wahb 01.04.07, 09:12 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,4029004.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lohengrin4 Re: zadowala? 01.04.07, 09:38 >Przypomniał jednocześnie, że w tym roku podwyżek nie będzie, bo od > października zeszłego roku pensje lekarzy wzrosły o około 30 proc. Szkoda tylko że nie napisał których lekarzy. Gdzieś tam o tych podwyżkach słyszałem, może ktoś to dostał. Ja nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
delco Re: zadowala? 01.04.07, 21:51 > >Przypomniał jednocześnie, że w tym roku podwyżek nie będzie, bo od > > października zeszłego roku pensje lekarzy wzrosły o około 30 proc. > > Szkoda tylko że nie napisał których lekarzy. Gdzieś tam o tych podwyżkach > słyszałem, może ktoś to dostał. Ja nie widziałem. > Nie martw się, zgodnie z ustawą te 30 % nalezy się tylko do końca 2007 roku. Potem zniowu obniżą... Delco Odpowiedz Link Zgłoś
gazton05 Re: nie zadowala? 02.04.07, 18:20 Oświadczam że w życiu nie dostałem podwyżki rzędu 30% ponieważ nie jestem w stanie z dnia na dzień zwiększyć wydajności o tyle. Inaczej byłbym cwanym leserem (kto wie?). Nie są mi także znane przypadki takich podwyżek w uczciwych firmach (znam ok. 213 szt.wg bazy danych na dzień 02042007). Moje oświadczenie może służyć także celom lustracyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
nocny_piter Prima aprilis... 01.04.07, 11:27 Prima aprilis :)) To się, mówiąc brzydko, "nie trzyma kupy". Przy 15% wzroście płac nie osiągnie się w ciągu 5-7 lat zarobków rzędu 2/3 tego co np. w Irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
tango45 Re: Prima aprilis... 01.04.07, 17:54 nocny_piter napisał: > Prima aprilis :)) > > To się, mówiąc brzydko, "nie trzyma kupy". Przy 15% wzroście płac nie osiągnie > się w ciągu 5-7 lat zarobków rzędu 2/3 tego co np. w Irlandii. Czy koszty utrzymania i mieszkania oraz wszystkie inne koszty sa takie same w Polsce jak w Irlandii? Odpowiedz Link Zgłoś
maverick777md Re: Prima aprilis... 01.04.07, 18:27 Podobne. Za równowartość dwóch dniówek jesteś w stanie wynająć pokój na miesiąc. Jedzenie, jeśli gotuje się samemu jest około 2x droższe niż w Polsce. Ubrania (markowe spodnie, koszule itp.) są w cenie posiłku (zestawu) w McDonalds - piszę z perspektywy pracującego tam niegdyś studenta. By zachęcić robotnika do pozostania w kraju wystarcza podobno 4500-5500 zł i powyżej. Wtedy nie opłaca się mu wyjeżdżać. Obecnie firmy budowlane oferują i takie stawki np dla spawaczy. Ja jako lekarz bez specjalizacji byłbym bardzo szczęśliwy pracując za takie wynagrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
delco Re: Prima aprilis... 01.04.07, 21:49 W irlandi to nie jestem pewny, natomiast w USA koszty utrzymania sa zdecydowanie niższe. Nie mówiąc o terenówkach które sprzedają za pół darmo... Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Prima aprilis... 02.04.07, 17:13 za roczna pensję konsultanta w Irlandii można kupić pół domu za10 letnią pensję ordynatora wPoslce nie Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki nierealne 01.04.07, 18:59 Musi to sie wiazac z wiekszymi obciazeniami calego spoleczenstwa, juz to podatkami, juz to kosztami leczenia. I to przez kilka lat z rzedu. No i po pierwsze: a dlaczego to minister ma ustalac zarobki lekarza? Niech rynek to ustali. Sprywatyzowac opieke zdrowotna- to pierwsze, co trzeba zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Prywatyzacja kiedy to nastąpi........ 01.04.07, 19:46 podnoszenie płac lekarzom jest błędem. Mówię to jako sympatyk rządu patriotycznego. Panie Religa, niech się pan zastanowi jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
maverick777md Re: Prywatyzacja kiedy to nastąpi........ 01.04.07, 20:17 Panie Aron, Pan się zajmij złodziejskimi "rolnikami" wyłudzającymi KRUS. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Prywatyzacja kiedy to nastąpi........ 01.04.07, 21:50 Błedem jest dawanie rolnikom dotacji - za darmo. Zamiast kupić niedrogi ciągnik z Ursusa czy Białorusi kupują takie wypasione ciągniki z klimatyzacją , radiem z Dolby surround i podgrzewanymi siedzeniami. A potem mają tylko na spiryt bo na maszyny do tego ciągnika juz nie starcza. I narzekaja , że nie ma na paliwo , żeby zawieźć babcie do lekarza. Zreszta babcia nie pasuje do takiej wypasionej bryki. Ot choćby takiej: maszyny-rolnicze-traktory.pl/product_info.php?products_id=35 Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki doczekasz, spokojna glowa 02.04.07, 07:11 Prywatyzacja zrobi sie sama w chwili, gdy NFZ do reszty zejdzie na psy i stanie sie tak niewydolny, ze nie tylko lekarze nie beda chcieli podpisywac zadnych kontraktow, ale takze pacjenci beda trzymac sie z daleka od takich "uslug". Ten dzien przyjdzie. Jest to jedyna realna sciezka prywatyzacji opieki zdrowotnej, nazwijmy ja sciezka poprzez obrocenie wszystkiego w perzyne. Jedyna, gdyz kazdy rzad, ktory zaproponuje pakiet reform wprowadzajacych w miare spojny system, nie ma szans na poparcie tzw, przepraszam za slowo, spoleczenstwa, czyli wyborcow, z ktorych przeciez wiekszosc to idioci. Gdyby nawet jakims cudem taki odwazny rzad utrzymal sie przy wladzy, to i tak wprowadzenie reform trwaloby dluzej niz jedna kadencje. Nie ma szans, by to sie dalo zrobic i by nastepny rzad nie wywrocil wszystkiego nogami. Pocieszajace jest to, ze system wolnorynkowy ma szanse poprzedzac system powszechny. Odpowiedz Link Zgłoś
gamdan Re: doczekasz, spokojna glowa 02.04.07, 22:46 do.ki napisał: > gdy NFZ do reszty zejdzie na psy Przesadny optymizm. Już w tym kraju tęgie głowy od dawna kombinują, co zrobić, aby było jak jest. > pacjenci beda trzymac sie z daleka od takich "uslug". Pacjenci jeszcze długo będą się trzymać takich usług. Mają wybór: dobra opieka - za sporą kasę lub to co jest - za składkę. Znaczna większość wybiera to co jest. Sam mówisz, że większość to idioci. Moim zdaniem system opieki zdrowotnej zmieni się tylko dzięki siłom oddolnym. A właściwie jak to było w innych krajach? Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: doczekasz, spokojna glowa 02.04.07, 23:20 > A właściwie jak to było w innych krajach? Na przyklad tak: kasy chorych powstawaly jako serwis zwiazkow zawodowych dla swoich czlonkow. To bylo w czasach gdy zwiazki zawodowe robily cos pozytecznego, zamiast mieszac sie do polityki. Potem jednak wola "mieszania sie do polityki" zwyciezyla i koszt tego "serwisu dla czlonkow" przerzucono na panstwo, a przy okazji upowszechniono. No i poszlo... Odpowiedz Link Zgłoś
gamdan Re: doczekasz, spokojna glowa 02.04.07, 23:33 No to może u nas też zrobić podobnie. Jest tylko jeden problem - ustawa o powszechnym ubezpieczeniu zdrowotnym. Odpowiedz Link Zgłoś
delco Re: zadowala? 01.04.07, 21:53 Obawiam się że nie zadowala, 4 lata zastanawialiśmy się z żoną czy wyjechać. Decyzja była bardzo ciężka bo nie planujemy wyjazdu na rok dwa czy nawet pięć. Jak wyjedziemy to po to by nie wrócić... I tej decyzji 15 % już nie zmieni... Delco Odpowiedz Link Zgłoś
tedyda Re: zadowala? 02.04.07, 12:02 www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070320/NEWS01/70319037 Zdaje sie ze aron dziala nie tylko na tym forum:) Odpowiedz Link Zgłoś