aparatu jest przede wszystkim częste mycie zębów!! na początku szczególnie, miałam wtedy "obsesje" myłam ciagle hehe, a teraz spoko 2 razy dziennie , standardowo, wiesz na początku odczuwa sie przez pewien czas dyskomfort, ale teraz funkcjonuje normalnie i lubie moj apart - mam na gornych zebach, poczatkowo nie jadlam twardych rzeczy itp (ból po zalożeniu trwa 3-7 dni) jest naprawdę mocny.. kilka dni jogurty, ale spoko da sie przezyc, a potem co pare miesiecy wizyty kontrolne, zwiększanie nacisku aparatu, wymiana ligaturek itp. Aparaty są fajne, nie martw się! Zęby mocno nie bolą, bo kontrolnych wizytach 1-2 dni albo w ogóle, uff, ale się rozpisałam,pomogłam ci choć trochę się przekonać?? A co do efektów- są! Naprawdę zauważalne!! Moja kuzynka miała naprawdę nieładne ząbki a teraz-perfect, u mnie efekt również zadowalający, polecam ci aparaciki! ; )) Odpowiedz Link Zgłoś
emilalka2002 Re: Aparat na zęby. 27.03.12, 19:58 Ja mam aparat na zęby od października 2010 .Rozumiem że ty będziesz miała aparat na stałe,a ja mam zdejmowany .Przyniósł efekty ,wielkie efekty.Głupio nie wygląda stały bardzo fajne .Nie przejmuj się będziesz miała proste zęby i cała klasa będzie mówić przez parę dni jak super wyglądasz.PS wyciski w ogóle nie bolą. Odpowiedz Link Zgłoś
nana1112 Dziękuje ;> 28.03.12, 14:17 Dziękuje za wasze rady i opowieści. W sumie bardzo krzywych zębów nie mam ;D Ale pani dentystka mówiła ,że mam krzywy łuk czy zgryz... W każdym bąć razie aparat będzie... Na początku się przestraszyłam bo zawsze uważałam ,że mam ładne zęby.. No ale...Z tego co mi wiadomo wiele osób nie ma idealnego zgryzu Raczej będe miała na dół i góre.. Jeszcze raz dziękuje już sie tak bardzo nie boje ;D Troszkę poszperałam w internecie i poczytałam sobie jak to wszystkoo wygląda... Jedyne co mnie przeraża to cena... 3 tys. za góre i dół... A wy płaciłyście za miesięcne kotoly? ^^ Jeśli tak to ile? Przepraszam ,że tak wypytuje ale wole wiedzieć... Czy wgl moich rodziców stać bo jednak to sporo pieniążków Cóż.... Wiem ,że wizyte dopiero będe miała w kwietniu ;> Jeszcze raz dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
bieberek Aparat na zęby. 28.03.12, 15:05 Ja mam aparat od ponad roku i jest naprawdę okey. Bardzo dużo moich znajomych go ma. Zapłaciłam za całość 2400 zł. A za wizyty jeszcze płace.(znaczy mama ) Na początku nie mogłam się przyzwyczaić,trochę mi przeszkadzał,ale z czasem w ogóle go nie będziesz czuć Pozdrawiam,bieberek Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka983 Re: Aparat na zęby. 28.03.12, 15:47 Ja nosiłam aż 2,5 roku. Miałam dużo wadę, i moje zęby nadal się są' super'. Błagałam rodziców, aby mi zdjęli gdyż koszmar. Po każdej wizycie nie mogłam nic jeść przez tydzień, tylko zupy, i gęste soki. Po tygodniu przechodziło, ale taki tydzień się wiesz jak dłuży? ale warto, szybko Ci i ładnie ząbki się wyprostują mimo czego polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
estrellaa Re: Aparat na zęby. 28.03.12, 15:50 mam od pół roku i już mam prawie proste zęby . aparaty są modne, nie bd wyglądało to dziwnie, nie martw się. fakt, że nie jest tani i na początku boli, ale nie zrażaj się , potem będziesz miała piękne ząbki ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
pusia75 Re: Aparat na zęby. 28.03.12, 17:03 aparat może fajnie wyglądać;p a efekty są świetne Odpowiedz Link Zgłoś
aika123 Re: Aparat na zęby. 28.03.12, 20:14 Ja nosiłam zdejmowany aparat, ale tylko na górne zęby. Teraz muszę nosić (okropny) aparat (też zdejmowany), ale on łączy górne zęby z dolnymi. Muszę go nosić, aby w przyszłości móc nosić stały aparat. Jest on okropny, ponieważ jest niewygodny i nie da się w nim mówić. Chciałabym już mieć stały aparat. A co do tematu... Nie musisz się martwić, nie umrzesz Odpowiedz Link Zgłoś
anja_ Re: Aparat na zęby. 30.03.12, 21:17 kasy mnóstwo. ale końcowy efekt wart. górę noszę rok, dół pół roku. i już widzę różnicę. mi się podoba aparat, kombinacja kolorów gumek. nie masz co się bać. Odpowiedz Link Zgłoś
hermi.ona Re: Aparat na zęby. 07.04.12, 11:26 Ja mam aparat od tygodnia i jestem bardzo zadowolona. Przez pierwsze trzy dni trochę bolały mnie zęby i miałam ochotę go zerwać. Cały czas czułam jak aparat wywiera nacisk na moje zęby. Jednak nie jest to coś, czego nie można wytrzymać. Przez te kilka dni byłam na diecie półpłynnej, ale teraz jem normalnie. Oczywiście nie mogę jeść zbyt wielu słodyczy i nie mogę nagryzać twardych rzeczy no i trzeba myć zęby po każdym posiłku i szorować aparat na wszystkie możliwe sposoby. Jednak jestem bardzo zadowolona. Wyjdzie mi to tylko na zdrowie. Teraz już nawet nie czuję, że mam go w buzi. A co do wyglądu to myślę, że jest całkiem nieźle. Wszyscy w szkole byli pozytywnie zaskoczeni, kiedy zobaczyli mnie w aparacie, bo jak mi później powiedzieli, myśleli, że będę wyglądać jak jakiś potwór! Odpowiedz Link Zgłoś
devenirfou Re: Aparat na zęby. 08.04.12, 12:14 Miałam,bolało na początku,później tylko przy dokręcaniu a w końcu wgl przestało. Aczkolwiek nie kosztuje nigdy 3 tys. Tyle to mogą kosztować same łuki. A całe leczenie (wizyty,później aparat na noc itd) to jets ok 7 tys. ... Odpowiedz Link Zgłoś
jane_ Re: Aparat na zęby. 08.04.12, 16:26 aparat potrafi dodać uroku. ja jem wszystko, czasem boli ale co z tego, myję zęby nieznacznie częściej, zależnie od potrzeb. żyję z tym już dwa lata i jest milusio - zmiana jest ogromna i bardzo się cieszę, że się na aparat zdecydowałam. i warto znaleźć lekarza, który weźmie pieniądze za całość leczenia w "ratach", a nie będzie brał za każdą wizytę. wtedy możesz siedzieć na fotelu u ortodonty milion godzin, kasy bierze wciąż tyle samo, i nie płacisz za zmiany zamków, łuków, itd. tak wychodzi o wiele taniej. nie zawsze masz gumki - ja na przykład z reguły ich nie mam. wosk ortodontyczny ma różne kolory - nie tylko różowy. nie ma żadnego "rozwieracza" przy zakładaniu. żywienie się co jakiś czas przez kilka dni kaszkami dla dzieci, sokami i jogurtami na zmianę z tabletkami przeciwbólowymi serio jest warte efektu. same plusy. Odpowiedz Link Zgłoś
my.versace Re: Aparat na zęby. 08.04.12, 19:50 Ja dopiero mam zacząć za niedługo nosić. No wiesz, wydaje mi się że nawet ostatnio zaczyna się w szkole moda na aparaty na zęby. To znaczy raczej w tych 'bogatszych' szkołach. Dziewczyny coraz częściej je noszą. Ja też trochę się go boję, ale w końcu trzeba się trochę pomęczyć a zęby będą ładniejsze Odpowiedz Link Zgłoś