paczula8 29.10.05, 12:01 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2991221.html Ciekawy i rozsądny artykuł dla zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paczula8 Re: Czy PiS zburzy Platformę 29.10.05, 13:11 pozwólcie, ża dołączę jeszcze jedną ciekawą opinię (4 dni łikendu, dacie radę). ************************************************************** Część działaczy Platformy Obywatelskiej obraziła się śmiertelnie, że naród, zamiast wybrać najlepszych, przeniósł ponad nich oszołomów z PiS. Owszem, wspomniani działacze oswojeni już byli z myślą, że nie da się wziąć rządowych posad inaczej, niż w koalicji, ale to przecież oni mieli w tej koalicji rozdawać karty, a nie Kaczory. A skoro nie, to oni się nie bawią. Niech Kaczory szukają sobie poparcia u populistów, niech im stawiają Lepper z Giertychem warunki, niech Marcinkiewicz je będzie musiał spełnić, niech szlag trafi tę Polskę, która nie głosowała tak, jak powinna, bardzo dobrze, i im gorzej, tym lepiej! Wspomnianych działaczy upewniają w takiej postawie mędrkowania medialnych autorytetów. Nie wchodźcie do rządu, namawiają platformersów, za rok albo półtora będą następne wybory, i wtedy wygracie wszystko. Nie wchodźcie do rządu, albowiem PiS to socjaliści, a wy jesteście wszak liberałami. Wielu dziennikarzy ochoczo i chyba cokolwiek bezmyślnie dało się wpuścić w ten kanał i od paru dni rozpisuje się, jakie to wielkie różnice dzielą program PiS od programu PO. Skąd to wiedzą, zważywszy, że PO nigdy żadnego programu nie ogłosiła? W kuluarach sugerowano, że taki program jest, i że jest tak liberalny, iż stratedzy postanowili go na razie nie ujawniać. No, jeśli to prawda, to teraz już możemy te tajemnicę poznać. Gdzież ten liberalny, poważny program, który miał stanowić podstawę rządzenia po wygranych wyborach? No, proszę mi go zaraz pokazać! Spokojny jestem, że nikt niczego nie pokaże, bo niczego do pokazania nie ma. Ale miałem okazję śledzić wypowiedzi prominentów PO na różnych seminariach, półoficjalnych spotkaniach z ekspertami, i to w czasie, gdy wydawało się platformersom, że pełnię władzy mają już jak w banku. W ogólnikach, owszem, było tam zawsze coś o wolnym rynku. Ale gdy dochodziło do konkretów, śpiewka zmieniała się diametralnie. Podatków obniżyć się nie da, bo budżet nie wytrzyma. Przedsiębiorczości nie można uwolnić, bo to zbyt radykalne. Biurokracji nie da się ograniczyć, bo skąd brać na odprawy dla zwalnianych urzędników, a zresztą oni się nie dadzą zwolnić. Transferów socjalnych nie sposób ograniczyć, bo ludzie się nie zgodzą. ZUS jest jaki jest, ale zreformować go nie można, bo coś tam. I tak dalej. Podobno Rokita ma jakiś własny, prywatny program, i podobno jest on w miarę liberalny. Ale akurat Rokita jest za koalicją. O wielkiej części PO - i to tej właśnie, która nawołuje dziś, aby nie wchodzić w koalicję z "populistami" - z całą odpowiedzialnością mogę natomiast powiedzieć, że tacy sami z niej liberałowie, jak z SLD za czasów premiera Millera. To nie żadne fundamentalne różnice są tu przeciwwskazaniem do współrządzenia. To urażona duma warszawki i krakówka, oraz odziedziczone po nieboszczce udecji przekonanie, że my jesteśmy najlepsi i pełnia władzy należy nam się jak psu buda. Plaforma zrobi jak chce, ale jako prosty wyborca coś jej mam do powiedzenia: panowie, obiecywaliście po wielokroć, że będziecie rządzić razem z Kaczyńskimi. Deklarowaliście się jako demokraci, szanujący wyroki wyborców. Jeśli teraz wydaje wam się, że doprowadziwszy do kryzysu i przyśpieszonych wyborów zarobicie sobie na lepszy wynik wyborów, to grubo się mylicie - chyba, że prawo wyborcze zostałoby ograniczone do pracowników kilku opiniotwórczych redakcji. Przestańcie nas straszyć, że się obrazicie i pójdziecie sobie z piaskownicy, bo zachowujecie się jak... powiedzmy delikatnie, jak nadąsane dzieci. Rafał A. Ziemkiewicz *************************************************** A teraz już pójdę robić pierogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: Czy PiS zburzy Platformę IP: *.chello.pl 29.10.05, 15:09 Mam dokładnie takie samo odczucie: Donald Tusk się obraził, idzie do domu i zabiera swoje zabawki... Tym samym daje dowód, że kompletnie nie obchodzi go ani Polska ani ludzie, obchodzi go jedynie stanowisko...Prezydenta RP albo żadne inne; obraza jest tym większa im większy strach Donniego przed oddaniem kasy - nie zapominajmy iż PO, jak również Donald Tusk - jako faworyt wyborów prezydenckich zaciągnęli kredyty w bankach, które trzeba oddać, tylko mnie bardzo wiadomo z czego /jak wiemy przegrali i w wyborach parlamentarnych i prezydenckich/. Moim zdaniem Tusk źle wybrał winowajcę - obraził się na PIS i na Braci Kaczyńskich zamiast na społeczeństwo...Bo przecież powszechnie wiadomo, jak świat światem, że program jest dobry i słuszny tylko społeczeństwo się nie nadaje, bo nie dorosło i nie zdało egzaminu. Oliwy do ognia dolewa H. G -W, która podjudza, że koalicja nie jest w ogóle możliwa, pomimo że są politycy, którzy mówią co innego. PO marzą się powtórne wybory. Obawiam się, iż 15 stycznia Pan Rokita po jego zachowaniu i wypowiedziach z ostatnich 4 tygodni nie tylko nie zostanie premierem z Krakowa, ale nawet może mieć trudności z pozostaniem Panem Posłem. Na uwagę zasługuje fakt, iż premier Marcinkiewicz zyskuje pochwały, uznanie i poparcie ludzi, którzy mogliby być ostatnimi przychylnymi dla jego działań. Piszę tutaj o takich ludziach, jak obecnie jeszcze panujący Prezydent A. Kwaśniewski /jakże daleki od tego, żeby być zwolennikiem PIS/, który w piątek wyraził swoje uznanie dla odpowiedzialności, pracowitości i dobrej woli premiera; postanowił go bronić. Piszę także o takich analitykach i ekonomistach jak Pan Zuber, któremu naprawdę daleko do socjalizmu; jego wczorajsza wypowiedż dla TVN "Bilans" wniosła naprawdę wiele dobrego i to właśnie dla propozycji premiera. Ponadto ośrodki badań kłamią w dalszym ciągu: kłamały na temat wynikó wyborów, a teraz kłamią na temat jego interpretacji; o ile mogę zrozumieć, że mają wiarygodne dane z PKW, iż duże miasta głosowały na Tuska, a małe miasta i wsie na Kaczyńskiego, o tyle pojęcia nie mam skąd wiedzą, jakim wykształceniem może się pochwalić elektorat jeden lub drugi, przecież na kartach do głosowania nie pisze, jakie wyborca ma tytuły naukowe - a więc znowu te wiarygodne sondaże. Spotkałam się niedawno w gronie koleżanek - wszystkie z wyższym wykształceniem, nauczycielki, ksiegowe, sędziowie - w dużym mieście i co ? Kaczyński : Tusk - 6:1. Smacznego, Paczula ! A jakie to pierogi ? Bo ruskie już wyszli, leniwych też już dawno nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Położnik Re: Czy PiS zburzy Platformę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 15:17 Ciekawe bardzo ciekawe,ale czytam i ni cholery nie mogę się doszukać związku jakiegokolwiek ze służbą zdrowia,chyba że chodzi o te pierogi? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz spadowa stad.... 29.10.05, 15:19 wybrazcie sobie, ze wielu ludzi malo obchodza, takie sprawy, a do dyskusji o polskich nieudacznikach politycznych, sa inne fora, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: spadowa stad.... IP: *.chello.pl 29.10.05, 15:37 Przypomnę Wam wszystkim, jak nie tak dawno wyśmiewaliście mnie na tym forum, ze to PO chce dobrowolnych ub. zdrowotnych, a nie PIS i co ??? Wczoraj okazało się, ze PIS - premier Marcinkiewicz proponuje dodatkowe ub. zdrowotne; nie mówi już tak wiele o likwidacji NFZ. No i wyszło na moje...po wyborach PIS ma takie pogledy, jak kilka tygodni temu na tym forum pisałam... Czerna rozpacz czy ty nic innego nie potrafisz tylko ludzi obrażać ? Czyżby pieniądze przeznaczone na twoje wykształcenie i twoje wychowanie poszły na marne ? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz Re: spadowa stad.... 29.10.05, 15:39 widac, ze z niejednego PiSuaru madrosc pilas, Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: spadowa stad.... 29.10.05, 15:46 Proszę bardzo przydkład męskiej logiki i typowo twardej argumentacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: spadowa stad.... IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.10.05, 15:55 aloalo2001 napisała: > Proszę bardzo przydkład męskiej logiki i typowo twardej argumentacji... Taa, dziwna rzecz, ze tenze brak logiki jakos ci u agi wcale nie przeszkadza. "Przypomnę Wam wszystkim, jak nie tak dawno wyśmiewaliście mnie na tym forum, ze to PO chce dobrowolnych ub. zdrowotnych, a nie PIS i co ??? Wczoraj okazało się, ze PIS - premier Marcinkiewicz proponuje dodatkowe ub. zdrowotne; nie mówi już tak wiele o likwidacji NFZ. No i wyszło na moje...po wyborach PIS ma takie pogledy, jak kilka tygodni temu na tym forum pisałam..." To fajnie, ze przewidzialas wolte powyborcza PiSu, ale skoro PO mozna zarzucic niepowazne traktowanie wyborcow, to i wyborcy PiSu maja prawo czuc sie wyru..i, skoro partia, na ktora glosowali zdaje sie dlatego, ze prezentowala przed wyborami jakis tam, pozal sie Boze, program, nagle po wyborach zmienia front. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: spadowa stad.... IP: *.chello.pl 29.10.05, 16:02 Doki, mylisz się. Problem polegał na tym, że PIS w swoim programie - oprócz likwidacji NFZ /co moim zdaniem wcale nie byłoby takie złe/ przewidywał utworzenie dodatkowych oraz alternatywnych polis zdr. O tym też pisałam i też zostałam wyśmiana w typowo protekcjonalnym dla Was -mężczyzn - tonie. Kłopot tylko w tym, że media tak bardzo były nastawione na wygraną PO i tak bardzo przyzwyczaiły się już do Prof. Religi i do PAni Radziszewskiej, iż w ogóle nie przejmowały takimi drobiazgami jak program i projekty PISu - to media przedstawiały PIS jako socjalistów oraz PO -liberałów. Cały czas to media trąbiły o liberalno- prywatyzacyjnych planach PO, a pzry PIsie mówiły tylko o likwidacji NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: spadowa stad.... 29.10.05, 16:09 Wiesz Doki, dlaczego mężczyźni najczęściej nie rozumieją kobiet? Bo ich wogóle nie słuchają, z góry zakładają, że zawsze mają rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: spadowa stad.... IP: *.chello.pl 29.10.05, 16:18 I to się właśnie nazywa protekcjonalizm. Tylko pogratulować mężczyznom: będą sobie żyli w samouwielbieniu, patrzyli w lustro - nasze narcyzy kochane - jeszcze przez 125 tys. lat, a potem wyginą jako zbyt słaby gatunek, nieprzydatny do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: spadowa stad.... IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.10.05, 17:21 Bedzie dobrze, jesli nasz gatunek pociagnie jeszcze 1000 lat. I nie mam na mysli tylko mezczyzn, choc ci wygina pierwsi. Ale to juz inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: spadowa stad.... IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.10.05, 17:19 aloalo2001 napisała: > Wiesz Doki, dlaczego mężczyźni najczęściej nie rozumieją kobiet? > Bo ich wogóle nie słuchają, z góry zakładają, że zawsze mają rację. A kobiety nie? Tylko schizol moze zakladac, ze nie ma racji. Jesli wyznaje jakis poglad, to chyba jasne, ze doszedlem do niego droga jakiejs tam analizy i bez sensu jest zakladac a priori, ze MOJ POGLAD JEST BLEDNY. To by byla normalna schiza. Mezczyzni nie rozumieja kobiet chyba raczej dlatego, ze kobiety maja trudnosc w poukladaniu hierarchii elementow waznych i mniej waznych i mowia jednoczesnie o wszystkich, z czego wychodzi groch z kapusta. Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: spadowa stad.... 29.10.05, 17:43 "tylko głupiec nie zmienia swoich poglądów" Możesz zakładać, że masz rację i twój pogląd jest prawdziwy. Problem w tym, że pogląd ten możnesz zmieć, np. pod wpływem argumentów innej osoby. Z mojego obserwacji wynika, że znacznie trudniej zmieć pogląd mężczyzny kobiecie, niż innemu mężczyźnie. Osobiście nie uważam się za mistrza retoryki. Często kieruję się intuicją i dobrze mi z tym o :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: spadowa stad.... IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.10.05, 17:50 > "tylko głupiec nie zmienia swoich poglądów" Naturalnie. Ale jeszcze wiekszy glupiec to ten, co zmienia poglad bez dobrego powodu. Umysl moze i powinien byc otwarty, ale nie az tak, zeby zawartosc wypadla. > Z mojego > obserwacji wynika, że znacznie trudniej zmieć pogląd mężczyzny kobiecie, niż > innemu mężczyźnie. Sam (sama? z powyzszego zdania to niezbyt wyraznie wynika) sobie odpowiadasz, gdy piszesz: > Osobiście nie uważam się za mistrza retoryki. Nie wystarczy miec racje- trzeba jeszcze umiec ja przedstawic. A poza tym: co to za dziwne przeciwstawienie: retoryka vs. intuicja? Masz moze na mysli raczej, ze nie kierujesz sie rozumem, tylko intuicja? To by sie zgadzalo- intuicja jest bezrozumna i mylaca. Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: spadowa stad.... 29.10.05, 18:09 Trzeba być otwartym na innych, wysłuchać co mają do powiedzenia. Wysłuchac i przyjąć do wiadmości. Niekoniecznie się zgadzać, albo od razu przyznwać rację, ale po to, aby zrozumieć sytuację i argumenty innej osoby. Wczuć się w sytuację innej osoby. To chyba jednak niemożliwe dla osób, które kierują sie tylko rozumem. >>Osobiście nie uważam się za mistrza retoryki. To był ukłon a Twoją stronę, ale wykorzystałeś to przeciwko mnie. >Nie wystarczy miec racje- trzeba jeszcze umiec ja przedstawic. Racja. To by sie > zgadzalo- intuicja jest bezrozumna i mylaca. Mylisz się. Intuicja jest faktem naukowym. Istnieje myślenie intuicyjne, które jest bliskie inteligencji emocjonalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki o epistemologii w ogole IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.10.05, 19:30 > Wysłuchac i przyjąć do wiadmości. Dlaczego mialbym przyjmowac jakiekolwiek glupoty do wiadomosci? > Wczuć się w sytuację innej osoby. > To chyba jednak niemożliwe dla osób, które kierują sie tylko rozumem. Nie wiem czy to niemozliwe, ale na pewno na ogol zbedne. > Mylisz się. Intuicja jest faktem naukowym. Istnieje myślenie intuicyjne, które > jest bliskie inteligencji emocjonalnej. Inteligencji emocjonalnej nie ma, to tylko marketing naukowy, niestetuy, i belkot tego bubka Golemana. Probowalem przeczytac jego "dzielo", ale nie dalo rady. Belkot. Intuicja zas istnieje, jako projekcja instynktow. Nie istnieje myslenie intuicyjne, bo samo takie wyrazenie to oksymoron. Tylko logika. Emocje nie maja nic wspolnego z rozumem. Ja wiem, ze modny poglad ostatnio glosi inaczej, ale ja go nie podzielam i nie mam powodu, zeby zmieniac zdanie. Oczywiscie, ze moje emocje wplywaja na moje myslenie, ale jest zadaniem dla umyslu, zeby ten wplyw eliminowac jako zaciemniajacy obraz. Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: o epistemologii w ogole 29.10.05, 20:01 > > Wysłuchac i przyjąć do wiadmości. > > Dlaczego mialbym przyjmowac jakiekolwiek glupoty do wiadomosci? Dopoki czegoś nie przyjmiesz do wiadomości swojego rozumu, nie będziesz wiedział czy to głupota czy nie. > > Wczuć się w sytuację innej osoby. > > To chyba jednak niemożliwe dla osób, które kierują sie tylko rozumem. > > Nie wiem czy to niemozliwe, ale na pewno na ogol zbedne. Moim zdaniem to bardzo przydatne. Wczuj się Doki na chwilę w sytuację, w której rodzisz się kobietą. Jak wtedy potoczyłoby się Twoje życie? Kim byś został? Co robił byś w tej chwili? Może karmił piersią swoje potomstwo? :-) > Inteligencji emocjonalnej nie ma. To bardzo rewolucyjny pogląd. Jak wpiszesz w google to pojawia się 12 mln stron na ten temat. A Ty tak poprostu negujesz istnienie integligencji emocjonalnej? Spróbuj poczytać może dzieła: Feldmana, Caruso, Cherniss'a. Poznanie intuicyjne jest inne od poznania rozumego, jest doskonalsze od niego i jedynym prawdziwym poznaniem - H. Bergson. "Intuicja jest zdolnością bezpośredniego ujmowania rzeczywistości w jej całości i zmienności. Intuicja jest rodzajem instynktu (naturalnym zjawiskiem biologicznym, objawem przystosowania się organizmu do potrzeb życia). Jets uświadomionym instynktem. wytworem organizmu, przyrody i dlatego może przyrodę poznać. W tym leży jej wyższość nad intelektem, ma ta sama naturę, co przedmioty, które poznaje" Wikipedia. Wolna encyklopednia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: o epistemologii w ogole IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.10.05, 20:09 > Dopoki czegoś nie przyjmiesz do wiadomości swojego rozumu, nie będziesz > wiedział czy to głupota czy nie. Dobra, niech bedzie, ze chodzi tu o roznice definicji pojecia "przyjac do wiadomosci". Dla mnie idea analizowana jest zewnetrzna w stosunku do mnie, nie przyjmuje jej w zaden sposob, tylko sobie analizuje. > Moim zdaniem to bardzo przydatne. Wczuj się Doki na chwilę w sytuację, w której > rodzisz się kobietą. Jak wtedy potoczyłoby się Twoje życie? Kim byś został? > Co robił byś w tej chwili? Może karmił piersią swoje potomstwo? :-) Moze nie mialbym wasow. Zastanow sie, jaki sens ma takie gdybanie? Zadnego. > To bardzo rewolucyjny pogląd. Jak wpiszesz w google to pojawia się 12 mln stron na ten temat. Co dowodzi, ze temat jest modny. Co nie znaczy, ze na tych stron nie ma mnostwa bzdur. > Poznanie intuicyjne jest inne od poznania rozumego, jest doskonalsze od niego i jedynym prawdziwym poznaniem - H. Bergson. Jak dla mnie ten H Bergson to cymbal. Intuicja jest rodzajem instynktu (naturalnym zjawiskiem > biologicznym, objawem przystosowania się organizmu do potrzeb życia). > Jets uświadomionym instynktem. No a ja napisalem, ze jest projekcja instynktu na swiadomosc. Widzisz tu istotna roznice? Natomiast mowienie o wyzszosci intuicji nad intelektem jest po prostu zalosne. Ludzie nie umiejacy stosowac rozumu, ze wszystkimi jego ograniczeniami, potrzebowali istnienia "czegos jeszcze"- i wymyslili takie cudactwa jak inteligencja emocjonalna dla nazwania tego, czego nie werbalizujemy, nawet sami przed soba, ba czasem nawet nie chcemy sobie uswiadamiac. A trzeba! Bo prawdziwe czlowieczenstwo tkwi nie w uczuciach, ale wlasnie w Rozumie (przez wielkie R). Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: o epistemologii w ogole 29.10.05, 20:36 Pojecie inteligencji emocjonalnej zapełniło lukę i naukowo wykazało, dlaczego osoby, które nadzwyczaj sprawnie posługują się swoim rozumem (wysoki IQ) najczęściej osiagają gorsze wyniki w drabinie społeczno-ekonomicznej. Jak bardzo byłoby modne nie dowodzi tego, że nie istnieje. >Bo prawdziwe > czlowieczenstwo tkwi nie w uczuciach, ale wlasnie w Rozumie (przez wielkie R). Kochać, lubić, szanować, cieszyć się, cierpieć to jest prawdziwe człowieczeństwo: uczucia i intuicja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: o epistemologii w ogole IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.10.05, 20:42 aloalo2001 napisała: > Pojecie inteligencji emocjonalnej zapełniło lukę i naukowo wykazało, dlaczego > osoby, które nadzwyczaj sprawnie posługują się swoim rozumem (wysoki IQ) > najczęściej osiagają gorsze wyniki w drabinie społeczno-ekonomicznej. Co za nonsens. Tak jakby osobom naprawde inteligentnym bardzo zalezalo na calej tej drabinie spoleczno-ekonomicznej. One sa ponad to! Trudno, uwazam cale to tlumaczenie za mocno naciagane. > Kochać, lubić, szanować, cieszyć się, cierpieć to jest prawdziwe > człowieczeństwo: uczucia i intuicja. Nie, to jest ta niestety konieczna, zwierzeca czesc naszego istnienia. Oderwac sie od niej, to jest pelnia czlowieczenstwa. Czesto, gdy kieruje sie tylko emocjami, popelniam glupstwo. Milosc sprowadza cierpienie. Na zakonczenie tej ciekawej dyskusji dedykuje ci moja ulubiona piosenke: polyticks.com/home/Visions/IAmARock.htm Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: o epistemologii w ogole 29.10.05, 21:22 Dziękuję i dla Ciebie oraz wszystkich z pozdrowieniami: www.thebards.net/music/lyrics/Always_Look_Bright_Side_Life.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Może teraz 29.10.05, 21:26 www.thebards.net/music/lyrics/Always_Look_Bright_Side_Life.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
cyku-cyku_bzyku-bzyku Re: spadowa stad.... 30.10.05, 11:27 aloalo2001 napisała: Z mojego > obserwacji wynika, że znacznie trudniej zmieć pogląd mężczyzny kobiecie, niż > innemu mężczyźnie. Za to dużo łatwiej kobiecie zmienić mężczyzne, na innego- z innym , akurat -jak jej się wydaje - odpowiadajacym jej poglądem. (Choćby na jedną noc... hhehe.) Po czym, najczęście okazuje się, że jednak "pogląd" tego poprzedeniego bardziej jej odpowiadał...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 właśnie 30.10.05, 11:37 Genezy wielu anty-kobiecych nastawień nalezy poszukiwac własnie w złych doświadczeniach życiowych. Braku akceptacji u płci przeciwnej czy niepowodzeń seksualnych. Jest oczywiste, że to własnie mężczyxni częściej zdradzają kobiety, a nie na odwrót. Tylko w przypadku faceta to normalne, a kobieta w takiej sytuacji do dziwka. Odpowiedz Link Zgłoś
cyku-cyku_bzyku-bzyku No właśnie! - Uderz w stół! 30.10.05, 12:12 aloalo2001 napisała: > Genezy wielu anty-kobiecych nastawień nalezy poszukiwac własnie w złych > doświadczeniach życiowych. Braku akceptacji u płci przeciwnej czy niepowodzeń > seksualnych. Zdaje się, że wątek jest nie o seksie, ale o róznych "poglądach" Chcesz zmienć temat wątku i rozmawiać o antyfeminiżmie? Czy może o złych doświadczeniach życiowych i niepowaodzeniach seksualnych? I czyich? Twoich? Bo jeśli celowałaś z tym we mnie to akurat trafiłaś jak kulą w płot! heheheh > Jest oczywiste, że to własnie mężczyxni częściej zdradzają kobiety, a nie na > odwrót. Wg mnie ilość zdradzających kobiet jest dokłądnie taka sama jak ilość mężczyzn! Bo chyba nie sugerujeszcz, że mężczyżni zdradzją kobiety z np jakimiś żeńskimi istotami spadłymi z Marsa? A może ze zwierzątkami? > Tylko w przypadku faceta to normalne, a kobieta w takiej sytuacji do > dziwka. TO TY POWIEDZIAŁAŚ! Daje to wiele do myślenia, oczywiście. Ja akurat jestem zupełnie odmiennego zdania na ten temat! Właściwie cały twój post jest tym razem tak idiotyczny, że miałem wcale nie odpowiadać. Pomyślałem jednak,że może jesteś - biedactwo -przed okresem, albo w menopauzie,i ten skrajny feminizm cię zaślepia. Ale postaraj się raczej następnym razem trzymać tematu wątków, a jeśli ktoś nawet trochę zażartuje, jak ja poprzednio, to nie powód do zmiany tematu wątku ani uzewnętrzniania babskiego szowinizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: No właśnie! - Uderz w stół! 30.10.05, 12:38 Temat był zakończony, ale musiałes dołożyć swoje trzy grosze. I o czym to było o zdradzie, a zdrada to raczej nie pogląd. Chyba więc nie o poglądach chciałeś ze mną dyskutować? To co napisałam podtrzymuje i radzę uważać z anty-kobiecymi poglądami szczególnie w chamskim stylu, bo moga być właśnie tak zinterpretowane. Jesli chodzi o moje doświdczenia życiowe to sa różne, dobre i złe, tak jak każdego. To jednak nie Ciebie koledzy w pracy łapia za dupę w szatni albo szacowni prof w windach składają propozycje nie do odrzucenia. Nie możesz pokazac swojego oburzenia tylko jak zwykle obrócic wszystko w żart, bo tak jest łatwiej i tak jest lepiej. Nie każdy kontakt seksualny kobiety z mężczyzną to zdrada. KObiety w stałych związakach radziej poszukuja tego typu kontaktów. Tak oczywistej prawdzie to chyba nie będziesz zaprzeczał? Zapewniam Ciebie, że do żadnej partii feministycznej by mnie nie przyjeli własnie z uwagi na moje poglady. Naprawdę mnie dziwi, że jak płachta na byka działa na facetów choćby słowo o równouprawnieniu, bo przecież to jest oczywiste, że go nie ma, nawet w liberno- socjalistycznej Europie, nie mówiąc o USA. na zachete link do artykułu o sytuacji kobiet w krajach trzeciego świata: serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,2972041.html Nie mówiąc o białym niewolnictwie krajów wysoko rozwiniętych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: spadowa stad.... IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.10.05, 17:08 Pozostaje mi wierzyc, ze tylko typowo meska tepota nie pozwala mi zrozumiec, ze Twoja odpowiedz wcale nie jest nie na temat, a tylko z pozoru tak wyglada. > Problem polegał na tym, że PIS w swoim programie - oprócz likwidacji NFZ /co > moim zdaniem wcale nie byłoby takie złe/ Tu sie roznimy. NFZ mial sens, tylko nie w takiej postaci. Ale jeszcze gorszym idiotyzmem byly regionalne kasy chorych. System zarzadzany i finansowany przez panstwo powinien byc scentralizowany, ale to juz inna rozmowa. > przewidywał utworzenie dodatkowych > oraz alternatywnych polis zdr Aha. Naprawde? Szkoda, ze przed wyborami tego nie powiedzieli. Ale nie to jest istotne, w koncu opieka zdrowotna to temat malo istotny przy np polityce fiskalnej. Przypomnij sobie jaka oszukancza kampanie rozpetal PiS na temat propozycji 3 razy 15. I co? Po wyborach schowal ogon pod siebie. Czy ci durnie, ktorzy uwierzyli w klamstwa PiSu moga czuc sie oszukani? Moga, jak najbardziej. > O tym też pisałam i też zostałam wyśmiana w > typowo protekcjonalnym dla Was -mężczyzn - tonie. Ty masz jakas obsesje. I faktycznie, malzenstwo ci nie grozi. Ale nie to jest przedmiotem dyskusji. To Ty robisz z tego z uporem "gender question". Mnie jest Twoja plec calkowicie obojetna, faktem jest, ze Twoj wywod nie trzyma sie kupy. > to media przedstawiały PIS jako > socjalistów oraz PO -liberałów Brawa dla mediow. w koncu PiS to sa socjalisci. W dodatku: narodowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: spadowa stad.... IP: *.chello.pl 29.10.05, 18:56 Czytaj Doki ! Jeżeli uważasz, że to ja urządzam tutaj "gender Question", to może przeczytaj sobie jeszcze raz to, co napisał do mnie czarna rozpacz - jego posty nie tylko ja tak odebrałam, ale również aloalo2001. Przeczytaj sobie również komentarze na mój temat sprzed kilku tygodni /pod koniec września/ - to kolejny dowód, że nie ja zaczęłam. NFZ miałby sens tylko nie w takiej postaci - tu się mogę z Tobą zgodzić. NFZ taki jak dotychczas był dla mnie nie do przyjęcia, dlatego uważam, że jego likwidacja nie byłaby taka zła. Piszesz, że PIS przed wyborami nie powiedział o dodatkowych i alternatywnych polisach zdr. Powiedzieli, powiedzieli, tylko, że pisały o tym bardzo nieliczne, niszowe wręcz media i to tylko raz czy dwa. Natomiast pozostałe, te oglądane przez wszystkich między 18.30 a 20.00 nic o tym nie mówiły, koncentrowały się na dobrych politykach z PO i złych - z PISu. Media dały ciała, jak mało kiedy. Począwszy od wyników wyborów. Faktycznie typowy socjalista Marcinkiewicz, który proponuje dodatkowe polisy zdr, co wreszcie umożliwi konkurencję i poczucie jakiegokolwiek zagrożenia przez co poniektóre placówki /piszę - co poniektóre, a nie wszystkie, żebyś sobie nie myślał/ uświadomią sobie, że sam fakt istnienia nie wystarcza. 3 * 15 nie ma i nie będzie, więc o co ci chodzi ? Nawet, jeżeli uważasz, że to był manewr i oszustwo - to taki manewr też dowodzi sprawności politycznej. Życzę mimo wszystko udanego weekendu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: spadowa stad.... IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.10.05, 19:37 Gość portalu: agi napisał(a): > Czytaj Doki ! > > Jeżeli uważasz, że to ja urządzam tutaj "gender Question", to może przeczytaj > sobie jeszcze raz to, co napisał do mnie czarna rozpacz - jego posty nie tylko > ja tak odebrałam, ale również aloalo2001. I obie strzelilyscie kula w plot, bo czarna rozpacz zadnej wycieczki "plciowej" nie zrobil, to aloalo2001 przyczepila sie do niego po jego "toaletowym" poscie, ktory, przyznaje, nie byl zartem wysokiego lotu. Ale to TWOJE i aloalo2001 neurozy wywolaly ten temat. > Piszesz, że PIS przed wyborami nie powiedział o dodatkowych i alternatywnych > polisach zdr. Powiedzieli, powiedzieli, tylko, że pisały o tym bardzo > nieliczne, niszowe wręcz media i to tylko raz czy dwa. Widocznie nie zalezalo PiSowi na naglosnieniu tego. Inne tematy, ktore uznali za istotniejsze, jakos jednak potrafily sie przebic. > Media dały ciała, jak mało kiedy. Począwszy od wyników wyborów. Faktycznie > typowy socjalista Marcinkiewicz, który proponuje dodatkowe polisy zdr Ale juz pisalem, nie czepiaj sie tych polis, bo to malo istotne. A wspieranie biedoty? A odwolanie Balcerowicza? Dodatkowe polisy to proba ucieczki od odpowiedzialnosci za opieke zdrowotna, ktora zostala Marcinkiewiczowi w niechcianym spadku po komuchach. > 3 * 15 nie ma i nie będzie, więc o co ci chodzi ? Nie ma z winy PiS. Czy nie bedzie, to sie jeszcze okaze. Chodzi mi wlasnie o to, ze nie ma, bo to byla szansa dla Polski. > Nawet, jeżeli uważasz, że to był manewr i oszustwo - to taki manewr też dowodzi sprawności politycznej. Tuut, moralnosc Kalego. Jesli robimy to my, to to jest sprawnosc polityczna, jesli przeciwnik- to demagogia. Ale co do zasady zgadzamy sie. > Życzę mimo wszystko udanego weekendu. Wzajemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: spadowa stad.... 29.10.05, 20:15 > I obie strzelilyscie kula w plot, bo czarna rozpacz zadnej wycieczki "plciowej" > nie zrobil, to aloalo2001 przyczepila sie do niego po jego "toaletowym" poscie, > ktory, przyznaje, nie byl zartem wysokiego lotu. Ale to TWOJE i aloalo2001 > neurozy wywolaly ten temat. Zart? To było chamstwo i należy nazwać to po imieniu, podobnie jak jego sygnaturaka. Moje płciowe odwołanie miało pokazać, że nie tylko kobiety używają emocjonalnych, a nie merytorycznych argumentów w dyskusji. I było związane z postem Lukumona na innym wątku, w którym kazał paczuli i innym kobietom gotować pierogi, a nie rozmawiać o polityce. Neurozy? Tak własnie wygląda dyskusja z facetami na temat równouprawienia kobiet. Kobiety, które odważą się o tym wspomnieć, to w założeniu niezadowolone z swojego zycia płciowego neurotyczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: spadowa stad.... IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.10.05, 20:31 > Zart? To było chamstwo i należy nazwać to po imieniu, podobnie jak jego > sygnaturaka. Dobra, niech bedzie, chamstwo. Chociaz gorsze juz widzialem, jak na ten przyklad owa sygnaturka, ktorej autorem jest w koncu wiesz kto... > Moje płciowe odwołanie miało pokazać, że nie tylko kobiety używają > emocjonalnych, a nie merytorycznych argumentów w dyskusji. I było związane z > postem Lukumona na innym wątku, w którym kazał paczuli i innym kobietom gotować pierogi, a nie rozmawiać o polityce. Nie wiedzialem tego i nie musialem wiedziec, ale po tej wymianie ciosow nie sposob odmowic Lukumonowi racji... > Neurozy? Tak własnie wygląda dyskusja z facetami na temat równouprawienia > kobiet. Kobiety, które odważą się o tym wspomnieć, to w założeniu niezadowolone z swojego zycia płciowego neurotyczki. Same tego chcialyscie! Przeciez caly ten post: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=305&w=31175873&a=31183207 to jeden wielki jazgot baby (nie mylic z kobieta), ktora uwaza sie za cos lepszego tylko z racji posiadania dwoch chromosomow X, a tak naprawde ten post przeczy od poczatku do konca tezom, ktore w nim stawia. W wydaniu takich bab rownouprawnienie kobiet ma polegac nie na przyznaniu jakichs przywilejow kobietom, ale na ukroceniu przywilejow mezczyzn. No to ja w to nie wchodze. To jest odwrotna dyskryminacja i tyle. Ta <ocene intelektu wykreslilem> Dunin jest tu najlepszym przykladem, skoro juz jestesmy na forum Gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: spadowa stad.... IP: *.chello.pl 29.10.05, 20:50 Cały ten twój post Doki, to nic innego jak dowód na chamstwo mężczyzn i dyskryminację kobiet. Gdyby to mężczyzna napisał coś, co byłoby niezgodne z twoimi pogladami albo nawet coś głupiego - to byłby to twój oponent/przeciwnik/nick, ale to kobieta, więc baba - dodaj jeszcze, że głupia - to już będzie w 100% pasował do stereotypu macho. Co do treści twoich innych postów: Skąd u Ciebie taka pogarda dla tej "biedoty" ? Czyżbyś uważał, że wspomaganie "biedoty", to zbrodnia ? Czyżbyś pochodził z arystokratycznego europejskiego rodu od 28 pokoleń ? A może burżuazji XVIIIwiecznej ? Uderz się w piersi... Nigdy, żyjąc co najmniej od kilkudziesięciu lat w Polsce nie potrzebowałeś pomocy państwa, nie korzystałeś z uprawnień socjalnych - chociażby takich jak gwarancja wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy /zasiłek chorobowy; zasiłek dla bezrobotnych albo posyłanie dziecka do szkoły podstawowej - gdzie nie musisz co miesiąc płacić czesnego. A co do podatków 3 * 15 - to nikt, kto zajmuje się podatkami na co dzień nie wierzy w ten pomysł; chociażby dlatego, że nie sprawdzają się pomysły zbyt skomplikowane, jak też zbyt proste. Ten pomysł jest po prostu nie do zrealizowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: spadowa stad.... IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.10.05, 22:03 Gość portalu: agi napisał(a): > Cały ten twój post Doki, to nic innego jak dowód na chamstwo mężczyzn i > dyskryminację kobiet. Gdyby to mężczyzna napisał coś, co byłoby niezgodne z > twoimi pogladami albo nawet coś głupiego - to byłby to twój > oponent/przeciwnik/nick, ale to kobieta, więc baba - dodaj jeszcze, że głupia - > to już będzie w 100% pasował do stereotypu macho. Twoje stereotypy, Ty powielasz, to i nic dziwnego, ze Ci pasuje. Sama ze soba dyskutuj w tym temacie. > Skąd u Ciebie taka pogarda dla tej "biedoty" ? Czyżbyś uważał, że > wspomaganie "biedoty", to zbrodnia ? Nie, uwazam, ze to marnotrawstwo, przynajmniej w formie zinstytucjonalizowanej tak, jak ma to miejsce wlasciwie wszedzie w Europie, takze w Polsce. I za kaczora bedzie gorzej. Poza tym bez ofiar w ludziach naprawy Rzeczypospolitej (i opieki zdrowotnej tez) przeprowadzic sie nie da. > Uderz się w piersi... Nigdy, żyjąc co najmniej od kilkudziesięciu lat w Polsce > nie potrzebowałeś pomocy państwa, nie korzystałeś z uprawnień socjalnych Wyobraz sobie, ze jezsli nawet korzystalem, to placilem za nie, i to w dwojnasob. Kiedy wreszcie dojdzie do ciebie, ze nie ma nic za darmo? Wole placic czesne niz placic podatki na finansowanie szkoly dla cudzych dzieci. > A co do podatków 3 * 15 - to nikt, kto zajmuje się podatkami na co dzień nie > wierzy w ten pomysł; chociażby dlatego, że nie sprawdzają się pomysły zbyt > skomplikowane, jak też zbyt proste. Ten pomysł jest po prostu nie do > zrealizowania. I to juz wszystkie merytoryczne zarzuty przeciwko temu pomyslowi? Wprowadzenie czegos tak prostego jak 3*15 wymaga bardzo glebokiej reformy finansow panstwa i byc moze tylko dlatego nie da sie tego przeprowadzic. Za wiele swietych krow trzeba odgonic od koryta. I mam na mysli nie tylko politykow z topu wladzy czy tez poslow, ale tez pania Halinke z izby skarbowej, ktora nie umie niczego pozytecznego robic, wiec gdyby ja wylali z jej bezuzytecznej roboty, cierpialaby glod. I chocby dlatego pani Halinka zaglosuje na PiS. Co z tego, ze za pare lat nic sie nie zmieni na lepsze? Pani Halinka woli nie ryzykowac zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: spadowa stad.... 29.10.05, 22:17 Doki, powody dla których to nie realny są natury czysto ekonomicznej a nie projekcją chęci czy niechęci p. Halinki. Był niedwno na ten temat artykuł w Financial Iimes gdzie pomysł ten "spuszczono po brzytwie". Jutro - jak mnie przestanie łeb łupać - znajdę ten artykuł i wlepię tu link... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: spadowa stad.... IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.10.05, 22:27 swan_ganz napisał: > Doki, powody dla których to nie realny są natury czysto ekonomicznej Hm. No to pozostaje stwierdzenie, ze nad Polska istotnie ciazy jakies fatum. Bo w paru krajach sie udalo, i z dobrym skutkiem, a w Polsce to nierealne. Pozostaje tkliwa dynamika, angelologia i dal. Odpowiedz Link Zgłoś
cyku-cyku_bzyku-bzyku Re: spadowa stad.... 30.10.05, 12:28 Gość portalu: Doki napisał(a): > aloalo2001 napisała: > > > Proszę bardzo przydkład męskiej logiki i typowo twardej argumentacji... > > Taa, dziwna rzecz, ze tenze brak logiki jakos ci u agi wcale nie przeszkadza. > A nie macie takiego wrażenia, że agi i aloalo2001 to jedna i ta sama osoba ukrywająca sie pod dwoma nickami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: spadowa stad.... IP: *.chello.pl 30.10.05, 13:02 Agi i Aloalo to dwie różne osoby; zapewniam Cię o tym, ale udowadniać, iż nie jestem wielbłądem nie mam zamiaru. Pozdrawiam Aloalo ! Miłej niedzieli ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: spadowa stad.... IP: *.chello.pl 29.10.05, 15:56 Czym różni się mężczyzna od kobiety, zwłaszcza w Polsce ? Kobieta jest lepiej wykształcona, kończy studia o wiele szybciej z lepszymi ocenami, lepszą pracą magisterską, ale za to trzy razy dłużej czeka na jakąkolwiek propozycję pracy i zarabia 3 razy mniej od mężczyzny na tym samym stanowisku, chociaż ledwo ten skończył studia popychany przez kogo się dało i pociągając za wszelkie możliwe sznurki. Jego umiejętności sprowadzaja się do tego, iż na ogół brak mu argumentów - bo brak mu wiedzy, umiejętności, predyspozycji psychicznych - potrafi jedynie albo ludzi obrażać, zwyzywać ich od najgorszych, przywołując na myśl pojęcia i miejsca, z których on nie wychodzi lub też protekcjonalnie potraktować kobiety z tym ich charakterystycznym pobłażliwym tonem i uśmieszkiem - "wybaczcie jej, to kobieta przecież...". Każdorazowe spotkanie /mówię o zetknięciu światopoglądowym/ z mężczyzną sprawia, iż tracę ochotę na zamążpójście na następne 10 lat. Dziękuję, siostro aloalo2001 za wsparcie ! Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz szczesliwi faceci przez najblizsze 10 lat 29.10.05, 18:44 ze taka nieomylna megalomanka ich nie chce, i tak by caly czas trula: "a nie mowilam":) Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: szczesliwi faceci przez najblizsze 10 lat 29.10.05, 19:07 Lepiej nie życz sobie takiego szczęścia. 10 lat bez kobiet i staniesz się takim radykałem, że aż strach. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz Re: szczesliwi faceci przez najblizsze 10 lat 29.10.05, 19:24 nie mowie, ze wogole bez kobiet, uwielbiam kobiece Kobiety, ale nie cierpie babolinek, co zawsze mowia: "a nie mowilam":) Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: szczesliwi faceci przez najblizsze 10 lat 29.10.05, 20:25 Problem w tym, że kobiece kobiety lubią męskich facetów. Pogarda dla kobiet i pokazywanie swojej wyższości nie jest męskie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz Re: szczesliwi faceci przez najblizsze 10 lat 29.10.05, 20:32 vide lepper, czy kaczor ? Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: szczesliwi faceci przez najblizsze 10 lat 29.10.05, 20:38 vide M Nałecz Niesiołowski Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz Re: szczesliwi faceci przez najblizsze 10 lat 29.10.05, 20:49 rozumiem, i sie ciesze:) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 agi 29.10.05, 23:07 > Smacznego, Paczula ! > A jakie to pierogi ? > Bo ruskie już wyszli, leniwych też już dawno nie ma... Miały być ruskie, dostałam przepis od Pszczółki (swoją drogą gdzie ona? Pszczoła tak dobrze łagodzi obyczaje). Ale czasu nie stało:( Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: agi 30.10.05, 00:51 Paczula...dzięki:-)))) serio...jeszzce nikt tak o mnie nie powiedział...;-))) dzisaj był part.II pępkowego... jutro inna impra...mam wesołą rodzinę..ciągle coś się dzieje:-))) Paczula mamy inne poglądy polityczne, ale w innych sprawach się zgadzamy- pozdrófki:-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Witaj Pszczółko 30.10.05, 01:17 Co do poglądów politycznych,to sądzę, że mamy baaardzo zbliżone. Tylko trochę inaczej rozłożone w czasie. Od początku kampanii, pomimo swojej sympatii dla JKM, kibicowałam PO. Interesował mnie głównie ich program gospodarczy: podatek liniowy, prywatyzacja SZ i oświaty itp. Głosowałam również na Tuska w pierwszej turze, a póżniej ... coś pękło. Zrozumiałam, że są sprawy ważne i ważniejsze. Wierzę, że to kiedyś zrozumiesz:))). Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Witaj Pszczółko 30.10.05, 01:28 zastanawia mnie, czemu większość postów pisanych na forach przez zwolenników Kaczora-prezydenta cechuje inteligencja a zwolenników PO jakaś cholerna nienawiść i agresja ? Przecież - teoretycznie - opcja polityczna którą popierają ("liberalizm") to wolność i akceptcja a nie "zamordyzm" I jak tak czytam te post (szczególnie Forum Kraj) to dochodzę do wniosku, że za cholerę nie chcę mieć cokolwiek wspólnego ze zwolennikami Tuska i Rokity. A powinno (zg. z sondażami) być odwrotnie; to w końcu Kaczka jest wybrany przez "ciemnogród" i fanów Rydzyka :)) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Sondaże... 30.10.05, 11:29 jak manipulować opinią... Tego uczą w pewnum instytucie na UW, wiem coś o tym :))) . IV władza to potęga. Pisze to przedstawicielka "ciemnogrodu" : niewykształcona (tylko mgr) mmieszkanka wsi zwanej Warszawą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: Sondaże... IP: *.chello.pl 30.10.05, 13:04 Brawo, Paczula ! Pozdrawia Cię mieszkanka Ciemnogrodu, niepisata, nieczytata PAni mgr ze wsi o 1000 letniej tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Witaj Pszczółko 30.10.05, 20:54 witam Paczula..moze, może:-)) jak to w końcu mowią - nigdy nie mów nigdy:-)) dopiero dziś Ci na maila odpisałam..sorki..nie zauważyłam:-) ale wywołałaś burzę w szklance wody...nonononooo..dyskusja sie ciekawie rozwinęła... szok. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MWM Re: Czy PiS zburzy Platformę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 16:31 Ja nie chcę, aby PO - partia na którą oddałem swój głos realizowała program PiSu. Niech PiS i Kaczyńscy pokażą ile są sami warci bez PO. Przecież chyba właśnie po to wraz z resztą swoich koalicjantów zatapiali Platformę. Wróżę oczywistą klęskę PiSowi, bo większość tych, którzy oddali na Kaczyńskich swoje głosy rozliczą ich bardzo szybko z obietnic bez pokrycia. Będzie dokładnie jak z AWS. Wszyscy mają chyba świadomość, że PO wchodząc do koalicji z PiS podzieliłaby los Unii Wolności jako "współwinna" klęski, choć nie miałaby realnego wpływu na rządy PiS-u. Wszystkie sprzeczne z wolą PO populistyczne ustawy PiS uchwalałby i tak wraz z LPR, Samoobroną i PSL. Dowody takich głosowań już mieliśmy w tym Sejmie. Nie wątpię, że Kaczyńscy woleliby mieć PO jako koalicjanta, bo mieliby na kogo zwalać winy za brak realizacji wyborczych obietnic, a tak to będą musieli sami wypić to piwo, które nawarzyli. Dlatego też PO nie powinna wchodzić do koalicji, która nie realizowałaby liberalnego programu gospodarczego. Samo skądinąd słuszne rozliczenie afer i działania antykorupcyjne nie napełnią garnków w Polskich domach, jeśli bezrobocie będzie nadal takie wysokie. Ja i wielu innych Polaków którzy głosowali na PO poczekamy jeszcze trochę na liberalną Polskę. W następnych wyborach Polacy muszą mieć jakąś alternatywę w postaci Platformy Obywatelskiej, a nie tylko SLD i Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz głupoty opowiadasz MWM... 29.10.05, 17:34 Jakbyś nie zauważył, to PIS obecnie proponuje raczej realizację programu PO. Jak rozumiem, Ty nie głosowałeś na PIS więc, dlaczego martwisz się jego elektoratem? Choć ich program, w swojej zasadniczej warstwie, wcale się tak bardzo nie różni. Mimo to, PO nie chce realizować własnego programu (program Marcinkiewicza), który proponowali nam przed wyborami. Dlaczego ? O jakie inne pryncypia chodzi? Bo chcą mieć kontrolę nad służbami specjalnymi. Wydaje się, że nie są zainteresowani niczym innym. Służby chcieliby tylko mieć.... Pierwszy raz o planowanej koalicji POPIS usłyszałem grubo ponad rok temu. Już wtedy było wiadomo, że ta koalicja będzie nami rządziła. Już wtedy wszyscy wiedzieli, że PO zajmie się rozwojem gospodarki, podatkami itd. a PIS będzie dzierżył sprawy związane ze sprawiedliwością, dekomunizacją. Słowem zajmie się "odrobaczaniem" naszego życia publicznego. Byliśmy o takim podziale zapewniani ze wszystkich mediów przez polityków z tych parii od długiego już czasu. Powiedz mi więc co takiego się stało, że nagle ze strony PO nie jest to możliwe? Dlaczego PO nie chce realizacji, bardzo dobrego zresztą, programu gospodarczego? O "stołki" im chodzi? - nie, dostali propozycję stołków. Mały wpływ na życie godpodarcze kraju? - nie, dostali wszystkie gospodarcze resorty czyli te na których przed wyborami im zależało. Przynajmniej te o których otwarcie mówili. Powiem Ci o co chodzi.... Chodzi o przegrane wybory prezydenckie. Prezydent tego kraju sprawuje bowiem z mocy urzędu nadzór nad WSI. Przed wyborami byli przekonani, że to właśnie oni będą kontrolować te służby. Mogli udawać więc z czystym sumieniem troskę o swoich wyborców. Wyszło jednak inaczej więc już nie muszą niczego udawać... "Służby"- jak widać - przegrały demokratyczną wojnę ale niestety, jeszcze się nie poddają..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: głupoty opowiadasz MWM... IP: *.chello.pl 29.10.05, 19:03 Łabędź ma rację. Ponad rok temu słyszało się o powstaniu koalicji POPIS; ponad rok temu słyszałam też, jak odpowiadano dziennikarzom na pytania: "kto weźmie podatki, czyje koncepcje będą realizowane, kto zostanie premierem?" - ZWYCIĘZCA BIERZE WSZYSTKO - premier z tej partii, która wygra wybory; podatki też z tej partii, która wygra wybory; bezdyskusyjne było jedynie stanowisko Ministra Sprawiedliwości dla Ziobro i Służby Specjalne dla PIS, a że PIS oprócz tego wszystkiego wygrało i wybory prezydenckie i parlamentarne, to o co chodzi ? Przychodzi mi na myśl, jak Stanisław Tym alias Stanisław Paluch wrzeszczy do konia: "Cztery kopyta, o drogę pyta" ?"MIŚ" S. Bareja/ Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz chodzi o to, babo.... 29.10.05, 19:52 ze pis wystartowal w ostatnim momencie, z socjalizmem, i wszedl w alianse z populizmem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: głupoty opowiadasz MWM... IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.10.05, 19:42 Swanowi jeszcze chyba brzeczy w glowie od tych wybuchow w poblizu, bo wietrzy wszedzie spiski. Spiskowa teoria o nierozerwalnym zwiazku sluzb specjalnych z wyborami jest stara jak demokracja, ale smiechu warta, IMHO. Jeszcze troche i sie dowiem, ze to bezpieka rozpisuje wybory. No bez przesady... wiadomo, ze sa w panstwie rozne sily, ale czy wy nie przeceniacie agentury? Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: głupoty opowiadasz MWM... 29.10.05, 20:57 a żebyś wiedział Doki, że brzęczy mi we łbie jeszcze. Ale nie z tego powodu i nie od dziś wywąchałem - jak to nazwałeś - "spisek". Powiedz mi Doki; czy jak (załóżmy) masz stary samochód na którego remont wydałeś np; 20 tysięcy to miesiąc później sprzedasz mi ten sam samochód za 8 tysięcy? Bo taka akurat jest cena rynkowa tego auta?. Bo ja w takiej sytuacji na pewno bym nie sprzedał. Jeździł bym nim dalej dyskontując w ten sposób wydaną kasę. Bo na pewno nie pozwoliłbym sobie na stratę 12 tysięcy. A tak mniej więcej wyglądała próba sprzedaży petrochemii w Płocku. Wyremontowaliśmy sobie, korzystając z publicznych środków panśtwową petrochemię czyniąc z niej jeden z najnowocześniejszych zakładów tego typu na świecie. Wydaliśmy na to 2 mld USD a następnie uznaliśmy, że trzeba ją sprywatyzować. UW w porzednim sejmie mówiła, że należy odebrać "zabawkę" politykom..... "Liberałowie" wykonali więc stosowne "ekspertyzy" (zapłacono za nie "ciężką kasę") i wyszło, że obecnie, taki zakład, wart jest na rynku 800mln USD. I sprzedaliby go za tyle, gdyby nie Komisja sejmowa w sprawie Orlenu. Zbyt upubliczniono akurat tą próbę transakcji i sprawa wzieła w łeb. A kto był w tle tych spraw? Kwach, Kluczyk, WSI i in. Myślisz Doki, że to są idioci skoro takie "biznesy" robią? Małpy dorwały się do władzy? Nie, Doki - to są kuci na cztery łapy gracze. Zdecydowani walczyć bez względu na ofiary - do końca. Z Telekomunikacją, czy z Wartą, czy z PZU, nie zdążyliśmy - niestety. Zdążyli to sprzedać za "drobne". Dowiemy się niedługo - mam nadzieję -jak naprawdę wyglądały kulisy tej sprawy. I jeszcze jeden przykład Doki; sprawa Kluski i Optimusa.... Świetnie rozwijające się przedsiębiorstwo, które na wzór Microsoftu, też wyszło z jakiegoś garażu w Nowym Sączu nagle upadło. Dlaczego ? Były jakieś błędy w zarządzaniu, jakieś nietrafione inwestycje? przeinwestowano? Nie, Doki. Firma świetnie się rozwijała, zaczeła nawet zdobywać rynki "starej" europy (w Twoim kraju też wygrywali przetargi)ale komuś w tym kraju to się niespodobało. I to komuś kto naprawdę jest potężnym gościem. Bo musi być silny ktoś, kto przeciw komuś innemu - na podstawie wydumanych przepisów - jest w stanie rzucić kilka instytucji państwowych. W celu demonstracji siły tego "kogoś" przeciew Klusce użyto nawet przepisów, które obowiązują w czasie wojny. Mianowicie zarekwirowano mu samochody na potrzeby wojska :). Podpisał się pod tym jakiś marny majorzyna z rejonowego WKU.... Jesteś w stanie uwierzyć, że jakikolwiek major sam z siebie wydaje taki rozkaż? Kluska i tak miał szczęście bo w końcu udowodnił, że miał rację a firma, którą stworzył jeszcze istnieje. ITT i wielu innych tego szczęścia zabrakło. Upadli a ludzie poszli na bruk. Z Kluski, w czasie gdy to wszystko się działo, starano się zrobić kompletnego idiotę, nawiedzonego oszalałego faceta. Trzeba było widzieć te jego zmanipulowane wypowiedzi czy wywiady podawane przez media i znać go osobiście by można było wypracować sobie na jego temat opinię. To jest świetny, bardzo inteligentny facet w którym nie znajdziesz choćby cienia szaleństwa... Po prostu - nie chciał się opłacać i podpadł. Bardzo by chciał wiedzieć; kto rozpoczął na niego nagonkę... I mam nadzieję graniczącą z pewnością, że się dowiem. Doki nie wierz we wszystko co wypisuje prasa. Bo tam pracują ludzie którzy dla kasy napiszą i powiedzą wszystko co zechcesz. To jest tylko kwestia zmotywowania ich. Zresztą potrzeby lustracji w Polsce nikt rozsądny już nie kwestionuje. Problematyczny jest tylko jej zakres.... W tej chwili media zaczeły zmasowaną krytykę Kaczorów. Gdyby przyjąć, że choć 20 procent tego co o nich mówią, było prawdą już dawno (i z dziesięć razy) powinni popełnić samobójstwo. Wg. mediów Kaczory są kolejno; antysemitami, homofobami, socjalistami (wrecz zapiekłymi komunistami)rasistami, pedałami ( przynajmniej Jarosław) itd. Brakuje jeszcze zarzutów o pedofilię ale myślę, że wszystko przed nami :)) Tych łatek, które im przyczepiono, jest tak dużo, że już ich spod nich nie widać... A tak naprawdę to są całkiem normalni faceci wierni od lat tym samym ideałom i każdy, kto wykaże się odrobiną dobrej woli i chęcią zrozumienia, jest w stanie to potwierdzić. Dzisiaj, na przykład, uzyskałem potwierdzenie dobrej opinii o Kaczorze od ludzi z którymi na codzień nie mam nic wspólnego; od policjantów i strażaków. Jak mnie "wycinali" z smochodu to miałem trochę czasu by pogadać o polityce :)) Kaczory naprawdę mają duże poparcie w społeczństwie. Wśród "białego personelu" zresztą też. Tak wogóle to dziwią mnie niektóre posty, szczególnie te o ich programie gospodarczym. No, cholera! Czy wy czytać nie potraficie?? Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: głupoty opowiadasz MWM... 29.10.05, 21:01 o żesz w mordę! Przepraszam za przydługi tekst...Się napisało :)) Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re: głupoty opowiadasz MWM... 30.10.05, 12:39 Popatrz, jak po pijanstwie to lekko idzie:-) I dziwic sie literatom, ze zagladaja do kieliszka czesciej niz przecietni ludzie? Ale gratuluje, chetnie sam bym sie pod tym tektem podpisal. Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: głupoty opowiadasz MWM... 29.10.05, 21:02 pomysl czy dzieki wstrzymaniu prywatyzacji orlenu to ty na nim bedziesz zarabial czy orlen na tobie wiedzac jaka to skarbnica politycznych synekur gotow bylbym poprzec oddanie koncernu za darmo inna sprawa czy nie wykupia tego na wolnym rynku rosjanie z ich specyficznym podejsciem do tegoz wolnego rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: głupoty opowiadasz MWM... 29.10.05, 21:29 zubr_zalogowany napisał: > pomysl czy dzieki wstrzymaniu prywatyzacji orlenu to ty na nim bedziesz > zarabial czy orlen na tobie Tak naprawdę - wogóle nie interesuje mnie czyją własnością jest ten czy inny zakład. Jako konsumenta interesuje mnie, ile muszę wydać by kupić taką czy inną usługę. Jeśli ktoś potrafi zapromonować mi taką cenę i standard obsługi którą jestem w stanie zaakceptować to to się nazywa rynek... Świetnie rozumiem, że ktoś musi na mnie zarobić.I nie przeszkadza mi to... Aczkolwiek wkurza mnie, że za korzystanie z telefonu muszę płacić więcej (nominalnie) niż np; Doki. Tak jak wkurza mnie, że za Kluczykową autostradę zbudowaną za publiczne środki muszę mu płacić więcej niż za swoją płaci Doki. Wiesz dlaczego usługi telefoniczne czy autostrada jest u nas droższa? > wiedzac jaka to skarbnica politycznych synekur gotow bylbym poprzec oddanie > koncernu za darmo I dlatego mamy stracić 1,2 mld wspólnej kasy? By pozbawić polityków wpływu? Nie znasz innych, bardziej akceptowalnych form odpolitycznienia zakładów? Jeśli miałbym oddać za darmo to wolałbym wcześniej spalić. Tylko dzięki takiej decyzji oszczędziłbym dla nas 1,2 mld USD. Mogę być ministrem finansów, prawda? :)) > inna sprawa czy nie wykupia tego na wolnym rynku rosjanie z ich specyficznym > podejsciem do tegoz wolnego rynku... Przecież już w tej chwili mamy cenę benzyny na rynkowym poziomie.. Jeśliby więc - teoretyzując - Rosjanie chcieli nas kiedyś "łupić" to przecież zawsze można zmienić dostawcę, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: głupoty opowiadasz MWM... 29.10.05, 21:34 spalic - strategia psa ogrodnika ja gotow jestem wydac kazde pieniadze zeby zmniejszyc wplyw politykow na gospodarke, przy tym co oni marnuja... o ruskich boje sie w zwiazku z mozliwoscia wykorzystania monopolisty w polityce kija i marchewki - ich biznes sterowany jest z kremla niestety maly mamy wybor alternatywnego dostawcy ropy i jej produktow Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: głupoty opowiadasz MWM... 29.10.05, 21:59 Moja chęć "spalenia" to oczywiście przerysowanie. Prościej było by sprzedać po przez giełdę w Warszawie. Zaręczam Ci, że gdyby chciano w ten sposób sprywatyzować w całości ten zakład, skarb państwa uzyskałby z tego 10 x więcej niż to wyliczyli "renomowani eksperci". Gdyby od początku ustalono relną wartość zakładu i za tą relną kwotę chciano go sprzedać to gdzie w tym wszystkim było by miejsce Kluczyka? Na czym On by zarobił. Powszechnie przecież wiadomo, że jemy wychodzą tylko biznesu na styku państwowy-prywatny. Patrz - telekomunikacja... Albo; patrz - autostrady. Najpierw specyfikacja napisana w taki sposób, by wykluczyć firmy zagraniczne (czemu np; niemcy czy francuzi nie mogą nam budować autostrad!?) a potem - już po rozstrzygnięciu i wygrniu przetargu zmiana warunków aneksami. I tak - nagle biznesmeni z Autostrady Wlkp. dowiedzieli się, że ich na budowę nie stać? WSięc kolejne rządy zmieniają przepisy i dochodzą do tzw. "partnerstwa publiczno- prywatnego". Polega to na tym, że z publicznych środków płacimy za budowę prywatnej autostrady. W tym miejscu stosowne jest pytanie; dlaczego budowa autostrady kosztuje u nas 2 x więcej niż budowa takiej samej w Niemczech? Przecież nasi pracownicy zarabiają znacznie mniej, ziemia u nas tańsza... Więc o co chodzi? Nasza/Kluczykowa (?) autostrada jest nawet dużo droższa od tej, którą zbudowali sobie Chorwaci. Tylko, że u nich; ostre góry, tunele i wiadukty a u nas płaska ziemia wielkopolska. I kasuje nas za nią, jakby ją ze złota zbudował a nie z betonu. Jest na tyle beżczelny, że i ten prezent od nas to dla niego za mało... Ostatnio dokładamy mu corocznie 300mln. złotych za to, że ciężarówki wpuścił "bezpłatnie". Na granicy tir-owcy kupują winietki za korzystanie z naszych dróg. Wpływy z tego tytułu budżetu to 600mln rocznie. A my 300mln. płacimy za 150 km autostrady....? Jeśli te i inne przykłady "polskiego liberalizmu" gospodarczego uznajesz tylko za wypaczenia ideii "wolnego rynku" to ja rzeczywiście jestem w takim razie rydzykowym fanem. Choć chyba nigdy go jeszcze nie słyszałem.... Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: głupoty opowiadasz MWM... 29.10.05, 22:13 ja sie z toba zgadzam, sa tylko 2 drogi naprawy sytuacji 1. deregulacja, zmniejszenie udzialu urzednikow i procedur opartych na uznaniowosci, szybka prywatyzacja, moze byc poprzez gielde 2. kaczorowe prawo i sprawiedliwosc z silnym panstwem i kompetentnymi urzednikami - taki utopijny model francuski, ktory sie nawet tam nie sprawdza, w praktyce etatyzm z ktorym sie nie kryja i ktory doprowadzi do utrwalenia tego co jest w tej chwili kazde panstwowe zarzadzanie jest zle niezaleznie od intencji Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Swan... 29.10.05, 22:58 dopiero teraz mogłam tu zajżeć i widzę, że walczysz dzielnie :))). Ten wypadek.... okropność, dobrze, że Ci się nic nie stało :DDDD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: głupoty opowiadasz MWM... IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.10.05, 22:24 > Powiedz mi Doki; czy jak (załóżmy) masz stary samochód na którego remont > wydałeś np; 20 tysięcy To znaczy, ze bylem pijany decydujac o remoncie. Jak mam stary samochod, to nie remontuje go za 20000, tylko sie go pozbywam i kupuje nowy. Pozbywam za cene rynkowa. Naprawde tak robie. O, chocby ostatnio- wydalem na remont silnika co prawda tylko 4000 zl z groszami, ale jak miesiac pozniej przepalila sie rura wydechowa, to sprzedalem w cholere i spokoj. Analogia Twoja jest zas tym bardziej chybiona, ze samochod to nie jest dobro mniej wiecej trwale- jak fabryka- tylko przedmiot uzytkowy- jak szczoteczka do zebow, ktora sie wyrzuca, jak nie dziala. Wiem, co chciales przekazac, ale ci nie wyszlo. Natomiast cala reszta twojej diatryby nijak sie ma do liberalow. Moze nie jestem zorientowany w meandrach polskiej polityki, ale czy przyklady, ktore podajesz, maja wiecej wspolnego z SLD? Dlaczego mieszasz do tego jakichkolwiek "liberalow"? > W tej chwili media zaczeły zmasowaną krytykę Kaczorów. Gdyby przyjąć, że choć > 20 procent tego co o nich mówią, było prawdą już dawno (i z dziesięć razy) > powinni popełnić samobójstwo. Ta, moze jeszcze harakiri? Gdzie ty po wojnie widziales w Polsce honorowego polityka? I kaczory nie sa wyjatkiem. > Wg. mediów Kaczory są kolejno; antysemitami No, cos by sie znalazlo. Ja im z tego zarzutu nie robie. > homofobami To nic nieznaczace slowo wymyslone bodajze przez Szyszkowska moze byc zdefiniowane tylko przez nia sama. Kaczory, wierne Kosciolowi kat, musza byc niechetne homoseksualistom. > socjalistami (wrecz zapiekłymi komunistami) Oczywiscie, ze sa socjalistami! Nie sa komunistami, ale narodowymi socjalistami oczywiscie tak i to jest wada, ktora ich w moich oczach dyskwalifikuje. Socjalizm to smierc (czego Castro swoim nie powiedzial). > rasistami Tez cos by sie znalazlo. > pedałami przynajmniej Jarosław Sprzeczne z powyzszym o homofobach. > Kaczory naprawdę mają duże poparcie w społeczństwie. > Wśród "białego personelu" zresztą też. No i to jest straszne. Bo dla mnie program kaczorow to program stagnacji. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: głupoty opowiadasz MWM... 29.10.05, 22:51 Ale sprzedałbyś gdybyś już miał chwilową "zaćmę" umysłową i wydał tą kasę na remont? Na pewno nie. Dałbyś dzieciakom do zabawy, teściowej czy przerobił na kwietnik ale na pewno nie sprzedałbyś z taką startą. W każdym razie ja bym tak zrobił Zgoda. Niezbyt udana ta diatryba ale reszty już nie pisał Epiktet. Odniosłeś się tylko do kaczych przymiotów a odpisywałem przecież na post dotyczący istnienia lub nieistnienia mafii na szczytach władzy tego kraju. Przy czym wspomniałem tylko o tym o czym i tak wszyscy wiedzą. Ja w dalszym ciągu jestem głodny wiedzy bo zbyt dużo majątku narodowego nam się zdematerializowało. > czy przyklady, ktore podajesz, maja wiecej wspolnego z SLD? Dlaczego mieszasz > do tego jakichkolwiek "liberalow"? Najlepsze interesy np; Kluczyk (powołuję się cały czas na niego bo tylko jego interesy udało się do tej pory trochę naświetlić) robił z rządem AWS-UW. Dlatego wkurza mnie "polski liberalizm" bo w naszym wykonaniu oznacza to, że można "wszystko" i nie ponosi się za to konsekwencji. W wątku o " spieprzaniu z tego kraju" jest post niejakiego "easy". Tam są wyszczególnione osiągnięcia "polskich liberałów". Co do programu PIS-u... Przecież ten program jest bardzo zbieżny z programem PO. Dlaczego więc program (raczej hasła) PO jest lepszy, niż niemal identyczny PIS-owego pochodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki a co do petrochemii IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.10.05, 22:45 to dodam jeszcze, ze taka obnizka ceny w prywatne rece w warunkach polskich wydaje mi sie uzasadniona. Pomysl: co z tego, ze zaklad "jest wart" 12 miliardow. Zreszta, on jest wart tylko tyle, ile ktos za niego chce dac, a nie tyle, ile wen wsadzono. Nie zapominaj, ze modernizacje przeprowadzal panstwowy wlasciciel, wiec z definicji zrobil to nieefektywnie, a czesc srodkow rozkradziono. No wiec dobra, jest wart pare miliardow. Jesli przejdzie w prywatne rece, to pierwsze, co trzeba bedzie zrobic to sanacja personelu- powywalanie przerostow w administracji i inwestycje w lepsza organizacje zarzadzania, zduszenie organizacji przestepczych pt. zwiazki zawodowe i powywalanie na bruk bezuzytecznych. W kraju o rozbuchanym systemie oslon socjalnych (np. Polska) na to wszystko trzeba kasy. Byc moze ekspertyza tak to wlasnie ujela, nie czytalem. Zmierzam do tego, ze wlasnie przez takie programy jak PiS prywatyzacja (ktora jest jedyna droga do dobrze prosperujacej gospodarki) nie tylko jest odkladana ad calendas graecas, ale dodatkowo buduje sie zapory, ktore i w przyszlosci naprawe obecnego stanu utrudnia. Byc moze TO jest ten sPiSek, a nie zmowa liberalow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Doki, czy Ty znasz program PO? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 30.10.05, 06:20 Pobieznie. Podobno to niemozliwe, bo slysze z lewa i z prawa, ze takowego programu nie ma. Tym niemniej znam z grubsza zalozenia programowe PO. Dlaczego pobieznie? A dlatego, ze nie alokowalem na ten problem (poznanie programow wyborczych) az tak duzo czasu, bo i po co? Nie czulem sie w prawie glosowac w ostatnich wyborach parlamentarnych i prezydenckich, calej awanturze po prostu kibicuje. Gdybym glosowal, z pewnosicia nie glosowalbym na PiS (bo to socjalisci), ani na PO (bo ich program jest za malo zdecydowany). Od programu wyborczego, w odroznieniu od Ciebie i od dziennikarzy nie oczekuje jednak konkretnego "na tym i tym posiedzeniu sejmu przepchniemy ustawe o nastepujacej tresci", tylko wyznaczenia kierunkow i jako wyborca z wykonania natarcia na tych kierunkach potem rozliczam. Mysle, ze ta roznica pojmowania programu wyborczego powoduje roznice zdania miedzy nami. Ogolny oglad programi PiSu czyni go czyms kompletnie nie do przyjecia dla mnie. PO ma wieksze szanse. Najwieksze szanse ma JKM, bo jest to jedyny polityk, ktory potrafi przedstawic spojny i logiczny program. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz madrze gadasz MWM... 29.10.05, 21:16 nie przejmuj sie tym kundelkami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MWM Ja nie głosowałem na POPiS tylko na PO !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 22:58 Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Ja nie głosowałem na POPiS tylko na PO !!! 29.10.05, 23:03 No to już napisałeś. Pytnie dotyczyło dlaczego nie chcą tych swoich haseł realizować skoro mają taką możliwość. PS; ja też nie głosowałem na PIS. Na PO również nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MWM Re: Ja nie głosowałem na POPiS tylko na PO !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 00:18 To co proponuje PiS, a jest zarazem zgodne z programem PO to Platforma może poprzeć bez wchodzenia do koalicji. Głównego programu liberalizacji gospodarki i obniżenia podatków 3 x 15%, tak aby nasza gospodarka była najbardziej konkurencyjna w całej Unii i stanowiła dobre miejsce dla polskich i zagranicznych inwestycji tworzących miejsca pracy to PiS nie chce. No to po jakie licho Platformie taka koalicja ? Widać, że jednak Platformie na stołkach nie zależy tak jak to niektórzy usiłują zarzucać. PSL już dawno by się skusił. ;) Niech Kaczyńscy i PiS sami pokażą jak się rządzi Polską, a naród to oceni najpóźniej za 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Ja nie głosowałem na POPiS tylko na PO !!! 30.10.05, 00:42 Też tak myślę, taka wymuszona koalicja będzie o doopę potłuc. Bez sensu znaczy. Problem w tym, że PO pewnie nie poprze tego rządu w sejmie. I wtedy Kaczki będą zmuszone szukać poparcia u reszty badziewia parlamentarnego. Czy muszę Ci pisać, jaki wpływ na program godpodarczy rządu będzie miało ewentualne szuknie poparcia u Giertycha czy Leppera? A to właśnie próbuje zrobić PO - popchnąć PIS w objęcia populistów. Kraj i jego interesy są jakby bez znaczenia, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Religa szefem od "zdrowia" ? 31.10.05, 12:13 ciekawe jak teraz - drodzy sceptycy - określicie pójście profesora w ministry? I co, Kaczki to oszołomy? Przecież Religa proponował najbardziej radykalny (z możliwych do realizacji)programów naprawczych. Coś czuję, że za jakieś kolejne dwa lata sami będziecie głosowali za PIS-em. O ile oczywiście PO nie pójdzie na drugą "wojnę na górze". Tak jak poszło w '93 KLD i UW (Tusk, Rokita)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: Religa szefem od "zdrowia" ? IP: *.chello.pl 31.10.05, 12:39 Górą nasi ! Jak widać, nie okazaliśmy się takimi oszołomami, jak mówią o nas - maluczkich prostaczkach - intelektualiści i arystokraci z PIS. Cieszę się, bardzo - z nowego rządu i jego składu. W radiowej "Trójce" przed chwilą powiedzieli, że to "Rząd Wszystkich Świętych" - ze względu na datę -he, he. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz errata 31.10.05, 13:25 > Jak widać, nie okazaliśmy się takimi oszołomami, jak mówią o nas - maluczkich > prostaczkach - intelektualiści i arystokraci z PO (nie PIS) :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: errata IP: *.chello.pl 31.10.05, 17:02 Dzięki, Swan ! Ale się wkopałam ...DDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Religa szefem od "zdrowia" ? 31.10.05, 13:35 w tej chwili to jest mi nazjupełniej obojętne kto "przejdzie" na stronę PiS- u..niech przechodzą. baaardzo dobrze, ze PiS chce sam rządzić, niech rządzi..jeśli uda im się połowa rzeczy które poobiecywali, pierwsza pojade do stolicy, stanę pod pałacem prezydenckim i będę wrzeszczeć, zeby Lech i jego brat mi wybaczyli, że na nich nie głosowałam. niech rządzą. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Religa szefem od "zdrowia" ? 31.10.05, 13:40 ale i w przyszłych wyborach nie będę glosowac na nich:-) Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Religa szefem od "zdrowia" ? 31.10.05, 13:43 słowo się rzekło Pszczółko :) Już ja Ci to publicznie powzięte zobowiązanie - w stosownym czasie - przypomnę... :DD Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Religa szefem od "zdrowia" ? 31.10.05, 13:50 spoko Macieju... niech tylko zaczną od korupcji... prosze ich, jesli masz gdzieś jakieś wtyki, niech zaczną od tego...szepnij im ode mnie słówko. tylko mam 1 prośbę, niech to nie będzie Państwo policyjne. pisze to ze szczerym smutkiem w glosie... niech to nie będzie Państwo policyjne. wstawiaj wodę na kawę...jadę:-))) Doki nakazał... a jesli to ma być tak jak jak to widzę, dosć czarno, przyznam , to moze byc mój ostatni "wyskok" w życiu:DD ani "Trójki" sobie nie posłucham...dobra już nie marudze:DD wierzę Ci, ze "będzie przepięknie, jeszcze będzie nromalnie" T. Lipiński Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Religa szefem od "zdrowia" ? 31.10.05, 13:51 "jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie" tak miało być.. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Religa szefem od "zdrowia" ? 31.10.05, 18:20 Swan, boję się Nocnej Zmiany bis :( widzisz te znaki na niebie... Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz tylko destrukcja... 31.10.05, 18:40 Jasne, że tak. Przecież to analogia do Olszewskiego. Nie jest żadną tajemnicą, że Tusk i PO będą się starali "rozpirzyć" Marcinkiewicza i jego zgraję. Przegrali demokratyczne wybory ale to wcale nie znaczy, że się poddali. Po prostu "salonik" i "ubecja" walczy do końca i tyle. Zresztą nie mają żadnego wyjścia. Zostali zepchnięci do głębokiej defensywy (w zasadzie stoją pod ścianą) i jedyne co im pozostało to kopać i gryźć na oślep. Tylko destrukcja im może pomóc, bo nie mają już nic innego do stracenia. W 1993 r postraszyli nas oszołomami z prawicy i im się wtedy udało. O ile mnie pamięć nie myli, to tuskowe KLD wbiło wtedy sztylet w plecy Olszewskiego. Nie ma się co tym martwić. Rok 2005 to nie 1993 i naród pokazał już w wyborach, że przejrzał na oczy. Na nic medialne praleczki bo już wszyscy widzą co się dzieje i potrafią draństwo nazwać po imieniu . Tusk może sobie gadać o Lepperze, o uczciwości, o wolności, o czym tylko chce. I tak wszyscy widzą (mam nadzieję), że tu nie idzie o żadną gospodarkę tylko o niedotykanie interesów "grupy trzymającej władzę". Szkoda mi tylko Rokity, bo między nami mówiąc, to On pierwszy przecież zidentyfikował i nazwał po imieniu GTW w komisji rywina. Mam nadzieję, że w końcu wyjdzie z PO wraz z grupą uczciwych członków i odnajdzie się w ten sposób po tej "lepszej" stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
maszar wytrzeźwiej swan.... 31.10.05, 19:15 czy ty naprawdę nie potrafisz obiektywnie spojrzeć na to co wyprawia PiS? sprzedanie się samoobronie i komuchom (w życiu nie myslałem, że KAczyński będzie publicznie dziękował Gierkowi), nierealizowanie wcześniejszych ustaleń odnośnie podziału stanowisk; prgram rządu jest diablo treściwy (muszę przyznać, że choć w tej rzeczy Kaczyński nie zmienia poglądów - ogłosił go już dawno i trzyma się go do tej pory) - słynne TKM; cieszy mnie, że takie postepowanie nazywasz draństwem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Trochę dystansu... IP: *.oc.oc.cox.net 31.10.05, 19:32 ...bo ta polityka ciśnienie wam podnosi. Czy ma to znaczenie,kto rządzi lub będzie rządził? Nawet Czesi sie śmieją :-) wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2994176.html A propos tematycznego forum "Służba Zdrowia".Nowo mianowany minister Religa (faworyt niektórych forumowiczów,mąż opatrznościowy i ostatni sprawiedliwy) zapowiedział,że zmiany owszem będą,ale najważniejsze to wprowadzać je "delikatnie"(sic!).Czyli tłumacząc na polski z nowomowy-następna kadencja z głowy.CBDU. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: wytrzeźwiej swan.... 31.10.05, 21:41 maszar napisał: > czy ty naprawdę nie potrafisz obiektywnie spojrzeć na to co wyprawia PiS? Właśnie ze względu na obiektywizmu spojrzenia ostatnio trzymam stronę Kaczek. Nie głosowałem bowiem ani na PIS ani na PO. > sprzedanie się samoobronie i komuchom (w życiu nie myslałem, że KAczyński > będzie publicznie dziękował Gierkowi), nierealizowanie wcześniejszych ustaleń > odnośnie podziału stanowisk; Było powiedziane jasno; jest koalicja - jest marszałek sejmu i ministrowie. Czy przed wyborami słyszałeś coś, że PO chce mieć władzę nad WSI? Mówił o tym ktokolwiek z PO? Bo ja nie słyszałem by o tym wspominali. Mówili bardzo dużo o gospodarce, podatkach, rozwoju etc. Słowem przez ponad rok - gdy politycy i z jednej i z drugiej strony - przekonywali nas, że tak koalicja powstanie, to dobro kraju im "leżało na sercu".... Było tak przynajmniej do czasu przegranych przez Tuska wyborów. I co? I się obraźli jak okazło się, że nie będą mieli nadzoru nad WSI, bo to prezydent sprawuje je z mocy urzędu (szef WP) I okazało się, że nie może być koalicji bo PIS niechce oddać służb specjalnych. Gdyby PO rzeczywiście zależało na rozwoju kraju i odrobaczeniu życia publicznego z przeróżnych lepperów, to zrobiło by tą koalicję i wspólnie z PIS- em, przeprowadziło stosowne ustawy w sejmie w konsekwencji których, taki Lepper i inni mu podobni, wylądowali by tam gdzie ich miejsce. Czyli w pudle. Po prostu PIS postępuje zg. z prastarym porzekadłem w myśl którego "lepszy wróbel w garści....." Myślę jednak, że wcale nie są z tego dumni. > prgram rządu jest diablo treściwy (muszę przyznać, że choć w tej rzeczy > Kaczyński nie zmienia poglądów - ogłosił go już dawno i trzyma się go do tej > pory) - słynne TKM; Repeta z historii; Powiedzenie "TKM" ukuł odchodzący z posady u Buzka Kaczyński właśnie. Odszedł bo nie zgadzał się ze sposobem rządzenia przez AWS i układom w które ta partia wchodziła. Wtedy właśnie - w proteście przeciw złym obyczajom politycznym - powstał PIS. I jak pokazała historia, wyborcom też ta "filozofia TKM" się nie podobała by "poprawiliśmy" sobie jakość rządzenia wybierając Millera. Aktualny program gospodarczy PIS-u jest, tylko w niunsach, różny od haseł (bo nie progrmu przecież) PO. Jeśli poddajesz więc krytyce, gospodarcze zamierzenia Marcinkiewicza, to tym samym negujesz sens haseł PO. Dlaczego więc im zaufałeś popierając ich w wyborach?? Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: wytrzeźwiej swan.... 01.11.05, 10:30 swan_ganz napisał: " Było powiedziane jasno; jest koalicja - jest marszałek sejmu i ministrowie" było powiedziane inaczej - dla wygrywających wybory premier, dla drugich marszałek sejmu; w jakim stopniu PiS uszanowała te ustalenia każdy widzi. Dodatkowo jeszcze wycieli wicemarszałka senatu uważając, że mając tam >50% większość nie obowiązują ich żadne zasady przyzwoitości; " I się obraźli jak okazło się, że nie będą mieli nadzoru nad WSI" delikatnie mówiąc nadinterpretacja faktów; nie chodzi o WSI ale o całościową ideę podziału ministerstw - ilościowo niby podział równy, ale w rzeczywistości pozostawienie PO kukułczego jaja w postaci ministerstw odpowiedzialnych za nierealne bajki w kampanii wyborczej PiS. Kto miał odpowiadać za niewywiązanie się z obietnicy 1000 mieszkań dziennie? oczywiście nieudolny minister z PiS a nie Kaczor obiecujący gruszki na wierzbie; " Gdyby PO rzeczywiście zależało na rozwoju kraju i odrobaczeniu życia publicznego z przeróżnych lepperówo zrobiło by tą koalicję i wspólnie z PIS- em, przeprowadziło stosowne ustawy w sejmie w konsekwencji których, taki Lepper i inni mu podobni, wylądowali by tam gdzie ich miejsce. Czyli w pudle." gdyby PiS rzeczywiście zależało na prawie i sprawiedliwości, to nie forsowaliby przesteppcy z licznymi prawomocnymi wyrokami na stanowisko wicemarszałka sejmu. Kaczyński uznał, że cek uświęca środki - aby wygrać wybory zawarł sojusz z Lepperem - głosy Samoobrony za koryto wicemarszałka. Brudna, ale skuteczna polityka.Tusk zaś wierny pewnym ideałom odrzucił propozycje Leppera, i w efekcie wybory przegrał. I właśnie taki sposób sprawowania polityki przez PiS (do tego dodaj chociazby zatrudnienie najemnika Kurskiego do brudnej roboty) skutecznie zraża mnie do pomyslenia chociaż ciepłego słowa na temat PiS; "Repeta z historii; Powiedzenie "TKM" ukuł odchodzący z posady u Buzka Kaczyński właśnie. Odszedł bo nie zgadzał się ze sposobem rządzenia przez AWS i układom w które ta partia wchodziła. Wtedy właśnie - w proteście przeciw złym obyczajom politycznym - powstał PIS" pusty smiech ogarnia - nie będę się powtarzał - jesli handel z Lepperem nie jest owymi "złymi obyczajami politycznymi", to szkoda jakiejkolwiek dalszej polemiki... Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: tylko destrukcja... 31.10.05, 20:26 szkoda ci Rokity????? czytam to 5 raz i wciaż widze to samo...szkoda ci Rokity... teraz już czekam na jedno (choć w zasadzie nie czekam)- ciekawe czy się jednak nie dogadają:DD ale będzie jazda... i ciekawe czy nie zwalą winy na Marcinkiewicza. tak mnie ten pomysł pociąga.. zostanie kozłem ofiarnym braci K. ciekawe nie? tak sobie oglądam to co się w mediach dzieje, czytam stronki..jak myślisz Paczuli? to była gierka od początku do końca? :DD jak ty to powiedziałaś- strategia:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: tylko destrukcja... 31.10.05, 21:20 pszczolaasia napisała: > szkoda ci Rokity????? czytam to 5 raz i wciaż widze to samo...szkoda ci > Rokity... Mi też szkoda Rokity (on jeden chciał usiąść do stołu). > teraz już czekam na jedno (choć w zasadzie nie czekam)- ciekawe czy się jednak nie dogadają:DD nie dogadają się. już nie. za dużo zostało powiedziane. >ale będzie jazda... i ciekawe czy nie zwalą winy na > Marcinkiewicza. tak mnie ten pomysł pociąga.. zostanie kozłem ofiarnym braci >K. Jeżeli zostanie kozłem ofiarnym to porozumienia PO z SLD . Swoją drogą, Marcinkiewicz podoba mi się coraz bardziej. > to była gierka od początku do końca? :DD jak ty to > powiedziałaś- strategia:-)) Tu nie było gierki tylko walka o przyszłość Panstwa Polskiego (nie chciałam, żeby tak górnolotnie zabrzmiało). Jak już pisałam wcześniej forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=305&w=31175873&a=31203346 w pierwszej turze głosowałam na Tuska. Teraz, kiedy go widzę i słyszę jego "lepper musi odejść" robi mi się niedobrze. Zwróć uwagę, że Tuska i Komorowskiego wcale nie interesuje gospodarka. A dlaczego? Odpowiedź na to pytanie da Ci film "Nocna zmiana", ewentualnie książka "Lewy czerwcowy". Mam nadzieję, że zrozumiesz wtedy dlaczego Tuskowi tak zależy na resortach siłowych. Zwróć również uwagę jak ładnie obecnie współbrzmią Tusk i Kwaśniewski. Czy to Cię nie zastanawia??? P.S. masz jakiś dobry przepis na ciasto:DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: tylko destrukcja... 31.10.05, 21:29 to o Rokicie to była ironia, do jednej z dawniejszych wypowiedzi kolegi SG:DD pożyjemy obaczymy Paczuli:-)) ja mam dziś gorączkę i letko majaczę:-)) stąd moje rojenia;-)) jakie ciasto cię interesuje??? powiedz..dogadamy się:DD moja ukraińska babcia jest kopalnią przepisów..:-)) p.s. czy "nocna zmiana" to ten film o szczurach Kinga chyba... czy jednak mam za doożą gorączkę?;DD Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: tylko destrukcja... 31.10.05, 21:43 właśnie, o szczurach kinga Kwaśniewskiego i innych... Martwi mnie twoja gorączka, ale przecież tu dużo lekarzy się kręci, może coś poradzą :))) A ciasto... wszystko jedno, byle nie szarlotka, bo już umiem:DDD Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: tylko destrukcja... 31.10.05, 21:54 brrr... aż mnie wstrząsa na myśl o szczurach:-)) na temat pana Kwaśniewskiego się nie wypowiadam, bo coś mi się takiego robi w środku, że zaczynam kląć i wrzeszczeć:D nie cierpie...Pana K. śliskiego pie..go piskorza.. gorączką sie nie martw, to ze zmęczenia, za długi ten spacer jednak chyba był:-) przesadziliśmy jak zawsze:-)) mój organizm tak zawsze reaguje na krańcowe zmęczenie:D musze się wyspać i tyle, ale ze zmęczenia spać nie mogę i wiesz kolo się kręci:DD nie szarlotkę...a ja mam taki piękny przepis na szarlotkę...:DD to poszukam coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia a tak wogle to film sobie powtórzę 31.10.05, 21:59 bo nie pamiętam nic oprócz tego, że szczury były.. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Pszczółko 31.10.05, 22:07 ja żartowałam. Dokładnie to jest film o tym, jak obalano rząd Olszewskiego w 93. Kandydat na prezydenta Donald Tusk też brał w tym udział. Zresztą zobacz sama. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Pszczółko 31.10.05, 22:08 czyli jak najbardziej; film o szczurach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: nogadamżemamgorączkęiniejarzęzado brze:DD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.05, 22:55 pszczolaasia napisała: > no gadam że mam gorączkę i nie jarzę za dobrze :DD To częściowo tłumaczy wpisy zajadle atakujące PO i Tuska. Kaczyński i PiS niczego nie zmienią w opiece zdrowotnej i to co tu wypisujecie jest zwykłym biciem piany. Już jest po wyborach i możecie przestać z tą agitką. Nie zmusicie PO do tej koalicji. Nadarza się natomiast doskonała okazja, aby Kaczyńscy pokazali co sami potrafią. Do tej rozmowy proponuję wrócić za 2 - 3 lata. Zobaczymy co zdziała ten fantastyczny rząd ekspercki PiSu. Ciekawe jest tylko to, że politycy PiS znają się tylko na policji, służbach specjalnych, sprawiedliwości i kulturze, czyli na resortach którym wpadki nie grożą, resztę oddali niewiele znaczącym ekspertom z 2 linii, których PiS będzie wymieniało w miarę kolejnych wpadek. Jednym z pierwszych, który poleci będzie Religa, który wiele już partii przeleciał, żeby tylko dorwać się do władzy. A organizator opieki zdrowotnej z niego taki jak z koziej ... . Wspomnicie moje słowa. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Swan 31.10.05, 23:53 link mam, ale o dziwo przestał działać. ????????. Podaję adres strony: gdanszczanin.blox.pl/html mój mąż wykazał się dużą przezornością :DDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Swan 31.10.05, 23:56 też miałem link. I też przestał działać.... W którym miejscu, na tym blogu, jest ten link? Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Swan 01.11.05, 00:04 Ten Twój też już nie działa. Próbowałem sobie wyguglać. Jest mnóstwo linków - i żadnego, który by dał coś zassać :(( Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Swan 01.11.05, 00:44 Działało, a teraz nie działa.... hm. Zdążyłeś obejrzeć kiedy działało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale lek Re: Czy PiS zburzy Platformę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 12:23 mam nadzieję Odpowiedz Link Zgłoś