Dodaj do ulubionych

Wegetarianie. Co o nich myślicie?

15.05.09, 15:18
Od 2 lat jetem wegetarianką. Spotkałam się z różnymi opiniami na ten temat. Czasami dziwnie się czuję przychodząc do kogoś kto nie wie że jestem wegatarianką (nie lubię o tym mówić) i podają mi koltet i ja nie wiem co mam zrobić. Czy powiedzieć że nie jem mięsa czy poprostu nie zjeść ,a nielubię zostawiać niczego w całości na talerzu. Co myślicie o byciu wegetarianką? Może powinnam zacząć jeść mięso? Ale co spojrzę na kotlet mielony to robi mi się niedobrze.
Obserwuj wątek
    • Gość: *** Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 15:23
      a ile masz lat?
      • Gość: Ewka Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 18:51
        Ja się tobie nie dziwie. ja od pierwszego roku zycia czyli od roku 1997 nie jem mięsa. moi
        rodzice i wogole cała rodzina , wszyscy jestesmy wegetarianami. moje kolezanki i koledzy
        to wiedzą. dziwie sie bardzo bo ostatnio chłopak zaczą mnie zabierac o baru i nie zamawia
        mi mięsa tylko , no... nie wiem pizze z serem i pieczarkami(bez zadnej szynki) bo jak
        pierwszy raz sie umowilismy myslał ze sie na niego obraziłam, kupił mi kebaba z podwójna
        porcją miesa, a ja go nie zjadłam.heh... teraz jak przychodze do niego w weekendy na
        obiad, zawsze w co drugą niedziele jem razem z nim i jego rodzina, jego mama robi danie
        wegetarianskie.
        • iness_pendragon Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 19:30
          Cały czas próbuję ale nigdy nie mogę sie powstrzymać!Muszę się zmobilizowac ponieważ przydałoby się troche schudnąć a to chyba podziała?
          • kaktus12 Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 19.05.09, 16:28
            Mam taką samą sytuacje...też próbowałam być wegetarianką ale jednak zawsze mnie kusiło mięso..kurczak, schabowe itp...Ale jak będę starsza znowu spróbuję wink
      • Gość: Mika Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.05.09, 19:59
        nie żebym coś mówiła ale domyślam się że jesteście wegankami jak większość, zastanówcie
        się nad tym co jecie ponieważ "jestem wegetarianką" nie określa czy jesteś weganką,
        frutarianką bądź laktoowowegetrainką a to jest naprawdę duża różnic XDDD a to czy się
        jest wegetarianinem jakiej kolwiek postaci trzeba przemyśleć bo młodym osobom i
        dzieciom (mam nadzieję, że nikogo nie urażę) białko jest potrzebne i inne cenne składniki
        zawarte w mięcie czerwonym czy białym a po za tym bycie wegetarianinem zobowiązuje
        do uzupełniania diety zamiennikami i mam nadzieję że każda z was o tym pamięta bo jeżeli
        nie to można mieć poważne problemy zdrowotne wink może gadam jak część rodziców, ale
        nic na to nie poradzę mimo, że jestem od większości was starsza kilka lat smile)
        • Gość: Enn Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 16:23
          Ach! To jest mega irytujące...Ludzie mówią, chociaż się na tym co mówią nie znają...Bez
          obrazy. Otóż mięso wcale nie jest jedynym źródłem białka. Można się zdrowo odżywiać
          bez mięsa...
          pl.wikipedia.org/wiki/Wegetarianizm
          Wszystkich zapraszam do obejrzenia tego artykułu na Wikipedii...Tam wszystko
          pisze...Zresztą, nie tylko tam. Wegetarianie są zdrowsi, żyją dłużej, sa mniej narażeni na
          choroby typu nowotwór, miażdżyca, otyłość, choroby serca. I wiek tutaj nie ma nic do
          rzeczy. No i poza zdrowiem, które jest u mnie na drugim miejscu, to etyka...Nie jem mięsa,
          bo nie chcę jeść moich przyjaciół. Jedzenie mięsa u ludzi wcale nie jest naturalne...Jak to
          powiedział Plutarch "Jeżeli twierdzisz, że natura zaprojektowała Cię abyś jadł mięso, to
          najpierw zabij własnoręcznie to co zamierzasz zjeść. Zrób to, uzbrojony jednak tylko w to,
          w co wyposażyła Cię natura, bez pomocy noża, tasaka czy topora. ". I według mnie jest
          to świętą prawdą. Bo to po prostu hipokryzja mówić, że kocha się zwierzęta i bez
          skrupułów je zjadać. Uważam, że jeżeli zabijanie zwierząt jest słuszne, to tak samo
          ludzi...Jedni i drudzy czują, myślą, kochają i cierpią. Po prostu żyją. My żyjemy, nie
          odbierajmy tej możliwości innym. Było wielu mądrych i znanych wegetarian na świecie
          (Einstein, Tołstoj, Plutarch, George Bernard Shaw, Pitagoras, Leonardo da Vinci), więc
          wydaje mi się, że wegetarianizm jest słuszny. To nie jest tak, że ja nie jem mięsa, więc
          zmuszam do tego innych. Po prostu wyrażam swoje poglądy, nie mam zamiaru urazić
          żadnego mięsożercy.
          Mika, przepraszam, ze te moje stwierdzenia wszystkie pod Twoim postem, ale akurat tak
          jakos chcialam na niego odpisac...Nic nikomu nie zarzucam.
      • pauluu Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 11.04.10, 21:33
        Też nie jem mięsa : ( od kilku miesięcy co prawda ale moje koleżanki nadal nie mogą się
        przyzwyczaić i walą takie teksty jak "pójdziemy do KFC??? " xd
        to denerwujące wink
    • truskaweczkaxd Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 15.05.09, 15:36
      ja też za bardzo nie lubię mięsa ale jem smile np. kotleta schabowego nie lubię i
      wgl big_grin niom ale lubię jeść mięso z grilla heh xDę `moja naj kumpela jest
      wegetarianką xDę uważam że to normalne ktoś je mięso a ktoś nie xDę <br />
      <br />
      <br />
      Pozdro dla cb smilebig_grinkiss
      • gorzka Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 17.05.09, 10:33
        Ja jak skończyłam 2 lata to przestałam jeść mięso. Sama tego nie rozumiem,
        przecież taki bobas nie mógł wiedzieć że mięso jest ze zwierząt ;p
        • Gość: Kreska55 Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 18:52
          Dzieci w takim wieku muszą jeść mięso najlepiej do lat 14 ponieważ tłuszcze i
          białka zawarte w mięsie są potrzebne do prawidłowego rozwoju....coś pleciesz
          sciana!!!
          • Gość: ja ;p Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 19:43
            Nie chcę obrażać innych jak by coś, a jak coś teges to z góry sorki. Mam przyjaciółkę
            wegetariankę. Wcale mi to nie przeszkadza, ale martwię się o nią , ponieważ w tym wieku (
            mamy po 13 lat) powinno się jeść mięso.Przecież w mięsie są, także witaminy. Ona ma
            naprawdę mało witamin. Jest wegetarianką od prawie 2 lat. Moim zdaniem jeżeli ktoś chce
            być wegetarianem to jak coś to jak będzie dorosły, a nie jak jest w okresie dojrzewania.
            Z góry przepraszam jeżeli kogoś uraziłam, ale to jest moje zdanie na ten temat smile
            • Gość: Delilah Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: 195.82.191.* 19.05.09, 14:39
              Jak wiadomo, warzywa i owoce mają najwięcej witamin. Mięso to przede wszystkim
              białko, które na dodatek jest ciężkostrawne. Otóż właśnie dlatego organizm się
              przyzwyczaja do mięsa, więc jeśli chce się dostać wegetarianinem to TRZEBA
              RZUCAĆ MIĘSO STOPNIOWO. Inaczej można się pochorować. Oczywiście można rzucić
              mięso w KAŻDYM czasie, nawet w okresie dojrzewania. Ja nie jadłam mięsa w tym
              okresie, nie miałam żadnych pryszczy (do tej pory nie mam), czułam się doskonale
              i zajmowałam w bieganiu 1 miejsca smile. Tak btw to baaardzo kocham zwierzęta - to
              jest główny powód mojego niejedzenia mięsa. Pozdrawiam wszystkich wegetarian i
              mam nadzieję, że będzie ich coraz więcej kiss!
      • Gość: Ema Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 17:36
        ale zalosne
        nie jem mieska co robic shock
        mowisz i juz
      • buziola Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 19:41
        ja od jakiegos czasóz z przyjaciółą jestem pół wege tongue_outczasem jem mieso ale
        zadko ;pp
    • hayley_ Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 17.05.09, 10:49
      Ja też jestem wegetarianką . nie wiem od 3 lat ?
      I nie jem mięsa . ; \ Nie lubię go . Inni zawsze myślą , że jak jesteś
      wegetarianką to znaczy , że się odchudzasz . to wkurzające );
      A tak samo nie jem masła . xd
      od 2 lat .. nie wiem czemu .
      • Gość: lola Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: 83.2.207.* 18.05.09, 20:39
        moja kumpela jest wegetarianka...twierdzi, że nie je niczego co mialo kiedys nogi...mi to nie przeszkadzasmile
      • nicholasgirl Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 19.05.09, 15:49
        ja jestem od 2 lat i jak ktos się dowiaduje mowi zazwyczaj..po co się odchudzasz
        jak jestes szczupla..a ja nie jem bo kocham zwierzęta i jak sobie wyobrazam jak
        mozecie jesc zwłoki..mięsnie zwierząt bo to wlasnie jest mięso.az mi smutno i
        zal zywych stworzen sadsad
    • blah___rock Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 13:36
      Jeśli żyjesz w takim przekonaniu i wierzysz w to co robisz nie jedząc mięsa to nie rezygnuj z
      tego dla innych ; ) JA np cię podziwiam sama jem mięso ale to tak rzaczej bardzo rzadko
      bo poprostu nie lubie i czasem brzydze się jakichs żył w mięsie czy coś ;P . I jesli nie jesz
      juz 2 lata nie przerywaj tego dla innych , chyba że chcesz z tym skończyć dla siebie wtedy
      OK ; ) .....
      • ami Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 17:28
        Jeśli wierzysz w to, co robisz, to nie zostawiaj tego tylko dlatego "Bo co ludzie sobie
        pomyślą". Skoro już 2 lata sobie radzisz, to będzie dobrze. Ja sama jestem mięsożerna wink,
        ale to nas nie różni. Dziewczyna - Dziewczyna. No, może wiek różny. Ja szanuje
        wegetarian, i nigdy żadnego nie zmusze i nie zmusiłam do zjedzenia miesa. Jeśli wy
        (wegetarianie) nie jecie miesa, to nikt nie ma prawa do kazania wam go jeść.
        Trzymaj się!!!
        • wiki0910 Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 17:43
          Jak nie lubisz mięsa to nie jedz łatwe! tongue_out kogo obchodzi co inni gadają!smirk jedz
          co lubisz i będzie dobrze ja jestem inna lubię mięso i nie mogę bez niego żyć
          więc cie podziwiam big_grin
          trzymaj się i pamiętaj jesteś the Best! kiss
      • Gość: Karolina:P Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 19:33
        Ja też jestem wegetarianką już od wielu lat, praktycznie od kiedy pamiętam (mam
        16 lat). Mnie też strasznie wkurza jak ludzie mówią "nie jesz mięsa, pewnie się
        odchudzasz" to wteyd mi szczęka opada, bo ja nie jem miesa z miłości do
        zwierząt. Nie jem tez żelków ( żelatyna wieprzowa) i pączków (smażone na smalcu)
        smile. Pozdro dla wszystkich wege!
    • miss_pauline Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 17:25
      Wiesz ja osobiście podziwiam takie dziewczyny jak ty. Zawsze jeśli sobie coś
      postanowię, nie dotrzymuję tego, a ty jakoś możesz z tym żyć. Osobiście nie
      przepadam za mięsem, ale zawsze coś dziobnę. Jeśli ktoś chce żebyś zjadała
      mięso, to grzecznie podziękuj i powiedz, że od 2 lat jesteś wegetarianką i
      trzymasz się tego.
      • Gość: A tak se Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 19:17
        Jestem wegetarianką od 2 lat i dobrze mi z tym. Jedyne co mnie wkurza to nieraz
        nietolerancja innych ludzi, a to, że pewnie się odchudzam albo że głupia jestem
        bo nie wiem co dobre. Ale ja nie zamierzam zacząć jeść mięsa bo innym to się nie
        podoba.
        Przyjaciele wiedzą, że jestem wege to jak do nich idę to jest coś bezmięsnego.
        Gorzej jak się jedzie na kolonie, ale z tym też daje rade.smile
    • Gość: :))Wegaterianka ;)) IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.09, 17:25
      Jestem wegetarianką i zachęcam do tego!!
      Oszczendzamy niewinne zwierzęta!
      A bez mięsa i produktów wytwarzanych przez zwierzęta da się życ!!smilesmilesmile
      PS:Tylko moja mame szlak trafia ;/ xd
    • Gość: zuta Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.gorzow.mm.pl 18.05.09, 17:27
      Sama jestem wegetarianką. I osobiście nigdy się nie spotkałam żeby mi to jakoś
      przeszkadzało. Moim zdaniem jest troche zamało wegetarianinów. Może jak by było ich
      więc było by też więcej rzeczy w reustaracjach dla nas.
      • Gość: Ally Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.acn.waw.pl 18.05.09, 17:33
        Mimo iż kocham zwierzęta to według mnie człowiek jest wszystkożerny i nie ma
        wyboru czy ma jeść mięso czy nie. Przecież nie można żyć jedząc same rośliny.
        • nicholasgirl Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 19.05.09, 15:52
          Gość portalu: Ally napisał(a):

> Mimo iż kocham zwierzęta to według mnie człowiek jest wszystkożerny i nie ma
          > wyboru czy ma jeść mięso czy nie. Przecież nie można żyć jedząc same rośliny.

można uncertainsmile
    • patussa Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 17:30
      Jeśli cała twoja rodzina to wegetarianie to okey. Jeśli to twoje upodobanie bo nienawidzisz kotletów to cóż... pomyśl, że tylko nie takie mięsa są dostępne przecież w gościach nikt specjalnie nie będzie rzucał ci mięsa będą też inne potrawy kurczak czy może dewolaje. xD
      Co więcej uważam że wegetarianizm to nie jest do końca dobra sprawa bo pozbawiasz swój organizm potrzebnych witamin a czasem niezbędnych. <br />
      A tak przyszłościowo wątpię, żebyś znalazła chłopaka wegetarianina xD Nie mówię ci tegio na złość tylko staram się zwrócic twoją uwagę na pewne odrębnościu gustu jakie będą mogły między wami powstac. ; ))))))<br />
      Ale ogólnie większość ludzi jest tolerancyjna... przynajmniej ja smile<br />
      i nie przejmuj się innymi ważne że tobie to pasuje!!! A jeśli ktoś ci grzecznie daje kotleta to ty równie grzecznie powiedz, że nie jesteś głodna xD

• Gość: pati Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 22:11
        moj chłopak jest wegetarianinem ... troche głupio jak np. razem cos zamawiamy
        ja biore zawsze jakies miesko a on je same warzywa itp. niezbyt dobrze sie z
        tym czuje ale co zrobic smilesad
    • Gość: kicia Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.gorzow.mm.pl 18.05.09, 17:32
      Sama jestem wegetarianką. I nigdy nie przeszkadzało to mi. Ale spotkałąm się z różnymi
      opiniami na ten temat. Mimo wszystko jestem za nie zabija się zwierząt i to właś ze
      zwzglądu na nie odeszłam od mięsa. Poza tym tak zwane królicze żarcie jest bardzo
      smaczne.
    • Gość: Ala Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: 83.1.139.* 18.05.09, 17:34
      winkJestem wegetarianka jakies 4 miesiace i nie mam ochoty rezygnowac z tej diety smile
      Pomysl ile niewinnycgh zwierzat umiera tylko po to bo ludzia ubzuralo sie jesc mieso, przy
      czym moga zywic sie rownie dobrze czym innym smile ponadto mieso jest przyczyna nad
      cisnienia, arytmii serca, zawalu i smierci! Nie rezygnuj z bycia wege, pomysl o zwierzetachwink
    • Gość: angie wilsam Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.elk.mm.pl 18.05.09, 17:38
      Ja jestem wegetarianka od roku.
      Moja mama nie raz mowila mi ze mam jesc mieso ale jak spojrze na mieso to juz mam wyrzuty sumienia.
      Ale kazdy wybiera sam nie pogardzam tymi co jedza mieso kazdy ma wybor smile
    • Gość: abc Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 17:38
      w okresie nastoletnim niezdrowo jest być wegetarianka mięso ma dużo potrzebnych
      składników odżywczych, twoje kości rosną, rozwijają się i potrzebują ich.
      Generalnie to nie polecam, ale tak po 20 roku życia, gdy już się wszystko
      ustabilizuje to jak najbardziej ok wink
    • bombastic wegetarianie 18.05.09, 17:46
      Ja jestem także wegetarianką od bardzo dawna. Rodzina to zaakceptowała,a
      nawet mama przeszła na wegetarianizm smile Wybrałam taki 'styl' życia nie ze
      względu na to,że chce schudnąć (a uwierzcie,że dużo ludzi tylko dlatego tak
      robi i znam parę takich ;/) ale ze względu na to,że nie lubię mięsa no i
      zwierzęta... to straszne co dzieje się w rzeźniach no i dlaczego one maja
      umierać żebyśmy my się najedli...<br />
      A te wszystkie ważne składniki które są potrzebne naszemu ciału można równie
      dobrze zastąpić produktami które zwierzętami nie mają nic wspólnego smile<br />
      A u gości to albo mówisz,że nie jadasz albo,że nie chcesz proste.<br />
      <br />
      Najgorzej to ze słodyczami na początku było,ale teraz już ok przynajmniej u
      mnie tak było xD
    • Gość: smile Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 17:46
      nie mozna do tego podchodzic na zasadzie 'pomyśl o zwierzetach' pomysl tez
      osobie potrzebujesz tego miesa mozesz miec rozne problemy zdrowotne z powodu
      braku skladnikow odzywczych, ktore sa w miesie, rozwijasz sie, rosniesz twoj
      organizm go potrzebuje ofc nie zmusze cie do jedzenia go ale przemysl sprawe.
      czy wegetarianizm jest odpowiedni dla ciebie zwazajac na wiek plec i na to ze
      rozwijasz sie poszukaj informacji na temat tego ile w miesie jest zdrowych
      substancji xD ja sama nie jem duzo miesa aczkolwiek cos tam zawsze skubnę nie
      dużo bo nie duzo, ale zawsze coś wink generalnie to mi pasuje kurczak piers, nozka
      pycha wink xD
      • Gość: adzia wege od 2 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 17:50
        ja jestem wege od prawie 2 lat, a właśnie będę kończyć 14. nie uważam żeby to
        było zdrowe w moim wieku, ja nawet próbowałam to mięso jeść jednak mój organizm
        już się odzwyczaił:] lub w ogóle go nie toleruje (kiedy zjem chociaż kawałek to
        go zwracam.) nauczyłam się po pewnym przykrym incydencie w kościele...shock
      • Gość: nisiaxxx Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 21:34
        ja bylam wegetarianka...
        wytrzymywalam bardzo dlugo ale slyszalam ze wlasnie w wieku dorastania trzeba bardzo duzo skladnikow do prawidlowego rozwijania sie
        a inni mowia ze mozna to zastapic...smile
        no ale jesli masz watpliwosci mozna isc do dietetyka smile
        ja sama sie wybieram bo chce sie dowiedziec co by bylo dobre i czy zeczywiscie moge bialko zwirzece czyms innym zastapic i byc wegetarianka
        Co do tego jedzenia powiedz ze jestes wegetarianka i zeby nastepnym razem przygotowano ci inne danie....lub jesli boisz sie nietoleracji powiedz ze poprostu nie jestes glodna ;]
        i jeszcze jedno... co do bycia wege... niektorzy smieja sie tego trybu zycia...
        to wedlug mnie poprostu debile... xD i nie zwracac na nich uwagi ;] bądz sobąbig_grin
        i zeczywiscie jedzenie miesa wywoluje duzo chorob... niestety niektorzzy tego nie rozumieja (wiek 20 i wzwyz.)
        sadsadsadsad
    • Gość: ja 002 ^^ Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: 80.54.27.* 18.05.09, 17:47
      Prawdę mówiąć, nie pamiętam abym kiedyś jadła mięso. Może jak miałam 3 lata ...
      Obecnie mam 13 ... smile Nawet do mięsa mnie nie ciągnie. Mama częst robi kotlety z soji i
      mówi, że samkują tak samo jak schabowy ... Jem bardzo dużo produktów z soji ale nie
      wszytskie są smaczne. W Mc'donaldzie też nie jem hamburgerów, tortili nic takiego. Moi
      rodzice stawiają na zdrową żywność ale ja często popadam słodkiej pokusie ... ;D
    • bella_donna Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 17:49
      Jeśli nie chcesz mięsa- po prostu nie jedz. A innym powiedz prawdę. Jestem
      pewna, że zrozumieją. ; )
    • ryza Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 17:53
      Też jestem wegetarianką bo po prostu nie mam ochoty jeść zwierząt^^
    • Gość: justa Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.manc.cable.ntl.com 18.05.09, 17:55
      jestem wegetarianinka od okolo 6 miesiecy.jest mi czasem bardzo cieszko gdy moji
      przyjaciele wszyscy jedza miesa a ja nie.
      zalezy dlaczego to sie robi
      jesli to tylko taka moda to to bez sensu ja to robie bo to biedne zwierzaczki zabitesad
      • Gość: Cathy Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.09, 18:05
        Ja też jestem wegetarianką. Już ponad dwa lata. Nie ukrywam, że w resteuracjach mam
        problem co wybrać, ale zazwyczaj wybieram zestaw sałatek itd. W pizzeri zamawiam pizzę
        wegetariańską ( chociaż nie w każdej jest taka )... A w McDonaldzie i KFC jadam sałatki
        oczywiście bez mięsa. Czuję się dużo lepiej nie jedząc mięsa. Na samym początku mama
        była bardzo przeciwko temu, abym była wegetarianką, ale napisałam sobie kartę ze
        składnikami, w których znajdują się podobne wartości odżywcze jak w mięsie i się tego
        trzymam. Polecam Wam tą dietę, a Tobie radzę przy tym zostać smile
    • satini Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 17:57
      Od razu mówię, że nie chcę nikogo obrazić wyrażając swoją opinię, ani tym samym
      nie mam nic do wegetarianów. Sądzę, że każdy ma wolną wole i jeżeli nie chce
      czegoś jeść to ma do tego prawo. Uważam jednak, że to głupota nie jeść mięsa
      tylko dlatego, że jest ono ze zwierząt...(jeżeli ktoś go po prostu nie lubi to
      już inna sprawa). Kocham zwierzęta nad życie, ale krąg życia to krąg życia,
      jedno musi umrzeć, aby drugie mogło żyć. Tak już jest pośród zwierząt i ludzi, a
      samymi roślinami nie można żyć. Pozdrawiam smile
    • poppy96 Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 17:57
      ja też mam kuzynkę wegetariankę i nie je mięsa i wogole !a jak jej dają do
      zjedzenia miesko to po prostu mowi ze jest wegetarianką i nie je!proste!tongue_out
      • Gość: ghryjh Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 19:28
        nie jestem wegetarianką, ale mam zamiar ną zostać kiedy skończę 18 lat; teraz
        chcę się uodpronić;
        nienawidzę gdy ktoś zostaje wegetarianinem dla szpanu
    • 4 Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 18:01
      kisskisskisskissHmmm jagby ci tu pomuc.....uncertaincoolsuspiciouscoolWiec sprubuj im powiedzieć
      np:ze cie bżuch boli bo najadłaś sie w domu czy coś w tym stylu...albo poprostu powiedz
      im to powoli i moze wtedy jakos zrozumieją indifferentsmirkwinkNo nie wiem kazdy ma jakies
      problemy...z jedzeniem ja np jem ile moge czasemmi sie nawet wymiotowac chce bo nie
      chce byc chuda, wszyscy muwia na mnie patyk itp...ma 13 lat i waze tylko 39 kg a inni
      wazą (dziewczyny) 40kg 50kg a jedna 60 kg a ja jedna no nie jedna moja koleżanka wazy
      34 ale to nic czaami czuje sie tak samo wiec sprubuj im to powiedziec w pros moze
      zrozumieja i beda dawac ci warzywa lub owoce !!! Bez obrazy ale ja nie wyobrazam sobie
      zycia bez mięsa !!! confusedangryscianabAJ MYSLE ZE POMOGŁAM smilewinkbig_grinkissuncertain:-
      Ssuspiciouscoolpiwokwiatbrawoserceprezentkisskisskisskiss
    • vanill.a Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 18:03
      może spróbuj zjesc kurczaka smażonego na patelni . wiesz to na prawde jest dobre
      ! kotlet mielony to tak nie koniecznie ;[ ale kurczak na pewno ci zasmakuje !
      mam taka nadzieje . nie wiem jak to jest byc wegetarianka bo nigdy nie byla nia
      . wiec jak daje ci zla rade to sory ;[ pozdrawiam Ola ! ;*kiss
      • charlotta Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 18:15
        Dziękuję wszystkim za cenne rady. Cieszę się że mój problem zauważył nawet "Kotek" Tylko chodzi o to, że nie mogę powiedzić "Nie jem mięsa" czy tam "Jestem wegetarianką" Cała rodzina niedługo mnie wyklnie za to. Co dziennie przy obiedzie słyszę "Wegetarianizm? W twoim wieku?" To fakt ze rosnę i rozwijam się, ale przecież przez całe życie tak naprawdę się rozwijamy i zmieniamy. Kiedy przychodzę do koleżanki i jej babcia daje mi mięso na talerzu to przykro mi jest nie jeść widząc jak bardzo się starała. Po za tym znacie babcie w ich przekonaniu nie jedzenie mięsa to głupota bo one całe życie jadły kurczaki kotlety itp. Wychowywały się w zupełnie innych latach i niekoniecznie wszystko wiedzą o byciu wege.
    • podnietaxd Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 18:05
      ja jestem wegetarianką od 1 roku jak teraz pomyślę że kiedyś jadłam mięso to aż mi się nie
      dobrze robi to jest dla mnie takie dziwne jak można jeść takie bezbronne
      zwierzątka crysciana
      • edwardandbella Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? 18.05.09, 18:11
        dokładnie to jest ŻAŁOSNE!!! ZAL MI TAKICH LUDZI
      • Gość: shesheshe Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.csk.pl 18.05.09, 18:11
        ja nie jestem wegetarianka..ale rozumiem wegetarianinow , moj brat jest wegetarianinem
        wiec rozumiem. ja mam jeszcze glupszy problem..nie jem MASLA , MARGARYNY.. robi mi
        sie niedobrze na ich widok chce mis ie zygac..a najgorsze sa kolonie jak mnie wytykaja -
        'czemu twoja kanapka jest bez masla?' , 'chcesz sprobowac mojej kanapki' yggh! to jest
        okropne
    • Gość: ... Re: Wegetarianie. Co o nich myślicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 18:10
      Ja przestałam jeść mięso jakieś 4 lata temu, ale nie nazwałabym tego wegetarianizmem...
      Po prostu przestałam jeść mięso, czasem jadłam kotlety sojowe i starałam się kaszę itp.
      widać za mało się starałam, bo stałam się chorowita i przytyłam (!)
      Ciągle mi czegoś brakowało i jadłam co mi wpadło w ręcesciana
      Jak widze mięso to trace apetyt i ciezko mi przełknąć jak już się zmuszę...
      Jednak się staram... Tylko jak już przy obiedzie siedzę przy czymś dobrym i ktoś mi
      zaczyna mówić, że to wołowina czy coś to odchodze i oni się pytają czemu?!sciana
      Nie zjem mięsa widząc je na surowo... Wogóle jestem na siebie zła, bo przecież ludzie jedzą
      różne świństwa jak noga z kurczaka, kaszanka pasztet itp, a ja głupiego mielonego w
      panierce muszę zagryzać słoikiem kiszonych...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka