sup13 20.09.10, 19:40 Mam pytanie do mieszkańców Wesołej. Jak oceniacie plusy i minusy przyłączenia się do Warszawy. Czy warto było czy zyskaliście na tym czy może straciliście? Proszę o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sup13 Re: pytanie do mieszkańców Wesołej 28.09.10, 22:34 sup13 napisał: > Mam pytanie do mieszkańców Wesołej. Jak oceniacie plusy i minusy przyłączenia > się do Warszawy. Czy warto było czy zyskaliście na tym czy może straciliście? > Proszę o opinie. Czy mogę prosić mieszkańców Wesołej o odpowiedz? Bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n! Re: pytanie do mieszkańców Wesołej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.10, 21:08 forum.gazeta.pl/forum/w,311,112749370,,Pytanie_do_mieszkancow_Wesolej.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
sup13 Re: pytanie do mieszkańców Wesołej 30.09.10, 17:10 Dziękuję za pomoc. Jeśli ktoś chce wyrazić opinie będę wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_wanat Re: pytanie do mieszkańców Wesołej 01.10.10, 06:02 Przeniosłem się z Wesołej poza Warszawę (do Milanówka) i styl załatwiania spraw, praca urzędów (także np. skarbowego) o siedem klas wyższa. Owszem w wielu sprawach trzeba było jeździć np. do Siedlec, ale tam jest sie lepiej traktowanym niż w Warszawce. Z drugiej strony mieszkania a ten przykład rosną w cenę jeśli są z Warszawy, komunikacja jest tańsza i są inne bonusy. Jak ze wszystkim - są plusy, są i minusy. Odpowiedz Link Zgłoś
sup13 Re: pytanie do mieszkańców Wesołej 01.10.10, 11:46 Odpowiadasz na: wojtek_wanat napisał: > Przeniosłem się z Wesołej poza Warszawę (do Milanówka) i styl załatwiania spraw > , praca urzędów (także np. skarbowego) o siedem klas wyższa. Owszem w wielu spr > awach trzeba było jeździć np. do Siedlec, ale tam jest sie lepiej traktowanym n > iż w Warszawce. > Z drugiej strony mieszkania a ten przykład rosną w cenę jeśli są z Warszawy, ko > munikacja jest tańsza i są inne bonusy. > Jak ze wszystkim - są plusy, są i minusy. Tak to prawdą są plusu i minusy, czy Milanówek należy administracyjnie do Grodziska? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_wanat Re: pytanie do mieszkańców Wesołej 03.10.10, 21:03 sup13 napisał: > Odpowiadasz na: > wojtek_wanat napisał: > > > Przeniosłem się z Wesołej poza Warszawę (do Milanówka) i styl załatwiania > spraw > > , praca urzędów (także np. skarbowego) o siedem klas wyższa. Owszem w wie > lu spr > > awach trzeba było jeździć np. do Siedlec, ale tam jest sie lepiej traktow > anym n > > iż w Warszawce. > > Z drugiej strony mieszkania a ten przykład rosną w cenę jeśli są z Warsza > wy, ko > > munikacja jest tańsza i są inne bonusy. > > Jak ze wszystkim - są plusy, są i minusy. > > Tak to prawdą są plusu i minusy, czy Milanówek należy administracyjnie do Grodz > iska? Milanówek to osobne miasto leżące w powiecie Grodziskim. Tyle że klimat tu zupełnie inny - bez pogoni za szybkim rozwojem bo i burmistrz taki nie do końca obrotny, i ludziom siie nie chce spieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu Re: pytanie do mieszkańców Wesołej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.10, 12:44 na pewno dużym plusem są koszty dojazdu - nie płaci się za strefę podmiejską w komunikacji miejskiej, jest taxi I strefa, wiele sklepów i zapewnia bezpłatny transport - np. mebli - w ramach granic Warszawy. Ogromnym minusem, utrudniającym rozwój Wesołej pod rządami warszawskimi, jest bycie na garnuszku miasta - w Sulejówku widać wiele inwestycji, w tym realizowanych z funduszy europejskich, bo są Panami we własnym mieście. A mieszkańcy Wesołej muszą się dokładać do kasy miejskiej, która promuje inwestycje w ważniejszych strategicznie miejscach. Na przykład budowa metra. Do niepotrzebnej moim zdaniem wielkiej inwestycji w postaci remontu stadionu Legii, który pochłonął 500 milionów z kasy miejskiej, mieszkańcy Wesołej (czyli dzielnicy Warszawy) się dołożyli, a mieszkańcy Sulejówka już nie. Zamiast tak potrzebnych w naszej dzielnicy nowych dróg, chodników, szkół, boisk czy przedszkoli remontuje się z wesołowskich podatków stadion dla kiboli. I właśnie utratę autonomii finansowej przez Wesołą uważam za największy mankament przyłączenia jej do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kartopaka Re: pytanie do mieszkańców Wesołej 07.10.10, 14:07 A ja uważam, że jest zdecydowanie więcej plusów- i wynikają właśnie z finansowych korzyści. warszawa jako miasto stołeczne i stolica dostaje zdecydowanie więcej z budżetu Państwa a tym samym my jako Dzielnica. Nie ma inwestycji ??? na każdym kroku widać inwestycje i zmiany. Nowe ulice, szkoły etc. Komunikacja tez na o wiele lepszym poziomie. to tak na szybko z moich spostrzeżeń... Kieruje mną lokalny patriotyzm... Dobrze mi się tu mieszka od 1991 roku i wszelkie zmiany mieszkaniowe odbywają się w obrębię Wesołej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanusz Re: pytanie do mieszkańców Wesołej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 09:28 Mnie też dobrze mieszka się e Wesołej, ale nie zgodzę się z tym, że Warszawa tak dużo dostaje z budżetu państwa. Przez tzw. janosikowe Warszawiacy dużo więcej (w podatkach) płacą na rzecz innych, biedniejszych gmin i regionów niż otrzymują w postaci finansowania inwestycji na terenie dzielnic. Sprawdźcie ile statystycznie, na jednego mieszkańca dostają pieniędzy na inwestycje władze Wesołej, a ile dzielnic, które miasto stawia na pierwszym planie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanusz Re: pytanie do mieszkańców Wesołej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 09:37 piszesz: warszawa jako miasto stołeczne i stolica dostaje zdecydowanie więcej z budżetu Państwa a tym samym my jako Dzielnica niestety akurat jest odwrotnie niż myślisz, gdyby Wesoła była poza strukturami miasta miałaby więcej pieniędzy na własne inwestycje. Poczytaj sobie coś niecoś na ten temat na stronie warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,8158461,Dosc_okradania_stolicy__10_tys__osob_przeciw__haraczowi_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arka3 Na plus IP: *.acn.waw.pl 08.10.10, 13:51 Ja stawiam na plus. Sprowadziłem się do Wesołej w 2003r, krótko po przyłączeniu. Całe osiedle Stara Miłosna to był jedna prowizorka. Kompletny brak ulic, chodników czy oświetlenia. Jak jest teraz ? Zapraszam na wizję lokalną, nie ma się czego wstydzić. W ciągu 7 lat było bardzo dużo inwestycji i zmiany są widoczne każdego roku. Co do obsługi w Urzędzie Dzielnicy nie mam do powiedzenie jednego złego słowa. Moim zdaniem obsługa na wysokim poziomie. Jeżeli komuś się nie podoba proponuję porównanie z Urzędem na Pradze Południe lub Mokotowie. Minusem na pewno są dojazdy, ale na to zdecydowałem się kupując tu mieszkanie, a i tak nastąpiła poważna poprawa (dodatkowe linię autobusowe i SKM) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Re: pytanie do mieszkańców Wesołej IP: *.xdsl.centertel.pl 11.10.10, 08:39 Nie!NIE! Urząd Wesołej oszukał wszystkich zmuszając do podłączenia kanalizacji.Cała obsługa została przeniesiona do Wodociągów Warszawskich a co za tym idzie zmuszają każdego do płacenia za niezużytą wodę.Nieważne że zużywasz połowę ich limitu,że masz licznik (podobno nielegalnie założony przez Urząd) płać i płacz.Odwoływanie od tej decyzji nic nie daje,powołują się na ustawę ,a Ty biedny szaraku ciesz się że możesz swoje ścieki odprowadzać.Ci którzy zostali przy szambach zyskali,żadne kary ich nie dotknęły a płacą duuuużo mniej.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: pytanie do mieszkańców Wesołej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 17:42 Niestety to smutna prawda co pisze poprzednik. Miało być ekologicznie ale nie do końca tak jest bo nie wszyscy się podlączyli do kanalizacjii. Warszawskie ceny za wode są wyższe, a do tego wymiana licznika co 5 lat i jeśli cię nie zastaną w domu z odczytem licznika, to ci uśredniaja opłatę i tak na swoje wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krab Re: pytanie do mieszkańców Wesołej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 19:05 Wesoła traci na byciem dzielnicą warszawską. Na wielu frontach, mieszkańcy często nie zdają sobie z tego sprawy. Ot pierwszy przykład z brzegu, jako niezależne miasto Wesoła miała własne ujęcie wody pitnej w kranach, woda ze źródeł podziemnych, super jakości. Obecnie zarząd nad tym przejęły wodociągi warszawskie, które chcą w najbliższym czasie zafundować wesołowskim kranom chlorowaną wodę z Wisły - z wodociągu praskiego. Sam mieszkam w Wesołej, a pracuję na Pradze. Wodę w domu piję z kranu - kryształ, jest super, a w pracy - nawet umycie rąk w tej śmierdzącej wodzie napawa mnie obrzydzeniem. O sprawie przeczytacie więcej na stronie wesola-gazeta.pl/Mieszkancy_Wesolej_beda_pic_wode_z_Wisly_ndash_plan_MPWiK-2-202-71_14.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesolla Re: pytanie do mieszkańców Wesołej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 10:36 To byl swietny ruch- sa tylko plusy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystian Dąbrowski Wesoła DUŻO straciła na włączeniu do Warszawy IP: 193.109.123.* 26.10.10, 16:46 Moim zdaniem Wesoła WIELE STRACIŁA na przynależności do miasta. Proszę porównać zadbany Józefów – z sąsiednią Falenicą, wyraźnie zapuszczoną. Proszę porównać skalę inwestycji w Sulejówku z krzywymi chodnikami w Wesołej. Dlaczego? Bo podatki z Falenicy i Wesołej idą na dopłacanie do Pałacu Kultury i Nauki im. Józefa Stalina i obiektów centralnych, które Hanna Gronkiewicz-Waltz i rada miasta uzna za najbardziej priorytetowe. Pieniądze z podatków w małej części trafiają do dzielnic i osiedli peryferyjnych. Mieszkańcy Wesołej, Wawra i Falenicy dołożyli się do remontu stadionu Legii przeprowadzonego za 500 milionów złotych, a mieszkańcy Józefowa, Sulejówka, Halinowa, Okuniewa, Marek czy Ząbek inwestują na swoim podwórku - w swoje chodniki, szkoły, żłobki. I dlatego uważam że Wesoła przegrała swoją szansę stając się jedną z peryferyjnych dzielnic miasta. Już słyszałem, że jest pomysł, żeby - tak jak inne dzielnice miasta - Wesoła czerpała chlorowaną wodę z Wisły, zamiast korzystać ze swojego dużego ujęcia czystej i zdrowej wody głębinowej. TO SKANDAL i działanie na szkodę mieszkańców. Ale jako dzielnica miasta a nie samodzielne miasto ma niewiele do powiedzenia. Niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubylec Re: Wesoła DUŻO straciła na włączeniu do Warszawy IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.10, 21:17 Panie Krystianie Zanim wygłosi się opinię na jakikolwiek temat, zwłaszcza taką krytyczną, powinno zrobić się rozeznanie. Tak dla ogólej orientacji : w latach 2007-2010 w Dzielnicy Wesoła na inwestycje wydano 108 milionów złotych natomiast w "Raporcie o stanie miasta Sulejówekw latach 2006-2010 "mozna dowiedzieć sie, że na tzw. wydatki majątkowe w latach 2007-2010 Sulejówek wydał 62 milionów złotych (suma ta zawiera również wydatki na inwestycje ). Ile na dokładnie na inwestycje – Nie piszą, mozna z tego wnioskować, że nie mają się czym chwalić. A najlepiej to przejechać się troszkę po Sulejówku, po Wesołej i porównać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystian Dąbrowski Re: Wesoła DUŻO straciła na włączeniu do Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 22:52 Szanowny Panie/Szanowna Pani, dziękuję za odniesiene się do mojego komentarza. Skoro ma Pan/Pani wgląd do statystyk, to proszę nam napisać ile mieszkańcy Wesołej wnieśli (w formie podatków) do kasy miasta w ostatnich latach, a ile z tego wróciło w formie inwestycji do naszej dzielnicy. Samodzielne miasta,a takie jak Sulejówek, Ząbki czy Marki wykazują się inicjatywą i pozyskują sporo środków na inwestycje z Funduszy Europejskich, stąd mając finansowanie zewnętrzne mogą wydać mniej własnych środków - co widać z przytoczonego przez Pana/Panią raportu o inwestycjach w Sulejówku. Proszę wskazać projekt inwestycyjny w Wesołej, na który włodarze miejscy pozyskali fundusze z Unii Europejskiej? Proszę przeczytać pierwszy z brzegu dokument, który udało mi się znaleźć na stronie internetowej Sulejówka - www.sulejowek.pl/upload/art_skok_sulejowek.pdf - 16 milionów z kasy miasta, ponad 30 milionów z Unii. Gdyby władze Wesołej działały niezależnie od władz miasta, to zamiast dokładać się do kosztownego remontu stadionu Legii za 500 milionów budowałyby za pieniądze swoich podatników własne stadiony i zamiast łożyć na iluminację świąteczną Nowego Światu oświetlały z podatków własne ulice. Myślę że moglibyśmy pochwalić się podobnymi rezultatami inwestycyjnymi co miasta rządzone niezależnie. Proszę też łaskawie zauważyć, że liczba mieszkańców Wesołej jest większa niż mieszkańców Sulejówka, więc "per capita" wartość środków inwestycyjnych w Wesołej wcale nie jest wyższa niż w Sulejówku (dodatkowo biorąc pod uwagę to co napisałem wcześniej o pieniądzach z Unii). Chętnie podyskutuję na ten temat szerzej, bo wątek jest bardzo ciekawy. Pozdrawiam, Krystian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koks Re: Wesoła DUŻO straciła na włączeniu do Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 19:40 A ja tam już zadzieram kiecę już na tego dupka E.K z zadartą lecę....frajerze pomiocie Wojciechowicza....też "burmistrza"pomiocie Bufetowej.... Odpowiedz Link Zgłoś