Dodaj do ulubionych

Pytanie do aptekarza/lekarza

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 18:54
Witam.
Zwracam się z takim oto pytaniem do Was.
Dając receptę w aptece, apetakarz bądź aptekarka zczytują czytnikiem do kodów
dane z recepty (z kodu) Co jest zczytywane?
Przecież nie ma jakiejś ogólniej bazy danych kodów, więc nie słuzy do do
tego, czy recepta jest prawdziwa czy też nie.
Pytanie dosyć ważne, ponieważ założyłEm się o wykwintną kolację z moim
kochanieM, która twierdzi że tak właśnie jest, a mi sie wydaje że zczytywany
jest tylko i wyłącznie numer recepty żeby nie wklepywać tego do kompa.
Z góry dziękuję za pomoc i za oszczędzenie parudziesięciu PLN :)))
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: Pytanie do aptekarza/lekarza IP: 213.241.34.* 26.08.04, 20:10
      system kodów funkcjonuje narazie jedynie tylko w kolku województwach. o ile mi
      wiadomo kod zawiera dane (regon) instytucji, w której pracuje lekarz- isteniej
      odpowiednia ustawa precyzująca te dane, ale nie pamiętam teraz namiarów.
      • Gość: justy Re: Pytanie do aptekarza/lekarza IP: 213.241.34.* 26.08.04, 20:21
        ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 10 maja 2003 r.w sprawie recept
        lekarskich.

www.apteka.hg.pl/pra/lek/du.2003.085.0785.html
        • Gość: Krzysiek Re: Pytanie do aptekarza/lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 21:02
          Dziękuję za pomoc, zabieram sie za lekturkę.
          Pozdrawiam Justy-nko? :)
        • reszka2 Re: Pytanie do aptekarza/lekarza 26.08.04, 23:55
          Cyfry kontrolne i algorytmy do ich obliczania zaiste mnie zabiły.
    • reszka2 Re: Pytanie do aptekarza/lekarza 26.08.04, 23:52
      Eee, regon instytucji gdzie pracuje lekarz? No coś ty, kupuje się bloczek 100
      recept imiennie, a potem regony, nr umów z NFZ wali się pieczątką nagłówkową.
      Mnie zdarza się chodzić z tym samym bloczkiem recept w kilka miejsc pracy i co
      wtedy by było z tym regonem?
      • Gość: justy Re: Pytanie do aptekarza/lekarza IP: 213.241.34.* 27.08.04, 09:26
        tak, oczywiście. ale czy masz na receptach kod kreskowy? jeśli nie, to
        wszystko gra- regon/umowę z NFZ, swoje dane itd nanosi sie pieczatkami.
        • Gość: Krzysiek Re: Pytanie do aptekarza/lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 12:56
          Justy, czy możesz podać swojego maila bądź GG? Mam pytanko, ale to na privie
          bym wolał.
          • Gość: justy Re: Pytanie do aptekarza/lekarza IP: 213.241.34.* 27.08.04, 13:01
            justy1@gazeta.pl
            nie ma gg
            • Gość: judym Re: Pytanie do aptekarza/lekarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 19:45
              My posługujemy się białymi receptami z kodem kreskowym, bodajże od 2000 r. Kod
              ten nie zawiera żadnych informacji ani o placówce zdrowia, ani o lekarzu, który
              ją wypisał.
              Zawiera natomiast informacje, jaki oddział NFZ ją wydał i numer kolejny
              recepty. Te z kolei dane są przypisane do placówki, która bloczek nabyła i do
              lekarza, któremu go przydzielono w przychodni lub sam sobie np. do prywatnego
              użytku zakupił.
              To znaczy, że po numerze recepty oddz. NFZ może dojść, czy recepta rzeczywiście
              pochodzi z przychodni, w której została faktycznie wystawiona i dalej już w
              przychodni mogą sprawdzić, czy odpowiedni lekarz ją wystawił. Nie mogę używać
              recept swojego kolegi z pracy, tylko każdy używa swoich.
              • Gość: Krzysiek Re: Pytanie do aptekarza/lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 00:22
                Dzięki wielkie Judym za fachową odpowiedź :)
                Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka