Gość: What IS it? IP: *.lodz.msk.pl / 80.51.224.* 15.04.04, 22:40 Od paru dni zauważyłem coś przypominającego guzek pod prawym sutkiem, CZy ktoś się spotkałł z czymź podobnym i może wie co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agulha Re: Guz sutka - POMOCY IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.04.04, 00:07 Nie wiem, co masz na myśli, mówiąc "POD sutkiem": "sutek" dla fachowca to "pierś", dla niefachowca to zwykle to ciemno zabarwione, czyli fachowo "brodawka sutkowa". Sądzę jednak, że wyręczę kolegów specjalistów w tej dziedzinie, jeśli Ci powiem, że: nikt przez Internet nie ma prawa Cię diagnozować, i że wybór masz ograniczony. Albo od razu marsz do lekarza (do wyboru, w zależności od dostępności, rodzinny albo onkolog. Nie mówię, że "masz raka", ale że trzeba zmianę zdiagnozować. Przeciętny onkolog bardzo lubi mieć pacjenta, u którego można spodziewać się, że po badaniach się okaże, że zmiana ma łagodny charakter, innymi słowy, że pacjentowi nic nie jest. Opcja druga, jeżeli zmiana jest w obrębie piersi (a nie np. na brzuchu, brzuch też jest "pod sutkiem", jeżeli użyłaś mianownictwa fachowego - to najpierw pójść sobie (prywatnie) na usg sutków, a dopiero z wynikiem do doktora. Szanujący się doktor, jeżeli zmiana nie będzie stoprocentowo wyjaśniona przez usg, skieruje na biopsję cienkoigłową. Ja nie miałam, ale koleżanka miała i zeznaje, że to specjalnie nie boli. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Guz sutka - POMOCY 03.05.04, 12:15 hej, mysle, ze kolezanka ma racje. Jezli USG cos wykaze, to biopsja rozwieje watpliwosci co do tego, czy to moze byc cos groznego...Czasem tego typu guzki sa na tle hormonalnym i nie ejst to nic groznego, ale biopsja da na to ewentulana odpowiedz...Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś