Gość: obywatelRP IP: proxy:* / 10.100.6.* 23.01.03, 21:01 Mam niejasne przeczucie że ten wątek będzie krótki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agulha Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.acn.pl / 10.67.0.* 24.01.03, 01:09 No ja nie dałam (tzn. lekarzom; nigdy; jedyne łapówki, jakie w życiu dałam, to "misie", znaczy policja drogowa) :-)). Chorowałam i leżałam w szpitalu ja, chorowała przewlekle moja Matka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 01:56 Nigdy w życiu nie dawałam nikomu łapówki. Uważam, że to dla mnie byłoby bardzo upokarzające..Byłam w szpitalu dwa razy i nikt odemnie nie żądał żadnej łapówki. Mój mąż miał wszczepiany stymulator, też za gratis. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.03, 08:10 Gość portalu:"bob" napisał(a): Przysięgam, że nigdy żadnemu lekarzowi nie dałem ŁAPÓWY. Choruję na sercę już 15 lat. Odwiedziłem w chorobie wszystkie bydgoskie szpitale.Jedynie profesorek na wizycie zerżną ze mnie 170.00zł.Jestem pamietliwy do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 09.10.03, 12:08 Ja nie dałam przed ale po- takie dziękczynienie w postaci czekoladek, prezentów itd. To jednak chyba też łapówka, a może nie? Uświadomcie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
len2 Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 26.01.03, 07:33 nigdy i żadnej - ani lekarzowi, ani policji, chyba wszystko przede mną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muppet Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.lodz-wschod1.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 16:21 Ludzie którzy nie dają łapówek komukolwiek raczej nie piszą na forum z tej prostej przyczyny że nie mają pieniędzy także na dostep do internetu. Tych co nie dają jest dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 28.01.03, 18:45 Poroponuje, zeby tez napisac o tych wszystkich samolotach, ktore nigdy nie rozbily sie o ziemie... Tez jakos o nich pisza niewiele- to znaczy ze tak niewiele w rzeczywistosci miewa udane ladowania? Tani chwyt, ObywateluRP... Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 02.02.03, 13:53 ten watek zalozyl ktos, kto chce nam wszystkim "cos" udowodnic.... ciekawa jestem co? krucjata przeciwko lekarzom? moj maz jest lekarzem i pare razy zdarzyla mu sie kuriozalna sytuacja, ze pacjent nie owijajac w bawelne otwieral portfel, liczyl banknoty i bezczelnie pytal "ile doktorze sie nalezy". ponizajace i bardzo glupie. Odpowiedz Link Zgłoś
yrka Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 01.02.03, 02:44 Coś Wam powiem.Kilka lat temu leżałam w szpitalu po urodzeniu dziecka.Oprócz mnie jeszcze trzy kobiety.Pewnego popołudnia weszło na sale trzech lekarzy.Każdy podszedł do innej z zapytaniem "jak samopoczucie?"Tylko do mnie nikt nie podszedł.dziwna to była wizyta.Chyba wiecie dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 01.02.03, 09:34 yrka napisała: > Coś Wam powiem.Kilka lat temu leżałam w szpitalu po urodzeniu dziecka.Oprócz > mnie jeszcze trzy kobiety.Pewnego popołudnia weszło na sale trzech > lekarzy.Każdy podszedł do innej z zapytaniem "jak samopoczucie?"Tylko do mnie > nikt nie podszedł.dziwna to była wizyta.Chyba wiecie dlaczego. Domyslam sie, co chcesz powiedziec, ale nie uwazam, zeby bylo to dziwne. Jesli te panie dodatkowo zaplacily lekarzom za extra obsluge i ja dostaly, to chyba wszystko jest OK? No, prawie wszystko, bo lekarze najpewniej popelnili oszustwo podatkowe polegajace na ukryciu tak uzyskanych dochodow. Tu, gdzie pracuje, pacjent wybiera sobie poziom opieki. Moze polozyc sie do "pokoju pierwszej klasy" i ma wtedy osobny pokoj, ale placi wyzsza dobe hotelowa, a honoraria lekarzy podwajaja sie. Kasa chorych nie zwraca tych dodatkowych kosztow, ale mozna zawrzec na te okolicznosc dodatkowe ubezpieczenie. Nie wszyscy pacjenci sa rowni. Przyszlas do szpitala, by urodzic dziecko, to sie udalo i (mam nadzieje) oboje w zdrowiu wrociliscie do domu. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: proxy / 10.8.0.* 01.02.03, 10:43 W Polsce tez zaczynaja wchodzic takie rozwiazania: info.onet.pl/641462,11,item.html Czyzby Polska normalniala? Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 01.02.03, 12:06 no i slyszysz ten oburzony chor? Powołanie , moralnośc itd.... wdowi grosz od emerytki .... Pytają czy chcemy pracować jak listonosz czy fryzjer?( ja tak , bo fryzjer na pewno zarabia więcej niz 1200 zl brutto , czyli na rękę 774 zł). Kiedy będzie zdrowa komercjalizacja i kiedy Polacy zrozumieją ,że zdrowie to też towar, nie tylko zalezny od doktora... Czy hydraulik naprawi piecyk zza darmo? Przepraszam na jednym z postow jakaś mama stwierdziła ,że naprawa jumkersa jest bardziej skomplikowana niz leczenie dziecka , bo dziecko częściej się psuje... Jak ktoś nie wie , ile kosztuje leczenie np. kardiochirurgiczne służę cyferkami... Pozdrawiam i tesknię do prywatyzacji ( może wtedy zaczne poznawać swoją rodzinę) Conka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.ztpnet.pl 13.06.04, 17:25 Ty chyba jesteś "lekarzem z powołania" skoro porównujesz ludzkie zdrowie a czasami życie do towaru.Napisz swoje nazwisko a napewno zyskasz pacjentów. Okropne,zmień zawód jak Ci za mało placą a ludziom krzywdy nie rób:b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 17:37 Odezwały się nożyce. Ale jest w tym racja. Gdy płacą zbyt mało to trzeba szukać innej pracy. Np. przedstawiciele firm farmaceutycznych, może wyjechać tam, gdzie lekarze i pielegniarki będą docenione finanosowo. Zostaną tylko ci "z powołaniem". Tylko pytam się ilu? 10%? Oby. A wtedy co? Mnie nie pytajcie mimo, że mam odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pewnie że Gość Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.amwaw.edu.pl 19.10.04, 10:03 Tak, tak, zostaną ci, co się boją, że na zachodzie nie dadzą sobie rady, zostaną ci co nie znają języków i ci, którzy się tu już jakoś ustawili, czyli wszyscy "ci z powołaniem" :) Pozdrowienia dla pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki pomysl z legalizacja: czego nie rozumiem. IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 01.02.03, 14:51 Pelny tekst jest w "Gazecie", no i na forum Wiadomosci dnia wybuchla juz ogolnonarodowa dyskusja. Nie rozumiem, dlaczego nie mialoby to byc "moralne". Nie rozumiem dlaczego "nie placacy pacjenci beda leczeni gorzej". Gorzej niz dotad czy gorzej od placacych? Jesli gorzej od placacych, to w porzadku, jezeli gorzej niz dotad, to istotnie jest problem. Nie rozumiem dlaczego lekarze mieliby sie dzielic dodatkowymi pieniedzmi z ZOZem. A coz takiego extra zamierza zrobic ZOZ dla placacych pacjentow? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 02.02.03, 13:56 yrka napisała: > Coś Wam powiem.Kilka lat temu leżałam w szpitalu po urodzeniu dziecka.Oprócz > mnie jeszcze trzy kobiety.Pewnego popołudnia weszło na sale trzech > lekarzy.Każdy podszedł do innej z zapytaniem "jak samopoczucie?"Tylko do mnie > nikt nie podszedł.dziwna to była wizyta.Chyba wiecie dlaczego. a moze dlatego, ze miala jakies komplikacje podczas porodu? moze jakies badania nie wyszly jej tak jak powinny? a moze to byla po prostu zona kumpla ktoregos z tych lekarzy? czy to, ze lekarz zapytal te kobiete o zdrowie to dowod na lapowe? a bialych myszek nie widzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herman o opiniach doki i connie IP: 209.234.157.* 02.02.03, 13:53 Moi drodzy, Kilka punktow na temat aby moja odpowiedz byla w miare krotka: 1. Nawet zeby wam milion dolalrow dac lapowki za wyjecie drzazgi to i tak sie nie zmienicie, bo chodzi wam jeszcze o cos innego niz o pieniadze: chodzi wam o status i 'uwazanie spoleczne' ktore wam zabieraja codziennie w tym rowniez w Polsce. Zawsze byliscie niedouczonymi konowalami ale teraz to bardziej widac i patrza wam wiecej na lapy. 2. Nie bede pisal o samym doki bo przyklad jego wiedzy sam az sie cisnie na internet ale ci tego nie zrobie. O connie nic nie wiem. 3. Pani z przykladu o junkersie ma racje a dizeje sie tak gdyz junkersy porawiono konstrukcyjnie a inzynierowie status finansowy w spoleczenstwie juz dawno stracili. Teraz pracuja za grosze i robia takie produkty jak sa wymagane i to dobrze bo ich wyrzuca przed brame a tam kolejka bardzo dluga. To samo czeka lekarzy i prawnikow. 4. Dlaczego zdrowie dziecka sie psuje, droga pani wlascicielko fajnego junkersa (5 lat gwarancji, nie? Pewnie valliant). Psuje sie droga pani bo taki qutas jak doki czy niedouczona p. jak connie nie wiedza jak zywic pani dziecko w dzisiejszych czasach. Dzis jedzenie czegokolwiek to istne pole minowe. Dawniej nie bylo problemu: nie bylo przemyslu farmaceutycznego i nie bylo korupcjui lekarzy przez farme. Dzis, doki jedzie na narty helikopterem za obrywki za wpakowanie jakichs strasznych prochow w pani dziecko. A tak na oko to wyciaga do 100,000 rocznie w formie obrywek od Farmy, a przynajmniej powinien? Jeszcze wam malo?! Farma wam daje lapoki, to jeszcze chcecie ode mnie? I ty gnoju smiesz powiedziec ze to normalne'placic' za usluge? 5. Teraz jak uczynic lekarzy bezrobotnymi, zeby zebrali pod mostami? Mnie sie to udalo, moze nie tak dokladnie ale od 15 lat u lekarza nie bylem a zdrowie sie poprawilo, a czlowiek przeciez i starszy i 'nalezy' sie pojsc do lekarza. Raz cz dwa 'zmuszono' mnie pojsc na badanie do konowalow i okazalo sie ze nie mieli o czym mowic, zgubiono wyniki dwa razy i probowali lgac, czytajac mi z pustej kartki. A potem, byli zazdrosni o moje zdrowe (sami byli chorowici) i skonczylo sie mala scysja na temat ich nieuctwa. Powiesz ze cie obrazam? Nie wiem jak to Holandii ale powiem ci ze w US to lekarze maja DWU godziny nauki o zywieniu na 6 lat. A ile ty miales? Teraz myslisz ze poleci reklama Dr. Kwasniewskiego? A tak, tak przy okazji, tak, chociaz sam jej nie uzywam, ale cos w tym jest. Zdrowie samo sie naprawia, tylko jak ktos zacznie pieprzyc je prochami, to potem sie nie naprawia.... Oj, doki, doki... To nie twoja wina ze jestes jaki jestes, to wina systemu w jakim pracujesz, ale jest grupa lekarzy alternatywnych i takich proponuje panstwu szukac. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina herman? 02.02.03, 14:18 co za stek bzdur! za chorobe dzieci obciazasz lekarzy? moze pojdziesz dalej w tych bluznierstwach i stwierdzisz, ze Bog stworzyl chory swiat? ja jakos nie umiem poprzec ani zrozumiec "mamy", ktora swoje dziecko porownuje do piecyka! zalosna kobieta, jesli nie dostrzega roznic miedzy mechanizmem a zywym organizmem wlasnego dziecka. za stan dzisiejszej zywnosci winic lekarzy? paranoja, zamiast rzucac kalumnie lepiej zmienic diete.w zwiazku z Twoja wypowiedzia przypomnialy mi sie wydarzenia z usa, gdzie dwie otyle nastolatki oskarzyly McDonalda, za to ze sa grube od hamburgerow! zamiast hamburgera z McDonalda daj dziecku w reke marchewke ze wsi.nie bedziesz wtedy czepial sie niewinnych ludzi!szukasz winnych za stan Twojego zdrowia? wszyscy medycy mu szkodza tylko nie Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: herman? 02.02.03, 15:33 Kochana Maretino , szkoda słów na polemikę.... Jak ktoś mnie maksymalnie wkurzy , to zawsze sobie myślę ,że może trafić do nas w nocy , z drugiego końca Polski...( zapraszam do pościku historyjka) Cieszę się panie Herman ,że leczysz się sam , oszczedzając przez to dla bardziej chorych... Biedny , zakompleksiony czlowiek,żal mi Pna dogłębnie. Nie zaproponuję swoich usług , bo nie jestem psychoanalitykiem. Czekam na interesującą odpowiedź Conka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herman jawohl IP: 209.234.157.* 02.02.03, 17:51 a wiec tak udalo mi sie dwie wspaniale boginki forumowe sprowokowac do polemiki. WIdzicie drogie panie, bo do doki mam zal ze nie zna prostej zeczy medycznej, na temat ktorej mi raz odpowiedzial i odpowiedz byla calkowicie amatorska a wlasciwie gorzej no ale niech mu bedzie, jest to bowiem intelektualista ktoremu nie zycze wpadki z lapowka). A wiec mile panie, dziekuje za odpowiedz. Przyznaje moj kometarz byl ostry z hakiem na rekina a zlapaly sie dwie wspaniale syrenki. A wiec do dizela: 1. Uwazam ze sluzba zdrowia jest skorumpowana przez koncerny farmy a te z kolei prpzez ich akcjonariuszy i politykow, ktorymi rowniez sa akcjonariusze. 2. W wyniku powyzszego sluzba zdrowia pakuje leki, w dobrej wierze zreszta, ktore lecza jedno (w najlepszym przypadku) a niszcza drugie. Tak sa wyksztalceni i tak tez psotepuja. 3. Sluzba zdrowia nie jest winna ze matka, wlascicielka wspanialego junkersa, nie karmi gowniarza marchewka ze wsi spokojnej nawet i wesolej. Winna jest temu matka, a matka jest durna jak ich wiekszosc i daje sie steroryzowac gowniarzowi ktory chce jogurt z aspartamem. I co tu lekarz pomoze? A moze moglby pomoc? Dentysci np zmieniaja front i nastwiaja sie na profilaktyke. A przyynajmniej tak zaczynaja mowic. Ja widze role lekarzy w edukacji spoleczenstwa jak ma sie odzywiac. Widzieliscie ladnego psa z ladna sierscia? Dlaczego on tak wyglada? 5. A wiec odzywianie nalezy poprawic przede wszystkim ograniczajac chemikalia, rozne tam E122, msg,itp, nastepnie nalezy postudiowac historie medycyny i przypomniec sobie jakie metody dzialaly i dlaczego przestano ich nagle uzywac... 6. A dzis co mozna zrobic, w tej chwili? Przestac zlopac rozne napojo-soki-cukrowe, nie mowiac o idiotyzmach w rodzaju uzywek czytez narkotykow. gimnastyka i picie odpowiedniej ilosci wody. zycie mozna sobie dokladnie zanudzuc jak sie naprawde tego chce. A co potem? Potem omijac lekarzy wielkim kregiem chyba ze trzeba jakiejs amputacji no to oni sa do tego wspaniali, chyba ze zapomna nozyczki w pacjencie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: jawohl 02.02.03, 18:09 Malusieńka dygresja- może być z historii medycyny - średnia długość życia i śmiertelność noworodków sto lat temu i teraz... Pozdrawiam i zyczę zdrowia Conka PS> Co z leczeniem tętniaka...? PS .2 . Dziękuję za śliczne komplementy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herman Re: jawohl IP: 130.94.107.* 02.02.03, 18:17 ze statystyka masz chyba racje, nie znam statystyk ale wyczuwam ze chyba jest jak mowisz. Srednia zycia sie zwiekszyla, tak, ale jakosc tego zycia jest dosyc niska. Przyjrzyj sie starszym ludziom, na zachdozie, niby maja tzw zdrowy wyglad, czyli nalany pysk ale widac wyraznie, przynajmniej ja widze, ze cos tam nie tak z nimi i to powaznie. No i od rana do nocy na koktajlach. Chodzilo mi o histore medycyny zajmujacej sie nowymi metodami badan. Tetniak, chetnie sprawdze ale dowiedz sie jak sie to nazywa po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: jawohl 02.02.03, 18:22 Oj drogi Hermanie , niestety z " ostrą medycyna" masz niestety niewiele wspólnego- troszkę Cię popuściłam , bo tenże stan jest stanem bezpośredniego zagrozenia zycia i tylko operacja kardiochirurgiczna pozostaje. Pozdrawiam i dziękuję za nazwanie syrenką... Conka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herman Re: jawohl IP: 130.94.106.* 02.02.03, 19:23 chyba 'podpuscilam' bo inaczej to mamy dwa ostre problemy... Nigdy nie twierdzilem ze jestem lekarzem, natomiast jestem natomiast ekspertem w ich omijaniu. Zajrzalem dla ciekawosci: kaliszok.republika.pl/tetniak.htm niestety nadal nie wiem jak to po angielsku sie nazywa bo akurat zadnych slownikow nie ma pod reka ale z tego krotkiego czytania to tetnik jest rezultatem okreslonego sposobu zycia, podejrzewam ze papierosy i wodka maja w tym znaczny udzial. Przeciez to nie trzeba byc lekarzem zeby stwierdzic ze jak sie bedzie pompowalo alkohol zamiast krwi to dojdzie do jakichs tam zwyrodnien. No i doszlo. Czy sa inne mozliwosci zamiast ostrej medycyny? Na pewno tak, ale jak pociagnie sie nozem to juz organizm sie nie podniesie sam. Teraz przyklad wycinania macicy: lata cale wycinano macice uwazajac to za zlo. Teraz nagle sie to zmienilo. Amputacje piersi - to samo. Chemo - czyste morderstwo. Noz nieodpowiedzialnie - tez.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herman Re: jawohl IP: 209.234.157.* 02.02.03, 22:12 cieszy ze jestem jedynym ktory cie nie rozumi. Poczytaj siebie tak dla jaj i ciekawe czy tgy ze soba sie dogadasz. Przy 50ce bedziesz nie wytrzymania i zamienisz sie w potwora tak ze rodzina z toba nie wytrzyma. Popros wtedy o testosteron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feline Re: jawohl IP: proxy / *.dial.proxad.net 02.02.03, 22:52 Conka i pozostali, ktorych nie wymienie z nickow: hermann to wyjatkowy przyklad nieuleczalnego tepego i gruboskornego jelopa, ktoremu sie wydalo, ze "posiadl wszelkie rozumy",a nie zglebil nawet nie tylko oceanu wiedzy medycznej ale nawet sadzawki rodzimej ortografii; wie, ze cos gdzies dzwoni, ale nawet nie wie czy nastawic prawe, czy lewe ucho. Strata "czasu i atlasu" jest polemizowanie z podobnym okazem. Zreszta zauwazcie, ze na forum "zdrowie" nie jest on odosobniony, wszyscy znaja sie na wszystkim, na jedno pytanie i dwadziescia odpowiedzi ledwie dwie - trzy bywaja sensowne. Ja juz przestalam traktowac je inaczej, niz typowo rozrywkowo, ale jest mi o tyle latwo, ze nie zyje w polskim piekielku a tu, gdzie zyje zawod lekarza cieszy sie znacznie wiekszym prestizem, choc trzeba przyznac jelopow tez nie sieja ...sami sie rodza). Dobra rada: wyluzujcie - tak, jak u mnie nakazuje tradycja internackiej "salle de garde" - w rzadkich chwilach wypoczynku jest tam surowo zakazane poruszanie tematow medycyny, polityki i forsy, zatem najczesciej rozmowy oscyluja...wokol wdziekow Maryny. Czego i Wam serdecznie zycze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herman czy hermann jeden gwint. IP: 130.94.106.* 02.02.03, 23:10 Cieszy mnie solidarnosc srodowiska lekarskiego na forum, miejsce gdzie lekarskie lobby jeszcze w szczatkach istnieje. Wasza kolektywna madrosc pozwala mi wierzyc ze oczekuje was swietlana przyszlosc. Milo mi sie z wami pieprzylo, no a jutro lece do zrywania azbestu ze sciany. To tylko trwa pare godzin (16) i zeby sie odreagowac napije sie denaturatu ktory kolega przywoiozl z Polski i rozciagajac sie wygodnie na kanapie w moim starym samochodzie na tylnym siedzeniu, gdzie mieszkam obok plazy, pomysle sobie jacy to z was szczesciarze! Buzka dla wszystkich! Leczcie sie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina herman nasz "prowokatorze" heheheh 03.02.03, 07:48 Gość portalu: Herman napisał(a): > a wiec tak udalo mi sie dwie wspaniale boginki forumowe > sprowokowac do polemiki. glupota w kazdej postaci prowokuje. dopiero dzis sie o tym dowiedziales? ile lat zyjesz na swiecie? 5?! do reszty odniose sie po sniadaniu:P Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: jawohl 03.02.03, 08:47 Gość portalu: Herman napisał(a): > WIdzicie drogie panie, bo do > doki mam zal ze nie zna prostej zeczy medycznej, na > temat ktorej mi raz odpowiedzial i odpowiedz byla > calkowicie amatorska a wlasciwie gorzej no ale niech mu > bedzie, jest to bowiem intelektualista ktoremu nie > zycze wpadki z lapowka). sluchaj, ciekawi mnie na jakiej podstawie zarzucasz Dokiemu "amatorszczyzne", jakim cudem oceniasz fachowca medycyny, jesli Ty na medycynie nie znasz sie, bo jej nie skonczyles? masz "rece, ktore lecza"?;))):P A wiec mile panie, dziekuje za > odpowiedz. Przyznaje moj kometarz byl ostry z hakiem na > rekina a zlapaly sie dwie wspaniale syrenki. A wiec do > dizela: nie dziekuj. nie zrobilysmy tego dla Ciebie, ale dla siebie. a co do Twojego komentarza, on nie byl ostry jak mniemasz, on byl durny i laicki i niesprawiedliwy, zial jadem chorobliwym, ale nie ostroscia herman. > 1. Uwazam ze sluzba zdrowia jest skorumpowana przez > koncerny farmy a te z kolei prpzez ich akcjonariuszy i > politykow, ktorymi rowniez sa akcjonariusze. zwiazek firm farmaceutycznych z medycyna jest, to pewne. trudno, zeby bylo inaczej, jesli firmy produkuja leki, ktorymi lekarze lecza pacjentow. w polskich szpitalach czesto kupowane sa najtansze leki, ktore czasy swojej "swietnosci" maja za soba. te nowej generacji sa drozsze i przez to nieosiagalne. u mojego meza na oddziale czesto leczy sie pacjentow tym, co dadza firmy farmaceutyczne. jesli firma nie da kartonu z "probkami", to lekarz ma dwa wyjscia: albo dac pacjentowi gorszy lek, albo wypisac recepte i pacjent w aptece szpitalnej sam za swoja kase wykupi to co mu jest niezbedne. gorzej jak w szpitalu jest ktos kogo po prostu nie stac. drugi przyklad zwiazku firm farmaceutycznych z medycyna. w szpitalach lekarze coraz wiecej czasu poswiecaja na prace gryzipiorka niz medyka.co jakis czas przybywa papierow do wypelniania. jak sobie zapewne zdajesz sprawe, juz nie robi sie tego recznie, dlugopisem... niezbedne sa komputery... na ktore polskich szpitali tez nie zawsze stac.znam wiele takich przypadkow, kiedy firmy farmaceutyczne kupuja komputery na oddzialy, malo tego, dofinansowuja remonty szpitali,albo kupuja aparature medyczna. jesli te wymienione przeze mnie sprawy zalatwi panstwo, szpital we wlasnym zakresie to podniose larum na firmy farmaceutyczne. inaczej to podcinanie galezi, na ktorej sie siedzi. > 2. W wyniku powyzszego sluzba zdrowia pakuje leki, w > dobrej wierze zreszta, ktore lecza jedno (w najlepszym > przypadku) a niszcza drugie. Tak sa wyksztalceni i tak > tez psotepuja. leki nie sa obojetnymi substancjami herman, to nie guma orbit, ktora nie zaszkodzi. dlatego lekarstwa przepisuje lekarz i kupujesz je w aptece a nie stacji bezynowej. o matko!, czuje sie jakbym gadala z dzieckiem! moj 7 letni chrzesniak wie, ze lekarstwa moga pomoc na jedno, a zaszkodzic na cos innego. > 3. Sluzba zdrowia nie jest winna ze matka, wlascicielka > wspanialego junkersa, nie karmi gowniarza marchewka ze > wsi spokojnej nawet i wesolej. Winna jest temu matka, a > matka jest durna jak ich wiekszosc i daje sie > steroryzowac gowniarzowi ktory chce jogurt z aspartamem. gubisz sie, przed chwila za zywienie dzieci obwiniales lekarzy! zdecyduj sie, bo nie wiem do czego mam sie odniesc. idac twoim tokiem myslenia, za fanaberie dzieci i za uleglosc matek winna jest sluzba zdrowia? wyjasnij to prosze, bo chyba jestem za glupia na twoje zyciowe madrosci. > Ja widze role lekarzy w edukacji spoleczenstwa jak ma > sie odzywiac. Widzieliscie ladnego psa z ladna sierscia? > Dlaczego on tak wyglada? moj pies ma piekna i lsiaca siersc bo dbam o niego.kupuje mu to co powinien jesc i regularnie chodze z nim do psiego doktora. co do profilaktyki: zaden lekarz nie pomoze jesli ludzie o siebie sami nie zadbaja. jedni chodza regularnie na badania, inni czekaja az wstac z lozka nie moga. sa kobiety, ktore wyczuwaja guzy na piersi a nie pojda do onkologa, bo mysla, ze jak guz sam sie pojawil, to sam zniknie. a moze paralizuje ich strach i sadza, ze jak pojda do lekarza to wywolaja wilka z lasu. takie panie nie zrobia sobie profilaktycznie mammografi. w moim miescie prywatna klinika robila taka akcje profilaktyczna dla kobiet od 40 roku zycia. mammografia za darmo, konsultacja z lekarzem jesli bedzie taka koniecznosc. chetne nie walily drzwiami i oknami. pojawialy sie sporadycznie. > 5. A wiec odzywianie nalezy poprawic przede wszystkim > ograniczajac chemikalia, rozne tam E122, msg,itp, > nastepnie nalezy postudiowac historie medycyny i > przypomniec sobie jakie metody dzialaly i dlaczego > przestano ich nagle uzywac... >z ta prosba startuj do producentow zywnosci i chemikow, lekarze lecza, nie robia twarozkow i kielbas. > > A co potem? Potem omijac lekarzy wielkim kregiem chyba > ze trzeba jakiejs amputacji no to oni sa do tego > wspaniali, chyba ze zapomna nozyczki w pacjencie. sluchaj, ja od dziecka potrzebuje lekarzy.bo urodzilam sie z wada ukladu moczowego, zatem wiem, ze najgorsze co moze czlowiek dla siebie zrobic, to szerokim lukim omijac lekarzy. wlasnie dzieki lekarzom mam do dzis dwie funkcjonujace nerki i nie potrzebuje dializ.i zapewniam, ze podczas operacji mi nic nie zostawili. do czwartego roku zycia szpital byl moim drugim domem, zatem wiem co pisze. dodam, ze moi rodzice nie dawali nikomu lapowki, a jedynym dowodem wdziecznosci na koniec byly kwiaty i podziekowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: o opiniach doki: odpowiedz zbiorcza IP: *.14-200-80.adsl.skynet.be 02.02.03, 23:46 Postaram sie powstrzymac od atakowania osoby mojego adwersarza (herman), ale z gory wiem, ze bedzie to trudne, bo on... no przeciez powiedzialem, ze bede uwazal na wycieczki osobiste. > Nawet zeby wam milion dolalrow dac lapowki za wyjecie drzazgi to i tak sie nie zmienicie, bo chodz wam jeszcze o cos innego niz o pieniadze: chodzi wam o status i 'uwazanie spoleczne' ktore wam zabieraja codziennie w tym rowniez w Polsce. Ja nie narzekam na brak statusu. Sasiedzi obchodza sie ze mna z uwazaniem, odkad wiedza, zem doktor, choc przeciez imigrant z Polski, a imigrant z Polski to zlodziej i pijak. > Zawsze bylisci niedouczonymi konowalami ale teraz to bardziej widac i patrza wam wiecej na lapy. Nie tobie o tym wyrokowac. Wg amerykanskiego slownictwa jestem double-boarded, wkrotce triple-boarded. Jedyna posada, ktora moglaby mnie interesowac w Polsce to kierownik kliniki. > Nie bede pisal o samym doki bo przyklad jego wiedzy sam az sie cisnie na internet ale ci tego nie zrobie. Be my guest! Wal smialo! nie twierdze, ze jestem nieomylny, w odroznieniu od Ciebie. 