Dodaj do ulubionych

Adekwatna kara dla lekarzy

23.09.13, 23:17
Jaka jest adekwatna kara dla lekarzy, ktorzy celowo spowodowali smierc 25-letniej kobiety w meczarniach? Nie taka:
en.wikipedia.org/wiki/File:Klassisches_Radern.png
Bo dostali tylko jakies smieszne kary w zawieszeniu.
Obserwuj wątek
    • aiwom Link 23.09.13, 23:17
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14650957,Pielegniarka_cierpiala__az_umarla__Lekarze_sie_przygladali.html#BoxWiadTxt
    • aiwom jeszcze tu 23.09.13, 23:29
      aiwom napisała:

> Jaka jest adekwatna kara dla lekarzy, ktorzy celowo spowodowali smierc 25-letni
      > ej kobiety w meczarniach? Nie taka:
      > en.wikipedia.org/wiki/File:Klassisches_Radern.png
      > Bo dostali tylko jakies smieszne kary w zawieszeniu.

Jeszcze tu:
      no.wikipedia.org/wiki/Fil:Lamanie_kolem_L_001xx.jpg
    • aiwom ewentualnie taka 23.09.13, 23:34
      aiwom napisała:

> Jaka jest adekwatna kara dla lekarzy, ktorzy celowo spowodowali smierc 25-letni
      > ej kobiety w meczarniach? Nie taka:
      > en.wikipedia.org/wiki/File:Klassisches_Radern.png
      > Bo dostali tylko jakies smieszne kary w zawieszeniu.

ewentualnie taka:
      en.wikipedia.org/wiki/File:Zers%C3%A4gen_des_Heiligen_Simon.png
    • snajper55 Re: Adekwatna kara dla lekarzy 24.09.13, 12:12
      aiwom napisała:

> ej kobiety w meczarniach?

Oczywiście kara śmierci. Ale dałaś zły przykład i dlatego wyroki w tej sprawie są niskie i, mam nadzieję, nieprawomocne. W tym przypadku nikt nie spowodował śmierci tej kobiety. Celowo czy przypadkowo.

A diagnozę najłatwiej stawia się w czasie sekcji zwłok. W przypadku żywego pacjenta jest to często trudne. Może byś tak parę odcinków House obejrzała? Może zrozumiesz czym jest stawianie diagnozy. Może.

S.
      • aiwom Re: Adekwatna kara dla lekarzy 24.09.13, 17:17
        snajper55 napisał:

> A diagnozę najłatwiej stawia się w czasie sekcji zwłok. W

Niezupelnie. Patomorfolodzy tez maja ciezkie orzechy do zgryzienia.

> przypadku żywego pacj
        > enta jest to często trudne.

Zeby ja postawic to przede wszystkim trzeba podjac jakies dzialania diagnostyczne.
        • snajper55 Re: Adekwatna kara dla lekarzy 24.09.13, 22:13
          aiwom napisała:

> Zeby ja postawic to przede wszystkim trzeba podjac jakies dzialania diagnostyczne.

W tym przypadku podjęto.

S.
          • aiwom Re: Adekwatna kara dla lekarzy 29.09.13, 01:01
            snajper55 napisał:

> aiwom napisała:
            >
            > > Zeby ja postawic to przede wszystkim trzeba podjac jakies dzialania diagn
            > ostyczne.
            >
            > W tym przypadku podjęto.

W tym przypadku wlasnie nie podjeto (na czas). O to chodzi, ze czekano na koperte zanim podjeto jakiekolwiek dzialania diagnostyczne. Druga sprawa to czy kiedy juz podjeto dzialania diagnostyczne, czy byly one prawidlowe.

> S.
            • snajper55 Re: Adekwatna kara dla lekarzy 29.09.13, 13:51
              aiwom napisała:

> snajper55 napisał:
              >
              > > aiwom napisała:
              > >
              > > > Zeby ja postawic to przede wszystkim trzeba podjac jakies dzialania diagnostyczne.
              > >
              > > W tym przypadku podjęto.
              >
              > W tym przypadku wlasnie nie podjeto (na czas).

Nie dodawaj teraz "na czas". Badania diagnostyczne podjęto i postawiono diagnozę. Czasem diagnoza jest błędna i nie ma w tym nic dziwnego. House'a obejrzyj.

S.
    • 0.9_procent Re: Adekwatna kara dla lekarzy 24.09.13, 12:16
      Tak, tak. Łamanie kołem, albo wbicie na pal będzie adekwatną karą.
      Bo przecież 'życie ludzkie jest bezcenne'. Czy aby na pewno? Kiedyś pisałem o dualiźmie wartości życia ludzkiego.
      - bezcenne, gdy chodzi o odszkodowanie
      - bezwartościowe, gdy przyjdzie zapłacić za jego uratowanie

Widać wyraźnie że marzy ci się kodeks Hammurabiego, z szeroko znanym
      § 196 Jeśli obywatel oko obywatelowi wybił, oko wybiją mu.
      Kodeks był surowy, że przytoczę kilka paragrafów:
      § 1 Jeśli ktoś kogoś oskarżył i rzucił nań podejrzenie o zabójstwo, zaś tego mu nie udowodnił, ten, kto go oskarżył, poniesie karę śmierci.
      § 22 Jeśli obywatel rabunku dokonał i został złapany, człowiek ten zostanie zabity.
      Jak widać łatwo było stracić życie.

A co kodeks przewidywał dla lekarzy? Proszę bardzo:
      § 218 Jeśli lekarz obywatelowi operację ciężką nożem z brązu wykonał i spowodował śmierć obywatela lub łuk brwiowy obywatela nożem z brązu otworzył i oka obywatela pozbawił, rękę utną mu.
      Surowa kara? No, rękę można było stracić za inne przewinienie.
      § 195 Jeśli syn ojca swego uderzył, rękę utną mu.

Natomiast kodeks był sprawiedliwy. Jeśli za pozbawienie życia była kara, to znaczy, że życie miało wartość. Stąd:
      § 221 Jeśli lekarz kość obywatela złamaną wyleczył lub mięsień bolący uzdrowił, ranny lekarzowi 5 szekli srebra da.
      Mało, czy dużo? No chyba nie tak mało skoro za 15 szekli można było kupić niewolnika, a za 30 srebrników (szekli właśnie) Judasz sprzedał (zdradził) Jezusa. A roczne wynagrodzenie robotnika wynosiło 2 szekle.

Więc łamanie kołem - ok ale jeśli będziesz chciał być sprawiedliwy, to może się okazać, że nie będzie cię stać na wizytę u lekarza. Jeśli to co napisałem wydaje ci się dziwne to przytoczę jeszcze jedną wypowiedź z tego forum, traktującą o odpowiednich relacjach kar do wynagrodzenia
      • klioes Re: Adekwatna kara dla lekarzy 24.09.13, 23:31
        Lepiej odpowiedziec "palowniczce" sie chyba nie dalo.
        Gratuluje.

Ciekawy jestem, kiedy do tego, dosc tumanskiego, "spoleczenstwa"
        dotrze prosta prawda o PROPORCJONALNOSCI.
        Np. oplat za lekarska porade i odszkodowan za lekarski blad.
        Do starozytnych Babilonczykow juz dotarlo... :-)
        • 0.9_procent Re: Adekwatna kara dla lekarzy 25.09.13, 22:05
          Oj nieprędko.
          Dopiero wtedy, kiedy aiwom i jej podobni nie odbiją się od lekarskich gabinetów i nie zostaną bez pomocy, bo lekarze dojdą do wniosku, że nie opłaca się ponosić zwiększonego ryzyka. W każdym razie nie za oferowane wynagrodzenie.
          • klioes Re: Adekwatna kara dla lekarzy 25.09.13, 22:10
            0.9_procent napisał:

> Oj nieprędko.
            > Dopiero wtedy, kiedy aiwom i jej podobni nie odbiją się od lekarskich gabinetów
            > i nie zostaną bez pomocy, bo lekarze dojdą do wniosku, że nie opłaca się ponos
            > ić zwiększonego ryzyka. W każdym razie nie za oferowane wynagrodzenie.

Tez tak mysle.
            To jednak moze nastapic predzej niz sie wydaje.
            • aiwom Prawidlowa diagnostyka to zwiekszone ryzyko? 29.09.13, 01:14
              klioes napisał:

> 0.9_procent napisał:
              >
              > > Oj nieprędko.
              > > Dopiero wtedy, kiedy aiwom i jej podobni nie odbiją się od lekarskich gab
              > inetów
              > > i nie zostaną bez pomocy, bo lekarze dojdą do wniosku, że nie opłaca się
              > ponos
              > > ić zwiększonego ryzyka. W każdym razie nie za oferowane wynagrodzenie.
              >
              > Tez tak mysle.
              > To jednak moze nastapic predzej niz sie wydaje.

Prawidlowa diagnostyka pacjenta to zwiekszone ryzyko? Hmm...
              • 0.9_procent Re: Prawidlowa diagnostyka to zwiekszone ryzyko? 29.09.13, 12:59
                aiwom napisała:

> Prawidlowa diagnostyka pacjenta to zwiekszone ryzyko? Hmm...

Bardzo proszę o zdefiniowanie "prawidłowej diagnostyki".
        • aiwom Re: Adekwatna kara dla lekarzy 29.09.13, 01:12
          klioes napisał:

> Lepiej odpowiedziec "palowniczce" sie chyba nie dalo.

Po pierwsze nie jestem kobieta. Po drugie propozycja to bylo lamanie kolem, a nie wbicie na pal.

> Gratuluje.
          >
          > Ciekawy jestem, kiedy do tego, dosc tumanskiego, "spoleczenstwa"
          > dotrze prosta prawda o PROPORCJONALNOSCI.
          > Np. oplat za lekarska porade i odszkodowan za lekarski blad.
          > Do starozytnych Babilonczykow juz dotarlo... :-)

Czyli ile i komu trzeba przyniesc w kopercie, kiedy dac, i gdzie jest cennik? Konkretnie.
          • 0.9_procent Re: Adekwatna kara dla lekarzy 29.09.13, 12:37
            aiwom napisała:

> Po pierwsze nie jestem kobieta.

He he ciekawe. Tylko dlaczego przy cytowaniu odpowiedzi pojawia się "aiwom napisała:" ?

.Po drugie propozycja to bylo lamanie kolem, a n
            > ie wbicie na pal.

Hmmm, ciekawe. Bo w tej odpowiedzi wbicie na pal już jak najbardziej.

> Czyli ile i komu trzeba przyniesc w kopercie, kiedy dac, i gdzie jest cennik? K
            > onkretnie.

Nikt nie mówi o dawaniu. I ja i klies piszemy o oficjalnym cenniku. Tylko ty coś piszesz o kopertach.
            I uważamy, że stawki NFZ za leczenie pacjentów są śmiesznie niskie. Stąd rozwój tzw medycyny defensywnej. Jeśli pacjent jest trudny diagnostycznie, albo jego leczenie będzie zbyt kosztowne to się go żegna uściskiem dłoni i uśmiechem. Widać to było wyraźnie w jednym z programów dotyczących chirurgii plastycznej. Lekarz - przedstawiany jako doskonały specjalista - bez żenady i z uśmiechem na ustach pożegnał pana przyjmującego antykolagulanty. "Niestety mam związane ręce". Ciekawe, bo w każdym szpitalu da się takiego pacjenta zoperować, choć wiąże się to ze zwiększonymi kosztami i zwiększonym ryzykiem. Ale po co sobie robić problem. Uśmiech, uścisk dłoni (koniecznie, pacjenci docenią) i... spadaj.
            Jeśli tak się robi w prywatnej "klinice" za żywą gotówkę, to czemu nie w szpitalu/poradni na NFZ?
      • aiwom Re: Adekwatna kara dla lekarzy 29.09.13, 01:06
        0.9_procent napisał:

> Tak, tak. Łamanie kołem, albo wbicie na pal będzie adekwatną karą.

O tak, jeszcze wbicie na pal.

> Bo przecież 'życie ludzkie jest bezcenne'. Czy aby na pewno? Kiedyś pisał
        > em
        o dualiźmie wartości życia ludzkiego.
        > - bezcenne, gdy chodzi o odszkodowanie

Trzeba by zapytac bliskuch danego czlowieka i jego samego, ile cenne jest jego zycie. Niektorzy popelniaja samobojstwo, wiec nie dlawszystkich nawet wlasne zycie jest specjalnoie cenne. Nie pisz wiec durnych i nic niewnoszacych uogolnien.

> - bezwartościowe, gdy przyjdzie zapłacić za jego uratowanie

Kto i kiedy ma placic? Lekarze nie dostaja pensji? Pacjent ma prawny obowiazek przyjsc z koperta? Dlaczego nie ma cennika ile trzeba przyniesc w kopercie? Czy tylko lekarzowi, czy np. pani, ktora posprzata sale zabiegowa tez trzeba dac koperte?
        • 0.9_procent Re: Adekwatna kara dla lekarzy 29.09.13, 12:55
          aiwom napisała:

> O tak, jeszcze wbicie na pal.

Ciekawe bo w tej wypowiedzi od wbicia na pal się odżegnujesz. Choroba afektywna dwubiegunowa?

> Trzeba by zapytac bliskuch danego czlowieka i jego samego, ile cenne jest jego
          > zycie.

Świetny pomysł. Przy najbliższej okazji zapytam rodziców (zwykle porobionych ze strachu) dorastającej panienki/młodzieńca z zapaleniem wyrostka ile warte jest dla nich życie ich dziecka.I poinformuję, na ile życie ich dziecka wycenia NFZ. Ciekaw jestem jakie będą mieli miny.

> Niektorzy popelniaja samobojstwo, wiec nie dlawszystkich nawet wlasne zy
          > cie jest specjalnoie cenne.

Hmmm. Większość tych, którzy "popełniają samobójstwo" informuje o tym fakcie tak wiele osób z najbliższej rodziny i znajomych, że owo samobójstwo nie ma prawa się udać. Pewnie z poczucia braku wartości własnego życia. Z iloma (niedoszłymi) samobójcami miałaś do czynienia? I ile trzeba zjeść Biseptolu, albo witaminy C żeby się otruć?

> Nie pisz wiec durnych i nic niewnoszacych uogolnien.

No właśnie. Popatrz w lustro.

> Kto i kiedy ma placic? Lekarze nie dostaja pensji?

Ubezpieczyciel, albo sam pacjent jeśli jest nieubezpieczony. Jeśli jadę do szpitala zoperować perforowany wrzód i uratować pacjentowi życie, bo bez operacji na pewno by zmarł i dostaję za to mniej niż koszt taksówki w jedną stronę, to niech mi nikt nie pier.doli sloganów o bezcenności ludzkiego życia.

> Pacjent ma prawny obowiazek
          > przyjsc z koperta? Dlaczego nie ma cennika ile trzeba przyniesc w kopercie? Czy
          > tylko lekarzowi, czy np. pani, ktora posprzata sale zabiegowa tez trzeba dac k
          > operte?

Bo nie o koperty tu chodzi, a o zapłatę adekwatną do pracy. Oficjalną zapłatę.
          Jak masz obsesję na punkcie kopert to idź do psychologa.
          • barabara6 Ile jest warte twoje cierpienie? 29.09.13, 21:04
            Repozycja kości nosa: 6 pkt x 52 zł = 312 zł
            Na tyle wycenia NFZ twoje cierpienie

Tamponada przednio - tylna przy masywnym krwawieniu z nosa: 9 pkt x 52 zł = 468 zł
            Na tyle wycenia NFZ twoje życie

• barabara6 powtarzam pytanie techniczne, 29.09.13, 21:10
      powtarzam pytanie techniczne, bo się nie mogę doczekać odpowiedzi:
      Kto w tej sytuacji powinien byl miec pieniadze?

forum.gazeta.pl/forum/w,305,146446278,146446278,Kto_w_tej_sytuacji_powinien_byl_miec_pieniadze_.html
      pytanie techniczne do aiwom

barabara6 07.09.13, 15:15

Na izbę przyjęć szpitala pogotowie przywozi bezdomnego, bo "leżał na ulicy i się nie ruszał". Po wykonaniu szeregu badan i konsultacji lekarz dyżurny stwierdza, iz pacjent nie wymaga leczenia szpitalnego.
      Pacjent jest bezdomny, nieubezpieczony, nie ma pieniędzy, nie ma nikogo, kto mógły po niego przyjechać; nie ma wskazań do hospitalizacji. Pacjent jedynie jest po spożyciu alkoholu. Jest noc i - załóżmy - zima
      Pytania techniczne do Aiwom:
      1. gdzie należy odwieźć takiego człowieka ? (do noclegowni nie przyjmuje się nietrzeźwych i w nocy)
      2. czym go należy odwieźć?
      3. kto zapłaci za transport?
      • 0.9_procent Re: powtarzam pytanie techniczne, 02.10.13, 18:40
        Ożywiona dyskusja coś "siadła". Ciekawe dlaczego ? :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka