Dodaj do ulubionych

rtg kregosłuoa

IP: *.pl 22.07.05, 18:33
Kochani napiszcie czy rtg kregosłupa ledzwiowego wykonuja w ubraniu czy bez i
czy wipija sie kontrast???
Obserwuj wątek
    • bad_habit Re: rtg kregosłuoa 22.07.05, 19:57
      Gość portalu: gosc napisał(a):

> Kochani napiszcie czy rtg kregosłupa ledzwiowego wykonuja w ubraniu czy bez i
      > czy wipija sie kontrast???
      kontrastu raczej nie pijesz w przypadku rtg kręgosłupa,tylko gdy masz podejrzenie np. o reflux zołądka lub jego resekcję,ew. zmiany w obrębie przewodu pokarmowego lub nerek(urografia)
      do każdego zdjęcia,wybrany odcinek ciała pacjenta musi być odsłonięty,w tym przypadku także.
      • Gość: gosc Re: rtg kregosłuoa IP: *.pl 22.07.05, 21:05
        Bardzo dziękuje za odpowiedz
      • Gość: docuk wujek dobra rada IP: *.server.ntli.net 24.07.05, 01:28
        Dla większej czytelności:
        >kontrastu raczej nie pijesz w przypadku rtg kręgosłupa
        Co do tego trzeba się zgodzić.
        reflux żołądka ??? A co to ??? Zarzucanie żołądkiem ??? ;-)))

w przypadku zmian w obrębie nerek kontrast podaje się raczej drogą
        dożylną.Doustnie można podać najwyżej środek przeczyszczający dzień przed (aby
        uzyskać lepszy obraz).
        W celu udzielania porad zaleca się zaznajomienie z omawianym tematem. Pomyłka w
        stosowaniu środków farmakologicznych dotycząca w/w badania może mieć dla
        pacjenta bardzo przykre następstwa.
        P.S.
        Sorry za ten komentarz ale albo się rozpędziłeś z tym dosutnym podawaniem
        kontrastu albo bądź ostrożniejszy w udzielaniu porad - może to mieć
        nieprzyjemne następstwa dla obu zainteresowanych stron.
        • gaga_gatek Re: wujek dobra rada 24.07.05, 03:05
          :D
          swiete slowa docuk!

....ech, ci studenci/tki! ;)
        • Gość: Swan Ganz Re: wujek dobra rada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 10:35
          no i czego się czepiasz Docuk? Przecież napisał, że jest "Bad Habit", więc
          wszystko jasne :))
          • Gość: bad_habit do Swan Ganz IP: *.isb.com.pl 24.07.05, 12:44
            po pierwsze nie napisał,a napisała
            po drugie Twój komentarz był zbędny
            po trzecie masz coś przeciwko studentom i studentkom?
            po czwarte skoro wiesz lepiej i znasz odpowiedz na pytanie gościa,trzeba było samemu udzielić odpowiedzi.
            po piąte pozdrawiam!!!
            • Gość: Swan Ganz Re: do Swan Ganz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 13:00
              Gość portalu: bad_habit napisał(a):

> po pierwsze nie napisał,a napisała
              Ja tam Ci pod spódnicę nie zaglądam... Ale mimo wszystko przepraszam

> po drugie Twój komentarz był zbędny
              pozwolisz, że jednak ja sam zdecyduję; czy zbędny czy nie....

> po trzecie masz coś przeciwko studentom i studentkom?
              a to z czego wywnioskowałaś?

> po czwarte skoro wiesz lepiej i znasz odpowiedz na pytanie gościa,trzeba było
              samemu udzielić odpowiedzi.
              nie znam się na tym ale myślę (podobnie jak Renegat Docuk)że jak ma
              się "mgliste" pojęcie to warto wstrzymać się z udzielniem netowych porad.
              Jeszcze droga Studentko I roku zdążysz poczynić dobro...

> po piąte pozdrawiam!!!
              Ja też pozdrawiam serdecznie :)

• Gość: bad_habit Re: wujek dobra rada IP: *.isb.com.pl 24.07.05, 12:41
          nie napisałam że w obu przypadkach się PIJE kontrast,miałam na myśli jego podawanie(w przypadku przeprowadzania tego typu badań,sam pacjent raczej tego nie robi,to należy do obowiązków pielęgniarki).Wiem,ze do urografii podaje się środek drogą dożylną bo:1.miałam przeprowadzane to badanie,2.widziałam,jak się to robi podczas praktyk w szpitalu
          reflux żołądka-chyba wiesz co to?Cofanie się treści pokarmowej,czyli tzw, zarzucanie,o czym napisałeś
          Ok,nic nie szkodzi,przyjmę każdą krytykę,chociażby z tego względu że przede mną jeszcze 5 lat medycznych studiów+specjalizacja,trochę mi głupio,że niedokładnie udzieliłam mu odpowiedzi.
          • gaga_gatek Re: wujek dobra rada 25.07.05, 22:59
            mam takiego kolezke, wiecznego optymiste. pamietam jak tuz po stazu zaczal
            prace i poszedl zmieniac opatrunek - jak go zapytali czy wie jak, to
            odpowiedzial "jasne!" po czym zadziwil wszystkich piekna fontanna pod sufit
            (bo "dziurka" byla w tetnicy). dobrze ze ktos mu patrzyl na rece!
            wniosek: czasem nie trzeba sie wyrywac i z rozwaga podchodzic do
            rzeczywistosci - to tak na przyszlosc droga bad_habit :)
            • bad_habit Re: wujek dobra rada 26.07.05, 16:21
              gaga_gatek napisała:

> mam takiego kolezke, wiecznego optymiste. pamietam jak tuz po stazu zaczal
              > prace i poszedl zmieniac opatrunek - jak go zapytali czy wie jak, to
              > odpowiedzial "jasne!" po czym zadziwil wszystkich piekna fontanna pod sufit
              > (bo "dziurka" byla w tetnicy). dobrze ze ktos mu patrzyl na rece!
              > wniosek: czasem nie trzeba sie wyrywac i z rozwaga podchodzic do
              > rzeczywistosci - to tak na przyszlosc droga bad_habit :)
              dzięki za dobre rady!:) Fakt,jeszcze sporo przede mną(5 lat i staż) i dalsza edukacja.
              Pozdrawiam:)
    • Gość: bad_habit Re: rtg kregosłuoa IP: *.isb.com.pl 23.07.05, 20:57
      ależ proszę bardzo!Służę pomocą:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka