Dodaj do ulubionych

Pare wątpliwości co do candidy

17.03.06, 11:51
Wczoraj zajrzałem tu po raz pierwszy i przeczytałem już co nieco, ale na
kilka pytań nie znalazłem odpowiedzi (o tym zaraz). Objawy, które u mnie
wystepują pozwalają na przypuszczenia candidy (biały nalot na języku,
przesuszona, zaczerwieniona, łuszcząca się skóra - łuszczyce wykluczam,
trudności z koncentracją, ogólne rozbicie, jakaś taka dziwna niemoc,
lodowoate dłonie i stopy). Czy jednak nie uważacie, że po głębszym
zastanowieniu każdy mógłby stwierdzić u siebie podobne dolegliwości? Wachlarz
objawów jest tak szeroki, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Jedna
istotna sprawa, która się nie zgadza, to to że zamiast mieć obniżoną
temeperaturę, mam stan podgorączkowy (37,2). Badana krwi nie wskazują, że w
organizmie toczą się jakieś stany zapalne. Lekarze nie potrafią tego
wytłumaczyć i uważają że "wymyślam". Jak w ogóle lekarze traktują wasze
problemy z candida? Ci z którymi ja miałem styczność reagują tak: "to
normalne, każdy tak ma, to w niczym nie przeszkadza". Dla mnie najbardziej
nieprzyjemny jest właśnie ten biały nalot na języku, które nie mkogę się
pozbyć. Dodatkowo mam jakby taki kwaśny posmak w ustach i duże ssanie na
jedzenie. Praktycznie co dwie godziny muszę coś zjeść z tym, że nie są to
słodycze i nigdy za słodyczami nie przepadałem. Jest coś co pomogłoby
zliwkidować ten biały nalot? Poradzcie. Brałem na to nawet leki zmienjszające
wydzielanie kwasu żołądkowego i nie pomogło.

Robiłem dzisiaj próbę sliny. Wyszło w porządku, czyli że nie mam drożdzaków.
Nie wiem jednak na ile ta próba jest wiarygodna.

Czytałem na temat diety, ale nie widziałem (a może umkneła) mi informacja co
z rybami? Można jeść ryby?

Biały ryż należy zastąpić brązowym z uwagi na mniejszy indeks tego
ostatniego. To też przeczytałem. Jednakże różnica między poziomme
weglowodanów w białym ryży a brązowym nie jest duża! Jest minimalna! To
dlaczego nalezy jeść biały, a nie brązowy?

Dlaczego nie używacie medykamentów na drożdzaki? Flukonazol, ketekonazol w
tabletkach?

Czy candidą można się zarazić? Np. całując się z kimś?

I co z produktami typu jogurty, Actimel, kefir? Można je spożywać? Chyba tak,
bo w końcu zawierają dobre bakterie jelitowe, przy których braku rozwija się
candida.

Proszę o rozwianie moich wątpliwości. Dziękuje.
Obserwuj wątek
    • jmgpk6 Re: Pare wątpliwości co do candidy 17.03.06, 13:12
      Wygląda na to,że to nie kandydoza.Chodzić do lekarzy tak długo,aż trafi się na
      odpowiedniego.jmgpk6
      • francja_elegancja Re: Pare wątpliwości co do candidy 17.03.06, 20:23
        Po czym sądzisz że to nie candida? Miałem robiony wymaz z gardła i wyszło
        candida sp. Brałem Orungal i na ponownym wymazie drożdzaków nie wykryli. Tylko
        ten biały nalot...
        • iwna19 Re: Pare wątpliwości co do candidy 17.03.06, 23:31
          ten bialy nalot mnie martwi. Jak ja go mialam i pokazalam go lekarce to bez
          badan powiedziala, ze jak bialy nalot to na pewno kandydoza. A z wymazami to
          jest tak - dam przyklad mojego gronkowca - robilam wymaz z krtani - nic, z
          tchawicy - nic, z gardla (chyba byl niedokladny) - nic, dopiero jak
          pielegniarka precyzyjnie pobrala wymaz z migdalkow to wyszedl gronkowiec, a
          mialam to swinstwo juz 9 miesiecy wiec nie mozna powiedziec, ze nie mialo czasu
          rozwinac sie na inne narzady. ja zeby potwierdzic kandydoze robilam
          mykologiczne badanie kalu. z grzybica jest niestety tak, ze zaleczysz ja w
          jednym miejscu, a jak jest w innym to i tak sie wroci. Tak jest z calym
          przewodem pokarmowym od jamy ustnej po jelita, kobiety przy kandydoozie jelit
          najczesciej maja tez grzybice pochwy i kolko sie kreci. Zrob sobie mykologiczne
          badanie kalu to da Ci to jakis w miare precyzyjny obraz choroby. Zycze Ci zeby
          nic nie wyszlo smile Pozdrawiam!
          • francja_elegancja Re: Pare wątpliwości co do candidy 18.03.06, 00:09
            Mnie też to martwi. Chcesz komuś pokazać język i nie możesz przez jakiś nalotsmile
            Nic nie pomagasad Nawet od szczotkwania specjalną szczoteczką do języka nie
            schodzi dokładnie. Próbki do wyamzu były pobierali z migdałów (tak jak u
            Ciebie) przy okazji anginy, bo lekarze twierdzili, że ten nalot to własnie od
            migdałów i że to nie kandydoza i faszerowali mnie antybiotykami. Oceny nalotu
            dokonywane "na oko"...diagnozowanie chorby made in Poland. Aż wreszcie
            wymusiłem wymaz no i wyszła candida sp.
    • jmgpk6 Re: Pare wątpliwości co do candidy 17.03.06, 13:12
      Wygląda na to,że to nie kandydoza.Chodzić do lekarzy tak długo,aż trafi się na
      odpowiedniego.jmgpk6
    • iwna19 Re: Pare wątpliwości co do candidy 17.03.06, 23:40
      jedna lekarka powiedziala mi ze przy grzybicy sa goraczki. dziwne to, bo
      wszedzie czytalam i slyszalam, ze jest odwrotnie ale moze cos w tym jest? Ale
      mi osobiscie odnosnie tych goraczek przychodzi do glowy borelioza - moze ugryzl
      Cie jakis kleszcz? (nawet z 10 lat temu).

Odnosnie ryb - ja sobie robie rybki duszone lub gotowane na parze, najlepiej w
      porach - mniam smile Co do ryzu nie umiem Ci dokladnie odpowiedziec. Wiem ze
      brazowy ryz jest naturalny, nieoczyszczony ani nie przetworzony w zaden inny
      sposob, czego nie mozna powiedziec o bialym, dlatego zaleca sie brazowy. Po
      prostu ma łuski, ktorych candida nie lubi. Jesli chodzi o jogurty to
      teoretycznie nie mozna nabialu, ale moja lekarka kazala mi pic duzo jogurtow
      (nie Actimeli bo one maja cukier, ale np Jogobelle L.casei classic w
      buteleczkach - pycha, albo specjalne jogurty i kefiry typu probiotic. Nie wiem
      czemu informacje na temat jogurtow sa sprzeczne. Ja zgadzam sie z Toba ze maja
      one potrzebne bakteryjki i trzeba je jesc smile

Jesli chodzi o medykamenty, to ja ich nie uzywam bo po prostu nie moge, a inni
      chyba dlatego, ze sa one szkodliwe dla zdrowia, a i tak nie daja gwarancji
      wyleczenia.

Pozdrawiam!
      • francja_elegancja Re: Pare wątpliwości co do candidy 18.03.06, 00:01
        Hej Iwna19. Dzięki za zainteresowanie. Na moje szczescie albo nieszczęscie to
        chyba nie borelioza. Kleszcz mnie nigdy nie ugryzł.

Actimela właśnie uwielbiam. Rybki (i dosłownie i w przenośniwinktak samo. Czy te
        kefiry, jogirty typu priobotic mają jakieś oznaczenie na opakowaniu? Mogłabyś
        rzucić kilka nazw handlowych?
        • iwna19 Re: Pare wątpliwości co do candidy 18.03.06, 15:53
          Na pewno takim jogurtem jest Activia, tylko trzeba wybierac ta naturalna, bo
          inne maja cukier, tak jak juz wczesniej napisalam pyszna Jogobella L.casei
          classic w buteleczkach, i jogurt, ktory po prostu nazywa sie Probiotic (w jasno-
          niebieskim kubeczku). Ten ostatni niestety nie wszedzie jest, w Krakowie jak na
          razie spotkalam go tylko w Tesco (ale nie jest to produkt firmy Tesco, bez
          obaw wink i w smaku tez zadna rewelacja, ale jest najlepszy bo posiada chyba 6
          rodzajow zdrowych bakteryjek, podczas gdy pozostale maja tylko ok 2. Co do
          kefirow to jak na razie znalazlam kefir Bakomy w malym zielonym kubeczku.
          Jednak jak dla mnie nr 1 jest jogurt Probiotic i Jogobella wink milych zakupow!
          • francja_elegancja Re: Pare wątpliwości co do candidy 20.03.06, 12:56
            Dziękuje Iwka za wyczerpujące wskazówkismile Zaraz wybieram się na zakupy i kupie
            sobie coś dobrego.
    • nowajulka Re: Pare wątpliwości co do candidy 18.03.06, 11:50
      Ja przez dwa lata miałam stany podgoroączkowe. CRP było w normie.
      • agazabcia1 Re: Pare wątpliwości co do candidy 18.03.06, 13:58
        Mój drogi biały nalot na języku to na pewno drożdże i nnie pasozyty, a także
        oznaka źle funkcjonującego układu pokarmowego. Radzę oczyscić sobie jelita i
        wątrobę wg. zalecen dr Tombaka a biały nalot systematycznie poprostu ściągać
        palcem, po czym przepłukać jamę ustną woda przegotowaną z dodatkiem soku z
        cytryny, na końcu posmarowac język olejem. Ponadto polecam codziennie rano na
        czczo ssać łyzke oleju słonecznikowego przez 25 min. po czym wypluć - łykać! W
        oleju tym skumuluja się wszystkie bakterie. Ten sposób oczyszcza organizm także
        z metali ciezkich.
        pozdrawiam.
        • agazabcia1 Re: sprostowanie! Pare wątpliwości co do candidy 18.03.06, 14:00
          Oleju nie łykać!smile- umknęło mi słowo "nie"
        • francja_elegancja Re: Pare wątpliwości co do candidy 20.03.06, 13:04
          Tylko nie wiem z czego miałbym ten organizm oczyszczać. Od dobrych kilku lat
          odżywaima się zdorowo (to moje hobby). Dużo warzyw, chleb razowy, słodycze
          prawie wcale, bo nie lubię, zero przetworów typu zupa w proszku, żywność
          ogólnie bez konserwantów, woda mineralna. Teraz dodałem do mojej diety sok z
          cytryny.

A do czyszczenia języka polecam ze swojej strony takie specajlne szczoteczki,
          ale nie te dwustronne - włosy do czyszczenia zębów i gumka do języka z drugiej
          strony. Te dwustronne są przereklamowane i nie usuwają wcale nalotu. Lepiej
          radzą sobie specjalne szczoteczki wyłącznie do języka do kupienia w dobrych
          aptekach lub w internecie.
    • doxa5 Re: Pare wątpliwości co do candidy 19.03.06, 04:17
      Bialy nalot na jezyku nie koniecznie musi byc obiawem candidy.Moze wystepowac
      takze przy Haliotosis{nadmiaru bakteri,ktore powstaja przy zlej przemianie
      protein,nadmiernej wydzielinie z nosa,chorych migdzlach,krwawiacych
      dziaslach).Jest on tez przyczyna nie zbyt przyjemnego oddechu.Zgadzam sie
      calkowicie z" francja elegancja",ze kazdy moze sobie przypisac kilka obiawow o
      ktorych ciagle tu sie wspomina.Moja przygoda z candida zaczela sie wlasnie w
      ten sposob.Rano bialy lub zolty jezyk,poszukiwania na necie jest!-jeden z
      obiawow candidy.Dodam,ze zadnych innych typowych przy candidzie objawow nie
      mialem.Od przeszlo 2 lat jestem na diecie niskoweglanowej,nie jem zadnych
      slodyczy,chleba,makaronow itp.Diete mam bliska do tej zalecanej na tym
      forum,zaczolem stosowac takze priobaiotyki.Po blisko roku mojej kuracji czuje
      sie podobnie jak przed jej rozpoczeciem.Rano czasami lekki bialy nalot na
      jezyku,reszta bez wiekszych zmian.Dodam jedynie ,ze pozbylem sie calkowicie
      przykrego zapachu z ust przy pompcy bakteri Streptococcus Salivarius.Na jak
      dlugo tego nie wiem,ale nie mam tego problemu od wielu miesiecy.Jest to moj
      pierwszy udzial na tym forum, ale ciesze sie,ze to forum istnieje,bo mozna sie
      tutaj wiele nauczyc,wymienic doswiadczenia i pomoc sobie
      wzajemnie.Pozdrowienia dla zalozyciela tego forum i wszystkich,ktorzy na nim
      bywaja.
      • homeopatkaqq Re: Pare wątpliwości co do candidy 19.03.06, 04:59
        mi nalocik znika natychmiast prawie bo juz po kilku godzinach po bentonite.
        To pierwszy specyfik,ktorey radzi sobie z nalotem.
        • paszczak44 Do Homeopataqq 19.03.06, 11:09
          A nalot zanika po pierwszym użyciu/pierwszych użyciach BENTONITE?
          Czy jak przestajesz pić Bentonite to nalot powraca czy nadal jest dobrze?
          Czy jest cały gładki bez odrobiny nalotu?
          • francja_elegancja Re: Do Homeopataqq 20.03.06, 13:12
            paszczak44 napisał:

> A nalot zanika po pierwszym użyciu/pierwszych użyciach BENTONITE?
            > Czy jak przestajesz pić Bentonite to nalot powraca czy nadal jest dobrze?
            > Czy jest cały gładki bez odrobiny nalotu?

Co to jest to BENTONITE? To coś kupuje się w aptece? Jak się tego używa?
            Wpisywałem w przeglądarke ale wyskakuje mi tylko, że to jakiś składnik dodawany
            do kosmetyków (niezbyt zdrowy zresztą).
      • homeopatkaqq Re: Pare wątpliwości co do candidy 19.03.06, 05:03
        do DOXA:
        a powiedz mi co masz na mysli piszac , ze pozbyles sie zlego zapachu z ust przy
        pomocy bakterii streptoccocus czyli paciorkowiec ?
        Tzn masz na mysli po usunieciu (wybiciu) bakterii,dobrze rozumiem?
        Ja nie mam zlego zpachu z ust,ale nie wiem jak moga paciorkowce pomoc w
        likwidacjii zlego oddechu.
      • francja_elegancja Re: Pare wątpliwości co do candidy 20.03.06, 13:09
        > pozbylem sie calkowicie
        > przykrego zapachu z ust przy pompcy bakteri Streptococcus Salivarius.

Mógłbym coś bliżej o tym napisać. To są jakieś "dobre bakterie"? Skąd je się
        bierze?
    • doxa5 Re: Pare wątpliwości co do candidy 19.03.06, 07:16
      KForce™ is Streptococcus salivarius K12, a naturally occuring probiotic
      bacteria that is found in 2% of the population. K12 is present in healthy
      people and people who do not suffer from bad breath. This has been shown by
      studies in the USA and New Zealand.
      Streptococcus salivarius K12 only lives on the surface of the tongue. Once
      successfully colonised it is able to make BLIS (Bacteriocin Like Inhibitory
      Substance) molecules that it can fire at invading bacteria to protect its
      territory. Studies have proven this bacteria is able to prevent and treat bad
      breath.

Szczerze mowiac nie mim pojecia o paciorkowcach i nie wiedzialem,ze te
      bakterie naleza do tej grupy.Gdybys miala wiecej pytan,to chetnie na nie
      odpowiem.Pisze po raz pierwszy i moze nie przedstawilem tego,co chcialem
      przekazac zbyt dobze.Przepraszam i mam nadzieje,ze nastepnym razem bedzie
      troche lepiej.
      • paszczak44 Do Doxa 19.03.06, 11:10
        Używasz KFORCE regularnie?
    • doxa5 Re: Pare wątpliwości co do candidy 19.03.06, 12:02
      Paszczak, sledze Twoje posty caly czas i widze, ze orientujesz sie bardzo
      dobrze jesli chodzi o Haliotosys. Przez pierwszy miesiac stosowalem K 12 w/g
      wskazan, prawie religijnie lacznie z pasta do zebow nie zawierajacej srodkow
      pieniacych oraz porannego czyszczenia jezyka z bialego lub zoltego nalotu
      poczatkowo mala lyzeczka, a pozniej plastykowym skrobakiem. Przykry zapach z
      ust wcielo po okolo 2,3 tygodniach i jak dotychczas nie powrocil. Teraz biore
      profilaktycznie co jakis czas dawke K 12, bo pozwala mi ona niwelowac bialy
      nalot i czuc sie bardziej pewnie.Najgorsze co robimy bezwiednie, to pluczemy
      usta plynami zrobionymi na alkoholu np.Listerynem itp.Przez ten bialy ozor
      zaczelem stosowac kuracje przeciwko candzidzie chociaz jest to chyba jedyny
      obiaw z dlugiej listy kwalifikujacej nas do chorych na Candide.Mysle jednak, ze
      kuracja ta mi nie zaszkodz,a wrecz duzo pomoze.
      • paszczak44 Aha 19.03.06, 14:12
        A gdzie kupiłeś K 12? Mieszkasz za granicą czy zamówiłeś przesyłkę? Ile kosztuje?
        Nalot powstaje prawdopodobnie pod wpływem bakterii bytujących na języku; ma to
        chyba związek ze zmianą składu biochemicznego śliny, który może zachodzić w
        momencie pewnych niedomagań przewodu pokarmowego.
        Tak więc ślina determinuje w dużym stopniu mikroflorę języka.
        Aha- a czy miałeś uczucie spływającej wydzieliny po tylnej ścianie gardła? Białe
        kulki w migdałkach?
        • daggy Re: Aha 22.03.06, 12:15
          U mnie candidy nie wykryli, ale biały język mam. Ciekawe jest to co piszesz
          paszczak o zmianie składu sliny przy niedomaganiach układu pokarmowego. Ja mam
          refluks i nadkwaśność, zauważyłam, że im silniejszy refluks, tym większy
          problem z językiem.
    • doxa5 Re: Pare wątpliwości co do candidy 19.03.06, 15:23
      Mieszkam w Australi.Cena pojemnika, ktory wystarcza na miesiac przy codziennym
      uzyciu kosztuje $45 za jeden pojemnik,za 2 lub wiecej $40 i $35.Nie mialem
      splywajacej wydzieliny wewnatrz gardla,ale jest ona jedna z najwiekszych
      przyczyn Haliotosys,a co za tym idzie przykrego zapachu z ust.Brak sliny ,chore
      migdaly to kolejne przyczyny.Te biale grudki w migdalach lub na jezyku powoduja
      ten przykry zapach,a po ich przebiciu,wrecz fatalny.Dlatego tak wazne jest
      unikanie produktow,ktore wysuszaja sline np.kawa,alkohol i wszystkie plyny do
      plukania ust na bazie alkoholu oraz gumy do zucia z dodatkiem cukru lub jeszcze
      wiekszej trucizny Aspartanu.Jesli masz jakies pytania to w miare mozliwosci
      chetnie Ci (Wam) odpowiem
      • paszczak44 Re: Pare wątpliwości co do candidy 19.03.06, 15:45
        Dziękuję za odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka