Dodaj do ulubionych

Sluchawki 5.1 lub 7.1

22.05.12, 13:42
Mozecie polecic jakis dobre modele? Niekoniecznie bezprzewodowe i niekoniecznie z mikrofonem. Dajcie jakies propozycje w roznych przedzialach cenowych. Dzieki z gory za pomoc w wyborze.

Acha glownie beda uzywane z ps3 i pc (Asus Xonar dx)
Obserwuj wątek
    • sirmadness Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 13:51
      Od razu odpuść wszystkie logitechy i inne tego typu gówna, no i nastaw się, że porządne słuchawki 5.1 (NIE komputerowe) to koszt paru kafli, każdy kto choć trochę szanuje dźwięk to potwierdzi
      • ff_fan Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 14:00
        No raczej nie dam kilku tysiecy za sluchawki, wiem ze napewno sa warte takiej ceny ale to ponad moj budzet
        • legileg Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 14:43
          Jaki budżet, jakie przeznaczenie i do czego będą podłączane - do wzmacniacza, czy bezpośrednio do karty dźwiękowej? Jak do karty dźwiękowej, to jakiej? Z mikrofonem, czy bez?
          • legileg Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 15:17
            PS: Widzę po pierwszym poście, że się wahasz, ale to wszystko elementarne pytania, na które musisz sobie odpowiedzieć. Na karcie z bardzo dobrym crystalizerem ładnie będą grały nawet tanie słuchawki, na tandetnej dobrze nie pograją nawet ultra drogie. Słuchawki na usb często maja wbudowaną własna kartę dźwiękowa, ale ta natomiast nie jest kompatybilna z PS3. Jak grasz w MMO lub planujesz, to mikrofon jest konieczny. Jak grasz dużo w strzelanki, to potrzebujesz słuchawek z mocnym basem, jak słuchasz muzy to przeciwnie, bo będzie się rozlewał i psuł jakość.

PS: Wszystkie słuchawki stereo zgodne z Dolby Digital symulują 5.1, określenie to stosowane w słuchawkach dla graczy tylko w celach marketingowych. Co do 7.1... Istnieją słuchawki, które faktycznie posiadają 10 osobnych głośników, ale ich cena względem jakości jest dyskusyjna.
      • mathu Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 23.05.12, 13:55
        A gdzie ty dziecko widziałeś słuchawki 5.1 za parę kafli...? Wymień jakiś model.

Słuchawki za parę kafli są wyłącznie 2.0, bo żaden aufiodil nie bawi się jakieś śmieszne udawanie 5.1 na słuchawkach.
    • dead.space Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 16:08
      Posiadam 2 pary sluchawek od Logitecha, testowalem Turtlebeach ale je zwrocilem. Nie jestem znawca dzwieku, wiek dla mnie jest wystarczajacy (BC2- reperujesz czolg, a drugi gracz zaczyna strzelac - ladny basik leci, podobnie w BF3), dobrze sie slucha muzyki elektronicznej gdy mamy DFX'a zainstalowanego
      • legileg Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 16:16
        Słuchawki logitecha, są ogólnie bardzo dobre. Głównym zarzutem wobec nich jest to, że ich jakość średnio skalujące się z ceną. Biorąc parę do 100-150 zł otrzymujemy świetny produkt w stosunku do swojej ceny. Biorąc takie za 400 zł dokładnie odwrotnie.
        • ff_fan Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 17:53
          Ok wiec tak jak juz pisalem w pc mam Asus'a Xonar DX ale bede tez podlaczal do ps3 (bezposrednio przez toslink). Jezeli chodzi o sluchanie muzyki to do tego mam kolumny. Glownie gram w strzelanki itp. zalezy mi na dobrym pozycjonowaniu dzwieku przestzennego. Decyzje o kupnie podjalem ze wzgledu na to ze gram glownie w nocy kiedy to moj syn i reszta domownikow spi wiec granie przy uzyciu zestawu 5.1 nie wchodzi w gre. Acha no i mikrofon jest dla mnie dodatkiem czyli fajnie jak bedzie ale nie bede plakal gdyby go nie bylo.
    • ifene Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 20:20
      Tritton AX Pro. Słuchawki 5.1. Można podłączyć do PS3/X360 i PC. W zestawie jest wszystko co potrzebne do podłączenia słuchawek do poszczególnych platform, Toslink dla PS3 itd. Świetna jakość wykonania, dźwięk jest rewelacyjny dzięki temu, że w każdej słuchawce mamy 4 głośniki, dzięki temu słuchawki oferują prawdziwy dźwięk 5.1, a nie "sztuczny" w jednym głośniku. Pełna kontrola nad Front, Center, Rear i Subwooferem, np. Front można ściszyć do minimum, a Center do maksimum.

Do tego części wymienne takie jak dodatkowe "poduszki" na słuchawki w dwóch materiałach do wyboru. Świetnie się prezentują, są leciutkie, nie czuć ich po 6 godzinnym graniu. Mam je już półtora roku i działają jak nowe.

www.trittonusa.com/prod/axpro.asp
      Polecam.
      • ifene Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 20:22
        Dodam tylko, że dźwięk jest rewelacyjny. W grach takich jak Call of Duty nadchodzącego żołnierza słuchać z daleka. Po ich kupieniu także chciałem je używać tylko po nocach, ale teraz nie mogę używać niczego innego gdyż są one po prostu świetne. Szczególnie cieszy możliwość wyciszenia graczy nie ingerując w głośność gry.
        • ff_fan Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 20:35
          Qrcze tez sie nimi zainteresowalem ale wlasnie przeczytalem to KLIK i sam juz nie wiem
          • ff_fan Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 20:45
            A co powiecie o tych cena jest zaskakujaco niska Klik
    • legileg Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 20:52
      Nie podałeś budżetu, więc będzie kilka opcji:

Po taniości do grania - CREATIVE FATAL1TY HS-800 i SteelSeries 3H

Obie pary to typowe, lansowe CSówki. Muzyki na tym nie posłuchasz, ale przy Twojej karcie dźwiękowej do gier powinny wystarczyć. Karabiny i wybuchy będą miały odpowiedniego kopa, a dźwięk z zewnątrz będzie dobrze izolowany. Są wygodne, można w nich siedzieć nawet 2 godziny. Nie jestem tylko pewien, czy słuchawki Creative będą grać tak samo dobrze na karcie asusa co na x-fi. Obawiam się też, że na PS3 obie pary będą grać jak sprzęt z kiosku.

Jeżeli chcesz ich używać do czegoś więcej niż grania: SENNHEISER HD 202 (tańsze) lub HD 555 (droższe).

Cholernie dobre słuchawki legendarnej firmy i pierwsze wskazanie każdego audiofila. Pod względem dźwięku lepsze nawet od najlepszych słuchawek dla graczy. Maja tylko jeden feler... Nie są dla graczy wink Przy długich posiedzeniach mogą zacząć drażnić, a komunikacja głosowa będzie musiała odbywać się za pośrednictwem doczepianego mikrofonu (np doczepiany zalmana), który zwiększy koszta i zmniejszy komfort.

Troszkę droższy zestaw dla graczy: Corsair Vengeance 1500 i Steelseries Siberia V2.

Znów sprzęcik mocno opluwany przez audiofili, posiadają jednak wszystko to czego potrzeba graczowi. Leciutkie, świetnie tłumią, maja dobre pozycjonowanie i w grach grają naprawdę dobrze, a chowany mikrofon w V2 jest bardzo przydatnym gadżetem. Jeśli jesteś pewien, że chcesz tylko grać, to może być to dobry wybór.

Dalej mamy zestawy powyżej 500 zł jak wielogłośnikowe wynalazki od Razera czy ultra highend od AKG bliski sprzętowi studyjnemu. Ale chyba tak głęboko pchać się nie chcesz?
      • ff_fan Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 20:56
        No wlasnie jezeli mam cos kupic to niech to spelni moje wymagania wiec do ok max 1000zl jestem w stanie wydac a co byscie powiedzieli na Tritton AX Pro
        • legileg Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 21:03
          Jeśli jesteś w stanie tyle zapłacić, to wybór jest jeden - Astro A40. Lepszego sprzętu do grania zwyczajnie nie ma. Korzystają z niego wszystkie profesjonalne teamy...
          • ff_fan Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 21:06
            A jak sie ma virtual surround (a40+mixamp) do tych sluchawek ktore fizycznie posiadaja wiecej niz dwa glosniki? No bo na chlopski rozum jak dwa glosniki moga miec lepsze pozycjonowanie dzwieku przestrzennego od zestawu wieloglosnikowego?
            • legileg Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 22.05.12, 23:56
              W teorii lepsze jest w Razer Tiamat 7.1 (czyli te słuchawki z 10 fizycznymi głośnikami), z oczywistych względów, w praktyce jest to kwestia indywidualna. Dźwięk ma działać na konkretne receptory w uchu, a te nie u każdego są w tym samym miejscu, czego twórcy nie przewidzieli i jest wiele osób, które tą przestrzenność czują trochę na opak. Jeśli chodzi o sama jakość dźwięku to już nie ma się o co spierać, jeden duży głośnik miażdży 5 małych. Istotne jest też dla Ciebie, że Tiamata nie podłączysz do PS3, bo ma osobne chinche na każdy kanał.
    • Gość: Michał Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 IP: 193.203.192.* 23.05.12, 15:21
      Ja mam Tritton AX PRO i naprawdę dają radę. A oprzed ich zakupem siedzialem chyba ze 2 miesiące na różnych forach i wybieralem słuchawki. Jednak jeżeli miałbym więcej kasy to na chwilę obecną kupiłbym ASTRO A40 smile Dodam że Astro A40 sa oficjalnymi słuchawkami MLG (Major League Gaming). Jeszcze wiem, ze polecanymi słuchawkami są Turtle Beach, ale nie testowałem ich i nie chce wychwalać produktu, którego nie znam.

p.s. w Tritton AX PRO slychac czasami piknięcia jak aktualnei nic w nich nie gra (brak sygnalu). Jednak mi to nigdy nie przeszkadzalo w sluchaniu muzyki i graniu. Aha, Trittony podlączasz przez przewód optyczny.
      • ff_fan Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 23.05.12, 18:59
        Dzieki wszystkim za pomoc wlasnie negocjuje cene uzywanych Astro a40+mixamp wszystko bezprzewodowe. Koles chce za komplet 500zl big_grin
        • ifene Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 23.05.12, 19:15
          Coś tutaj mi nie bangla za taką cenę. Albo mocno wysłużone, ale coś koleś ukrywa.
          • ff_fan Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 23.05.12, 20:41
            Ktos mi je zwinal sprzed nosa sad
      • Gość: AT_ Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 IP: *.com.pl 24.05.12, 12:41
        Hej, czy może ktoś polecić dobre słuchawki do PS3, ale warunek konieczny to bezprzewodowe. Z góry dzięki
        • ff_fan Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 24.05.12, 13:30
          Jak masz kase bierz Astro A40
          • Gość: AT_ Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 IP: *.com.pl 25.05.12, 08:58
            Astro niestety poza zasięgiem finansowym, poza tym jak się trochę zorientowałem to Mixamp jest podłączony kablem do konsoli i na nim jest sterowanie głośnością, a na słuchawkach nie ma, więc trzeba go mieć w zasięgu ręki. U mnie to nie przejdzie bo od playki do kanapy mam ze 2-3 metry i nie wyobrażam sobie kabla przez cały pokój ciągnąć. Ok jak macie pomysły na coś tańszego i bezprzewodowego, poradźcie.
            hej
            • ff_fan Re: Sluchawki 5.1 lub 7.1 25.05.12, 19:20
              Wlasnie mam na test Turtle Beach i DSS za kilka dni moge cos napisac o nich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka