Dodaj do ulubionych

Założę się ,ze był juz na tym forum

17.12.08, 14:56
...wątek o tym jakie zupki się gotuje przy tej diecie...tzn.chodzi mi
konkretnie o przepisy.Jakoś nie mogę nic znaleźć...może ktoś ze
starszych uczestników podrzuciłby linka?
Obserwuj wątek
    • szalicja Re: Założę się ,ze był juz na tym forum 17.12.08, 15:52
      MOja pomidorówka, którą młody pochłania:
      - 0,5 l przecieru pomidorowego lub ze dwie puszki pomidorów (trzeba
      zbadać skład)
      - udko duże z kurczaka, bez skóry
      - pietruszka
      - marchewka
      - seler
      - ziele angielskie, liść laurowy
      - czosnek, ze dwa ząbki
      - sól, pieprz do smaku, można też posłodzić słodzikiem troszkę jak
      ktoś lubi

Gotuję wywar z udka, z warzywami i przyprawami ok. 0,5 godziny a
      można i dłużej. Wyjmuję warzywa i mięsko, dokładam pomidory i
      gotuję, dodaję przyprawy a wyjmuję liść i ziele. Na koniec dodaję
      drobniutko pokrojone warzywka, marchewki mało, bo wiadomo. Udko też
      rozdrabniam i dodaję do zupy. Zypkę potem podaję z ryżem naturalnym
      albo z makaronem ryżowym.
      • szalicja Re: Założę się ,ze był juz na tym forum 17.12.08, 16:01
        Na takiej bazie można zrobić inne zupy, dodając:
        - por, kalafior, koperek, sok z cytryny - kalafiorowa
        - por, groszek zielony, gałka muszkatołowa - groszkowa
        Zamiast ziemniaka bezglutenowe lane kluseczki wink
        • asaofetida Re: Założę się ,ze był juz na tym forum 17.12.08, 18:42
          ja zrobilam wczoraj pyszna zupe z brokula...gotujesz w wodzie
          brokuly, mozna dodac troche rosolu, Po ugotowaniu miksujesz, dodac
          gesta smietane kwasna oraz przyprawic. Mniam! Moja corka jadla
          • olivka31 Re: Założę się ,ze był juz na tym forum 17.12.08, 19:04

• szalicja Re: Założę się ,ze był juz na tym forum 18.12.08, 09:12
              Brokuła nie można?! Pogieło ich?! Przecieżto zielone, bez cukru, bez
              glkutenu i takie tam. A indeks glkemiczny to już chyba na minusie.
              Nie, no bez przesady!
              • szalicja Re: Założę się ,ze był juz na tym forum 18.12.08, 09:15
                Mogłaby też być fajna z pomarańczowej soczewicy na zasadzie
                grochówki, tylko bez boczku...Zamiast ziemniaka może być zacierka
                albo jakiś makaron bezglutenowy, dodać sporo czosnku, majeranku.
                Można zmiksować z warzywami na kremik i potem dodać majeranek i
                kluseczki. Smak ma bardzo interesujący, robiłam i pychotka wink
                Tylko, że ja robiłam z boczkiem, a tu trzeba chyba mięsko
                kurczaczkowe zapodać.
                • asaofetida Re: Założę się ,ze był juz na tym forum 18.12.08, 10:10
                  W przypadku dzieci nie mozna prowadzic zbyt restrykcyjnej diety bo
                  dzieci sa w fazie rozwoju i musza miec dowoz wszelkich skladnikow.
                  Mowil o tym dr Janus.
                  • szalicja Re: Założę się ,ze był juz na tym forum 18.12.08, 10:22
                    Tak i ja staram się podchodzić do diety, bo inaczej jak dziecku
                    dostarczać niezbędnych witamin i budulca? Nie dajmy się zwariować.
                    • olivka31 Re: Założę się ,ze był juz na tym forum 18.12.08, 14:40
                      Tej restrykcyjnej diety zostało nam jeszcze tylko tydzień, potem juz
                      można ziemniaki,brokuły i jeszcze parę innych rzeczy...chodzi o to w
                      tym pierwszym etapie ,żeby gadzinę maksymalnie zagłodzić i
                      przynajmniej zatrzymać jej rozwój.Mały nie jest niedożywiony,dobrze
                      wygląda, podaję mu witaminy i minerały na uzupełnienie rzekomych
                      niedoborów.Moim zdaniem ta dieta i tak wnosi więcej witamin do
                      organizmy niż dieta np.fast- foodowawink))
                      • szalicja Re: Założę się ,ze był juz na tym forum 18.12.08, 15:04
                        Tak, tyle, że łatwiej jest taką dietę zastosować takiemu małemu
                        brzącowi jak Twój, nić takiemu chłopaczkowi jak mój. Ten jak zobaczy
                        pieczywo czy parówkę to jest awantura. Doszło do tego, że wczoraj po
                        pracy pojechałam do specjalnego sklepu ze zdrową żywnością i kupiłam
                        mu parówki z indyka za zaledwie 36 zł/kg...Tia...Ja nawet takiej
                        wędliny drogiej nie kupuję, ale czego się nie robi dla synusia wink A
                        paróweczki są bez cukru i glutenu, bezpieczne.
                        • olivka31 Re: Szalicja 18.12.08, 15:11
                          Mój mały ma juz prawie 2,5 rokusmile wiec juz tez się nie da oszukacwink
                          Jak zobaczy cokolwiek czego nie może, to awantura ,płacz i zgrzytanie
                          zębówsmile Dlatego my jemy po katach cichaczem,ukrywamy się po prostusmile
                          • szalicja Re: Szalicja 18.12.08, 15:21
                            No ja też, ale mój maż twierdzi, że młody ma być twardy a wogóle to
                            nie cacka się z młodym i dlatego. Zresztą on czyli małż wogóle jest
                            przeciwny dietowaniu cyt. - bo to Twój wymysł internetowy, wmawiasz
                            dziecku choroby - koniec cytatu.
                            • olivka31 Re: Szalicja 18.12.08, 15:29
                              wrrrrr....Twój mąż przypomina mi podejście mojego (ale kiedyś)bo
                              teraz już nie,po tym co wydarzyło sie w szpitalu trochę zmiękł...i
                              zaczął akceptować to co robię(można powiedzieć ,ze wierzy w to że
                              robię dobrze)ale też wiem ,ze sceptyczny jest jeśli chodzi o medycynę
                              niekonwencjonalną.Niech sobie wierzy ,albo nie, byle by się nie
                              wtrącał i nie psuł tego co ja tak mozolnie "buduję"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka