Dodaj do ulubionych

zarobki lekarza

25.08.05, 08:13
Mam pytanie do osób, które mogłyby się orientować, ile mniej więcej może
zarabiać lekarz/lekarka, który ma własny niepubliczny zakład opieki
zdrowotnej, prywatną praktykę i non stop ma dyżury? Wiem, że to pytanie brzmi
bardzo głupio, no ale zaryzykuję :)
Obserwuj wątek
    • maga_luisa Re: zarobki lekarza 25.08.05, 08:59
      Nie jest to takie głupie pytanie. Jeśli chodzi o mnie: mam NZOZ który
      funkcjonuje na zasadzie kontraktu z NFZ w zakresie POZ, 4200 pacjentów, w tym 2
      gabinety lekarzy rodzinnych w 2 różnych wsiach. Sprawuję opiekę całodobową dla
      tej populacji wspólnie z drugim lekarzem przez cały miesiąc.Zarabiam netto 3-4
      tys.zł. Tak zwanej "prywatnej praktyki" w zasadzie nie mam, są to sporadyczne
      przypadki nie przynoszące istotnego dochodu.
      • Gość: doc Re: zarobki lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 19:24
        pytanie absolutnie nie jest głupie.
        A odpowiedź pokazuje najlepiej (bo jest prawdziwa), jakie są fakty i jak to
        wygląda w konfrontacji z wyobrażeniami społeczeństwa karmionego m. in. Gazetą
        Wyborczą, która kiedyś napisała, że lekarz rodzinny chyba z Torunia zarabia 7
        tys. miesięcznie. Otóż 7 tys to on może mieć kontraktu jak ma 1500 pacjentów,
        co jest OK. Z tych 7 tys. jeśli wyciągnie 2 tys na rękę dla siebie, to musi
        mocno oszczędzać. Jeśli ma szczęście i ma maksymalną populację, może zarobić
        więcej, ale to oznacza opiekę jednego lekarza nad 2500 pacjentów, co szczerze
        mówiąc nie powinno mieć miejsca.

P.S. Napisałaś że sprawujesz opiekę całodobową dla populacji 4200 pacjentów na
        zmianę z drugim lekarzem. Czy Wy drodzy nielekarze wiecie co to oznacza? Że
        magaluisa dyżuruje 15 razy w miesiącu, a za 12 godzin nocnego dyżuru ma około
        60 złotych (chyba że gdzieś płacą więcej niż 60 groszy za miesięczną opiekę
        całodobową nad chorym!).
        • Gość: wiiki Re: zarobki lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:28
          6 tys. z NFZ, prywatna praktyka ok 8 tys. Mamy 21 tys podopiecznych wlasne
          laboratorium itd. Takie sa realia. Miasto do 300 tys mieszk.
          • Gość: permamently banned Re: zarobki lekarza IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.09.05, 12:04
            Gość portalu: wiiki napisał(a):

> 6 tys. z NFZ, prywatna praktyka ok 8 tys. Mamy 21 tys podopiecznych wlasne
            > laboratorium itd. Takie sa realia. Miasto do 300 tys mieszk.

Nie wiadomo o czym piszesz?
            wymienione kwoty wyglądają na wzięte z księżyca! Nie wiadomo nawet czy mówisz o
            kwotach brutto czy netto?

A kwota z NFZ dotyczy kontraktu ? Czyli jeszcze z tego zapłacić trzeba za
            utrzymanie przychodni i personelu pomocniczego , badań ubezpiecznia itd?
            I w końcu ilu lekarz bierze tą kase, bo wygląda, że jest tam ich sporo.

Ogólnie post sprawia wrażenie, że jest od ignoranta, a nie od lekarza!

Dlaczego tak myślę? - Otóż żaden lekarz - na ile ich znam - nie przyznałby się
            publicznie do kwot osiąganych z prywatnych praktyk, nawet na przesłuchaniu przed
            żarówą! ;-)
            Zwłaszcza w małym miasteczku.

Daj sobie siana, i nie mąć ludziom w głowach!!
    • Gość: Vlad Re: zarobki lekarza IP: 80.53.237.* 01.09.05, 17:46
      W Pulsie Medycyny artykuł o zarobkach:
      www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/6169.html
    • Gość: tricolour Jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 18:10
      "Lekarze boją się przyznawać, ile naprawdę zarabiają, ponieważ jest ogromna
      konkurencja i kontrola tego, ile kto zarabia w samym środowisku. Nie jest dobrze
      widziane, gdy ktoś się wychyla, przyznając się do dobrych zarobków. Ostatnio
      spotkałam się z sytuacją, gdy lekarka pediatra brała udział w akcji
      organizowanej przez firmę farmaceutyczną. Gdy poproszono ją o udzielenie wywiadu
      dla telewizji, była przerażona, odmówiła stanowczo, argumentując tym, że nikt w
      szpitalu nie może się dowiedzieć o jej dodatkowych zarobkach, bo zostałaby
      napiętnowana. Środowisko lekarskie ma bardzo wyraźną hierarchię dziobania" -
      uważa Katarzyna Korpolewska, psycholog, szefowa firmy Profesja Consulting.

Czyli te 1084, to tylko jedno źródełko...??
      • Gość: Vlad Re: Jak to jest? IP: 80.53.237.* 01.09.05, 23:41
        No, jedno źródełko za 7 godz.35 minut dziennie.
        Wczoraj kopara mi opadła jak koleś stwierdził ,że właśnie pobił własny rekord
        dyzurów w jednym ciągu ( bez dnia przerwy). 45 dni. Przychodnia, oddział, 2
        stacje pogotowia, izba przyjęć. Poprzednio miał 43 dni. Ciekawe ile jeszcze lat
        jeszcze przetrzyma taki tryb życia.

• Gość: Połoznik Re: Jak to jest? IP: *.one.pl 09.09.05, 21:48
          To dupek był ,daj mu zastrzyk na uśpienie.
    • Gość: ziutek Re: zarobki lekarza IP: *.orneta.arkusnet.pl 01.09.05, 21:37
      Jak jesteś dobry to cię znajdą
      • Gość: Położnik Re: zarobki lekarza IP: *.one.pl 09.09.05, 21:53
        Nie tak całkiem,siedzieć cicho a znajdą Cię nie sprawdza się,pacjenci mają
        upodobanie do tzn "słodkich brutali"jak nie zbił to dobry lekarz,i strasznie
        lubia bajki w stylu a ja to byłem w ameryce,i opowieści jaki ja jestem mądry i
        ile razy mądrzejszy od drugiego,tak wiec stary jak masz coś do powiedzenia to
        mów i to głośno,jak masz coś do zrobienia to zdecydowanie.
        • Gość: docuk Re: zarobki lekarza IP: *.server.ntli.net 11.09.05, 22:58
          Cześć Połoznik !
          Serdeczne dzięki za przepis na ogórki!!!!!!!
          Są (i tu ciśnie mi się niecenzuralne określenie) po prostu nieziemskie.Małe
          ale -robiłem je w Polsce na urlopie bo tu nie miałem czasu. W rewanżu jak
          będziesz przypadkiem w Lądku daj znać wcześniej -zostało jeszcze trochę tej
          whisky co używałem wg. przepisu :-))))
          Widzę, ze po urlopie werwa jak trzeba.Przyłączam się - Ziutek do książek albo
          do pracy. Na oddziale, w którym pracowałem pacjenci ciągle dopytywali się o
          jednego przystojnego doktora."Panie jaki on mądry, jak wszystko tłumaczy i
          pomoże.Ten to jest dobry."
          Mieniony doktor robi teraz doktorat (bo tata mu każe), jak pielęgniarki pytają
          ile podać chorej Furosemidu odpowiada, że ampułkę i czasami "ździebko" mu się
          myli.:-)))
    • jozica Re: zarobki lekarza 11.09.05, 20:00
      Bardzo polecam artykuł Pawła Walewskiego w zeszłotygodniowej "Polityce",
      dotyczący zarobków lekarzy, z niezłym pytaniem na Wstępie "Czy z medycyny można
      wyżyć bez brania łapówek?". Od razu uprzedzam-mimo tego pytania to całkiem
      rzetelny artykuł. podawana jest też lista płac z "Pulsu medycyny" (zarobki
      lekarzy od 1200 zł do 24000 zł dla profesora własciciela niepublicznego ZOZ), a
      w pytaniu raczej chodziło o to, czy taki system wynagradzania jaki mamy nie
      jest przypadkiem korupcjogenny. Polecam.
      Niestety na stronie internetowej jest tylko fragment artykułu

possibilita napisała:

> Mam pytanie do osób, które mogłyby się orientować, ile mniej więcej może
      > zarabiać lekarz/lekarka, który ma własny niepubliczny zakład opieki
      > zdrowotnej, prywatną praktykę i non stop ma dyżury? Wiem, że to pytanie brzmi
      > bardzo głupio, no ale zaryzykuję :)
      • Gość: Położnik Re: zarobki lekarza IP: 195.117.19.* 13.09.05, 19:26
        Ludziska zarobek lekarza to co zarobi za 7,35 minut pracy,jak dotąd jest to
        około 1500zł netto,i to jest syf ,rozwija się od 1945 roku i ma się dobrze.Nikt
        niech nie mysli że to jest za te 7,35minut ,1500 zł to za miesiąc.Natomiast to
        tam sobie ktoś wyrzeżbi po godzinach to jego sprawa,każdy może zapieprzać 350
        godz na miesiąc.Reasumując pensja lekarza w Polsce jest do dupy,i cokolwiek
        gdziekolwiek przeczytacie to też jest do dupy,madrale zorientują się po
        fakcie,oczywiście winni bedą lekarze bo wyjechali.Czytał ktos rubryke ogłoszen
        dam pracę w ostatnim numerze Gazety lekarskiej,dziwnie dużo tam ogłoszeń ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka