Dodaj do ulubionych

Czekam na wymianę stawu biodrowego i

18.07.14, 20:13
lekarz podstawia mi do podpisania ankietę. Wbrew temu co inni czytam, I okazuje się , ze lekarz wtyka mi ankiete bo bierze kase za testowanie leku przeciwbólowego, ( z USA } nie dopuszczonego do użytkowania w Polsce a ja mam robić za królika do testów Jak tu nie podpisać zgody skoro pan pazerny doktor ma mnie za dzień operowac.
Szczegóły? proszę bardzo. Szpital kopernika w Gdańsku akurat w dniu kiedy w Smoleńsku się stało to nieszczęśćie.10 04 2010.
Ciekawe ile ten gnoij dostał od producenta leku za badanie na idiotach.
Zbieg okolivcznosci dspowowodowal, ze ucieklem spod noza tego gnoja i do dziś mam się dobrze.
Obserwuj wątek
    • do.ki no i po co? 18.07.14, 22:02
      I po co zamieściłeś ten post?
    • ikndar Testowanie leków 02.08.14, 23:42
      sten44 napisał:

> lekarz podstawia mi do podpisania ankietę. Wbrew temu co inni czytam, I ok
      > azuje się , ze lekarz wtyka mi ankiete bo bierze kase za testowanie leku przeci
      > wbólowego, ( z USA } nie dopuszczonego do użytkowania w Polsce a ja mam robi
      > ć za królika do testów Jak tu nie podpisać zgody skoro pan pazerny doktor ma mn
      > ie za dzień operowac.
      > Szczegóły? proszę bardzo. Szpital kopernika w Gdańsku akurat w dniu kiedy w Smo
      > leńsku się stało to nieszczęśćie.10 04 2010.
      > Ciekawe ile ten gnoij dostał od producenta leku za badanie na idiotach.
      > Zbieg okolivcznosci dspowowodowal, ze ucieklem spod noza tego gnoja i do dziś
      > mam się dobrze.

A jak ma wyglądać wg ciebie testowanie leków?
    • ikndar Wbrew pozorom ciekawy temat. 02.08.14, 23:45
      0.9_procent napisał:

> Ponieważ "opiekun" systematycznie kasuje moje pytanie o naruszanie zasad netyki
      > ety i regulaminu forum przez użytkownika sten44 zamiast kolejnego pytania pozwo
      > lę sobie zamieścić odpowiedź skierowaną bezpośrednio do użytkownika sten44:
      >
      > P...L SIĘ GNOJU.

Zagadnienia etyczne przy testowaniu nowych leków i procedur leczniczych lub diagnostycznych nie są trywialne ani łatwe. Sten poruszył ciekawy temat.

• 0.9_procent Re: Wbrew pozorom ciekawy temat. 03.08.14, 09:01
        ikndar napisał:

> Zagadnienia etyczne przy testowaniu nowych leków i procedur leczniczych lub dia
        > gnostycznych nie są trywialne ani łatwe. Sten poruszył ciekawy temat.
        Nie wydaje mi się, by procedury testowania leków w Polsce obiegały od takich procedur na świecie. A co za tym idzie wszelkie zagadnienia etyczne zostały już dawno rozstrzygnięte. Ale jak chcesz wyważać otwarte drzwi to sobie wyważaj.
        Natomiast zwracam uwagę na formę wypowiedzi użytkownika sten44. Zacytowałeś tylko fragment mojej wypowiedzi, pominąłeś uwagę, że poziom mojej odpowiedzi jest dostosowany do wypowiedzi użytkownika sten44, a jest to bardzo istotne - taka a nie inna forma odpowiedzi nie wzięła się bez przyczyny.
        Zwracam także uwagę, że odpowiedź skierowaną bezpośrednio do użytkownika sten44 napisałem dopiero po tym jak 3 kolejne moje posty skierowane do moderatora i zwracające mu uwagę na naruszenie netykiety i regulaminu zostały przez naszego "opiekuna" skasowane. Ale czego się można spodziewać po kimś, kto nie widzi niczego zdrożnego w nazywaniu przestępcą osoby, wobec której nie zapadł żaden wyrok i która w świetle prawa jest niewinna.

--
        Jeśli nie potrafisz odpowiedzieć na post - skasuj go.
        • anna-krol Re: Wbrew pozorom ciekawy temat. 20.11.14, 18:06
          Tak jest nie nalezy wprowadzac nowych lekow na nasz rynek bo jeszcze ktos na nich zarobi. Poza tym wszyscy lekarze to debile, konowaly i zlodzieje. Wszystkich do rakiety i w kosmos. Narod wyleczy sie sam.
          • 0.9_procent Re: Wbrew pozorom ciekawy temat. 20.11.14, 20:02
            Zgadza się. Wprowadzanie nowych leków a co za tym idzie ich testowanie przy takiej postawie jaką prezentują sten44 i inkdar najlepiej byłoby sobie podarować.
            Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie oczekuje, że ankieterzy i pracownicy ośrodków zajmujących się analizą ankiet pracują za darmo - jest oczywiste że otrzymują wynagrodzenie.
            Ale w przypadku lekarza Sten poruszył ciekawy temat zagadnień etycznych przy testowaniu nowych leków, że zacytuję: "Ciekawe ile ten gnoij dostał od producenta leku za badanie na idiotach".
            Przy takiej postawie istotnie należałoby sprawić, by naród leczył się sam.

--
            • agulha Re: Wbrew pozorom ciekawy temat. 22.11.14, 17:03
              Forma, w jakiej wypowiedział się użytkownik sten44, jest niedopuszczalna, to jasne. Nikt jednak nie zwraca uwagi na jedno. Sten44 nazwał jakiś dokument "ankietą". Skoro jednak mowa o leku niedopuszczonym do obrotu w Polsce, to można sądzić, że ten dokument to była świadoma zgoda na udział w badaniu klinicznym. Dlaczego dokument przedstawiono pacjentowi w przeddzień operacji? Jest kilka możliwości. Pierwsza - że akurat tak się złożyło (?). Druga - że wykorzystano pewnego rodzaju przymusowe położenie pacjenta. Naprawdę trudno jest odmówić osobie, od której tak bezpośrednio zależą nasze losy. Trzecia - że mogło chodzić o badanie skuteczności nowego leku w bólu okołooperacyjnym, czyli że sten44 należał po prostu do populacji docelowej. Skoro sten44 tego nie wie i reaguje tak agresywnie, to co sobie można pomyśleć? Może jest z natury takim człowiekiem - może. Ale może lekarz i ogólnie osoby z tego oddziału nie wzbudziły jego zaufania, a przede wszystkim - nie został dopełniony wymóg właściwego poinformowania pacjenta. Jeżeli moja hipoteza jest prawdziwa (nie musi być) - że chodziło o świadomą zgodę na udział w badaniu oceniającym leki przeciwbólowe w okresie okołooperacyjnym albo pooperacyjnym, to należało pacjenta zapytać, czy byłby zainteresowany, objaśnić mu, co i jak, i dopiero potem dawać mu dokument do przeczytania, upewniając go, że jego decyzja na TAK lub NIE nie wpłynie na sposób jego leczenia.
              • 0.9_procent Re: Wbrew pozorom ciekawy temat. 23.11.14, 12:03
                agulha napisała:

> Dlac
                > zego dokument przedstawiono pacjentowi w przeddzień operacji? Jest kilka możliw
                > ości.
                Teoretycznych możliwości jest rzeczywiście wiele. Natomiast najprostszym wyjaśnieniem jest to, że pacjent w przeddzień operacji był przyjęty do szpitala (bo tak jest najczęściej) i dostał ankietę w dniu przyjęcia.
                Nadal uważam, że najważniejszym problemem sten'a jest to, że "ja muszę wypisać ankietę, a konował bierze za to kasę".

--

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka