mama.mimi 16.12.05, 16:55 Zrobiłam badanie moczu. Od bardzo wielu lat zawsze miałam w moczu dość dużo moczanów, szczawianów i o ile dobrze pamiętam fosforanów. A teraz czysto, pełen klar, zero osadu. Czy ten osad mógł mieć jakiś związek z grzybicą? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiabed Re: osad w moczu 18.12.05, 15:14 Bo ja wiem, zlogi moczanowe, szczawianowe i fosforanowe w moczu swiadcza chyba o obecnosci takowych zlogow w organizmie. Diety oczyszczajace, duza ilosc plynow - sluza pozbywaniu sie tego typu zlogow. To wlasnie one moga zalegac w stawach, w narzadach - a ich obecnosc w moczu tylko chyba to potwierdza. Wydaje mi sie, ze nie ma to jakiegos bezposredniego zwiazku z candida, posredni - raczej tak. Im bardziej zasadowy odczyn w organizmie - tym mniej zlogow (z tego co ruzumuje, wiec moze to wyjasnia dlaczego teraz nie masz ich w moczu). Odpowiedz Link
grzesio22 Re: osad w moczu 18.12.05, 16:12 Zawsze miałem podobne wyniki moczu.Przy robieniu usg miałem stwierdzany zastuj w nerkach i nieraz w wydalanym moczu widoczny był piasek,czasami także piekło. Nigdy wcześniej nie wiązałem tego z grzybicą,ale może to ma jakiś związek. Teraz przy wypijaniu dziennie 2-3 litrów wody myślę, że moje nerki zostały trochę odnowione. grześ Odpowiedz Link
molla7 Re: osad w moczu 04.01.06, 22:24 na takie sprawy swietnie robi napar z ziela pokrzywy. Ponadto tez odtruwa i jest bogaty w sole krzemu. Odpowiedz Link
michell Re: osad w moczu 05.01.06, 08:16 mozesz napisac cos wiecej o tej pokrzywie? jakie dokladnie ma dzialanie? jak to pic i jak dlugo? Odpowiedz Link
molla7 Re: osad w moczu 05.01.06, 12:20 nie znam się na ziołolecznictwie, ponadto to forum o Candida wiec mnie tu zaraz śmigną. Pokrzywe stosuję przede wszystkim w zwiazku z problemami ze skórą i wypadajacymi włosami. Pijać przez 2 tgodnie odczułam duża poprawę. Ponadto we wskazaniach jest napisane ze mozna stosowac przy piasku w nerkach, zatem i w pęcherzu. Pokrzywa jest moczopędna, wymusza diureze, stąd jej działanie. zastanawiam sie czy po zrobieniu badan moczu wyszly by mi podwyzszone szczawiany. Odpowiedz Link
molla7 Re: osad w moczu 05.01.06, 12:23 wróć, nie ziele a liście pokrzywy. Trzeba zazanaczyc ze picie pokrzywy moze miec wplyw na leki cukrzycowe jesli takowe ktos zażywa. Odpowiedz Link
andrzej.janus Re: osad w moczu 05.01.06, 15:58 Obecność krystalicznych szczawianów wapnia czy moczanów w moczu świadczy o wewnętrznym kwaśnym środowisku organizmu. Chcąc zapobiec odkładaniu się kryształów w tkankach miękkich czy nerkach, można stosować preparaty magnezu - szczególnie jest to polecane podczas brania wit.C. Wiadomości o pokrzywie czy skrzypie, znajdziecie Państwo w moich artykułach - Rośliny lecznicze. Odpowiedz Link