ciepielaszek 21.01.10, 08:49 czy to ten władca, który poznał księżniczkę Cola Cola i w wyniku ich związku narodziło się Cola Cao ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pies_fafik Ja w kwestii "korekty" 21.01.10, 09:14 Artykuł b ciekawy, ale ja w kwestii korekty. Cytat:+ "a także ozdoby iprzedmioty rytualne zjadeitu" (20.01.2010 9:10) Pytanie: co to jest "iprzedmiot" (czy to coś jak iphone?) i czy "zjadeit" to coś "zjadliwego"...? A tak powaznej - to juz któryś z rzedu tego typu "byk" na "wyborczej" w ostatnim czasie. Ja wiem że były zwolnienia i że artykuły z prasy zachodniej tłumacza praktykańci i stazyści, ale pliiiiz - wytlumaczcie im, jaka funkcje spełnia klawisz "F7" i opcja "sprawdź pisownie".... "Obniżenie lotów" przez "Gazete" zaczyna być juz żenujące.... Odpowiedz Link Zgłoś
pies_fafik Re: Ja w kwestii "korekty" 21.01.10, 09:15 sorki - to było dzisaj, 21-go :) Odpowiedz Link Zgłoś
sprawazlewa Jak przyjmuje się "Taki pośmiertny tytuł" 21.01.10, 09:25 "Król Waleczny z Państwa Wei. Taki pośmiertny tytuł przyjął Cao Cao" Jak przyjmuje się taki pośmiertny tytuł. Odpowiedz Link Zgłoś
ichem Re: Jak przyjmuje się "Taki pośmiertny tytuł" 21.01.10, 09:47 Tak samo, jak przyjmuje się pośmiertne odznaczenia w RP i tak samo jak pośmiertne awanse wojskowe w tej samej RP. Odpowiedz Link Zgłoś
azamat_bagatov Re: Jak przyjmuje się "Taki pośmiertny tytuł" 21.01.10, 10:52 pl.wikipedia.org/wiki/Imi%C4%99_po%C5%9Bmiertne Może faktycznie sformułowanie w artykule brzmi jakby Cao Cao przyjął imię osobiście po swojej śmierci, ale on po prostu za życia wybrał jakie będzie jego imię pośmiertne. O to zapewne chodziło autorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.godlewski Re: Jak przyjmuje się "Taki pośmiertny tytuł" 21.01.10, 20:30 "Jak przyjmuje się taki pośmiertny tytuł." To cała procedura, uwzględniająca czasem także astrologię i fengshui. Zalecenia dotyczące imion pośmiertnych spisał na przykład Sima Qian. Przybrane przez Cao Cao imię "Wu" (prof. Kunstler tłumaczy je jako "Waleczny") Sima zalecał dla władców, którzy mieli za życia osiągnięcia militarne. A Cao Cao miał ich sporo, więc było to dlań imię oczywiste. Ponadto imię Wu nosił kilka wieków wcześniej słynny cesarz Han Wu Di. Chińscy historycy przypuszczają, że to właśnie do niego miało nawiązywać pośmiertne imię Cao Cao. Napisałem, że je "przybrał", bo trudno przypuszczać, że człowiek takiego charakteru i takiej erudycji nie zainteresuje się imieniem, pod jakim jego osoba ma przejść do historii. W Europie nie było takiego obyczaju - i stąd cała nasza dyskusja. Warto wiedzieć, że większość chińskich cesarzy jest znana właśnie pod pośmiertnymi imionami. Są też ciekawe wyjątki - Ying Zheng po zjednoczeniu Chin w 221 r. pne. ogłosił się Pierwszym Cesarzem Qinu i stwierdził, że nie potrzebuje innego imienia po śmierci. Jako pośmiertny tytuł PRZYJĄŁ zatem miano Qin Shi Huang. Odpowiedz Link Zgłoś
ladyola Po poduszce do kłębka 21.01.10, 10:19 przyjął pośmiertny tytuł... dość niefortunne sformułowanie, przyjmowanie zdaje się zakładać świadomość... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaktuskowo Po poduszce do kłębka 21.01.10, 10:36 Pośmiertnie przyjmuje się wszystko, bo nie ma się nic do gadania... Przykładami świecą nasi Przenajświatlejsi Prezydenci. Gdzieś pojedziesz, coś napiszesz(zrobisz zdjęcie itp), ubiją, i masz przypięty order. Pośmiertnie. Przyjmujesz go i już. Gazety napiszą, telewizja pokaże, legendą fakt obrośnie i pooooleeeciałooooo. Cao-Cao..... Odpowiedz Link Zgłoś
gelbigel super władca? 21.01.10, 11:04 Kolejny partyzant, skazał własnego lekarza za bóle głowy... postępowiec , kazał sie nazywać królem wszechczasów? Skąd my to znamy. Przywódca jedyny i doskonały, ojciec partii... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejberlin "bohater dalekowschodniej popkultury" 21.01.10, 11:33 jaki bohater, taka kultura Odpowiedz Link Zgłoś