01.04.07, 09:12
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,4029004.html
Obserwuj wątek
    • lohengrin4 Re: zadowala? 01.04.07, 09:38
      >Przypomniał jednocześnie, że w tym roku podwyżek nie będzie, bo od
      > października zeszłego roku pensje lekarzy wzrosły o około 30 proc.

Szkoda tylko że nie napisał których lekarzy. Gdzieś tam o tych podwyżkach
      słyszałem, może ktoś to dostał. Ja nie widziałem.

• delco Re: zadowala? 01.04.07, 21:51
        > >Przypomniał jednocześnie, że w tym roku podwyżek nie będzie, bo od
        > > października zeszłego roku pensje lekarzy wzrosły o około 30 proc.
        >
        > Szkoda tylko że nie napisał których lekarzy. Gdzieś tam o tych podwyżkach
        > słyszałem, może ktoś to dostał. Ja nie widziałem.
        >
        Nie martw się, zgodnie z ustawą te 30 % nalezy się tylko do końca 2007 roku.
        Potem zniowu obniżą...
        Delco
      • gazton05 Re: nie zadowala? 02.04.07, 18:20
        Oświadczam że w życiu nie dostałem podwyżki rzędu 30% ponieważ nie jestem w
        stanie z dnia na dzień zwiększyć wydajności o tyle.
        Inaczej byłbym cwanym leserem (kto wie?).
        Nie są mi także znane przypadki takich podwyżek w uczciwych firmach (znam ok.
        213 szt.wg bazy danych na dzień 02042007).
        Moje oświadczenie może służyć także celom lustracyjnym.
    • drinexile Re: zadowala? 01.04.07, 09:54
      Nie, nie zadowala. Nie wracam ;-)
      • nocny_piter Prima aprilis... 01.04.07, 11:27
        Prima aprilis :))

To się, mówiąc brzydko, "nie trzyma kupy". Przy 15% wzroście płac nie osiągnie
        się w ciągu 5-7 lat zarobków rzędu 2/3 tego co np. w Irlandii.
        • tango45 Re: Prima aprilis... 01.04.07, 17:54
          nocny_piter napisał:

> Prima aprilis :))
          >
          > To się, mówiąc brzydko, "nie trzyma kupy". Przy 15% wzroście płac nie osiągnie
          > się w ciągu 5-7 lat zarobków rzędu 2/3 tego co np. w Irlandii.

Czy koszty utrzymania i mieszkania oraz wszystkie inne koszty sa takie same w
          Polsce jak w Irlandii?
          • maverick777md Re: Prima aprilis... 01.04.07, 18:27
            Podobne. Za równowartość dwóch dniówek jesteś w stanie wynająć pokój na
            miesiąc. Jedzenie, jeśli gotuje się samemu jest około 2x droższe niż w Polsce.
            Ubrania (markowe spodnie, koszule itp.) są w cenie posiłku (zestawu) w
            McDonalds - piszę z perspektywy pracującego tam niegdyś studenta.
            By zachęcić robotnika do pozostania w kraju wystarcza podobno 4500-5500 zł i
            powyżej. Wtedy nie opłaca się mu wyjeżdżać. Obecnie firmy budowlane oferują i
            takie stawki np dla spawaczy. Ja jako lekarz bez specjalizacji byłbym bardzo
            szczęśliwy pracując za takie wynagrodzenie.
          • delco Re: Prima aprilis... 01.04.07, 21:49
            W irlandi to nie jestem pewny, natomiast w USA koszty utrzymania sa
            zdecydowanie niższe.
            Nie mówiąc o terenówkach które sprzedają za pół darmo...
          • aelithe Re: Prima aprilis... 02.04.07, 17:13
            za roczna pensję konsultanta w Irlandii można kupić pół domu
            za10 letnią pensję ordynatora wPoslce nie
    • do.ki nierealne 01.04.07, 18:59
      Musi to sie wiazac z wiekszymi obciazeniami calego spoleczenstwa, juz to podatkami, juz to kosztami leczenia. I to przez kilka lat z rzedu.

No i po pierwsze: a dlaczego to minister ma ustalac zarobki lekarza? Niech rynek to ustali. Sprywatyzowac opieke zdrowotna- to pierwsze, co trzeba zrobic.
      • pawelek_25 Prywatyzacja kiedy to nastąpi........ 01.04.07, 19:37
        może doczekam
        • aron2004 Re: Prywatyzacja kiedy to nastąpi........ 01.04.07, 19:46
          podnoszenie płac lekarzom jest błędem. Mówię to jako sympatyk rządu
          patriotycznego. Panie Religa, niech się pan zastanowi jeszcze raz.
          • maverick777md Re: Prywatyzacja kiedy to nastąpi........ 01.04.07, 20:17
            Panie Aron, Pan się zajmij złodziejskimi "rolnikami" wyłudzającymi KRUS.
          • vlad Re: Prywatyzacja kiedy to nastąpi........ 01.04.07, 21:50
            Błedem jest dawanie rolnikom dotacji - za darmo.
            Zamiast kupić niedrogi ciągnik z Ursusa czy Białorusi kupują takie wypasione
            ciągniki z klimatyzacją , radiem z Dolby surround i podgrzewanymi siedzeniami. A
            potem mają tylko na spiryt bo na maszyny do tego ciągnika juz nie starcza. I
            narzekaja , że nie ma na paliwo , żeby zawieźć babcie do lekarza. Zreszta babcia
            nie pasuje do takiej wypasionej bryki.
            Ot choćby takiej:
            maszyny-rolnicze-traktory.pl/product_info.php?products_id=35
        • do.ki doczekasz, spokojna glowa 02.04.07, 07:11
          Prywatyzacja zrobi sie sama w chwili, gdy NFZ do reszty zejdzie na psy i stanie sie tak niewydolny, ze nie tylko lekarze nie beda chcieli podpisywac zadnych kontraktow, ale takze pacjenci beda trzymac sie z daleka od takich "uslug". Ten dzien przyjdzie.

Jest to jedyna realna sciezka prywatyzacji opieki zdrowotnej, nazwijmy ja sciezka poprzez obrocenie wszystkiego w perzyne. Jedyna, gdyz kazdy rzad, ktory zaproponuje pakiet reform wprowadzajacych w miare spojny system, nie ma szans na poparcie tzw, przepraszam za slowo, spoleczenstwa, czyli wyborcow, z ktorych przeciez wiekszosc to idioci. Gdyby nawet jakims cudem taki odwazny rzad utrzymal sie przy wladzy, to i tak wprowadzenie reform trwaloby dluzej niz jedna kadencje. Nie ma szans, by to sie dalo zrobic i by nastepny rzad nie wywrocil wszystkiego nogami.

Pocieszajace jest to, ze system wolnorynkowy ma szanse poprzedzac system powszechny.
          • gamdan Re: doczekasz, spokojna glowa 02.04.07, 22:46
            do.ki napisał:
            > gdy NFZ do reszty zejdzie na psy

Przesadny optymizm.
            Już w tym kraju tęgie głowy od dawna kombinują, co zrobić, aby było jak jest.

> pacjenci beda trzymac sie z daleka od takich "uslug".

Pacjenci jeszcze długo będą się trzymać takich usług. Mają wybór: dobra opieka -
            za sporą kasę lub to co jest - za składkę. Znaczna większość wybiera to co jest.
            Sam mówisz, że większość to idioci.

Moim zdaniem system opieki zdrowotnej zmieni się tylko dzięki siłom oddolnym.
            A właściwie jak to było w innych krajach?
            • do.ki Re: doczekasz, spokojna glowa 02.04.07, 23:20
              > A właściwie jak to było w innych krajach?

Na przyklad tak: kasy chorych powstawaly jako serwis zwiazkow zawodowych dla
              swoich czlonkow. To bylo w czasach gdy zwiazki zawodowe robily cos pozytecznego,
              zamiast mieszac sie do polityki. Potem jednak wola "mieszania sie do polityki"
              zwyciezyla i koszt tego "serwisu dla czlonkow" przerzucono na panstwo, a przy
              okazji upowszechniono. No i poszlo...
              • gamdan Re: doczekasz, spokojna glowa 02.04.07, 23:33
                No to może u nas też zrobić podobnie.
                Jest tylko jeden problem - ustawa o powszechnym ubezpieczeniu zdrowotnym.
    • delco Re: zadowala? 01.04.07, 21:53
      Obawiam się że nie zadowala, 4 lata zastanawialiśmy się z żoną czy wyjechać.
      Decyzja była bardzo ciężka bo nie planujemy wyjazdu na rok dwa czy nawet pięć.
      Jak wyjedziemy to po to by nie wrócić...
      I tej decyzji 15 % już nie zmieni...
      Delco
    • tedyda Re: zadowala? 02.04.07, 12:02
      www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070320/NEWS01/70319037
      Zdaje sie ze aron dziala nie tylko na tym forum:)
    • kzet69 Re: zadowala? 03.04.07, 23:47
      N I I I E E E

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka