Dodaj do ulubionych

MEDICE!!!!! CURA TE IPSUM!!!!!

29.01.02, 22:23
Czy zwróciliście uwagę, jak do problemu "skór" podchodzi szeroko rozumiana
społeczność lekarska? Mnie najbardziej zaszokowała opowieść Pani, świadka w
sprawie łódzkiej, podana w sobotniej "Wyborczej" z 25.01.2002, str 3, która
opisywała jak lekarka pogotowia ociągała się z ratowaniem jej matki w
celu "wyhodowania skóry" - matka oczywiście zmarła, a ona będąc sama lekarką i
mając ojca lekarza, było nie było męża owej zmarłej, odstąpiła od "robienia
hałasu" za namową owego ojca, bo to "mogłoby zaszkodzić środowisku lekarskiemu"?
A dzisiejsze (29.01) oświadczenie bodaj KZ Zw Zawodowego Lekarzy ( jeśli dobrze
zapamiętałem - str 3, pod nowymi zeznaniami kierowcy pogotowia), w starym stylu
typu: "nieodpowiedzialne szkalowanie, poszukiwanie przez dziennikarzy taniej
sensacji, wredna robota określonych kół, mająca zdyskredytować środowisko"?
Lekarze - chcecie być szanowani? TO SAMI ZRÓBCIE PORZĄDEK Z HIENAMI W BIAŁYCH
KITLACH, PODAJĄCYMI SIĘ ZA WASZYCH KOLEGÓW!!!!! Właśnie taka postawa, jak
podana wyżej powoduje, że do przyjeżdżającego na interwencję Pogotowia z tłumu
gapiów padają pytania:"Co, po skórkę przyjechaliście"?, "A Pavulon zabraliście?"
W USA zabroniono wykonywania zawodu ginekologowi, który badał pacjentki bez
rękawic - u nas byłoby to oczywiście "nieodpowiedzialne szkalowanie
środowiska", prawda? Ciekaw jestem, czy choć jeden z Aniołów Śmierci i Drów
Mengele dostanie dożywotni zakaz wykonywania zawodu? Po co są lekarskie Sądy
Koleżeńskie? Co robią Izby Lekarskie w takich sprawach? CHCECIE SZACUNKU? TO
POKAŻCIE, ŻE JESTEŚCIE GO WARCI!!!!. Kończynę zaatakowaną przez GANGRENĘ trzeba
amputować, to przecież podstawy wiedzy medycznej!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: --- Re: MEDICE!!!!! CURA TE IPSUM!!!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 23:39

> A dzisiejsze (29.01) oświadczenie bodaj KZ Zw Zawodowego Lekarzy ( jeśli dobrze
      >
      > zapamiętałem - str 3, pod nowymi zeznaniami kierowcy pogotowia), w starym stylu
      >
      > typu: "nieodpowiedzialne szkalowanie, poszukiwanie przez dziennikarzy taniej
      > sensacji, wredna robota określonych kół, mająca zdyskredytować środowisko"?

Ciekawe czy chciałabyś teraz pracować w pogotowiu? Ratujesz kogoś i słyszysz:
      morderca!!!

> Lekarze - chcecie być szanowani? TO SAMI ZRÓBCIE PORZĄDEK Z HIENAMI W BIAŁYCH
      > KITLACH, PODAJĄCYMI SIĘ ZA WASZYCH KOLEGÓW!!!!! Właśnie taka postawa, jak
      > podana wyżej powoduje, że do przyjeżdżającego na interwencję Pogotowia z tłumu
      > gapiów padają pytania:"Co, po skórkę przyjechaliście"?, "A Pavulon zabraliście?
      > "
      > W USA

w USA lekarz z dluzszym stazem zarabia ok. miliona dolarów rocznie

zabroniono wykonywania zawodu ginekologowi, który badał pacjentki bez
      > rękawic - u nas byłoby to oczywiście "nieodpowiedzialne szkalowanie
      > środowiska", prawda? Ciekaw jestem, czy choć jeden z Aniołów Śmierci i Drów
      > Mengele dostanie dożywotni zakaz wykonywania zawodu? Po co są lekarskie Sądy
      > Koleżeńskie? Co robią Izby Lekarskie w takich sprawach? CHCECIE SZACUNKU? TO
      > POKAŻCIE, ŻE JESTEŚCIE GO WARCI!!!!. Kończynę zaatakowaną przez GANGRENĘ trzeba
      >
      > amputować, to przecież podstawy wiedzy medycznej!!!!!!

Skoro tacyśmy wszyscy straszni, nie korzystajcie z naszej pomocy. Człowiek haruje
      jak wół, stara się jak może, wariuje ze stresu, a później nazywają go mordercą.

• Gość: ewqa Re: MEDICE!!!!! CURA TE IPSUM!!!!! IP: 156.17.61.* 30.01.02, 02:04
        właśnie ,remont ,naprawę samochodu ,pralki itp zrobimy sami a do lekarza
        biegamy z każdą dolegliwością ,a może by tak -Człowieku zoperuj się sam ?
      • Gość: Mania Re: MEDICE!!!!! CURA TE IPSUM!!!!! IP: *.proxy.aol.com 30.01.02, 04:48
        W Polsce lekarze od dawna zarabiaja zenujaco male pieniadze ale wiekszosc
        dzieci lekarskich zostaje...lekarzami !!! Wiekszosc lekarzy zarabiajac "nic"
        zyje na calkiem przyzwoitym poziomie, pewnie dlatego, ze ich doba ma 36 godzin
        i maja po 4 etaty? W USA lekarz zarabia milion dolarow ///czesto duzo
        wiecej!/// ale jest do dyspozycji pacjenta 24 godziny na dobe, wynajmuje
        pomieszczenie na gabinet a zatem placi czynsz. Z reguly zatrudnia 3-4 osoby a
        wice placi im pensje, ubezpieczenie itp. Oplaca wlasne ubezpieczenie bo w
        przeciwienstwie do polskiego lekarza moze byc sadzony za wszystko i za nic!!!
        Lekarze w Polsce maja to wszystko za DARMO!!! A raczej ,oplaca to podatnik.
      • Gość: Tulku Re: MEDICE!!!!! CURA TE IPSUM!!!!! odp. dla lek.-- IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 30.01.02, 17:59
        Zdaje się , że mnie nie zrozumiałeś Szanowny Lekarzu --!
        Ja też mam kolegów lekarzy i koleżanki w tym środowisku. Ale mi chodzi o coś
        innego - ożywcie wreszcie szanowni lekarze Wasze Sądy Koleżeńskie - niech kopną
        w zad morderców i łapówkarzy. Harujesz? Być może to prawda, jeśli jesteś do
        tego uczciwy to sciągam czapkę z głowy. Ale jak nazwiesz Twoich kolegów, którzy
        zamordowali mojego sąsiada? Szczegóły? Proszę - emeryt, mała emerytura - trafia
        do szpitala z interwencji Pogotowia (normalnego, nie "skórzanego")konieczna
        pilna operacja najlepiej jeszcze w tym samym dniu. I co? Facet leży tydzień na
        łóżku - bo był mało domyślny, oczywiście. W końcu przychodzi lekarz z
        propozycją 1500 zł za operację (widać mało biedak zarabiał, prawda?) Sąsiad,
        starszy skołowany człowiek z 550 zł emerytury mówi, że nie ma tyle. TO PROSZĘ
        SIĘ WYPISAĆ NA WŁASNE ŻĄDANIE!!! usłyszał, niestety, nie wiedział że żaden
        wszarz w białym kitlu nie ma prawa go do tego zmusić. Wypisał się. Po tygodniu
        już go wieźli na cmentarz! Sprawą zajął się prokurator, ale mieszkam w małym
        mieście, tu wszyscy się znają - prokurator też ma znajomych - a ci znajomi to
        np. Ordynator oddziału, na który trafił mój sąsiad, obaj często piją na różnych
        imprezach ze sobą, więc sprawę zatuszowano. Ja żałuję tylko jednego - że za
        późno się o tym dowiedziałem - najpierw pożyczyłbym sąsiadowi owe 1500 zł, a
        potem spaliłbym gnojowi w białym kitlu jego nowe autko!!! I jeśli Wy, lekarze,
        nie umiecie wytępić takich skurwieli wśród Was, to nie liczcie na Nasz szacunek.
        A jak tak dalej pódzie, to chyba rzeczywiście nie będzie innej rady, tylko
        zacząć podpalać tego typu bydlakom ich auta i hacjendy - zróbcie porządek z tym
        sami, bo gdy inni się za Was wezmą, może być gorzej. A może o to chodzi? Jeśli
        nie ma moralności, to niech zastąpi ją strach, że pacjenci mogą się zemścić?
        • Gość: LEP PER Re: MEDICE!!!!! CURA TE IPSUM!!!!! odp. dla lek.-- IP: *.chello.pl 30.01.02, 18:14
          Jak się nie podoba pensja to zostańcie sobie sprzątaczkami. Sfrustrowany niską
          pensją nauczyciel nie zostaje pedofilem, a lekarze z pogotowia poszli chyba
          dalej. I jeszcze pretensja że się ich nazywa mordercami! Przepraszam
          publicznie, nie jesteście mordercami, jesteście cacy!
        • Gość: 44 Homo homini lupus est IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.02, 01:10
          Gość portalu: Tulku napisał(a):

> A jak tak dalej pódzie, to chyba rzeczywiście nie będzie innej rady, tylko
          > zacząć podpalać tego typu bydlakom ich auta i hacjendy - zróbcie porządek z tym
          >
          > sami, bo gdy inni się za Was wezmą, może być gorzej. A może o to chodzi? Jeśli
          > nie ma moralności, to niech zastąpi ją strach, że pacjenci mogą się zemścić?

A spiralka nienawiści kręci się, kręci... Samochodziki płoną, doktory mordują
          chorych za kasę, dziennikarze piszą o tym za kasę. Bęc kamyczkiem w karetkę, bęc
          Pavulonem w żyłę. A ROZUMU i SUMIENIA brakuje... Strach, strach, strach!

• Gość: GTelega Re: MEDICE!!!!! CURA TE IPSUM!!!!! IP: 141.106.192.* 08.03.02, 23:36
        Gość portalu: -
    • Gość: Pistulka Re: MEDICE!!!!! CURA TE IPSUM!!!!! IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 00:57
      Co racja, to racja!
    • Gość: Ryba Re: MEDICE!!!!! CURA TE IPSUM!!!!! IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 17.02.02, 19:07
      To już takie środowisko, jak sędziowie, adwokaci, notariusze itp. Solidarność
      grupowa wazniejsza od prawdy.
    • Gość: zip Re: MEDICE!!!!! CURA TE IPSUM!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.02.02, 04:55
      tulku napisał(a):

> typu: "nieodpowiedzialne szkalowanie, poszukiwanie przez dziennikarzy taniej
      > sensacji, wredna robota określonych kół, mająca zdyskredytować środowisko"?
      > Lekarze - chcecie być szanowani? TO SAMI ZRÓBCIE PORZĄDEK Z HIENAMI W BIAŁYCH
      > KITLACH, PODAJĄCYMI SIĘ ZA WASZYCH KOLEGÓW!!!!! Właśnie taka postawa, jak
      > podana wyżej powoduje, że do przyjeżdżającego na interwencję Pogotowia z tłumu
      > gapiów padają pytania:"Co, po skórkę przyjechaliście"?, "A Pavulon zabraliście?
      >

Te pytania padające z tłumu gapiów, to klasyka gatunku, gawiedz, czyli tzw.
      plebs zawsze ujawniał swoje najgorsze instynkty stadnie - ale tak już jest i
      było na całym świecie... Ciekawe ile osób z tego tłumu gapiów byłoby w stanie
      pomóc nieszczęśnikowi, do którego przyjechała karetka? Ilu ze zwykłych
      przechodniów potrafiłoby udzielić jakiejkolwiek pomocy? Sztuczne oddychanie?
      Masaż serca? Żałosne, mały Tulku, ale szyderstwo z anonimowego tłumu nie
      świadczy o postawie lekarzy lecz niestety mediów... Jezeli śledzisz prase
      uważnie mogles zauwazyc zapewne niedawne badanie opini publicznej,
      potwierdzajace, ze ponad 68% polskiego społeczeństwa uwierzyło, że doniesienia
      mediów dot. zdarzeń w łodzkim pogotowiu są prawdziwe... Tymczasem sądy zwalniają
      kolejnych podejrzanych, nikomu nie postawiono poważnych zarzutów, o zarzucie
      zbrodni (a więc o pavulonie) nie wspominając... Więc jak to? Może wierzymy w coś
      czego nie było lub zupełnie pomylono skalę? Gdybyś był uważny i umiał czytać
      między wierszami, zwróciłbyś zapewne uwagę na nastawienie mediów (tytuły: 'Kiedy
      dowody zabójstwa?', 'Prokuratura zatrzymuje, sądy wypuszczają', 'Karawaniarz w
      erce', 'Szpital z widokiem na trumnę', etc... oraz na (szczególnie ostatnio)
      potrzebę zewnętrznego uprawdopodobnienia własnych zarzutów przez niezależne
      instytucje, jak np, prokuraturę: 'Prokuratura o zdobytych przez nas dokumentach:
      to dla nas bardzo cenny materiał dowodowy', 'CBOS o handlu zwłokami', 'OBOP: 68%
      polaków wierzy...' etc... GW wie, ze niewiele może wyjść z całej sprawy i
      zaczyna się podpierać różnymi metodami... krzywdzi wiele osób, jak również robią
      to inne media. W tej sytuacji jedynie dziennikarzy można nazwać HIENAMI, nie
      lekarzy, którym nic jeszcze nie udowodniono, choc dziennikarze już wydali na
      nich wyroki. Kto to potem będzie prostował? Będą przeprosiny czy może media
      powiedzą: 'coś musiało w tym jednak być, skoro tyle osób w to uwierzyło...' - a
      ile osób ogląda telewizję, słucha radia i czyta gazety? I mediom, niestety
      wierzy się bezmyślnie i na wyrost, a osoby wstrzemięźliwe w wydawaniu osądów
      nazywa 'zmową zawodową', tak jest - uwierz w to w swoim świetym oburzeniu. Bo
      kiedy kurz opadnie, zakończą się dochodzenia i sądy wydadzą wyroki, my będziemy
      właśnie oglądać Małysza na olimpiadzie w Turynie i nikt nie będzie pamiętał o
      sprawie łódzkiego pogotowia...

> W USA zabroniono wykonywania zawodu ginekologowi, który badał pacjentki bez
      > rękawic - u nas byłoby to oczywiście "nieodpowiedzialne szkalowanie
      > środowiska", prawda?

Nie wiem, ale jedno jest bardzo prawdopodobne - u nas musiałby sobie sam te
      rękawice kupić... Poza tym, to nie dotyczy etyki i moralności i środowiska, ale
      profesjonalizmu i pojedyńczego lekarza, to nie ma nic do rzeczy, czysta
      demagogia.

Ciekaw jestem, czy choć jeden z Aniołów Śmierci i Drów
      > Mengele dostanie dożywotni zakaz wykonywania zawodu? Po co są lekarskie Sądy
      > Koleżeńskie? Co robią Izby Lekarskie w takich sprawach? CHCECIE SZACUNKU? TO
      > POKAŻCIE, ŻE JESTEŚCIE GO WARCI!!!!. Kończynę zaatakowaną przez GANGRENĘ trzeba
      >
      > amputować, to przecież podstawy wiedzy medycznej!!!!!!

Bedziesz pewnie rozczarowany, jeśli nie dostaną takiego zakazu? Prawda? A może
      okaże się, że są niewinni? I co wtedy? Powiem Ci - też bedziesz rozczarowany...
      Lekrze pokazują, że są warci szacunku, pracą w tak poniżających warunkach, za
      tak śmieszne pieniądze... Pomagają innym, składają przysięgę, którą się ich
      potem często szantażuje. To nie jest łatwy zawód, ani przyjemny, jest chyba
      również jednym z bardziej sformalizowanych, jeżeli chodzi o tzw - rozwój
      zawodowy. Staże, specjalizacje, ciągłe egzaminy... No i odpowiedzialność, którą
      ciężko z czymkolwiek porównać. Ja jestem ciekaw czego innego - czy któryś z
      dziennikarzy spośród tych, co rzucali tak nieprzemyślane oskarżenia na lekarzy,
      poniesie jakieś konsekwencje, jeżeli zarzuty się nie potwierdzą? Czy dostanie
      dożywotni zakaz publikowania? Publicznego opluwania? Jaka jest odpowiedzialność
      dziennikarza? Jakie moze ponieść konsekwencje? Publiczny stróż sumienia w
      postaci np. p. Piotra Pacewicza? Ż A D N Y C H! Dalej będzie pisał i pouczał
      innych, 'na każdy temat...'
      Pozdrowienia
      ZIP

• Gość: Tulku Re: MEDICE!!!!! CURA TE IPSUM - ZIP-owi!!!!! IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 09.03.02, 00:21
        Drogi ZIPie
        Pytasz, kto ich przeprosi? Ja sam to zrobię, choćby tu na tym portalu, wielkimi
        literami, z podaniem imienia, nazwiska i adresu (mojego) - mam jeszcze na tyle
        odwagi.
        Co do gawiedzi - gawiedź nie reagowałaby tak, gdyby każdy w owym tłumie nie
        zetknął się choć raz z przykładem patologii w białym kitlu. Tu wyżej opisuję
        właśnie jeden z takich przypadków (odp. dla lek.) - napisałem to dość świeżo po
        tym, jak się dowiedziałem, dlaczego mój sąsiad zmarł 2 lata temu, więc język
        dość ostry i duża przesada w tekście ( podpalenie autka); już ochłonąłem, co
        nie zmiena faktu, że dalej mną trzęsie psychicznie.
        Ale, ale... chcesz drugiego przykładu? Niedaleko mojego ,dość małego miasteczka
        jest większe miasto, gdzie działa zespół lekarzy prof S., już nieżyjącego,
        specjalistów od operacyjnego leczenia nadczynności tarczycy. Cennik operacji
        przeprowadzanej przez Zespół jest znany- ok. 7 - 8 tys. zł (oczywiście
        wręczanych pod stołem) i trafia się do państwowego szpitala na państwowe łóżko,
        a maks. po tygodniu na stół operacyjny.
        A teraz, historyjka z tym związana, zaczyna się w jeszcze innym mieście ok 200
        km od mojego miejsca zamieszkania. Do lekarza (młodego) w przychodni, zgłasza
        się Pani lat ok. 50 z nadczynnością tarczycy. Lekarz jest byłym kolegą szkolnym
        jej syna. Rozmowa schodzi na operacyjne leczenie tarczycy, lekarz mówi, że to
        będzie kosztować 10 000 zł i bez żadnego skrępowania oznajmia, że 8000 dla
        tych, którzy będą operować, a 2000 dla niego, bo wie, jak z tymi ludźmi
        nawiązać kontakt!!!!. Pani sprzedaje swojego malucha, dokłada z oszczędności
        (dobrze, że miała z czego; co ciekawe lekarzy - łapówkarzy nigdy nie interesuje
        skąd pacjent może zdobyć pieniądze, których żądają i nie zastanawiają się, czy
        go wogóle na to stać) i zanosi w zębach owe 10 000 zł. Po fakcie, już po
        operacji, zrobionej oczywiście przez zespół prof S., od mojej rodziny dowiaduje
        się, że to żaden problem podejść z ulicy do członków zespołu p. Profesora i
        wręczyć im 8000 z prośbą o operację tarczycy. Powiedz mi - czy ów młody lekarz
        nie jest HIENĄ W BIAŁYM KITLU?????
        To nie media mi o tym powiedziały - tę historyjkę znam z życia, podobnie jak
        tę, o moim sąsiedzie, kórą opisałem powyżej,a ściślej o zabiciu mojego sąsiada
        przez lekarzy - łapówkarzy (tu z kolei cały tok zdarzeń opowiedziała mi Pani, u
        której ów zamordowany był sublokatorem i której to opowedział 3 dni przed
        śmiercią, sama również b. biedna). Nie dziw się więc tłumowi, który opisuję -
        oni też zapewne mogliby dużo takich historyjek opowiedzieć, gdybyś ich o to
        zapytał....
        W poście, zaczynającym wątek, nie chodzi mi o Łódź - to pretekst. Chodzi mi o
        źle pojętą solidarność lekarską - przecież p. Artur Sandauer ze swoim
        stowarzyszeniem ofiar praktyk medycznych jest żywym dowodem na to, jak w
        praktyce, ze szkodą dla prawdy owa solidarność działa - lekarze biegli sądowi
        nie raz i nie dwa bronią w jej imię kolegi, który np. zaszył skalpel w brzuchu
        operowanego pacjenta. Chodzi mi o to, byście Państwo lekarze i lekarki nie
        bronili HIEN W BIAŁYCH KITLACH, którzy podają się za Waszych kolegów i
        koleżanki, bo to szkodzi przede wszystkim WAM. Przykład z ginekologiem w USA
        pokazuje, że tam "Platon przyjacielem, lecz większym przyjacielem jest PRAWDA",
        jak mawiał Arystoteles. Ktoś go przecież oskarżył, ktoś też spośród
        amerykańskich lekarzy musiał przedstawić sądowi rzeczywistą skalę szkodliwości
        badania ginekologicznego bez rękawic, na podstawie czego sąd odebrał mu prawo
        wykonywania zawodu!!!
        To nie media wytwarzają antylekarską atmosferę w Polsce - to kontakty każdego z
        nas, pacjentów, z HIENAMI powodują, że przy naszej skłonności do generalizacji,
        rozciągamy obserwacje na całe środowisko lekarskie, zapewne niesprawiedliwie.
        I jeśli porządni lekarze chcą, by ludzie odnosili się do nich z szacunkiem, to
        muszą sami zrobić ten pierwszy krok i ożywić fasadowe instytucje typu Izby
        Lekarskie czy Sądy Koleżeńskie, które dziś bardzo często zajmują się wręcz
        obroną HIEN w imię właśnie fałszywie pojętej solidarności zawodowej.
        Dlatego Postowi nadałem tytuł MEDICE!!!! CURA TE IPSUM!!!!!! Do dzieła Panie i
        Panowie!!!!
    • Gość: melo Re: MEDICE!!!!! CURA TE IPSUM!!!!! IP: *.man.polbox.pl 08.03.02, 22:51
      artykuł o kleszczach wyraźnie potwierdza, że lekarze w imie solidarności
      zawodowej gotowo są raczej doprowadzić do zejścia pacjenta niż do wykluczenia z
      zawodu kolesia. Należy dopuścić biegłych z innych panstw, choćby z Zairu albo
      Belgii. A na razie to bedą pisac w protokołach, że stan narzędzi się zgadzał,
      chirurg był trzeźwy, a denat odmówił poddania sie sekcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka