loraphenus 16.11.10, 19:42 jest super, więc o co ci chodzi... w kontekście bredni o powołaniach i innych bzdurach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oby.watel Re: jest super 16.11.10, 20:11 Jak przewodnik jest katolicki, to na pewno jest ponadczasowy. Żadna z podanych w artykule informacji nie zdezaktualizowała się przez te cztery lata. Zwłaszcza w kontekście bredni o powołaniach i innych bzdurach. Odpowiedz Link Zgłoś
drsova Re: jest super 17.11.10, 21:22 W przyszłym roku otwierają sie rynki niemiecki i austriacki, to jeszcze trochę lekarzy i pielęgniarek wyjedzie. Średni wiek specjalisty, to dziś ponad 50 latek. Kolejki do nich od 2 miesiecy do 2 lat. Zostaną dziadki kształcone za PRLu. Może szkoły felczerskie resuscytować? Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki jest super i bedzie jeszcze bardziej 17.11.10, 21:57 drsova napisał: > W przyszłym roku otwierają sie rynki niemiecki i austriacki, to jeszcze trochę > lekarzy i pielęgniarek wyjedzie. Chcesz sie zalozyc? Zadnych wiekszych wyjazdow nie bedzie. Podobnie gadanie bylo na tym forum juz od 2004 roku i co? Burza w szklance wody. Zeby przejsc od siedzenia na walizkach i odgrazania sie do wziecia walizki pod pache i ruszenia w droge to trzeba miec ... wiecej niz troche zdecydowania. Odpowiedz Link Zgłoś
drsova Re: jest super i bedzie jeszcze bardziej 17.11.10, 22:06 Wyjechało tylko 10000, czyli co dziesiąty. Mi to wisi, przecież pozwracali za studia i specjalizację. Niektórzy nawet za podstawówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
studmw Re: jest super i bedzie jeszcze bardziej 18.11.10, 11:46 Duzego exodusu nie bedzie, obawiam sie czego innego. Otoz z moich obserwacji wyjezdzaja dwie grupy mlodych lekarzy. Pierwsza to ta ktora jest zdecydowanie nastawiona na zarobek, juz od specjalizacji, co nie powiem jest kuszace. Niemcy na przyklad oferuja od reki prawie niemozliwa do zrobienia u nas okulistyke z pierwsza wyplata w wysokosci 3.500 euro. Mocno ciagnie mnie w strone naszej zachodniej granicy:) Druga grupa, niestety, to ludzie o najwyzszym potencjale naukowym, ktorzy w Polsce nie widza mozliwosci rozwoju. Ci uciekaja do najlepszych osrodkow badawczych w Europie, gdzie z otwartymi rekoma przyjmuja czesto juz prawie uksztaltowanych mlodych naukowcow. I tych wlasnie najbardziej szkoda, tych najzdolniejszych. Nie ma ich duzo, moze z 20 opuszcza rocznie mury swoich polskich alma mater, z czego sukces osiagnie pewnie 2. Nie wiem jak mozemy sobie pozwolic na odplyw takich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: jest super i bedzie jeszcze bardziej 18.11.10, 12:08 Jak to jak? Premiując miernoty, broniąc hochsztaplerów a gnojąc tych, którzy ich demaskują, tolerując plagiatorów i oszustów na stanowiskach. Co ci ludzie tu mieliby robić? Użerać się z durniami? Odpowiedz Link Zgłoś
drsova Re: jest super i bedzie jeszcze bardziej 18.11.10, 12:31 Studmw, patrzysz na tych najzdolniejszych okiem polskiego patrioty. Tymczasem nie ma znaczenia, czy taki lekarz dokona przełomowego odkrycia w USA, w Niemczech, czy w Polsce. Co do eksodusu, to przypomina mi sie jak Honecker na pytanie, co to będzie, bo już milion Niemców uciekło z NRD do RFN, odpowiedział "i co z tego, ale 17 mln zostało. :)) Na szczęście pomagają nam lekarze rosyjscy. Kaszpirowski uleczył już 3% widzów Polsatu. Bez kolejek, bez leków, bez funduszu, zwanego błędnie narodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: jest super i bedzie jeszcze bardziej 18.11.10, 15:09 Nie pytaj w jakich porach lekarz przyjmuje. Widocznie na lepsze go nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
stepkrys Re: jest super 18.11.10, 18:27 Dr Sova, Masowe wyjazdy, nawet wsrod mlodszych kolegow- to bajka. Jestem w UK juz 6 lat- poznalem (dwie!) osoby, ktore specjalizuja sie w UK oraz dwojke starszych kolegow, ktorzy zostal full time consultant (oboje na peryferiach UK- Hebrydy i Isle of Wight). Nie wiem jak jest w Skandynawii czy Niemczech- byc moze to tam sa te tysiace... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
drsova Re: jest super 18.11.10, 20:24 Masowego wyjazdu nie będzie, ale będzie kolejna fala. Jak pisałem od 2004r. wyjechało ok. 10000 lekarzy (chyba razem z dentystami). Dokładnych danych brak, ocenia sie na podstawie wydanych zaświadczen przez OIL. Do UK rzeczywiście mało. Szwecja, Norwegia, Dania. Do Niemiec głównie Slązacy z tzw.pochodzeniem. W UK miałem krewniaków lekarzy. W Anglii jakoś ich nie chcieli, pracowali w Edynburgu. Szkoci nie mają nic przeciw Polakom. też pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stepkrys Re: jest super 18.11.10, 21:23 Nie bedzie kolejnej fali. Kto naprawde chcial, zrobil to w 2004. Nie wiem tez skad te dane o 10.000 lekarzy, ktorzy wyjechali. Nie sa dla mnie prawdopodobne; oczywiscie, moge byc w bledzie. To obserwacje najblizszych znajomych- na kanapie w dyzurce czy na forach odgraza sie wielu (to o wyjezdzie); realizuje niewiele... Dostac prace w Szkocji jest trudniej niz w Anglii- mniejszy rynek pracy i Szkoci wcale nie spiesza sie zatrudniac "overseas". Wybacz, ale SE, NO i DE to lacznie 20 mln ludzi; nie sa w stanie wchlonac tysiecy lekarzy bo ich po prostu tylu nie potrzebuja. My point is: masowe wyjazdy polskich lekarzy to mit. Ktos ma jakis cel (polityczny? finbansowy?) piszac o tym. Ale kto? Pozdr. z deszczowego Londynu (ponuro bo Angole dostali od Francuzow wczoraj!!- przecietny angol jeszcze zrozumie, ze mozna przegrac z Niemcami- ale z Frog-eaters?!!!!) S. Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: jest super 19.11.10, 12:49 > Wybacz, ale SE, NO i DE to lacznie 20 mln ludzi; nie sa w stanie wchlonac tysie > cy lekarzy bo ich po prostu tylu nie potrzebuja. Ekhm,votum separatum.Same niemcy maja 83mln ludnosci.Znalezienie u nich pracy nie bylo dla mnie ZADNYM problemem.I chca wiecej,zwlaszcza ze polacy pracuja lepiej,niz np.grecy. Nowa "fala" jest co roku-u mnie dograzala sie polowa roku,na razie na "powaznym" etapie jest jakos 1/4,a reszta czeka na odwolania z rezydentur /ktorych nie dostanie/.Final jest taki,ze ta polowa moze wyjechac.Z jednej strony-co tam,to nie duzo,z drugiej strony-polska jest tak biedna,ze nie potrafi zaplacic za prace lekarza,ale z drugiej strony-tak bogata,zeby szkolic...? Odpowiedz Link Zgłoś
feldscher Re: jest super 19.11.10, 21:59 stepkrys napisał: > Nie bedzie kolejnej fali. Kto naprawde chcial, zrobil to w 2004. Nie wiem tez s > kad te dane o 10.000 lekarzy, ktorzy wyjechali. Nie sa dla mnie prawdopodobne; > oczywiscie, moge byc w bledzie. Zajrzyj do rocznika statystycznego. W 2005r. ubyło w kraju 9tys lekarzy, bo było ogółem bez dentystów ponad 85tys a zrobiło się 76tys, w 2008r było 78tys. Odpowiedz Link Zgłoś
stepkrys Re: jest super 20.11.10, 22:18 Szanowny Felczerze, Sama liczba lekarzy w roczniku statystycznym nie mowi wiele o ilosci lekarzy, ktorzy rzeczywiscie wyjechali. Sa przeciez tacy, ktorzy odeszli, przestali praktykowac, zmienili zawod etc. Czy Rocznik podaje jakies powody spadku liczby lekarzy w Pl?. Podaje za BMJ (Brritish Medical Journal): z krajow Unii Europejskiej najwiecej jest Niemcow (ponad 6 tys zarejestrowanych-praktykujacych), Polacy sporo w tyle, nawet za Wegrami (nie wiem ile mln mieszka na Wegrzech). Te liczby to ulamek przy liczbie lekarzy z Indii/Pakistanu, ktorzy stanowia pomiedzy 20-25% calkowitej workforce praktykujacych w UK. I to pomimo faktu, ze jest im znacznie trudniej dostac prace (immigration control), musza tez nostryfikowac dyplomy, zdawac PLAB; etc. Chyba wystarczy na ten temat. Masowej emigracji nie ma i nie bedzie- slaba znajomosc jezyka i gorsze przygotowanie do zawodu po przesnych szkolkach w Pl to tylko jedne z przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: jest super 18.11.10, 20:34 niektórych szpitalach Niemiec wschodnich odsetek lekarzy z Polski przekracza 50% jeśli chodzi o UK i Irlandię, to raczej trudno tam zrobić specjalizację lub dostać stały etat konsultanta. Tym niemniej z pracą nie jest najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
drsova Re: jest super 18.11.10, 20:53 Ale do byłego NRD, to chyba dojeżdżają z Polski. Na pewno tak jest w lubuskim. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: jest super 18.11.10, 21:45 dzisiaj coraz więcej Polaków mieszka w strefie przygranicznej Niemiec mieszkania tańsza, ceny w sklepach tańsze ; benzyna póki co nadal droższa, ale pewnie już niedługo ; w pewnym zakresie zarobków niemieckie podatki i składki są niższe od Polskich wyższa pomoc socjalna i lepiej zorganizowana służba medyczna , do tego po polsku po co się tłoczyć w Polsce?? Odpowiedz Link Zgłoś