Dodaj do ulubionych

Gdzie tu logika?

16.10.14, 20:56
Przeczytałam ostatnio (a bodaj w Wyborczej) informację o tym, że studia lekarskie kończy co roku w Polsce ok. 3500 osób. Jednocześnie miejsc specjalizacyjnych jest zaledwie 2500. Przyznam, ze opadła mi szczęka, ale może ja zwyczajnie czegoś tu nie rozumiem. Pod względem liczby lekarzy jesteśmy na szarym końcu w Europie. A jednocześnie ok. 1000 młodych lekarzy rocznie zostaje niejako na lodzie. Domyślam się, że część z tych osób zdecyduje się na wolontariat, ale to chyba znikomy odsetek. Kogo stać na brak jakichkolwiek zarobków przez kolejne kilka lat? Zatrudnienie lekarza bez specjalizacji też chyba zbyt częste nie jest. Kariera naukowa? Ok, ale to też jak sądzę niewiele osób. Co więc się dzieje z tymi młodymi ludźmi? I gdzie tu logika? Studia jednak państwo trochę kosztują, ale jak już młodzi lekarze je skończą to sporej części z nich dziękujemy? Przecież to jest totalny bezsens. Może mi ktoś to wyjaśnić?
Obserwuj wątek
    • preczzglupota to bardyo proste 17.10.14, 15:12
      natychmiast po uzyskaniu dyplomu i uprawnien wyjazd do cywilizacji.

choc mlodych nie chca jak dawniej, ale zawsze to max 40 godyin pracy w tygodniu za normalne pieniadze. normalne, uwzgledniajac koszty zycia bez szalenstw. Na auto za rownowartosc 50.000 Euro trzeba bedac singlem pracowac 2 lata
      • klioes i jeszcze prostsze... 17.10.14, 20:21
        Na wstepie swojego premierowania pani doktor Ewa Kopacz
        zabrala Polakom 100mln zlotych i podarowala je gornikom,
        ktorzy - przypomne - postanowili uparcie dalej pracowac
        w niedochodowej kopalni (ryzykujac na dodatek swoje zycie).

Te 100 mln ZLP, ktore z taka latwoscia (bo latwo wydaje sie CUDZE pieniadze)
        wyasygnowal rzad z podatkow Polakow wystarczylyby spokojnie
        na etaty rezydenckie 1000 lekarzy przez 5 lat oraz zakup niezbednego
        sprzetu i pokrycie kosztow szkolen w zwiazku z epidemia Eboli.

Nie chce byc zlym prorokiem (takim jest moj brat lekarz),
        ale Polska rzadzona przez socjalistow po prostu
        PROSI SIE O NIESZCZESCIE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka