Dodaj do ulubionych

szpital nie zawinił

09.05.13, 00:15
Po pierwsze: lekarze do wewnątrzszpitalnego transportu ściągnęli karetkę aż z Łodzi, choć kilka przecznic od szpitala stacjonują karetki ratunkowe.
...bo jak wykazały późniejsze kontrole, wysłanie karetki z Łodzi było zgodne z procedurami.

Z Łodzi do Skierniewic jest 70 km.
Nasuwa się pytanie: co zrobić z twórcą tej procedury?

Cały tekst: lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,13867630,Prokuratura__szpital_nie_zawinil_w_sprawie_smierci.html#ixzz2Sk1jXxcw
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: szpital nie zawinił 09.05.13, 10:12
      gamdan napisał:

> Po pierwsze: lekarze do wewnątrzszpitalnego transportu ściągnęli karetkę aż
      > z Łodzi, choć kilka przecznic od szpitala stacjonują karetki ratunkowe.
      > ...bo jak wykazały późniejsze kontrole, wysłanie karetki z Łodzi było zgodne z
      > procedurami.
      >

> Z Łodzi do Skierniewic jest 70 km.
      > Nasuwa się pytanie: co zrobić z twórcą tej procedury?

Sugerujesz, że zasada nakazująca aby do przewozu chorych używać karetek przewozowych a nie specjalistycznych czy ratunkowych jest zła?

S.
      • zaretpug "transport wewnątrzszpitalny" 09.05.13, 23:00
        snajper55 napisał:

> gamdan napisał:
        >
        > > Po pierwsze: lekarze do wewnątrzszpitalnego transportu ściągnęli karet
        > kę aż
        > > z Łodzi, choć kilka przecznic od szpitala stacjonują karetki ratunkowe.
        > > ...bo jak wykazały późniejsze kontrole, wysłanie karetki z Łodzi było zgo
        > dne z
        > > procedurami.
        > >

> > Z Łodzi do Skierniewic jest 70 km.
        > > Nasuwa się pytanie: co zrobić z twórcą tej procedury?
        >
        > Sugerujesz, że zasada nakazująca aby do przewozu chorych używać karetek przewoz
        > owych a nie specjalistycznych czy ratunkowych jest zła?
        >
        > S.

Mnie intryguje ten "transport wewnątrzszpitalny". Pewnie chodzi o przewiezienie pacjenta 20 metrów z jednego budynku szpitala do drugiego, np. na badanie. Jakis absurdalny koszmar.
        • snajper55 Re: "transport wewnątrzszpitalny" 10.05.13, 01:29
          zaretpug napisał(a):

> Mnie intryguje ten "transport wewnątrzszpitalny". Pewnie chodzi o przewiezienie
          > pacjenta 20 metrów z jednego budynku szpitala do drugiego, np. na badanie. Jak
          > is absurdalny koszmar.

Jakbyś przeczytał artykuł, to byś wiedział o jaką odległość chodzi.
          W czym widzisz jakiś absurdalny koszmar? W tym, że czasem pacjenta trzeba przewieźć z jednego budynku do drugiego?

S.
          • zaretpug Re: "transport wewnątrzszpitalny" 10.05.13, 21:52
            snajper55 napisał:

> zaretpug napisał(a):
            >
            > > Mnie intryguje ten "transport wewnątrzszpitalny". Pewnie chodzi o przewie
            > zienie
            > > pacjenta 20 metrów z jednego budynku szpitala do drugiego, np. na badani
            > e. Jak
            > > is absurdalny koszmar.
            >
            > Jakbyś przeczytał artykuł, to byś wiedział o jaką odległość chodzi.

100 m.

> W czym widzisz jakiś absurdalny koszmar? W tym, że czasem pacjenta trzeba przew
            > ieźć z jednego budynku do drugiego?

Ja bym nie dal pozwolenia żadnej instytucji na funkcjonowanie jako szpital, gdzie trzeba karetkami wozić ciężko chorych pacjentów z jednego budynku do drugiego (zwłaszcza na podstawowe badania). Absurd jest tym bardziej koszmarny, ze niektórzy nie widza nawet tego absurdu.

> S.
            • do.ki Re: "transport wewnątrzszpitalny" 11.05.13, 00:38
              > Ja bym nie dal pozwolenia żadnej instytucji na funkcjonowanie jako szpital

No to całe szczęście, że to nie ty decydujesz o tym który szpital ma funkcjonować.
              W omawianym przypadku cofnąłbyś zgodę na finansowanie szpitala, bo trzeba pacjentów wozić 100 metrów, a skutkiem tej decyzji byłoby to, że trzeba by pacjentów wozić 50 km do najbliższego szpitala.

Obudź się chłopie i popatrz na świat wokół siebie. Rzeczywistość jest, jaka jest, a nie taka, jakiej sobie życzysz.
              • zaretpug Re: "transport wewnątrzszpitalny" 11.05.13, 20:27
                do.ki napisał:

> > Ja bym nie dal pozwolenia żadnej instytucji na funkcjonowanie jako szpita
                > l
                >
                > No to całe szczęście, że to nie ty decydujesz o tym który szpital ma funkcjonow
                > ać.

Może i szczęście może i nie. Gdybym ja decydował, to wszystkie szpitale "wielobudynkowe" musiałyby zapewnić połączenia miedzy budynkami do przewożenia łózek z pacjentami, bez konieczności wyjeżdżania na zewnątrz czy zamawiania karetki. Oczywiście dostałyby jakiś czas na dostosowanie się.

> W omawianym przypadku cofnąłbyś zgodę na finansowanie szpitala, bo trzeba pacje
                > ntów wozić 100 metrów, a skutkiem tej decyzji byłoby to, że trzeba by pacjentów
                > wozić 50 km do najbliższego szpitala.
                > Obudź się chłopie i popatrz na świat wokół siebie. Rzeczywistość jest, jaka jes
                > t, a nie taka, jakiej sobie życzysz.

Złą rzeczywistość należy poprawiać.
                • do.ki Re: "transport wewnątrzszpitalny" 12.05.13, 07:39
                  > Może i szczęście może i nie. Gdybym ja decydował, to wszystkie szpitale "wielob
                  > udynkowe" musiałyby zapewnić połączenia miedzy budynkami do przewożenia łózek z
                  > pacjentami, bez konieczności wyjeżdżania na zewnątrz czy zamawiania karetki. O
                  > czywiście dostałyby jakiś czas na dostosowanie się.

Wyborcy by cię zniszczyli. Szpitale zmuszone do takich inwestycji zadłużyłyby się potężnie i nie miałyby jak funkcjonować, więc albo wpompowałbyś w nie ekstra pieniądze (czyli odebrał jeszcze więcej podatnikom), albo zgodziłbyś się na ich upadek (za co przy następnych wyborach też by ci podziękowano).

> Złą rzeczywistość należy poprawiać.

Poprawienie czegokolwiek w warunkach szalejącej "demokracji" (a taka jest sytuacja w Polsce i na przykład w UE) jest z definicji niemożliwe. Jakiegokolwiek majstrowania przy rzeczywistości może dokonać tylko dyktator (patrz Korea Płn czy Kuba). I dokładnie z takim skutkiem. Ostatni historyczny przykład władcy absolutnego, który dokonał istotnych zmian na lepsze to bodaj cesarz Franciszek Józef, a współcześnie: niektóre emiraty.
                  • aelithe Re: "transport wewnątrzszpitalny" 14.05.13, 09:10
                    a ja doki tym razem zgodzę się zarówno z tobą jak i zetrungiem. Paradoksalnie obydwoje macie rację.
                    Szpital nie powinien funkcjonować w budynkach więcej niż 50 lat. Potem kompleks należy wyburzyć i odbudować według nowych standardów. Niestety w warunkach Polski budżet szpitala nie pozwala na odpowiednie środki na łapówkę dla konserwatora zabytków.

Mamy kompletną zapaść sektora ochrony zdrowia. Stąd rozumiem twój pragmatyzm. Z drugiej strony rozumiem i twojego oponenta, który widzi bezsens funkcjonowania systemu w obecnej postaci.

Koncepcji szpitala pawilonowych zaniechano już w latach 60 ubiegłego wieku. Problem w tym, że większość polskich przybytków rozpaczy była zbudowana wcześniej. Np. w City Szczecin - najnowszym szpitalem był zamknięty w 2008 roku szpital pulmonologiczny na Janosika z polowy lat 60, a obecnie najnowocześniejszym w zachodniej części miasta jest dawny Hauptfeldkrankenhaus des Waffen SS zlokalizowany w pobliżu kolumny Napoleona z 1934 roku. Do połowy lat 90-tych każda ekipa otwierała nowy szpital ( sic ! sukcesem było otworzenie 1 szpitala na kadencje). Ekipa AWS otworzyła jeszcze Przychodnię Rodzinną. Nowsze władze już tylko zamykają.
            • snajper55 Re: "transport wewnątrzszpitalny" 11.05.13, 19:44
              zaretpug napisał(a):

> Ja bym nie dal pozwolenia żadnej instytucji na funkcjonowanie jako szpital, gdz
              > ie trzeba karetkami wozić ciężko chorych pacjentów z jednego budynku do drugieg
              > o (zwłaszcza na podstawowe badania). Absurd jest tym bardziej koszmarny, ze nie
              > którzy nie widza nawet tego absurdu.

Jakiego absurdu? Za absurd uważasz, że czasem pacjenta trzeba przewieźć, czy też to, że się go czasem przewozi karetką? Ja nie tylko nie widzę w tym nic absurdalnego ale mnie to absolutnie nie dziwi. Może dlatego, że parę razy byłem w szpitalu i widziałem takie przypadki?

S.
              • zaretpug Re: "transport wewnątrzszpitalny" 11.05.13, 20:30
                snajper55 napisał:

> zaretpug napisał(a):
                >
                > > Ja bym nie dal pozwolenia żadnej instytucji na funkcjonowanie jako szpita
                > l, gdz
                > > ie trzeba karetkami wozić ciężko chorych pacjentów z jednego budynku do d
                > rugieg
                > > o (zwłaszcza na podstawowe badania). Absurd jest tym bardziej koszmarny,
                > ze nie
                > > którzy nie widza nawet tego absurdu.
                >
                > Jakiego absurdu? Za absurd uważasz, że czasem pacjenta trzeba przewieźć, czy te
                > ż to, że się go czasem przewozi karetką?

Za absurd uważam to, ze pacjentów w Polsce przewozi się karetkami z jednego budynku szpitala do drugiego.

> Ja nie tylko nie widzę w tym nic absur
                > dalnego

I to jest właśnie podwójnie koszmarne.

> ale mnie to absolutnie nie dziwi. Może dlatego, że parę razy byłem w sz
                > pitalu i widziałem takie przypadki?

Widziany absurd nie przestaje być absurdem.

> S.
                • snajper55 Re: "transport wewnątrzszpitalny" 11.05.13, 23:16
                  zaretpug napisał(a):

> Za absurd uważam to, ze pacjentów w Polsce przewozi się karetkami z jednego bud
                  > ynku szpitala do drugiego.

Nie powinno się ich przewozić?
                  A może nie karetką tylko czym?

> Widziany absurd nie przestaje być absurdem.

Dla ciebie coś może być absurdem a dla innych nie. Uważasz, że jesteś wyrocznią?

S.
      • gamdan Re: szpital nie zawinił 15.05.13, 23:51
        > Sugerujesz, że zasada nakazująca aby do przewozu chorych używać karetek przewoz
        > owych a nie specjalistycznych czy ratunkowych jest zła?

Nic nie sugeruję.
        Uważam, że dzielni tfórcy procedur nie przewidzieli, że może zaistnieć konieczność przewiezienia pacjenta do innego pawilonu oddalonego o 100 m i do tego potrzeba karetki przewozowej. A przewidzieć powinni.
        Być może przyczynili się do śmierci pacjentki.
        Popełnili błąd, a za błędy się odpowiada. Na razie nie wiemy, kto jest odpowiedzialny za ten brak przezorności i czy wina została ukarana.
        Może nie warto stawiać pod pręgierzem, ale ja chciałbym poznać nazwiska twórców tej procedury.
        A najważniejsze dla mnie jest to, czy ową nieszczęsną procedurę zmieniono.
        • snajper55 Re: szpital nie zawinił 17.05.13, 05:16
          gamdan napisał:

> Nic nie sugeruję.
          > Uważam, że dzielni tfórcy procedur nie przewidzieli, że może zaistnieć k
          > onieczność przewiezienia pacjenta do innego pawilonu oddalonego o 100 m i do te
          > go potrzeba karetki przewozowej. A przewidzieć powinni.

Dlaczego uważasz, że nie przewidzieli? Przewidzieli, skoro istnieją służące d tego karetki przewozowe.

> Być może przyczynili się do śmierci pacjentki.
          > Popełnili błąd, a za błędy się odpowiada. Na razie nie wiemy, kto jest odpowied
          > zialny za ten brak przezorności i czy wina została ukarana.

A jakiż to błąd popełnili?

> Może nie warto stawiać pod pręgierzem, ale ja chciałbym poznać nazwiska twórców
          > tej procedury.
          > A najważniejsze dla mnie jest to, czy ową nieszczęsną procedurę zmieniono.

A tak konkretnie to o jakiej procedurze piszesz?

S.
          • gamdan [...] 20.05.13, 10:55
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • gamdan Chłe, chłe!!! 22.05.13, 21:52
              Dobre!
              Pierwszy raz zbanowany. Znaczy, że przytyk był celny.
              Ciekawe jaki przepis złamałem.
    • barabara6 Re: szpital nie zawinił 09.05.13, 21:34
      "Nasuwa się pytanie: co zrobić z twórcą tej procedury?"

Na ministra go ! Na ministra !!
    • zaretpug winny zawsze jest pacjent 09.05.13, 22:57
      gamdan napisał:

> Po pierwsze: lekarze do wewnątrzszpitalnego transportu ściągnęli karetkę aż
      > z Łodzi, choć kilka przecznic od szpitala stacjonują karetki ratunkowe.
      > ...bo jak wykazały późniejsze kontrole, wysłanie karetki z Łodzi było zgodne z
      > procedurami.
      >

> Z Łodzi do Skierniewic jest 70 km.
      > Nasuwa się pytanie: co zrobić z twórcą tej procedury?
      >
      >
      > Cały tekst: lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,13867630,Prokuratura__szpital_nie_zawinil_w_sprawie_smierci.html#ixzz2Sk1jXxcw

Dwie święte i podstawowe zasady polskiej służby zdrowia:
      1. Zawsze winny jest pacjent
      2. Jeśli pacjent nie jest winny to patrz punkt 1.
      • slav_ Re: winny zawsze jest pacjent 10.05.13, 01:16
        Dwie święte i podstawowe zasady polskich pacjentów, opinii publicznej oraz mediów:

1. Zawsze winny jest lekarz
        2. Jeśli lekarz nie jest winny to patrz punkt 1.
        • zaretpug Re: winny zawsze jest pacjent 10.05.13, 21:48
          slav_ napisał:

> Dwie święte i podstawowe zasady polskich pacjentów, opinii publicznej oraz med
          > iów:
          >
          > 1. Zawsze winny jest lekarz
          > 2. Jeśli lekarz nie jest winny to patrz punkt 1.

Dwie święte i podstawowe zasady polskich lekarzy:
          1. Nigdy nie jest winny lekarz
          2. Jeśli winny jest lekarz to patrz punkt 1.
    • aelithe Re: szpital nie zawinił 14.05.13, 08:57
      dura lex sed lex
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka