Dodaj do ulubionych

solidny stomatolog poszukiwany

11.12.02, 17:06
Czy może mi ktos polecić w Warszawie dobrego dentystę.Dobrego- czyli takiego,
którego plomby trzymaja sie kilkanaście lat po założeniu, który potrafi
solidnie wyczyścić i wysuszyc ubytek bez niepotrzebnego niszczenia zdrowego
zęba, który potrafi nauczyć swoja pomoc prawidłowego mieszania tlenku cynku z
eugenolem tak,żeby zaraz po wyjściu opatrunek nie dawał sie wyjąć językiem
itd. Po kilku próbach w "renomowanych" przychodniach nadal nie wiem, czy mam
chodzić z dziurawymi zębami, czy pójść do kolejnego fachowca i po wyrzuceniu
w błoto niemałej kasy -znowu chodzić z dziurawymi zębami.
Z góry dziękuję za pomoc w skutecznych poszukiwaniach.
Obserwuj wątek
    • Gość: pacjent Re: solidny stomatolog poszukiwany IP: *.chello.pl 19.12.02, 19:42
      Wlasnie latem zakladalem podobny watek, niestety nie pamietam nazwy. Tez mam
      podobny problem, juz tyle dentystow zmienilem;( Niestety, najdluzej plomba
      trzymala sie 4 lata. Ale co tyczy forum i porad: mysle, ze sa bardzo
      subjektywne. Tak mi zachwalano pewna babke, poszedlem, bierze taniutko,
      delikatna, ale: pierwsza plombe zalozyla mi w pazdzierniku- a juz w niej dziura
      sie pojawila-jest do wymiany. Druga plomba, po zalozeniu sie okazalo, ze zab,
      ktory mial maly ubytek i wogule nie bolal, teraz jest nadwrazliwy i plomba
      prawdop- do wymiany. (bo nie moge jesc przez to na tej stronie) Dlatego
      odwolalem u niej nastepna wizyte. Zmienilen tu w Waiwe chyba z 10- dentystow. I
      znalezienie takiego, zeby plomba sie trzymala kilkanascie lat! chyba by
      graniczyla z cudem;(((((((Czasem mysle, ze oni miedzy soba maja niepisana
      umowe, by robic plombe na kilka lat,nie wiecej, bo inaczej by stracili prace.
      • Gość: wanda Re: solidny stomatolog poszukiwany IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.02, 23:06
        1.Jeżeli nie możesz jeść po stronie gdzie jest leczony ząb to przyczyną może
        być za wysokie wypełnienie- udaj się do stomatologa żeby je skorygował-
        tzn.spiłowł. 2. wypełnienia które trzymaja sie kilkanaście lat istnieja- to
        wypełnienia amalgamatowe- pacjenci ich nie lubią. Kompozyty wytrzymuja średnio
        5-7 lat przy zachowaniu bardzo dobrej higieny.Co stwierdzam jako lekarz i
        pacjent.
        • Gość: pacjent Re: solidny stomatolog poszukiwany IP: *.chello.pl 22.12.02, 18:34
          Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze jezeli lekarz sie postara, to plomba moze
          wytrzymac kilkanascie lat. Wczesniej mieszkalem w innym miescie. Dokladnie 14
          lat temu, zaprowadzono mnie do dentystki, (mieszkala na tej samej ulicy, 2 domy
          dalej, wiec niejako byla znajoma) Przedni gorny zab mi sie zlamal.(spory
          kawalek) Wtedy dopiero w Polsce sie zaczynala porzadna stomatologia. Ta kobieta
          robila mi go bardzo dlugo, dokladnie wszystko przyciskala, mowila, ze ma
          najlepsze amerykanskie zywice chyba, nie pamietam, gdyz nie jestem
          lekarzem.Zaplacilem wtedy chyba ponad 100 zl, to byla spora sumka, jak na te
          czasy. Rezultat: plomba trzymala by sie i do tej pory, ( a zwroccie uwage, ze
          to przednie , najbardziej narazone za zniszczenie, bo nimi sie wszystko
          gryzie). Ale z czasem plomba troche pozolkla, splukala sie, wiec postanowilem
          tu, w Wawie, wymienic ja na nowa. Wymienilem, w Vitadent. Wszystko ladnie,
          tylko ze za rok i 7 miesiecy skruszyla sie i odpadla. Reklamacje lekarz nie
          uwzglednil, no bo wiecej niz 1,5 roku;)) Czyli jednak jest mozliwe trzymanie
          sie plomby 12 lat, jak w moim przypadku? Niestety, nie moge pozwolic sobie
          jezdic pol-POlski do tamtego miasteczka, zeby leczyc sie u tamtej lekarki. A
          tamten bolacy obecnie zab napewno jest doszlifowany,plomba nie wystaje.
          Pierwszy raz to mi sie zdazylo. Podejzewam, ze rozgrzebala mi tam prochnice, a
          do konca nie wyczyscila,dlatego boli.
          Ostatnio nienawidze dentystow: biora kupe forsy, zle znieczulaja, i zadufani w
          sobie!
          • indiana1 Re: solidny stomatolog poszukiwany 22.12.02, 21:37
            No właśnie, o staranność mi chodzi.Solidne wyczyszczenie i wysuszenie zęba to
            nie chirurgia mózgu, wystarczy być solidnym rzemieślnikiem.Najbardziej
            nowoczesne materiały zostana zmarnowane, gdy dentysta odwala swoja
            robotę.Jednak najgorsze jest to, że z każdym użyciem wiertła ubywa zęba !
            Spotkałam sie już tez z dentystka, która wynajdowała próchnicę tam , gdzie jej
            nie było ( sprawdzone później przez moją mamę stomatologa) i te zęby
            sugerowała "leczyć "w pierwszej kolejności( zbrodnia! była to lecznica
            PROMED)) , inna z kolei , w innej przychodni,cztery lata temu chciała
            koniecznie leczyć kanałowo ząb, który do tej pory jest jak najbardziej żywy.
            Te wszystkie szeroko reklamujące się kliniki zatrudniają niestety zwykłych
            konowałów. Wniosek wypływa z tego taki, że dopiero wszczepianie zawiązków
            żywych zębów rozwiąże problem - ale to jeszcze niestety zbyt odległa przyszłość.
            Jeszcze przez kilkanaście lat dentyści-kowboje będą buszować w naszych
            kieszeniach.Dlaczego żaden z nich nie daje kilkuletniej gwarancji na swoje
            plomby? Wtedy wielu pacjentow byłoby skłonnych nawet zapłacić więcej, byleby
            było zrobione raz a dobrze.
          • Gość: wanda Re: solidny stomatolog poszukiwany IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.02, 21:22
            1.Napisałam ze średnio wytrzymuja 5-7 lat a nie ze nie moga dłużej.
            2.Jeżeli ząb nie boli samoistnie a tylko przy nagryzaniu to radziłabym jednak
            sprawdzic wypełnienie zgryzowo.Nie musi wystawac zeby byc za wysokie.
            3.A tak na marginesie: czasami zdarzaja sie tacy pacjenci,ktorych,mimo ze to
            nieetyczne, nienawidza dentyści.I inni lekarze tez....................

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka