Dodaj do ulubionych

Duchy- wierzyć czy nie ?

31.08.09, 18:45
oglądam dużo filmów o duchach .
i w sumie w nie wierzę .
wierzę , że istnieje jakaś siła .
w mojej rodzinie nawet prababcia była świadkiem dziwnej mocy .
kiedy zmarł pradziadek , dzień po w domu spdała
książka któą czytał otworzona na tym roździale co skończył .
w dodatku książka była położna na innych , glęboko w szafce !
boję się czasami , kiedy myślę o tych wydarzeniach na faktach .
mama mówi , że to bzdury , ale ja chyba wierzę , że to
może być prawda . bo niby dlaczego są egzorcyzmy ...
a wy co o tym myślicie ?
Obserwuj wątek
    • independent_ . 31.08.09, 18:54
      Oczywiście, są nawiedzone miejsca, ale moim zdaniem to tylko taka nazwa, aby
      ludzi postraszyć. Albo programy, o pogromcach duchów - to tylko efekty specjalne.
      Duchy to wymysł naszej wyobraźni, kiedy nie potrafimy wyjaśnić co to
      był za dźwięk
      lub ruszający się cień albo nie chcemy uwierzyć w
      racjonalne wyjaśnienie.
      A takie zdarzenia, jak spadająca książka, albo zapalanie się świateł to tylko
      przypadek albo wola Boska.

Ja osobiście w duchy nie wierzę. Uwierzę, jeśli zobaczę.
      • sysiek4444 Re: . 31.08.09, 19:03
        BosH !
        Przypomnalam sobie o takim czyms...
        Gdy zmarl mi dziadek , bylam na pogrzebie...
        I gdy już byl glos ze dziadek jest juz pod ziemią ...
        w tej samej chwili dla babci pękł zegarek !
        Pekł ! szkło sie rozlecialo !
        Czy to nie dziwne ?
        Mama mi powiedziala ze dziadek < 3
        dal wtedy znac
        ze jest wszystko wpozadku
        i ze juz na nas spogląda z nieba ^^
        Bylam ucieszona !
        Ale przez to teraz boje sie ciemnosci !
        Spie przy zapalonej lampce !
        Czasem nawet klade sie do pokoju rodzicow
        bo tam są dwa łózka ... !
        Boje sie , tesknie za nim i jest mi ciezko ...
        Czasme sie strasznie boje te odglosy wieczorem ...
        brrrrr
        Zgadzam sie z indep tongue_out
        • pimpusia Re: . 31.08.09, 19:34
          ojej! to straszne... crying ja tam nie bylam swiadkiem czegos takiego ale wierze w
          niektore zdarzenia
          • madziia Re: . 31.08.09, 19:38
            nie wiem uncertainuncertainuncertain

czasami nie wierze , a czasami tak np ; jak coś mi sie zdaje ze widze , coś
            sie nagle rusza itd .
            • w_paski Re: . 31.08.09, 20:43
              winknp zmarł dziadek mojej kzynki (na raka) i pewnego dnia w wakacje mojemu wójkowi i
              mojej cioci(wujek to jego sy)przyśnił się on pużniej się okazało że to rocznica dnia kiedy
              pierwszy raz trafił do szpitala ja wierze w dusz i tka dalej w mojej rodzinie często zdażają się
              takie rzeczy już się przyzwyczajiłam
        • mileycyrus23 Re: . 03.09.09, 14:29
          Ja wieże w duchy.Albo np.pamiętacie ta akcje na pogrzebie papieża????co księga się
          otworzyła a na koniec zamknęła.Trochę to podejrzane....
      • kardolina Re: . 31.08.09, 20:02
        tylko, ze wiekszosc duchow to tylko dusze... i ich nie widac.
      • w_paski ?_?_?__?_?___?_? 31.08.09, 20:39
        wierze w siły boskie niema duchów takich typuże straszą zbijają szklanki ale na ziemi
        zostają dusze kt óre mają nie dokończone sprawy to moja teorjia
    • kardolina wierzę, bo zdarzyło mi się coś takiego... 31.08.09, 20:01
      to był początek czerwca tego roku; tydzień przed zieloną szkołą
      zawsze nudziło nam się z dziewczynami na dodatkowym nie obowiązkowym wf-ie.
      w końcu postanowiłyśmy dzien przed tym wf-em, ze sobie powywolujemy duchy.
      zebralysmy wszytsko co trzeba i na wfie zamknelysmy sie w ciemnej lazience ze swieczka i
      tymi wsyztskimi rzevzami i zaczelysmy wg instrukcji. niby nic sie nie dzialo, wiec nawet nie
      odwolywalysmy niczego.
      przyszlam do domu i jakos wszedzie mi bylo zimno (a do to byl pocztake lata!)
      potem w nocy nie moglam usnac, bo... sie caly czas jakby dusialam. nie moglam zwolnic
      oddechu; czulam jaby cos po mnie skakalo. zlekcewazylam to; pomyslalam, ze to tylko
      takie wrazenie.
      jednak sytuacja powtarzala sie przez tydzien. zawsze budzilam sie o rownej 3 nad ranem
      (mam telefon przy lozku). w koncu powiedzialam o tym dziewczynom. im nic takiego sie
      nie zdarzylo. uznalam, ze to musi byc tylko jakies glupie wrazenie. w koncu po nastepnym
      tyg to nie ustalo. pomyslalam, ze moze wywolalysmy... zlego ducha i on uparl sie na mnie,
      bo to ja mowilam i wszytsko prowadzilam. juz w wakacje poprosilam bysmy wszytskie to
      odwolaly i po tym jak to zrobilysmy, wszytsko ustało.

ponadto jak kiedys moja kolezanka wywolywalal ze znajomymi duchhy na imprezie, to
      nagle im zgaslo swiatlo i wszystkie rzeczy zaczely spadac z polek.
      • blood_ of kors 31.08.09, 20:09
        katolicy powinni wierzyc w duchy, bo w koncu "wyznajemy" (ja jestem
        katoliczka) Trojce Swieta tj. Bog Ojciec, Syn Bozy, Duch Swiety. Na
        religi nam nawet ksiadz o tym mowil. Ja wierze... Nigdy nic nie wiadomo ;P
      • independent_ Re: wierzę, bo zdarzyło mi się coś takiego... 31.08.09, 20:43
        kiedyś wierzyłam, że północ jest godziną duchów, ale potem przeczytałam że to
        jednak godzina trzecia jest tą godziną. Odwrotność od godziny 15 - ponoć
        Jezus był o tej godzinie ukrzyżowany.
        • kardolina Re: wierzę, bo zdarzyło mi się coś takiego... 01.09.09, 07:58
          tak. poza tym słyszałam, że o tej godzinie jakieś polew (nie magnetyczne xD) działa
          najbardziej i o tej porze najwięcej ludzi umiera. no i trzecia nad ranem to godzina złych
          duchów.
    • elisss92 Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 31.08.09, 20:14
      Wierzyć. Duchy te dobre jak i złe istnieją.
    • little Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 31.08.09, 20:34
      Nie wierzę. Za dużo bajek słyszałam na ich temat, żeby w nie uwierzyć. Ludzie je wymyślili,
      żeby wytłumaczać, rzeczy których nie rozumieją (szelest, cień itp) albo żeby straszyć
      dzieci.
    • loove_miley Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 31.08.09, 20:38
      Przeważnie mam normalne noce, ale czasami zdarza się coś dziwnego w ciemnościach
      i wtedy wierzę... xd
    • blamssi Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 31.08.09, 20:45
      Sama nie wiem... raz chyba widziałam ducha, ale na 100, nie jestem pewna smile I
      też nie jestem pewna czy w nie wierzę...
      Pozdrawiam xoxo
    • th4ever Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 01.09.09, 09:58
      Czasami myślę że istnieją...Ale tylko gdy jest ciemno albo obejrze jakis horrorek xd
      • sophie_ Duchy- wierzyć czy nie ? 01.09.09, 19:28
        Nigdy nie widziałam. Ale wierzę.

Moja siostra cioteczna mi opowiadała,że taki kolega jej szedł z dziewczyną koło
        takiego domu koło cmentarza. I zauważyli takiego pana w kapturze. Podeszli i
        pukali. nikogo tam nie było. W sumie w tym domu nikt nie mieszka, jest na
        sprzedaż { jest ładny ; d podoba mi się }. Potem powiedziała, że moja chrzestna
        { ma dom koło cmentarza } widziała też tego pana w kapturze ale tam, na polu
        koło cmentarza. Brr. ; 3

koleżanka na cmentarzu widziała też.
    • sonia321 gfgf 01.09.09, 19:37
      mój dziadek bardzo lubił siedzieć w kuchni miał tam swój kącik i zawsze tam
      siedział... jak zmarł to jak byłam u babci i jak wyszłyśmy gdzieś na miasto i
      wracamy patrzymy a ręczniki leżą na podłodze i tak parę razy... później babcia
      zlikwidowała te ręczniki i jest ok
    • zmierzch.. Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 02.09.09, 19:47
      Ja kiedyś w to wierzyłam, lecz moji rodzice mówili, że to ludzie wymyślają. Teraz juz nie
      wierzę. Mojej babci tez wydarzyła się pewna historia: Mieszkała sama i w nocy o 2:43 coś
      na strychu zaczęło szurać tak jakby ktoś tam był. Nastęonego dnia do babci dotarł
      telegram, że o 2:43 zmarł jej tato. Nie wiem co o tym wszystkim sądzić.
    • letli Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 02.09.09, 20:27
      Duchy- wierzyć czy nie ? Wiesz zawsze jakiegosc ducha znajdziesz Pewnie w
      przescieradle na glowie i namalowanymi na mi oczyma ;pp
      • dakota_ Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 02.09.09, 20:41
        w sumie nie wiem czy wierzę .
        ale jak złyszę o takich zjawiskach
        np. w rodzinie to wierzę i mam stracha .
        • letli Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 02.09.09, 20:44
          Tez prawda kilka rzeczy miałam takich "dziwnych" Ale tak wogule to nie wierze bo
          niby jakies duchy istnieja ale raczej jakos ... nie wierze w nie z jednej strony
          wydaje mi sie to bujdą a z drugiej czyms co spotykamy sie na codzien ...
    • melody_ Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 03.09.09, 16:08
      ja wierze
      " bo to jest tak jak z miłością istnieje ale nie można jej poczuć ani zobaczyć"
      tak mi to tłumaczył mój wujek który zajmuje się paranormalnymi sprawami

a poza tym takie dziwne historie u mnie w rodzinie ale tylko od strony mamy się
      często zdarzają
      • klaudysia Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 03.09.09, 16:18
        ja weirze indifferent
        obejrzcie ezorcyzmy emily rose .
        istnieja demony, tak jak i... te dobre duchy .xd
        • independent_ Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 03.09.09, 16:23
          ale to był film.
          • klaudysia Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 04.09.09, 16:01
            moZe i film ,ale na faktach .
            a po za tym, babcia mojej przyjaciolki nam mowila ,ze znala taka dziewczyne ,ktora byla
            opetana .
            • independent_ pf pf pf. 05.09.09, 18:09
              reżyser się schlał. a facet od scenariusza był naćpany.
              na faktach autentycznych? dajcie mi dowody.
              • elisss92 Re: pf pf pf. 06.09.09, 17:22
                independent_ to jest na podstawie nagrań z egzorcyzmów Anneliese Michel z 80
                któregoś roku, bodajże.
                Fakt faktem, wypowiedziałam się, żeby wierzyć.
                Za dużo przypadków (na szczęście nie moich),żeby nie wierzyć..
                • independent_ Re: pf pf pf. 06.09.09, 17:24
                  chcialabym zobaczyc orginal. ; xx
    • pariska65 Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 04.09.09, 20:58
      hmm...Bardzo ciekawy temat a zarazem wart większej uwagi.Często się nad tym
      zastanawiałam.Trudno mi powiedzieć że nie ma duchów ale nie mogę też uwierzyć w
      ich istnienie to bardzo skomplikowaneuncertainuncertain Znaczy trudno to zrozumieć bo na
      prawdę nikt nie zna prawdy może duchy istnieją może nie.Zdarzyły mi się takie
      sytuacje powiązane z duchami
      lecz nie wiem czy to prawda.Dużo oglądałam filmów na ten temat i wgl...Ostatnio
      ten temat zaczął mnie coraz bardziej interesować,fascynować i takie tam,muszę
      pogłębić wiedzę na ten temat.Nawet najlepsi specjaliści nie są w stanie określić
      czy duchy istnieją .Jedni mówią że tak drudzy że nie ja osobiście nie należę do
      żadnej grupy bo tak samo w nie wierzę jak i nie wierzę pewnie mnie nie
      zrozumiecie bo zaczęłam tak dziwnie gadać ale mniejsza z tym smile Czasem wydaje mi
      się że ktoś na okrągło mnie obserwuje,Czasem wydaje mi się że otrzymuję jakieś
      przestrogi lub coś w tym stylu.Dziwna rzecz.Gdyby się
      tak dobrze zastanowić to trudno cokolwiek powiedzieć na ten temat.

Mądre gadanie jak na mnie nie no zaczynam być mądra nie no to nie możliwe uncertain
    • lily_95 Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 05.09.09, 16:59
      ja wierzę w duchy,ponieważ są to dusze naszych przodków które proszą o modlitwę
      aby prędzej dostać się do nieba. z tego co wiem. w mojej rodzinie duzo razy
      straszyło.. jakoś staram się o tym zapomnieć ale nie potrafię. od czasu do czasu
      w nocy miewam lęki bo boje się że znou się cos stanie. I NIE NIE JESTEM
      NAWIEDZONA!!
      • dakota_ Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 05.09.09, 18:04
        heh . w mojej rodzinie było 5 dziwnych przypadków .
        jeden jest bardzooo śmieszny , ale prawdziwy .
        WIEM TO ZABRZMI IDIOTYCZNIE !

moja pra pra babcia wraz ze swoim mężem
        zobaczyła sąsiada bez głowy , który umarł 2 tyg.
        wcześniej .

o dziwo widziała to też sąsiadka ....
        dużo o tym mówili w mojej rodzinie ..
        jedni wierzą inni śmieją ..
        • independent_ Re: Duchy- wierzyć czy nie ? 05.09.09, 18:10
          pfff. to niemożliwe.