glabella 03.04.07, 16:40 Do szpitala trafia pacjent w ciężkim stanie - jest nieprzytomny. Po kilku godzinach dociera zaniepokojona rodzina z wszelkimi zapytaniami. Informujecie ją ostanie zdrowia pacjenta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jastokrotka Re: informujecie rodziny o stanie zdrowia pacjent 03.04.07, 19:10 tego "najblizszego" wg wpisu w dowodzie - tak zawsze. W praktyce oznaczałoby to zstepnych, wstepnych, małżonka, lub np.syna siostry (lub podobnie), gdy pacjent jest stuletnim kawalerem. Odpowiedz Link Zgłoś
glabella Re: informujecie rodziny o stanie zdrowia pacjent 03.04.07, 20:42 Czyli tak jak ja - postępujesz wbrew prawu. Nigdy nie mieliście z tego powodu problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
nocny_piter Re: informujecie rodziny o stanie zdrowia pacjent 03.04.07, 20:56 A rozpoznania na wypisie ze szpitala piszecie po polsku? Nowe rozporządzenie ministra obowiązuje już od kilku miesięcy, a ja nadal widzę samą łacinę (no, z nielicznymi chlubnymi wyjątkami). Pacjent ma prawo wiedzieć na co choruje. Rodzina - niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
glabella Re: informujecie rodziny o stanie zdrowia pacjent 04.04.07, 07:20 Informować rodzinę o stanie zdrowia można jeśli chory do tego nas upoważnił, a więc dopuki jest nieprzytomny - nie wolno udostępniać informacji o jego stanie zdrowia innym osobom (nie ważne czy rodzina). Tak zarządziła nasza dyrekcja na ostatnim zebraniu. W zasadzie nie zarządziła a przypomniała o prawie informacji pacjenta do tajemnicy lekarskiej - chyba że za życia napisał stosowne oświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: informujecie rodziny o stanie zdrowia pacjent 04.04.07, 09:09 Z art. 31 Ustawy o zawodzie lekarza: "6. Jeżeli pacjent nie ukończył 16 lat lub jest n i e p r z y t o m n y bądź niezdolny do zrozumienia znaczenia informacji, lekarz udziela informacji przedstawicielowi ustawowemu, a w razie jego braku lub gdy porozumienie się z nim jest niemożliwe - opiekunowi faktycznemu pacjenta." Prawo to nie mój konik - są jakieś zapisy zmieniające ten? Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: informujecie rodziny o stanie zdrowia pacjent 04.04.07, 13:42 Ale tu chyba chodzi tylko o informacje niezbędne do zrozumienia ogólnego stanu chorego. A nie wolno informować np. o przyczynach które do tego stanu doprowadziły ( np. na co był chory wcześniej), przynajmniej tak nam to ostatnio tłumaczono. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: informujecie rodziny o stanie zdrowia pacjent 04.04.07, 14:47 Generalnie w takich sytuacjach skupia się raczej na aktualnym stanie zdrowia i nie wchodzi się w jakieś patomorfologiczne ozdobniki i jeżeli mówi się cokolwiek o schorzeniach towarzyszących głównej przyczynie hospitalizacji, to tylko o tyle, o ile są istotne dla wytłumaczenia bliskim obecnego stanu chorego lub rokowania. Raczej nie wygląda to jak: "Pani mąż jest nieprzytomny z powodu poważnego urazu czaszki, leczymy go, robimy wszystko co w naszej mocy, ale na razie trudno jeszcze oceniać czy przeżyje, na ile będzie sprawny. A tak przy okazji - ma rzeżączkę i niezaleczoną próchnicę." Przy czym wydaje mi się, że bardziej wynika to ze stosowania tzw. zdrowego rozsądku, niż z przepisów prawa - w każdym razie nie znam prawa, które wgłębiałoby się w treść przekazywanych w takiej sytuacji informacji. Może kto inny? Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: informujecie rodziny o stanie zdrowia pacjent 03.04.07, 23:46 dziecko spytaj sie starszego kolegi (-żanki) po kilku dyżurach w życiu i nie zadawaj głupich pytań Odpowiedz Link Zgłoś
nico72 Re: informujecie rodziny o stanie zdrowia pacjent 04.04.07, 00:01 Ktoś bardzo mądry mi kiedyś powiedział że nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
jastokrotka do glabella cd.pytania 05.04.07, 22:23 zapytaj dyrekcję o wykładnię: Pacjentka jak najbardziej prawdziwa ( hospitalizacja z marca ). Tak jak wspomniałam, stara, samotna, głuchoniema, a ponieważ aż tak ( około 90 ) wiekowa, więc niepiśmienna. A więc - informowałam, od momentu przyjęcia kobiety do oddziału, syna jej siostry, bo pacjentka niczego nie powiedziała, niczego nie wykluczyła i niczego nie napisała "Nigdy w życiu"! Tenże człowiek był informowany chociażby po to, by chora mogła wrócić do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
izolda201 Re: do glabella cd.pytania 05.04.07, 23:12 Uważam, że lekarz ma obowiązek, a nie prawo informowania rodziny pacjenta o jego stanie zdrowia. Mało tego rozmowa powinna byc przeprowadzona na poziomie,a nie paro sekundowa gadanina, której rodzina i tak nie zrozumie. Ale ja jestem młoda i myślę może w inny sposób niż starszyzna. Co do łaciny na rozpoznaniach to sama nie jestem pewna jak jest w innych państwach, moze ktos sie orientuje czy są wydawane w ojczystych językach? Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: do glabella cd.pytania 06.04.07, 09:59 Tylko jeśli pacjent na to wyraża zgodę lub jeśli jest nieprzytomny. Myślisz właśnie jak "starszyzna" izoldo. To według starych zasad informowało się za plecami chorego jego rodzinę o nowotworze, podczas gdy on był permanentnie oszukiwany. Do tej pory zdarzają mi się rodziny chorych, które zza ich pleców puszczają mi "oczka" żebym z chorym szczerze nie rozmawiała. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_ewa999 Re: informujecie rodziny o stanie zdrowia pacjent 07.04.07, 11:14 Nigdy nie informuję nikogo bez wcześniejszej zgody pacjenta, nawet jesli jest to matka. Jedynie gdy pacjent jest nieprzytomny wówczas udzielam informacji najbliższym ale na tyle by nie powiedzieć za dużo. Oburza mnie natomiast podawanie informacji na temat danego pacjenta po jakimś np głośnym wypadku i jest akurat o tym mowa programie telewizyjnym informacyjnym. Lekarze potrafią wówczas ze szczególami omówić złamanie miednicy, uraz czaszki itp...To moim zdaniem powinno juz podlegać karze-za złamanie tajemnicy lekarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
izolda201 Re: informujecie rodziny o stanie zdrowia pacjent 10.04.07, 00:33 Złamanie etyki lekarskiej to również niedoinformowanie pacjenta o jego stanie zdrowia. Myślę, że rozmowa powinna byc przeprowadzona z pacjentem przy obecnosci członka rodziny. Może się mylę,ale to moje osobiste zdanie.Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś