kaskalewa 29.12.05, 14:52 Czy kilkudniowa glodowka moze dac szybciej jakies pozytywne rezultaty? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.janus Re: glodowka 29.12.05, 22:01 Mozna. Najbardziej odpowiada mi sposób, który podaje Tombak w jednej ze swoich książek, opisując ją jako głodówkę trzydniową z zastosowaniem soli Epsom i soku z grejpfruta. Soli tej nie możma stosować w przypadku choroby nerek. Odpowiedz Link
jmgpk6 Re: glodowka 30.12.05, 17:46 Stosowałem głodówki-rezultaty miałem wspaniałe.Dolegliwości cofały się radykalnie.Ale po jakimś czasie wracały,bo wtedy nie wiedziałem jeszcze,że to candida i nie stosowałem odpowiednich leków i diety przeciwgrzybiczej. jmgpk6 Odpowiedz Link
paszczak44 Re: glodowka 30.12.05, 21:22 Tak, rezultaty są dobre- można się częściowo oczyścić z syfu i toksyn. Trzeba się najpierw dobrze przygotować. Odpowiednia dieta przed głodówką i przeczyszczenie; jak wspomniał pan Janus epsom salt, czyli po polskiemu sól gorzka, do kupienia w każdej aptece za 1,50 zł. Walnąć sobie ze 2 albo 3 torebki żeby wszystko z człowieka zleciało. W czasie głodówki można robić lewatywy, podczas dłuższego postu nawet trzeba. Bardzo ważny jest okres wyjścia z głodówki- powinien trwać mniej więcej tyle dni ile sama głodówka. Posiadam książki o głodówce leczniczej w wersji elektronicznej- jak chcecie mogę Wam wysłać, napiszcie kto chce. Odpowiedz Link
audi21 Re: glodowka 31.12.05, 09:57 Ja też proszę o książkę. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla wszystkich! Odpowiedz Link
ja9934 Re: glodowka 01.01.06, 10:41 ja rowniez prosze o przepis na głodówke leczniczą.Z gory b.dziekuje.Pozdrawiam.Wszystkiego najlepszego w Nowym 2006 roku. Odpowiedz Link
andrzej.janus Re: glodowka 01.01.06, 17:25 Przedstawię Wam fragment rozdziału mojej drugiej ksiażki w pisaniu: 4. Głodówka trzydniowa Kuracją przeprowadza się przez trzy kolejne dni. W czasie jej stosowania należy zawsze pamiętać o piciu odpowiedniej ilości płynu. Nie należy jeść niczego oprócz picia soków z świeżych jarzyn, pomarańcz, grejpfrutów oraz soku z cytryny rozcieńczonego wodą. Codziennie należy sporządzać nową mieszankę soków i wypijać ich w ilości 4l. O ile jest to możliwe, porcje soku najlepiej przygotowywać tuż przed jego wypiciem, dzieląc ogólną zalecaną jego ilość na poszczególne porcje. O ile stosuje ktoś stosuje dodatkową tzw. suplementację naturalnymi składnikami witaminowo – mineralnymi, to nie należy jej przerywać. Przed rozpoczęciem głodówki proszę zaopatrzyć się w sól gorzką o nazwie „Epsom”. Używa się jej w celu usunięcia z organizmu wszystkich nagromadzonych toksyn. Sól ta ma działanie osmotyczne, polegające na ,,wsysaniu” w obręb jelit substancji toksycznych i wydaleniu ich drogą naturalną. Roztwór tej soli oprócz działania usuwającego toksyny - odwadnia organizm. Aby zrekompensować ubytek płynu, należy więc wpijać 4 litry soków rozcieńczonych wodą. Osobom mającym skłonność do utraty potasu, polecam uzupełniać go odpowiednimi preparatami. Skład soku 250 ml soku z marchwi lub czerwonego buraka + 800 ml soku z kwaśnego (czerwonego) grejpfruta + 700 ml soku z pomarańcz +250 ml soku z cytryny + 2 l wody z filtra o odwróconej osmozie lub niskomineralizowanej. a. przeprowadzenie kuracji Rano na czczo należy rozpuścić 1 płaską łyżkę stołową gorzkiej soli w szklance letniej przegotowanej wody i wypić. Po wypiciu soli należy co kilkanaście minut wypijać po pół szklanki roztworu soku, dopóki nie skończy się. W przypadku głodu można dodatkowo zjadać w całości kwaśnego grejpfruta lub pomarańcze. Przez kolejne dwa dni należy postępować tak samo. W okresie kuracji pojawia się nadmierna potliwość, związana z usuwaniem toksyn przez skórę. Codziennie wieczorem należy wykonać kąpiel oczyszczająca. b. okres zakończenia głodówki Po przeprowadzeniu głodówki, w celu utrwalenia jej efektów - polecam zmienić nawyki żywieniowe. Zmiana ta polega na innej zasadzie łączenia składników pokarmowych oraz wyeliminowaniu z diety produktów wysokoprzetworzonych – białego (rafinowanego) cukru i jego wyrobów, białego pszennego chleba i innych produktów z oczyszczonej białej mąki, mleka i jego przetworów kupowanego w sklepie i innych. Inne sposób łączenie składników pokarmowych polega na przestrzegani następujących reguł: 1. Nie wolno łączyć w jednym posiłku białka i węglowodanów. 2. Białko najlepiej łączyć z surówkami z jarzyn lub gotowanymi - oprócz ziemniaków, marchwi i czerwonego buraka. 3. Węglowodany można również bezpiecznie łączyć w jednym posiłku z surowymi lub gotowanymi jarzynami. 4. Białko można łączyć z dowolnym rodzajem tłuszczu, a szczególnie polecana jest oliwa z oliwek z I tłoczenia na zimno, olej z pestek winogron, bądź niewielka ilość masła surowego. 5. Węglowodany można łączyć z takimi samymi rodzajami tłuszczu. Metoda ta pozwala uzyskać poprawę trawienia poszczególnych składników pokarmowych oraz zapobiega zaleganiu i gniciu w jelitach niestrawionych resztek pokarmowych. Dzięki jej stosowaniu ustępują samorzutnie objawy stanu zapalnego błony śluzowej żołądka i jelit, objawy niestrawności – zgaga, wzdęcia, odbijania, zaparcia stolca i biegunki. Zakończenie postu jest to bardzo ważnym momentem, gdyż trzeba z powrotem przestawić organizm na inny sposób pozyskiwania energii ze składników odżywczych dostarczanych z pokarmem. Następuje w tym momencie aktywizacja procesów przemiany materii i wznowienie produkcji soków trawiennych, które pojawiają się stopniowo. Dlatego też należy kontrolować ilość spożywanego posiłku i analizować sygnały wysyłane przez nasz organizm. Produkcję soku trawiennego pobudza staranne przeżuwanie pokarmu, dlatego też należy go spożywać wolno i bez pośpiechu. Jeśli odczuwamy sytość, należy przerwać posiłek. Aby nie spowodować komplikacji w organizmie, należy wrócić do normalnego sposobu odżywiania stopniowo. Wypita woda, w pierwszej kolejności zostaje zużyta do produkcji soków trawiennych, nawilżania błon śluzowych oraz regulacji krążenia. Może objawić się to zaparciem stolca i dlatego należy poczekać cierpliwie do pierwszego samoistnego wypróżnienia, bez stosowania środków przeczyszczających. Pierwszego dnia po głodówce pijemy tylko świeżo wyciśnięte soki, zmieszane pół na pół z ciepłą wodą, w ilości 6 – 8 szklanek. Nie pijemy już roztworu soli. Drugiego i trzeciego dnia można do diety włączyć gotowane warzywa (bez ziemniaków, kukurydzy, grochu i fasoli) a także kleik z kaszy - najlepiej jaglanej. Piątego dnia można wprowadzić do diety jajka na miękko, następnego kawałek gotowanego mięsa itd. Przez pięć dni nie należy solić potraw. Mięso na początku najlepiej spożywać jako gotowane i wskazane jest już w tym momencie zastosować inny sposób łączenia składników pokarmowych. Odpowiedz Link
listek_na_wietrze Re: glodowka 01.01.06, 10:21 I ja poproszę, jeśli to nie kłopot. Z gory dziękuję Odpowiedz Link
misia_mama_ptysia Re: glodowka 01.01.06, 19:30 Wszystkiego najlepszego w Nowy Roku Ja również poproszę o wersję elektroniczną książki na temet głodówki oczyszczjącej pozdrawiam ) misia Odpowiedz Link
andrzej.janus Re: glodowka 11.02.06, 19:32 Kto jest chętny - wyslę e.mail rozdzial - Głodówka, przyszłej książki. ufo53@tlen.pl Odpowiedz Link
elpasz Re: glodowka 14.02.06, 22:50 Moje pytanie dotyczy głodówki z książki p. Doktora Czy ta głodówka węglowodanowa zalecana jest w trakcie diety p/grzybiczej?- bo jest to przecież ok 180 węglowodanów przyswajalnych dziennie przez kolejne 3 dni. Czy nie wpłynie to na skuteczność leczenia. Czy mogą ją stosować osoby na diecie niskowęglowodanowej, u których dzienne spożycie węglowodanów wynosi ok 50-100g. Dla niektórych będzie to nawet prawie 4-krotne przekroczenie, czy nie odbije to się negatywnie na ich samopoczuciu. Wiem, że często w sytuacji znacznego zwiększenia węglowodanów u takich osób pojawiają się problemy z wątrobą. A może nie dotyczy to sytuacji gdy jednoczesnie nie je się białka i tłuszczu (tak jak w tej głodówce)B. proszę o wyjaśnienie pozdrawiam Odpowiedz Link