Dodaj do ulubionych

nieubezpieczeni!!!!!!!

30.11.05, 16:57
Witam forumowiczów i pytam gdyż przez wyszukiwarkę nic nie znalazłam:(
Jestem nieubezpieczona wraz z dwójką dzieci w wieku szkolnym ,moje problemy
zaczeły się dość dawno ,ale to długa historia. Kiedy zawieszałam działalność
gospodarczą kilka lat temu musiałam zgłosić się do zus by wyrejestrowac się
również z zusu aby nie placić skł. ubezpieczeniowej bo byłam bez żadnych
środków finansowych, więc nie mogłam pozwolić sobie na jej opłacenie.Myślałam
jednak że będę mogła opłacić sama składkę na tylko na ubezpieczenie zdrowotne
po to by je kontynuować ,by być ubezpieczoną. Nic bardziej błędnego nie
mogłam a właściwie mogłam ale w owym czasie jej wysokość musiałabym pomnożyć
przez 2 czyli jeśli opłaciłabym ją wstawce 200%i podpisała indywidualną umowę
z NFZ to i owszem byłabym ubezpieczona, niestety nie było mnie na to poprostu
stać dochody niepewne i niestałe i tak do dziś trwam w tej sytuacji , na
szczęście nie choruję na nic poważnego ani moje dzieci ,a jeśli chodzi o ich
badania okresowe to płacę za wizytę w przychodni.Niestety nie radzę sobie np
z pielęgniarkami szkolnymi które nie potrafią zrozumieć faktu że moje dzieci
są nieubezpieczone,wręcz jedna z pań oznajmiła że gyby trzeba było wezwać
pogotowie do mojego dziecka to ona tego nie zrobi, a ja słyszałam że dzieci
w wieku szkolnym są objęte ubezpieczeniem zdrowotnym bez względu na to czy
ich rodzice są czy nie są ubezpieczeni może jest wsród Państwa ktoś kto wie
coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • conveyor Re: nieubezpieczeni!!!!!!! 30.11.05, 19:07
      Klikaj:
      www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=6&dzialnr=35&artnr=1676&b=1&szukana=dzieci+szkolne
      Wynika z tego ze Twoje dzieci sa ubezpieczone, albo beda jesli szkola je zglosi do ubezpieczenia.

Pozdrawiam
      • kasiulek70 Re: nieubezpieczeni!!!!!!! 01.12.05, 08:53
        Dziękuję Conveyor
        Z treści artykułu faktycznie wynika że moje dzieci mogą być ubezpieczone,ale
        tylko mogą gdyż kiedy poprosiłam szkołę o zgłoszenie ich przez właśnie tą
        placówkę do ubezpieczenia ta po zasięgnięciu opini (co prawda nie wiem gdzie ją
        zasięgała )odmówiła twierdząc że to nie do nich należy i niestety nic więcej
        nie potrafiłam u nich uzyskać . A co do NFZ to kiedy rozmawiałam z zjego
        pracownikiem to wprost mi powiedział że nie ma takiej możliwości aby szkoła,
        czy urzędy gmin przejeły na siebie obowiązek owego ubezpieczenia a tak w prost
        powiedział mi że" mogłam nie urodzić owych dzieci i nie miałabym problemu"- to
        i tak jest łagodna wersja tego co usłyszałam.
        • slav_ Re: nieubezpieczeni!!!!!!! 01.12.05, 09:43
          Urzędnik nfz powinien wskazać wszystkie mozliwości nabycia uprawnień do
          ubezpieczenia zdrowotnego biorąc pod uwage twoją sytuację rodzinną i finansową.
          To tak na marginesie.
          Szkoła "zgłaszając" Twoje dzieci do ubezpieczenia musiałaby przejąć na siebie
          obowiązek opłacania składki za nie - bowiem z tego (chocby tylko teoretycznego
          faktu nawiasem mowiąc) wypływa uprawnienie a nie z faktu "zgłoszenia".
          Z twojej informacji widze dwie mozliwości -
          1. nabycie stutusu bezrobotnego (dzieci nabędą uprawnień wraz z Twoim
          ubezpieczeniem)
          2. zgłoszenie faktu nieposiadania ubezpieczenia do Opieki Spolecznej - ta może
          podjąć (po ocenie twojej i dzieci sytuacji materialnej) decyzję o "zgłoszeniu"
          dzieci do ubezpieczenia.
          • kasiulek70 Re: nieubezpieczeni!!!!!!! 01.12.05, 09:54
            Dziękuję ci bardzo spróbuję jeszcze raz ,choć muszę się przyzać że pójście do
            opieki społecznej w moim mieście już powoduje u mnie dreszcze:(
    • Gość: Julka Re: nieubezpieczeni!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 19:43
      Dzieci mają prawo do bezpłtnej opieki medycznej - PEŁNEJ! Zadzwon do swojego
      nfz to wyjaśnią tym niedouczonym pielęgniarkom, lektrzom , dystozytorkom co
      biorą od ciebie pieniądze.
      • aloalo2001 Re: nieubezpieczeni!!!!!!! 30.11.05, 19:50
        Ta Pani napisała, że nie opłaca ubezpieczenia, więc nie biorą.
        Czytac nawet nie umiesz.
        A powyżej jeden taki "niedouczony" podał konkretną odpowiedź.

• Gość: Julka Do aloalo2001 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 22:10
          Czytać to ja umiem nawet nieżle, ty natomiast nie bardzo sobie radzisz ze
          zrozumieniem tekstu.
          Ta biedna matka napisała ,że płaci za badania okresowe dzieci!( bilans?)A to
          znaczy że ktoś od niej te pieniądze wyłudza.
          Poza tym ją do ubezpieczenia może zgłosić np. urząd pracy jako bezrobotna bez
          prawa do zasiłku albo nawet wójt/burmistrz. Nie znam się dobrze na tych akurat
          zasady ale w podobnej sprawie tj. dzieci z rodziny pytałem w nfz i mi
          powiedzieli że praktycznie każdy zainteresowany może uzyskac prawo do leczenia

Jest to i sukces i porażka tego systemu. Zależy jak oceniać.
          • slav_ Re: Do aloalo2001 30.11.05, 22:13
            Może uzyskać.
            Skoro nie uzyskała to nikt "niedouczony" od niej pieniędzy nie wyłudza.
      • slav_ Re: nieubezpieczeni!!!!!!! 30.11.05, 21:47
        Mają a raczej MOGĄ mieć ale po spełnieniu warunkow opisanych w Ustawie o NFZ. Z
        informacji autorki wątku nie wynika aby takie kroki podjęła.
    • kasiulek70 Re: nieubezpieczeni!!!!!!! 01.12.05, 09:38
      Dziękuję wszystkim za podjęcie tematu.
      Niestety nie mogę zgłosić się do urzędu pracy i zarejestrować jako bezrobotna
      nawet bez zasiłku ,bo jak napisałam zawiesiłam działalność gospodarczą a nie
      zlikwidowałam a to spora różnica dla wszyskich urzędów . Nie mogę również
      zlikwidować działalności bo mam wspólnika który od kilku lat przebywa poza
      granicami kraju a ja sama nie mogę niektórych spraw załatwić bez jego osoby a
      nawet gdyby jakoś udało mi się to pominąć to wszystkie koszty związane z
      likwidacją poniosę tylko ja ponieważ jestem na msc , wspólnik nie, a koszty
      likwidacji są na tyle spore że nie jestem wstanie na dzień dzisiejszy ich
      pokryć.Więc jedynym dla mnie wyjściem jest trwanie w "zawieszeniu". Jeślibym
      nawet zlikwidowała ową DG i np nie rozliczyła się z urzędem skarbowym to i tak
      nie będę mogła otrzymać w UP statusu bezrobotnej w związku z zaległościami
      wobecwłaśnie US- inne są procedury rejestracji osób które prowadziły
      działalność gosp. a inne dla osób które jej nie prowadziły .
      Chcę napisać że niestety nie tylko takie okoliczności jak moje powodują brak
      ubezpieczenia. Kobiety które są po rozwodach i mają przyznane alimenty na
      siebie, również pozostają bez ubezpieczenia bez względu na wysokość owych
      alimentów muszą same się ubezpieczyc a rejestracja w up w wielu przypadkach
      jest niemożliwa .UP mojej znajomej odmówił możliwości dalszej (wcześniej była)
      możliwości pozostania zarejestrowania jako bezrobotna ,choć i tak zasiłku nigdy
      nie pobierała właśnie po tym kiedy dowiedział się że otrzymała alimenty na
      siebie.
      Na początku moich problemów byłam wściekła, ale teraz ochłonełam mam tylko żal
      do tych tworzących nasze polskie przepisy że tak się obchodzą ze swoimi
      obywatelami,że kombinatorzy, naciągacze jakoś się ustawią a tacy jak ja - nigdy
      nie byłam po żaden zasiłek ,chciałam sama opłacać sobie ubezpieczenie (tylko
      czemu mając pracę płaci się mniej niż kiedy jej się nie ma ? a bezrobotni
      zarejestrowani czasem latami -kto za nich płaci owe ubezpieczenie i w jakiej
      wysokości ?z tego co wiem to jest to kwota żenująco niska) ,nawet kiedy rodziły
      się moje dzieci choc byłam wtedy ubezpieczona (płaciłam ponad 10 lat skłdki na
      ubezpieczenie społeczne z DG),nie odebrałam zadnego świadczenia mi
      przysługującego, do lekarza chodziłam prywatnie i co teraz z tego mam ???
      • agi1033 Re: nieubezpieczeni!!!!!!! 02.12.05, 23:51
        dzieci do ukończenia 18 roku zycia maja prawo do bezpłatej opieki medycznej
        zarówno w niepublicznych jak i publicznych zakładach opieki zdrowotnej, mówi o
        tym art 13 ustawy o powszechnym ubezpieczeniu w narodowym funduszu zdrowia, o
        ile sa nieubezpieczone to znaczy że ich rodzice nigdzie nie pracuja ani nie są
        zarejestrowani w urzędzie pracy
      • vlad Re: nieubezpieczeni!!!!!!! 03.12.05, 14:47
        wychodzi na to,że musisz przełknąć tą gorzka pigułkę i zgłosić sie do opieki
        społecznej.To nie wstyd. To dzisiejsza Polska
    • Gość: milka-krowka Re: nieubezpieczeni!!!!!!! IP: *.malnet.pl / 62.233.164.* 04.12.05, 18:25
      możesz leczyc swoje dzieci bezpłatnie bo nieubezpieczone dzieci maja za darmo -
      jeśli masz jakies pytania to pisz
      • Gość: dondon Re: nieubezpieczeni!!!!!!! IP: *.chello.pl 08.12.05, 22:44
        Hej
        W zeszlym roku bylam ponad pol roku bez ubezpieczenia.Tak sie zdarzylo ze moje
        dziecko mialo w szkole problem taki, ze trzeba bylo wezwac erke.Przebywal w
        szpitalu ponad tydzien i nikt do dzis nie zazadal ode mnie ubezpieczenia.
        Od miesiaca am wlasna dzialalnosc .Ale nikt si eo to nie pytal gdy zawiozlam
        2,5 letnia corke do szpitala z ostra biegunka.Natychmiast zatrzymali ja na
        oddziale.Na ponad tydzien.Rowniez nie bylo mowy o ubezpieczeniu.
        Chodze takze do specjalistow i nikt np w CZD nie chcial ode mnie ubezpieczenia
        lecz chya co Pani to inna opinia , bo od kolezanki w podobnej do Twojej
        sytuacji zazadali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka