dar61 25.10.09, 20:44 Jeśli to jest dział 'nauka' a to są owoce typu jagoda na tym zdjęciu - to ja jestem "dziennikarz" z Gazety [pe-el]... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bailine_modelowanie_figury Jagody mangostanu 26.10.09, 14:23 Jak zredukować wagę bez drastycznych diet? Otyli ludzie mają całkowicie odmienny sposób postrzegania wrażenia głodu i nasycenia w porównaniu do szczupłych. Osoby z nadwagą prawie w ogóle nie jedzą z powodu głodu. Nadwaga nie znika w oka mgnieniu, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jej redukcja wymaga wprowadzenia na stałe nowych nawyków żywieniowych i uczynienie z nich integralnej części naszego życia. Jeżeli odczuwasz nasycenie jakieś 20 minut po napełnieniu żołądka, to oznacza, że jesz za szybko i zjadasz więcej, zanim żołądek powie stop. Spożywasz za dużo kalorii niż to wskazane, ponieważ jesz nawet wówczas, gdy żołądek jest nasycony. bailine_modelowanie_figury Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Jagody mangostanu 26.10.09, 15:11 No to chyba jestes dziennikaz, bo to SA jagody. Tez sie w perwszej chwili zdziwilam, ale po zastanowieniu...endo i mezokarp sa zdrewniale (zwukniale), ale to jednak jagody. (To co sie je to arilus) Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Wpuszczeni w maliny... tfu! w jagody! 26.10.09, 17:41 Chciałbym, abyśmy zdali sobie sprawę, że komentując deserową wzmiankę oli, uczestniczymy w światowej dyskusji zatytułowanej Xango Scam. Prawda, ja sam wcześniej nic nie wiedziałem o tych owocach i o batalii producentów o rynek sokopijaków. Ale doczytałem ;-) Zacznijmy od publikacji [1]. Badania były sponsorowane przez producenta soku, wzięło w nich udział 38 grubasek i 2 grubasów zawierających 40% tłuszczu. Podwójna ślepa próba z piciem soczku lub placebo. Zaraz, zaraz! zawołacie: nie odróżnili soku od placebo?! Otóż placebo składało się z posłodzonej wody z dodatkiem soku winogronowego i różnych takich E-dodatków. Podobna kaloryczność, ale nie wierzę, by smak był nie do odróżnienia. Mniejsza z tym. Podawano im soczek w różnym dawkach (3 grupy + jedna placebo). U badanych mierzono między innymi BMI - nic dziwnego, że przytyli przez 8 tygodni o prawie 3 kilogramy! Codziennie dostawali w soku ponad 50 gramów sacharozy! Badano poziom cytokin uczestniczących w procesach zapalnych (ENA 78; IP 10;) różnych interleukin i innych wskaźników. Nie stwierdzono żadnych korelacji z piciem soku z mangostanu. Badano w końcu poziom wysokoczułego białka C-reaktywnego (HS-CRP). Ten marker, używany w diagnostyce stanów zapalnych nas interesuje najbardziej. I tu największa tajemnica badań. Wyjściowy poziom CRP w czterech grupach grubasek różnił się bardziej między sobą niż wyniosła zmiana poziomu CRP przed i po badaniach! A wyniki? Odpowiednie do... poziomu badań! Zmiana stężenia CRP u pijących czysty sok była mniejsza (-1.33) niż zmiana stężenia CRP u pijących rozcieńczony sok (-6.65). Żadnych statystycznie istotnych korelacji: "None of the changes from baseline nor the between group comparisons at each time point were significantly different" (porównaj z rysunkiem 1.) Dopiero ekwilibrystyczne porównanie zmian CRP podczas badań w grupie placebo i czystego soku dało wynik istotny: "However the comparison of change from baseline to 8 weeks between the 18 oz group and the placebo group was significant (p=0.019)." Skąd takie różnice w wyjściowym poziomie HS-CRP Ano poziom białka C-reaktywnego charakteryzuje się - jak poucza wikipedia - dużą dynamiką zmian. Nie znam się za bardzo na biochemii, ale myślę, że taki dziwny wynik związany jest z przypadkowością pomiaru przed rozpoczęciem badań (popatrzcie na odchylenia standardowe); ponadto myślę, że dwukrotny pomiar (przed i po badaniach) to zbyt skąpy materiał do analizy. Krótko mówiąc - żaden konkretny wynik. Autorzy zresztą sami stwierdzają: "Further studies with a larger population are required to confirm and further define the benefits of this juice." ---- Od iluś tam lat trwa kampania zachęcająca konsumentów do spożywania produktów o dużej zawartości antyoksydantów. Producenci licytują się, kto sprzedaje towary o lepszym współczynniku ORAC [3]. Xango reklamuje swój sok jako "cudowny lek" i sprzedaje po 32.5$ za butelkę. Nie trzeba eksperta, by się zorientować, że takie badania jak te przedstawiane w gazeta.pl przez ola są wykonywane na zamówienie producenta. --- Co o tym wszystkim myślę? A nic. Nie warto. Kornel [1]Evaluation of Mangosteen juice blend on biomarkers of inflammation in obese subjects: a pilot, dose finding study (prov. pdf) [2]lista publikacji nt. soku na stronie producenta [3]Free Radical Comparison Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: Kornel, tu mowa o powikłaniach otyłości 26.10.09, 22:02 a nie o diecie. Tak wynika z art. Inna sprawa, że podejrzliwość - nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Kornel, tu mowa o powikłaniach otyłości 26.10.09, 22:39 drojb napisała: > a nie o diecie. Tak wynika z art. Inna sprawa, że podejrzliwość - nie zaszkodzi A czy ja się rozpisywałem o diecie? Autorzy publikacji badali BMI, ciśnienie krwi i inne podstawowe parametry. Skoro w swej publikacji uznali za stosowne przedstawić zmiany BMI podczas 8 tygodni badań - to widocznie mieli na to ochotę lub uznali, że będzie to ważne. Pewnie chcieli w tych badaniach ustosunkować się do rzekomo odchudzających właściwości soku z mangostanu (owoc ten jest składnikiem preparatów zniechęcających do jedzenia - możesz o tym poczytać w ang. Wiki). Przed badaniami poprosili uczestników o utrzymywanie dotychczasowej diety. BMI w większości grup wzrosło o 1, co przy grubaskach oznacza 2.7 kg. Pozwoliłem sobie na krótki komentarz dotyczący kaloryczności soku. To, że badania były wykonywane na grubasach - to kwestia przypadku: głos w dyskusji na temat dobrodziejstw płynących z picia najlepszego! najsmaczniejszego! najzdrowszego! soku! na! świecie! Popatrz na listę publikacji na stronie producenta na temat soku: czegóż nie badano! Można też zlecić badania u łysiejących lub dzieci - zawsze coś interesującego się znajdzie ;-) A co do podejrzliwości - nie ma tu cienia wątpliwości, co jest grane. Jeśli producent daje za darmo do badań swój produkt... k. Odpowiedz Link Zgłoś
leksak Re: Kornel, tu mowa o powikłaniach otyłości 26.10.09, 23:35 tak , te jagody pewnie wchodza w sklad tego preparatu , bo zniecheca do jedzenia.Tenpreparat jest ziolowy, przyspiesza mocno przemiane materi i zniecheca do jedzenia i dlatego sie chudnie.kuracja obejmuje pol roku i w tym czasie ludzie chudna pomiedzy 10 i 20 kg.A poniewaz jest skuteczny to i nie tani.Wiem ze co bogatsi sie tym odchudzaja.efekkty oszalamiajace. Odpowiedz Link Zgłoś
leksak Re: Kornel, tu mowa o powikłaniach otyłości 26.10.09, 23:36 mialo byc o jagodach a ja sie rozpisalam, sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Odchudzające działanie mangostanu. 26.10.09, 23:52 leksak napisała: > tak , te jagody pewnie wchodza w sklad tego preparatu , bo > zniecheca do jedzenia.Tenpreparat jest ziolowy, przyspiesza mocno > przemiane materi i zniecheca do jedzenia i dlatego sie > chudnie.kuracja obejmuje pol roku i w tym czasie ludzie chudna > pomiedzy 10 i 20 kg.A poniewaz jest skuteczny to i nie > tani Tak. to bardzo istotne uwagi. Zrekapitulujmy: 1. Działanie odchudzające mangostanu jest niezaprzeczalnie związane ze świadomością tego, co się spożywa: dopóki spożywający nie wie, że pije sok z mangostanu - nie chudnie. 2. Działanie odchudzające nasila się pod koniec kuracji; początkowo tyje się. 3. Odchudzające działanie mangostanu ulega wzmocnieniu, gdy spożywający zna cenę. Gdy spożywa darmowy sok z mangostanu - efekt odchudzający ma charakter utajony. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
leksak Jagody mangostanu 26.10.09, 22:17 a skoro to z Azji te jagody to czy one nie wchodza w sklad tej kuracji w Bangkoku co to nasze slynne panie tak skutecznie chudna?Bo to ze dziala to wiem napewno jak i zreszta po niektorych w tv.Moze ktos wie ? Odpowiedz Link Zgłoś
karolak203 Jagody mangostanu 03.11.09, 01:56 jakby tak kazdemu grubaskowi dac zamiast tyh jagod gowienka zajaczkow to uwierzcie ludzie albo nie przez tydzien z 30 kilo mniej by mieli i nie trzebabyloby zastanawiac sie nad tym ile jest w roznego typu jagodkach pomocnych srodkow na to by byc otylym nadal.... Odpowiedz Link Zgłoś