3. Pani z przykladu o junkersie ma racje a dizeje sie tak gdyz junkersy porawiono konstrukcyjnie, a inzynierowie status finansowy w spoleczenstwie juz dawno stracili. Teraz pracuja za grosze i robia takie produkty jak sa wymagane i to dobrze bo ich wyrzuca przed brame a tam kolejka bardzo dluga. To samo czeka lekarzy i prawnikow. Tak sie sklada, ze znam paru inzynierow, ktorzy pracuja za pieniadze porownywale z moimi (a sa to calkiem spore pieniadze), a niektorzy maja nawet lepiej. Twoj argument jest do dupy. Dzicka nie da sie poprawic konstrukcyjnie, a pani z przykladu o Junkersie jest glupia, bo mysli, ze dziecko to prosty mechanizm. > bo taki qutas jak doki czy niedouczona p. jak connie nie wiedza jak zywic pani dziecko w dzisiejszych czasach. Qtas wzajemnie. Zywic trzeba tym, co jest. Najwazniejsze to nie histeryzowac. > Dzis, doki jedzie na narty helikopterem za obrywki za wpakowanie jakichs strasznych prochow w pani dziecko. Tak sie sklada, ze Doki byl ostatnio na nartach z gora 20 lat temu, bo nie ma czasu. > A tak na oko to wyciaga do 100,000 rocznie w formie obrywek od Farmy, a przynajmniej powinien? Wyciaga nawet wiecej, ale od farmy nie bierze grosza. Lyso ci? > Uwazam ze sluzba zdrowia jest skorumpowana przez koncerny farmy a te z kolei prpzez ich akcjonariuszy i politykow, ktorymi rowniez sa akcjonariusze. Tu sie z hermanem zgadzam, ale w odroznieniu od niego widze nieuchronnosc zwiazku miedzy przemyslem farmaceutycznym a medycyna. ale jakosc tego zycia jest dosyc niska. Przyjrzyj sie starszym ludziom, na zachdozie Herman, wiekszesc moich sasiadow ma wnuki starsze od mojego dziecka. Jezdza 4 razy do roku na wakacje do cieplych krajow, rozjezdzaja sie niezlymi brykami i co rano chodza na tenisa. Co masz do ich jakosci zycia? Ja im zazdroszcze, bo nadal musze chodzic do roboty, a oni nie. Twoja ignorancja o tetniakach nie jet warta wzmianki. Ide spac. Herman, nie wiesz o czym wypisujesz. Pokoj z Toba, ale partner do rozmowy z Ciebie zaden. Odpowiedz Link Zgłoś
_misza Re: o opiniach doki: odpowiedz zbiorcza 05.02.03, 06:15 bardzo madra i wywazona odpowiedz. Jeszcze kilka taki odpowiedzi i zostaniesz profesorem tego forum. Acha, obudz sie bo znowu marzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 02.02.03, 15:38 Kochani zwolennicy medycyny alternatywnej! Czekam na konstruktywne propozycje operacyjnego leczenia tetniaka rozwarstwiającego aorty wstepującej z tamponadą... Może jakaś nowa dieta? Conka PS> Od Farmy niczego nie dostaję..., na wakacjach w tym roku nie byłam... Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 02.02.03, 15:42 connie1 napisała: > Kochani zwolennicy medycyny alternatywnej! > Czekam na konstruktywne propozycje operacyjnego leczenia tetniaka > rozwarstwiającego aorty wstepującej z tamponadą... > Może jakaś nowa dieta? > Conka > PS> Od Farmy niczego nie dostaję..., na wakacjach w tym roku nie byłam... a moj maz dostal od farmy bloczek na notatki, dlugopis i kubek. kiedys jeszcze jakis krawat w barwach firmy, ale wyrzucil go, bo obrazal jego uczucia estetyczne.:)))))))))z dlugopisu korzysta, bo szpital NIE ZAOPATRUJE lekarzy w ten przyrzad. pozdrawiam Cie Conko:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hydros Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.10.03, 20:58 Zyjęjuż prawie 70 lat i jeszcze ani razu nie dałem żadnej łapówki, zarówno w PRL-u, jak i teraz w polskim kapitalizmie.Nie bardzo też wierzę w powszechne branie łapówek przez lekarzy, to raczej pacjenci zagrożeni chorobą, usiłują uspokoć swoje sumienie ,że płacąc zobowiązują lekarza do stosowania niezwykłych procedur leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.umwo.opole.pl 04.02.03, 11:30 Nie dałam łapówki w Klinice Okulistycznej w Katowicach, gdzie moje dziecko miało operację, nie dałam w Szpitalu Wojewódzkim, nie dałam w Szpitalu Gin-Poł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mors Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 20.08.03, 20:37 Nigdy jeszcze nikomu nie dałam łapówki i nie dam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: 217.153.90.* 19.03.03, 16:31 Jestem dzisiaj przybita postawą naszych chirurgów w szpitalach państwowych. Szacowny pan doktor sam mi dzisiaj powiedział za ile wykona mi zabieg restrumektomii. Dowiedzcie się, że w szpitalu na Banacha przyjemność ta kosztuje 2000 pln w tym pan dokror zażyczył sobie 500 pln zaliczki. Czy macie może namiary doświadczonego w tego typu zabiegach chirurga i co ważne nie łapówkarza. Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzyna Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 20.03.03, 04:38 Tu, Agniezka, nie znajdziesz zrozumienia. Tu na tym forum fszyscy wierza ze lapofka im sie nalezy. Jest to ich nalezna im zaplata za profesjonalnosc. Ty jestes dla nich dojna krowa. PS wszyscy, lapowka - jestescie idiotami. Odpowiedz Link Zgłoś
barabara6 Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 02.04.03, 22:57 ja dałem. Straży Miejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia ja ani rau bo raz byłam w szpitalu n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 14:47 Odpowiedz Link Zgłoś
madzia773 Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 28.08.03, 11:35 Pierwszy raz zajrzałam na forum ale muszę napisać.Któraś z was napisała oburzona, że nie wszyscy lekarze są tacy, bo jej mąż jest lekarzem i nie bierze.Otóż ja piszę bo mój były chłopak jest lekarzem i jego filizofia wyglądała mniej więcej tak: trzeba brać,bo lekarze mało zarabiają i dla niego to upokarzące,że po 6 latach studiów zarabia 1400z ł na rękę z dyżurami.Zawsze się o to kółciliśmy,bo ja nalezę do grona wymierających idealistów z poczuciem misji.Pytałam go wtedy,czy sądzi,ze powinni tez brać nauczycielie, urzędnicy,pielęgniarki, listonosze itd. czyli wszyscy którzy mało zarabiają.Zresztą bardzo przepraszam,ale dla mnie 1400zł netto dla stazysty bez specjlizacji, ba, z ograniczonym prawem wykonywania zawodowu to dużo.Zobaczyłam jak to wygląda z bliska.Staz jest zagwarantowany ustawowo i płatny też właściwie ustawowo, chyba że ktoś ma więcej niż 8 dyżurów na miesiąc.A po zdaniu na rezydenturę lekarz ma gwarantową pracę na 5 lat i jest rozchwytywany.Te opowieści jak to źle jest lekarzom nalezy szybciutko włozyć między bajki.Wiem, co mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.ceron.pl 12.09.03, 02:44 ja nigdy nie dalam lapowki lekarza ja bym nie karala lekarzy a ludzi ktorzy daja a co myslicie pieniadze pomoga wam zyc dasz szybciej pojdziesz do grobu lekarze sa wporzadku w szpitalu najgorsze oddzialowe ktore wogole lapow nie dostaja a nastepne salowe drugie po ordynatorze a coz ordynator nie wie co sie dzieje na oddziale bo coz musi leczyc obchod przejdzie i znowu luz siostrzyczki kawke pija i sie obijaja a salowa w dyzurce dupe pacjenta obrabia aby do obiatku stala pacjentka szpital Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZS8 Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.09.03, 18:07 Ja, wczoraj wyszedłem ze szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.chello.pl 17.09.03, 10:32 Ja, moja matka, mój ojciec, mój mąż, moja teściowa, moja szwagierka, moja siostra, jej mąż i jeszcze wiele wiele, wiele osób. Znacznie więcej niż ci, którzy wręczą "koniak" i krzyczą, że to łapówka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rura Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.03, 23:51 Oprócz prasy i tych co zawsze przesadzają nigdzie nie słyszałem aby ktos dawał kasę - to chyba jakaś rzedkość nadgorliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samochodzik Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: 192.88.212.* 29.09.03, 09:44 Mąż mojej koleżanki miał mieć operację na kamienie w nerkach. Lekarz w panstwowym szpitalu powiedział wprost "za coś takiego biorę 800zł". Moja sąsiadka miała raka piersi. Lekarz do którego chodziła na badania brał za wizytę od 50 do 150zł. Pewnie ten doktorek wymyślił sobie, że aby więcej zarobić będzie ją dłużej leczył. Kobieta po prawie 4 latach miala amputowane obie piersi. Miesiąc po amputacji ostatniej zmarła(miała 39 lat). A ten s... syn doktorek leczy pewnie następne kobiety. Lekarze mało zarabiają i dlatego "biorą". Ale jak przez chęć zysku narażają ludzi na utratę zdrowia lub życia, to już nie są lekarze tylko mordercy i oszuści podatkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whisky7 Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.beny.one.pl / 10.10.10.* 11.10.03, 21:50 Gość portalu: samochodzik napisał(a): > Lekarze mało zarabiają i dlatego "biorą". Ale jak przez chęć zysku narażają > ludzi na utratę zdrowia lub życia, to już nie są lekarze tylko mordercy i > oszuści podatkowi. to co dopiero maja powiedziec policjanci??kiedy zarabiaja jeszcze mniej oraz nie maja mozliwosci dodatkowego zarobkowania..wydaje mi sie, ze lapówkarstwo wsrod lekarzy nie wynika z niskich pensji..ja nie dalam lapowki, ale sadze, ze gdyby chodzilo o moje zdrowie, z pewnoscia bym sie na to zdecydowala.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 18:13 Samochodziku nie straszę, ale takich po słowach powinieneś zawiadomić o popełnieniu przestęstwa prokuraturę ( gdy wiesz o przestępstwie i nic nie robisz możesz odpowiadać za współudział). Lub, gdy nie jest to prawda, to powinieneś się liczyć z odpowiedzialnością za pomówienie, oczernianie itp. Na to są $ w KK. Odpowiedz Link Zgłoś
klarisa Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 14.10.03, 17:55 W zeszły poniedziałek wyszłam ze szpitala i nikomu nie dałam, żadnej łapówki. Pielęgniarki cały dzień siedziały przy mnie w sali pooperacyjnej.Bez łapówki. Operował mnie najlepszy specjalista też bez łapówki. Do szpitala dostałam się także bez łapówki. NAWET NIE POMYŚLAŁAM O ŁAPÓWCE I NIKT JEJ NIE CHCIAŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 14.10.03, 19:07 zaraz usłyszysz,żę to pewnie sen... Pozdrowionka Conka Odpowiedz Link Zgłoś
hellio Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 19.10.03, 19:53 JA NIE DAŁAM! Kilka miesięcy temu miałam operację, teraz jestem w trakcie trudnego leczenia. Wiem, że o lekarzach ze szpitala w którym leżałam i do którego chodzę na zabiegi ( a sama nazwa tego szpitala budzi grozę) mówi się, że są świetni, ale palcem nie ruszą bez pieniędzy. Mówię, gdzie mogę, że to nieprawda. Lekarze są świetni (dobrze przeprowadzona operacja stwarza szansę na to, że uda mi się przeżyć) i, oprócz tego, uczciwi. Uwierzcie, albo nie, jak tam wolicie, ale "nie wręczałam" i nie mialabym odwagi próbować. No, co? Mam przysięgać? Naprawdę tak jest. H Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tete Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: *.echostar.pl 21.10.03, 23:49 Bardzo chciałabym wierzyc w to, iż w Polsce nie trzeba dawać lapówek, a sluzba zdrowia dziala wspaniale!!! Moja mama leżała w pewnym szpitalu, kobieta jest zyciowa dala w odpowiednim czasie lapowke, zajmowano sie nia bez zarzutow, obok lezala kobieta ok. 3 tyg i nikt sie nia przez ten czas nie zajmowal. Na szczescie w koncu pani ta sama sie zorientowala, ze cos jest nie tak i zwrocila sie po rade. Kobieta po prostu nie wiedziala, że trzeba dac lapowke! To bylo za komuny. Mialam nadzieje, że teraz jest inaczej. Ostatnio przezywam ciezkie chwile, poniewaz moj maz zostal pobity-tak za nic, wiadomo w Polsce dzieje sie to na porzadku dziennym. Dodam, ze jest on spokojna osoba i nigdy nie zaczepia innych. Po tym jak przywieziono go do szpitala wymiotowal a poniewaz wczesnie wypil troche to stwierdzono, ze trzeba go odeslac na izbe wytrzeźwien, zapominajac ze przy wstrzasie mozgu pojawiają sie wymioty(w szpitalu!!!} Dzieki temu, iż jego kolega sie postawil zatrzymano go. Miał wstrzas mozgu i głeboka rane przy ustach zalozono mu 7 szwow. Nie wiem kto na izbie wytrzeźwień mial by to zrobić? Obecnie czeka na tomografie, ale nie moze sie za bardzo doczekac. Nie znam sie na medycynie, za bardzo, wiec nie zarzucajcie mi niewiedzi itd. wiem jedno moj maz naprawde mocno uderzyl sie w tyl glowy, stracil przytomnosc, wiec chyba słusznie chce wiedziec czy nic tam w srodku sie nie robi. Byc moze uda sie nam wykorzystac kontakt przez mame kolegi i zalatwimy to badanie bez dodatkowych oplat, jezeli nie podobno min. kosztuje to 600 zł. Pomijam już fakt, ze wszyscy lekarze traktuja go z przymrożeniem oka bo to pobicie. Niestety nie mamy tyle pieniedzy, żeby im wszystkim zaplacic. Chce tylko zwrocic uwage Panow Lekarzy, że moj maz nikogo nie zaczepial, brzydzi sie wrecz takim prymitywnym zachowaniem i biciem i Wam Panowie Doktorzy to tez moze sie przytrafic-bo takie prymitywy nie wybieraja !!! Wy jednak macie pieniadze i znajomych w srodowisku medycznym. Niestety nasza sytuacja finansowa jest nieciekawa (mamy 2000 zł razem na m-c), a musimy liczyc sie jeszcze z ogromnym wydatkiem poniewaz wybito mu dwa zeby, przednią górną jedynke i dwojke -podobno wydamy na to 6000 zł. Oczywiscie do dentysty pojdziemy prywatnie i tak uwazam, ze być może zbyt pochopnie usunieto mu 1 zeba w szpitalu. Dzieki ostatnim przeżyciom, widze jak ten kraj jest chory i nie bedzie lepszy jezeli nie zacniemy od siebie. Proszę Państwa ja również skończyłam studia teraz dostałam nowa prace i mam nadzieje ze srednio bede zarabiać ok 1500 zł, wczesnie pracowalam za 900-1200 zł i dawalam z siebie wszystko i do tej pory tak jest i wszystkich osoby traktuje rowno, nie wazne czy znajomy czy nie czy dostane cos ekstra czy nie! Najwazniejsze jest, aby pomóc i aby dzieki mnie dokonano właściwego wyboru i nigdy prze nigdy nie kłamie i nie naciagam. Przede wszystkim trzeba zaczac od siebie. Oczywiście mam nadzieje, że ich nie zlapia, nie chcialabym aby bandyci poznali nazwisko i adres mojego meza!!! Nie moglabym spac po nocach! W Polsce przecież dane przestepcow sa nieujawniane, natomiast świadkow i poszkodowanych owszem! O związkach firm farmaceutycznych i lekarzy nie mam juz sily pisac, ale moja kolezanka pracuje jako przedstawiciel handlowy w f. farmaceut. i prosze mi wierzyc wstrzasajaca jest prawda o zwiazkach lekarzy z tymi firmami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brita5 Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 29.10.03, 17:26 Nie dalam ale nie zarzekam sie ze bym nie dala. W sytuacjach krytycznych oddalabym lekarzowi wszystko zeby tylko ratowal dziecko/rodzicow/meza itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ikrasiejko1 Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 30.10.03, 13:03 nie dałam łapówki i nie dam oraz nie przyjmę (choć mogłabym) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Ja nie dałem ani nie brałem IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 05.11.03, 19:18 Wiem, że jestem osobą mało przystosowaną do życia w III RP. Ale w ciągu mojego długiego okresu życia, nigdy nie brałem ani nikomu nie dawałem łapówek. Byłem wychowany przez harcerstwo i tego rodzaju działanie było i jest poniżej mojej godności. Korzystałem, korzystam i jeżeli tylko będę mógł to będę korzystał z układów znajomościowych. Przy czym tak jakoś dziwnie się składa, że moi znajomi słysząc o jakimś moim problemie sami starają się mi pomóc na zasadzie układów znajomościowych. Mówi się, że każdego można kupić jest tylko kwestia ceny. Nieprawda. Ja nie sądzę aby mnie ktokolwiek mógł kupić. Gdyby tak, miałbym olbrzymi wstręt do siebie a tego chcę uniknąć. Kilka lat temu pracowałem w miejscu gdzie administrowałem bazą danych z bardzo ale to bardzo ciekawymi informacjami. Z tego powodu dziennie miałem po kilka telefonów i nawet wizyt (pomimo strażników przy wejściu) z prosba o udzielenie informacji. Nikt nie był w stanie mnie skusić. Myślę, że będzie tak dalej. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
arrte Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze 16.11.03, 19:45 Nie dałam, nie wzięlam, a nawet nigdy nie bylam świadkiem tego zjawiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Kto nie dał łapówki niech się tu wpisze IP: 213.76.179.* 19.11.03, 08:52 Ja nigdy nie dalem lapowki w sluzbie zdrowia. A gdzie idziej chyba mi sie zdarzylo, podobno dalem lapowke policjantowi. Znaczy policjant mowi abym mu zaplacil mandat no to zaplacilem. Odpowiedz Link Zgłoś