Dodaj do ulubionych

Koniec monopolu NFZ.

02.06.08, 12:46
"...w 2009 r. NFZ zostanie podzielony na kilka regionalnych funduszy zdrowia.
Na tym etapie pacjent nie będzie mógł dowolnie wybrać ubezpieczyciela, a
fundusze będą zawierać umowy ze szpitalami i przychodniami tylko ze swojego
regionu.

W 2010 roku fundusze zyskają już prawo kontraktowania usług ze
świadczeniodawcami z całego kraju. Pacjenci z kolei będą mogli samodzielnie
decydować, do którego funduszu ma być przekazana ich składka.

Proces decentralizacji NFZ zakończy się wprowadzeniem na rynek za cztery lata
prywatnych funduszy.".
gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,5267588,_GP____Od_nowego_roku_rzad_zlikwiduje_NFZ.html

No to będziemy mieli konkurencję w ubezpieczeniach obowiązkowych.

S.
Obserwuj wątek
    • liton AD. 2012 02.06.08, 13:02
      raz - w bajki typu "za kilka lat wszystko się zmieni" - przestałem już dawno wierzyć
      dwa - czy to jakaś magia liczby 2012? przypominam, że w 2011 będą wybory - zobaczymy wolny rynek w ochronie zdrowia jak świnia niebo!
      • snajper55 Re: AD. 2012 02.06.08, 13:31
        liton napisał:

> raz - w bajki typu "za kilka lat wszystko się zmieni" - przestałem już dawno wi
        > erzyć
        > dwa - czy to jakaś magia liczby 2012? przypominam, że w 2011 będą wybory - zoba
        > czymy wolny rynek w ochronie zdrowia jak świnia niebo!

Czy nie ważniejsza jest data 2010, gdy fundusze będą mogły działać i konkurować
        w całej Polsce. To jest praktycznie rok złamania monopolu. Dopuszczenie do tej
        konkurencji już dziś działających w branży medycznej firm prywatnych nie będzie
        po 2010 już żadną rewolucją. A rok 2010 jest PRZED wyborami. ;)

S.
        • liton Re: AD. 2012 02.06.08, 18:06
          6 firm, wszystkie mające tego samego "właściciela" to konkurencja? w cuda nie wierzę - gdybym był hazardzistą, założyłbym się, że owe "mini-NFZki" dogadają się ze sobą, coby za wiele nie wydawać
          ergo - wracamy do wersji 2012
    • slav_ Re: Koniec monopolu NFZ. 02.06.08, 14:03
      Niech mi ktoś przystępnymi słowy wyjaśni PO CO i o co te regionalne oddziały funduszu maja ze sobą konkurować - jaki będzie mechanizm tej "konkurencji". Zawsze w głowę zachodziłem jak się to będzie działało ale słyszałem tylko mityczne słowo "konkurencja" i idiotyczne określeni "konkurować o pacjentów".
      Otóż figa z makiem.

Nawiasem mówiąc ŻADEN komercyjny fundusz ubezpieczeniowy nie będzie konkurował "o pacjentów" - co najwyżej o ich pieniądze.

Ale konia z rzędem temu kto mi powie jaki miałby być mechanizm "konkurencji" URZĘDNIKÓW jednego oddziału z drugim. Konkurencja pojawia sie gdy więcej można ZAROBIĆ a tu takiego mechanizmu nie ma - dostaną pensję i ew. premię - tak jak teraz - bo "się należy" a działanie i "konkurencja" będzie polegało na ograniczaniu dostępu pacjentom do usług poza "własnymi" ośrodkami (z którymi jest umowa i zaplanowana wysokość zapłaty za procedury), powstawanie "promes na leczenie" z ograniczeniami urzędniczymi do ich dostępu, koniecznością zawierania umów z ośrodkami w całym kraju (sterty papierów, przetargów, tysiące urzędników) i zatorami płatniczymi "nie zapłacimy za leczenie w szpitalu X bo nie mamy z nim umowy, mógł sie pan/pani leczyć na terenów własnego oddziału". Pojawią się oddziały "bogate" i "biedne" w zależności od ściągalności składek i różnego rodzaju "wyrównania środków" i "niechęć" do leczenia pacjentów spoza "swojego" terenu itp, itd. Było przerabiane na początku Kas Chorych jeśli ktoś nie pamięta.

Jeszcze raz pytanie PO CO urzędnicy z regionalnych oddziałów mieli by ze sobą "konkurować" ?
      • aloalo2001 Re: Koniec monopolu NFZ. 02.06.08, 23:42
        Kolejna reforma polegajaca jedynie na zmianie nazwy jedynego
        publicznego platnika, kasa chorych - nfz - teraz znow kasa chorych.
        Wiecej biurokracji, balaganu, dysproporcji pomiedzy regionami.
        Niektorzy specjalisci nie beda mogli leczc pacjentow z calej POlski.
        Reforma za szkoda dla pacjenta.
        Najlepiej dopuscc niepubliczne ubezpieczenia zdrowotne juz teraz, a
        nie sprawe pozostawiac dla kolejnego rzadu, na po wybory. Podobnie
        jak pozostale reformy wpisuje sie ten pomysl w ogolna ideologie tego
        rzadu "dzialania pozorne", tak aby slupki w sondazach nie spadaly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka