Dodaj do ulubionych

kowalski idr. kowalski

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 13:16
kowalskiego sciga urzad skarbowy bozarabia malo a kupil dzialke - dr.
kowalskiego urzad omija choc zarabiajac grosze stac go na luksusowy dom
samochod wystawne zycie moze urzad skarbowy zainteresuje sie skad dr.
kowalski czerpie zyski
Obserwuj wątek
    • wladek47 Re: kowalski idr. kowalski 17.04.06, 13:38
      Tyliku. Nie jestem dr Kowalski ale jednak... Kilka lat temu "pzyjaźni"
      sąsiedzi, którzy wiedzieli jaką mam pensję i jaki jest mój zawód a dosyć
      konsekwentnie odmawiałem im ulicznych porad, zaświadczeń dla dzieci "na basen"
      oraz recept "na babcię emerytkę" zorganizowali nam kontrolę skarbową. Domek,
      dwa samochody itp. budziły przecież typowe uczucia. Kontrola skarbowa nie była
      przyjemna. Urzędnicy pozbawieni poczucia humoru jednak cieszyli się z każdej
      niewyraźnej daty na fakturach, zgubionego rachunku na prenumeratę Medycyny po
      Dyplomie. W odróżnieniu od sąsiadów mieli jednak papiery wykazujące, że każdego
      roku (zamiast urlopów) pracuję za granicą. Uczciwie deklarowałem tamtejsze
      przychody (w skali roku stanowiły one ok 70-80% dochodu mojej rodziny takie
      wtedy i prawie do dzisiaj były proporcje w wynagrodzeniach krajowych i
      zagranicznych). Okazało się z czasem, żę przeliczałemm waluty po bardzo
      niekorzystnym (dla siebie) kursie. Na koniec z niekłamanym smutkiem wręczyli mi
      czek (wolny od podatku) na ładnych parę tysięcy i od tej pory mam spokój z
      urzędem nawet panie są miłe i mówią współczująco - to znowu nie miał pan
      urlopu. Piszę to, bo znam w moim otoczeniu, co najmniej kilku kolegów
      dorabiających w ten sposób. Dzisiaj już w ogóle nie pracuję w Polsce -
      odwróciłem proporcje bywam w kraju na kilkumiesięcznym urlopie. A podatki drogi
      Tyliku płacę, niestety kilkakrotnie większe niż Ty. Pozdrawiam wiosennie. Wł.
      • swan_ganz Re: kowalski idr. kowalski 17.04.06, 15:25
        No więc właśnie. Też znam wielu lekarzy, którzy przez kilka miesięcy w roku
        pracują w normalnych krajach; Szwecja, Finlandia. Kiedyś pytałem ich po diabła
        wracają pracować do Polski skoro mogliby tu tylko odpoczywać? I to bez większej
        straty dla stanu własnej kasy bo to ich tutejsze wynagrodzenie.....
        Nigdy nie uzyskałem sensownej odpowiedzi; chyba lubią leczyć rodaków a może to
        z litości?
    • maga_luisa Re: kowalski idr. kowalski 18.04.06, 15:06
      Dziwne miejsce znalazłeś do ujawniania swoich "pobożnych życzeń".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka