Dodaj do ulubionych

Mam aparat na zębach ; )

16.07.09, 22:34
A więc tak . . . odrazu chcę przeprosić, że tworze jeszcze jeden wątek o aparatach
ortodontystycznych (niewiem czy dobrze napisałam xd), ale tamten wątek to był HIT czy
KIT, a w tym chce powiedzieć, że właśnie wczoraj miałam zakładany aparat na dolną
szczęke i jeszcze nie zdążyłam sie przyzwyczaić i troche mnie boli uncertain a zwłaszcza jak jem.
W zasadzie to jeść nie zabardzo moge i tak jakby ssie xD i chciałam się dowiedzieć czy
któraś z Was nosi aparat i czy po pewnym czasie mogła zacząść "normalnie
funkcjonować" ? sad Prosze piszcie kiss
Obserwuj wątek
    • patient Re: Mam aparat na zębach ; ) 16.07.09, 22:38
      Jasne, że będziesz mogła normalnie funkcjonować smile Tylko na początku boli jak się je, więc zalecane są jogurty pitne i niepitne kiss spróbuj
      • zmierzchoomania Re: Mam aparat na zębach ; ) 16.07.09, 22:44
        Dzięki, skorzystam, bo naprawde jest mi ciężko wink Ale piszcie jeszcze, chce wiedzieć jak
        najwięcej tongue_out
        • zmierzchoomania Re: Mam aparat na zębach ; ) 16.07.09, 23:00
          Bardzo Was prosze, jak któraś z Was ma aparat to niech mi odpisze. To dla mnie bardzo
          ważne sad
    • bella96 :-) 16.07.09, 23:19
      Nie mam aparatu na zębach, ale moja przyjaciółka ma i mówiła mi jak to jest.
      Na początku trochę ją bolało, ale później do tego przywykła. Tak jest ze
      wszytskim np. z nowymi butami, tzreba się przyzwyczaić i je rozchodzić. Nie
      przejmuj się na pewno niedługo nic nie będziesz czuła, a poza tym to dla
      twojego zdrowia !!
      • hermiona13 Re: :-) 17.07.09, 00:44
        Ja miałam kiedyś aparat na zębach, na początku tego roku miałam ściągany smile
        Na poczatku rzeczywiście trochę boli, nie można praktycznie nic jeść, jedynie płatki
        z mlekiem, jednak po pewnym czasie tak się przyzwyczaisz, że w ogóle nie będziesz go
        czuła big_grin NO i przynajmniej będziesz miała proste ząbki big_grin Naprawde sie opłaca tongue_out
    • ardnaskela Re: Mam aparat na zębach ; ) 17.07.09, 13:36
      Ja będę miała zakładany, ale odwrotnie niż Ty, bo na górę. smile Chyba, że też masz na
      górze? A masz problem z mówieniem. Chodzi mi głównie o to czy się sepleni. Możesz
      normalnie zamknąć usta? wink
    • aleks768 Re: Mam aparat na zębach ; ) 17.07.09, 14:06
      ja nosze już od 2 lat tylko rok mi sie przydawał.
      a teraz to nie ma potrzeby ale nosze big_grin
      a właściwie to po tygodniu lub dwóch będzie ci lepiej niż bez aparatu! cool
      • nessi Re: Mam aparat na zębach ; ) 17.07.09, 14:11
        zmierzchoomania ile zaplacilas za jeden łuk ?
        ja bede prawdopodobnie miala niedlugo ale na góra wink
        chcialam taki ze jest po drugiej stronie zebow (ligwalny) ale on kosztuje okolo 5 tys indifferent
        • zmierzchoomania Re: Mam aparat na zębach ; ) 17.07.09, 21:07
          Na dół zapłaciłam 1500 zł. ale to nie koniec moich kosztów, bo będe mieć jeszcze inne
          gażety xd
          • ox Re: Mam aparat na zębach ; ) 17.07.09, 21:16
            co do twojego pierwszego pytania to nie wiem czy nie za pużno ale chciałam
            powiedzieć że ja też nosze aparat od 2 lat nawet chyba dłużej ......na początku
            to była jedna wielka masakra !!!!!!!!! nic nie jadłam bo nawet rozgotowany ryż
            sprawiał że bolały mnie zęby .....lekko dotknęłAM ZĘBY I JUŻ BYŁ TO STRASZNY BÓL
            .... jednak po tygodniu było o niebo lepiej smile tak było z aparatem na górne
            ząbki z dolnymi było mniej boleśnie ....szybciej się przyzwyczaiłam .....teraz
            aparatu w ogóle nie czuję ....jakby go nie było kiss^^ np. kontrole zawsze miałam
            co miesiąc i zmieniałam kolory gumek co było fantastyczne !!!!!! zawsze były
            inne ......hmmm....chciałam teraz z kolei ja zapytać osób które już miały
            ściągasny aparat CZY TO BOLI ????? bo ja już nie gługo będę miała ściągnięty ^^
            • zmierzchoomania Re: Mam aparat na zębach ; ) 17.07.09, 21:27
              Dzięki ox i wogóle Wy wszystkie tongue_out dodałyście mi otuchy i nadzieji wink Piszcie
              jeszcze o innych sytuacjach związanych z aparatem ;p
              • ox Re: Mam aparat na zębach ; ) 17.07.09, 21:33
                nmzc. kiss

ja np. mam teraz taką gumkę łączącą dwie szczęki ....która pęka co kilka dni i
                musze ją w domu zakładać ....to jest dopiero mnasakra bo pęka w czasie posiłków
                i w ogule ciężko mi ziewać ....hehe
              • nessi Re: Mam aparat na zębach ; ) 17.07.09, 21:33
                ox zazdroooszcze ;D bedziesz miala proste zabki wink
                • zmierzchoomania Re: Mam aparat na zębach ; ) 17.07.09, 23:53
                  Ty tak samo, ale musisz mieć aparat tongue_out U mnie sprawy sie o tyle komplikują, że zanim
                  założą mi aparat na góre to będe jeszcze musiała mieć jakąś płytke uncertain
                  • ardnaskela Re: Mam aparat na zębach ; ) 18.07.09, 16:49
                    Zmierzchoomania możesz mi odpisać? Bo chyba nie przeczytałaś mojego posta. BTW,
                    skopiuję go tubig_grin
                    "17.07.09, 13:36 Skasujcie
                    Odpowiedz cytując Odpowiedz
                    Ja będę miała zakładany, ale odwrotnie niż Ty, bo na górę. Chyba, że też masz na
                    górze? A masz problem z mówieniem. Chodzi mi głównie o to czy się sepleni. Możesz
                    normalnie zamknąć usta?
                    "
    • tuimi d; 18.07.09, 17:00
      ardnaskela -moja koleżanka ma aparat i się sepleni jak cholera ;d ale to
      chyba nie każdy tak ;d
      • ox odpowiedź na twoje pytanie ardnaskela 18.07.09, 18:42
        aparat stały nie powoduje seplenienia!!!!!!!!!!!! cool ponieważ nie ma
        sztucznego podniebienia które utrudnia mówienie ( ma je aparat czasowy ,
        wyciągany ( nie ma klamerek tylko sam drut oraz kolorowe podniebienie które
        utrudnia mówienie i powoduje seplenienie, a kolor podniebienia można sobie
        wybrać wink) Aparat stały nie powoduje też problemów z zamykaniem
        buzi........kiedy się już przyzwyczaisz bo na początku czujesz jakbyś miała
        pełno żelastwa w ustach i troche dziwnie zamyka się usta.Nie wiem czy przy
        aparacie wyciąganym ciężko zamyka się usta bo nie miałam kiss coolmam nadzieje
        że dowiedziałaś się tego czego chciałaś jakbyś jeszcze coś chciała wiedzieć to
        jeszcze pisz .suspiciouskissbig_grintongue_out
        • miss.angel Re: Mam aparat na zębach ; ) 19.07.09, 12:43
          Ja też noszę aparat. Już rok... Zęby mam już śliczne i proste, ale ze szczenką
          jest coś nie tak i jeszcze trochę ponoszę... Żeby was rozweselić: zęby po
          włożeniu aparatu bolą góra 5 dni, w aparacie się nie sepleni, jest modny ;D,
          można (ale nie zawsze) wybierać kolory gumek, wcale się nie wygląda brzydko, i
          najlepsze: potem ma się zęby jak gwiazda Hollywood!!! big_grin Chyba wystarczy. serce
          • zmierzchoomania Re: Mam aparat na zębach ; ) 19.07.09, 17:46
            wybacz ardnaskela, że Ci nie odpisałam confused Więc ja mówie normalnie, a aparat mam tylko
            na dół wink
          • takota221 Re: Mam aparat na zębach ; ) 20.07.09, 19:43
            Ja tak troszke seplenie( czasami) ale moze dlatego, ze mam dodatkowy aparat;
            www.twojortodonta.pl/images/7d.jpg ( mniej wiecej cos takiego )
            ktory rozszerza szczeke ; ))
    • takota221 Re: Mam aparat na zębach ; ) 20.07.09, 19:39
      Ja mam aparat na gorze od marca, i juz mi nie przeszkadza.. Ale przez okolo 3-4
      dni bolalo, a pozniej sie przyzwyczailam ; ))
    • ewelina0532 Re: Mam aparat na zębach ; ) 21.07.09, 13:42
      ja mam aparat już dwa lata i na początku było to samo ale teraz już nic nie czujętongue_out
      • zmierzchoomania Re: Mam aparat na zębach ; ) 21.07.09, 20:25
        Tak racja ! Mam ten aparat już 8 dni (chyba xd) i już jest okej wink i 3 sierpnia będe miała
        też zakładaną tą płytke do rozszeżania szczęki sad
    • jane_ Re: Mam aparat na zębach ; ) 02.08.09, 21:04
      dziewczynki. jutro idę do ortodonty, zaczyna się moja przygoda z aparatem stałym. chciałam się tylko spytać, czy miałyście przed zakładaniem aparatu usuwane jakieś zęby? przeraża mnie trochę ta wizja. niby u nie każdego trzeba, ale znając mnie i moje szczęście, pewnie będę tym, u którego nie ma wyjścia, lecz przed chwilą przeczytałam na pewnym forum, że jedna dziewczyna się nie zgodziła na usunięcie zdrowych zębów przed zakładaniem, i wszystko i tak wyszło pięknie.
      jak to z wami było? ;q
    • miqusia . 02.08.09, 21:25
      bede miala zakladany jak wyrosna mi wszystike
      zeby madrosci -,-" zuo xd ja chce teraz, nie pozniej . shock
      jane, tak. 4 stale czworki, zeby nie bylo szparek.
      jakby nie mogli wyrwac tych madrosci a czworki
      mi w pokoju zostawic ; /
      odlewy juz mialam ; d bede miala staly na gore ; p
      • sysiek4444 Re: . 02.08.09, 21:28
        Ja mam miec nie dlugo sad
        Strasznie sie bojeee ...
        np tego ze jak beda wkladac to bedzie bolalo sad
        • jane_ Re: . 02.08.09, 21:35
          miqusia, o jezu, ja bym jednego nie przeżyła. zaczynam panikować. O.O

sysiek, mi to tam zakładanie pf, ponoć ani trochę nie boli, ja się niczego nie boję, ale to wyrywanie. ;x
          • zuzoa Re: . 05.08.09, 19:14
            Cześć dziewczyny.Pytam tak z ciekawości.Czy zakładanie i ściąganie aparatu boli??;p

I czy jeżeli dentysta wyrwie ci jeden ząb to będziesz mogła mieć zakłądany
            aparat bez tego zęba czy musisz poczekać aż ci wyrośnie.
            Jak to było z wami..Proszę o odpowiedź;*
    • ketrin Re: Mam aparat na zębach ; ) 05.08.09, 19:23
      mój brat ma na dolną szczękę, ale nic ci o tym nie powiem bo nie mam o tym
      zielonego pojęcia sadsad
      • jane_ Re: Mam aparat na zębach ; ) 05.08.09, 19:34
        zuzuoa - a co ma wyrosnąć?
        przecież jak dziecko się rodzi rosną mu mleczaki. potem wypadają. potem rosną zęby stałe. aparat się zakłada na stałe zęby, a jak stały się wyrwie, to nie odrasta, co najwyżej proteze można nosić. ;d
        w tym wyrywaniu zębów chodzi o to, żeby było miejsce, żeby ta reszta miała miejsce na rozprostowanie się. xd

i poraduje się - byłam u ortodontki i stwierdziła, że ewentualnie tylko jeden ząbek do wyrwania, ale nie chciałaby, mam radochę. ;d
        • zuzoa Aparat na zębach 05.08.09, 19:38
          Dzięki;p...W sumie to wyszłam na debilkę Hehe..ale ja tam nic nie wiem o
          aparatach xD Za niedługo wybieram się do dentysty na wyrwanie zęba bo mi się
          ułamał.Potem pewnie pójdę do ortodonty bo mam krzywe zęby.Nie wiem jak to jest
          dlatego chciałam sie dowiedzieć.

Pozdrawiam;*
          • ardnaskela Re: Aparat na zębach 05.08.09, 19:50
            Ok, dzięki ox za info. Jane_ wyrywania nie ma co się bać. Sama się o tym
            przekonałam wczoraj, bo też musi mi się zrobić miejsce, żeby zęby nachodzące na siebie,
            mogły swobodnie się przemieszczać. A aparat (stały) będę miała zakładany pod koniec
            sierpnia, jakiś tydzień przed rokiem szkolnym. tongue_out
    • mymiracle Re: Mam aparat na zębach ; ) 05.08.09, 19:58
      Aj tam mnie wcale aż tak bardzo właśnie na początku nie bolało, żeby nie móc nic jeść. Ale to tylko kilka pierwszych dni i potem jak miałam drut wymieniany. Teraz w sierpniu u mnie mija rok jak go nosze i za pół roku mi go zdejmują ^^
      Ale nie sepleniłam ani jakoś problemów nie miałam.
      Jednego zęba miałam usuwanego ale rok wcześniej i było to pod znieczuleniem, na dodatek robiła mi to praktykantka pod znieczuleniem i mówili żebym kupiła sobie jakiś apap, bo może na wieczór boleć, a mnie nic. Dlatego mam jakby miłe wspomnienia z wyrywania zęba ;D

Więc dziewczyny nie bójcie się jest dobrze, zakładnie nie boli ;]
      Tylko wkurzające jest jedzenie które wchodzi za drut...

A pytanie do tych które mają już staż z aparatem. Czy ten klej też Wam się tak lekko przebarwia ?
    • miqusia Re: Mam aparat na zębach ; ) 05.08.09, 20:00
      a zes mnie jane pocieszyla ...
      ja umieram rok wczesni9ej, a w dzien wizyty
      u dentysty rycze kilak godzin po czym trzymajac
      w gabinecie chusteczke przepacam ja calutka xd wstyd mi. shock
      • candy.e Re: Mam aparat na zębach ; ) 05.08.09, 20:03
        a ja nie mam ;p
        ale niektórym osobom dodaje uroku wink)
        • patusiaaa16 Re: Mam aparat na zębach ; ) 05.08.09, 22:23
          ja w poniedziałek jadę na wizytę i okaże się czy będę mogła bo ta baba
          powiedziała że nie wiadomo czy będę mogła bo coś tam sad Strasznie chciałabym
          mieć ale się boję sad Trzymajcie za mnie kciuki kiss
          • nessi Cos innEgoxd 05.08.09, 22:33
            ja tez bede miala aparat i to juz w przyszly piatek ale zeby mam proste xd poprostu jakis
            czas temu wypadla mi trojka i do tej pory nie rosnie okazalo sie ze rozwinela sie calkowicie
            w dziasle i ze trzeba ja wyciagnac sad Aparat zalozy mi w piatek a we wtorek jade do
            warszawy do chirurga ktory mi rozetnie dziaslo i zalozy tam zameczki ... strasznie sie tego
            boje moze ktos z was to mial ?
            • zmierzchoomania Re: Cos innEgoxd 05.08.09, 23:52
              ojj, nessi współczuje Ci : ( ale no nie ma tego złego . . . lepiej mieć
              chyba proste i zdrowe zęby ? ;p i życze Ci powodzenia i sie nie bój, będzie git kiss
            • ardnaskela Re: Cos innEgoxd 06.08.09, 15:04
              To już XXI wiek i uwierz mi, że istnieją naprawdę mocne i dobre znieczulenia, dzięki którym
              podczas rozcinania nie będziesz NIC czuła. Owszem nie jest to przyjemne, gdy ktoś
              zagląda i grzebie Ci w buzi, ale czego nie robi się by być piękną? tongue_out Nie bój się, strach ma
              wielkie oczy. Teoretycznie nie powinno boleć. Jeśli trafisz na dobrego chirurga, to wszystko
              pod kontrolą. 3 mam kciuki. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka