Dodaj do ulubionych

Przywróćmy Laboratorium!

• Gość: HAHAHAHA Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 149.156.124.* 05.02.10, 12:51
      NIE ŻARTUJCIE. PEWNIE 99% Z WAS OD DAWNA TEGO PROGRAMU NIE OGLĄDAŁA.

>To świetny program dla młodzieży
      Tylko, że młodzież ma ciekawsze zajęcia, niż słuchanie o jakimś polskim profesorze, który wynalazł nowatorską metodę badania zawartości cukru w cukrze. Nie mam nic do programów edukacyjnych - ale jeśli już je robimy, to róbmy je porządnie. Tymczasem u nas nie ma ani odbiorców (zainteresowanie nauką wśród polskich uczniów jest mizerne i spada) ani środków. Programy edukacyjne w Polsce to przeżytek.
      Poza tym prawda jest taka, że nie ma sensu rozwijać w Polsce nauk technicznych i ścisłych, bo zawsze będziemy w tyle za Niemcami czy USA. Powinniśmy skupić się na kształceniu humanistów, a rozwiązania techniczne możemy kupić już opracowane z Zachodu.
    • Gość: HAHAHAHA Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 149.156.124.* 05.02.10, 12:58
      Panowie inżynierowie i Panie inżynierki, a nie odczuwacie, że zdobycie takiego wykształcenia to zmarnowanie czasu? W Polsce nauki techniczne są niedorobione i zacofane, możecie albo kształcić się za granicą i tam później wyjechać, albo zostać na zaścianku. Nie ma sensu w Polce być inżynierem, fizykiem, chemikiem, etc. - nasze osiągnięcia w tych dziedzinach są prawie żadne (żeby coś osiągnąć trzeba wyjechać) i w ciągu kilkudziesięciu lat raczej to się nie zmieni.
    • Gość: mika Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 130.138.227.* 05.02.10, 15:09
      Laboratorium, KWANT, Matplaneta :) To byly dziela. Takie nasze discovery channel na fajnym poziomie. Ojojoj! POprzewracalo sie prezesom w glowach!
    • Gość: Gość Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.botany.gu.se 05.02.10, 15:41
      HAHAHA - Widziesz, oni przynajmniej moga wyjechac za granice bez zadnych kompleksow. A ty? Tobie tylko szydzenie pozostalao. Masz racje - w polsce nic sie nie zmieni, jesli bedziemy ksztalcic tylko humanistow i to na marnym poziomie.
    • Gość: Gość Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 109.243.46.* 05.02.10, 15:44
      Dziś ludzie wolą bełkot (Galileo) i młodego chłopca (prowadzącego), który pokazując treści tego programu, myśli, że odkrył Amerykę. W rzeczywistości jednak informacje tam podane są płytkie i nie zagłębiają się w sedno poruszanego tematu.
    • Gość: HAHAHAHA Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 149.156.124.* 05.02.10, 16:27
      @Gość
      Nie widzisz, ze tylko humanistów mamy szansę kształcić na przyzwoitym poziomie? Do kształcenia inżynierów potrzebny jest sprzęt, którego na naszych uczelniach nie ma. Japończycy uczą się projektowania w trójwymiarowych programach CAD już od I roku, u nas przeciętny mgr inż nigdy czegoś takiego nie widział na oczy.
      Co nam z inżynierów, którzy wyjechali? Będą pracować na inne kraje - to tylko strata pieniędzy.
    • Gość: gość Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.10, 18:52
      ;(
    • Gość: Faraday Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.dolsat.pl 05.02.10, 21:58
      Najbardziej podobał mi się program "Kuchnia", który Pan Niedzicki prowadził chyba z synami. Wtedy byłem jeszcze dzieckiem, a ten program do mnie trafiał. Laboratorium było dla trochę starszych dzieciaków. Starałem się oglądać te programy wtedy, kiedy tylko było to możliwe.
      Przykro, że nikt w TVP nie docenia zasług Pana Niedzickiego i nie myśli o promowaniu polskiej myśli technicznej w polskim społeczeństwie. Naród ciągle jest przekonany, że nic nie potrafimy, że inni są od nas lepsi, a przecież w wielu dziedzinach wyprzedzamy zachód. Pomimo skromnych środków polscy uczeni potrafią dokonywać rzeczy naprawdę wspaniałych!
      Podobnie jak wiele osób obecnych tutaj, ja także wybrałem uczelnię techniczną. Pan Niedzicki i jego programy z pewnością miały na to ogromny wpływ.
      Pozdrawiam
    • Gość: Faraday Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.dolsat.pl 05.02.10, 22:07
      Do: HAHAHAHA
      Masz rację, ale wszystko się zmienia!
      Dzięki funduszom z Unii Europejskiej polskie uczelnie mogą inwestować w wyposażenie.
      O ile ja i moi poprzednicy musieliśmy uczyć się na obrabiarkach, które miały nawet 40 lat i więcej, to ci, którzy przyjdą po nas, będą mieć do dyspozycji sprzęt najwyższej światowej klasy.
      Po ponad 40-u latach okupacji trudno jest z dnia na dzień wszystko zmienić.
      Zwróć uwagę, że mimo trudności Polscy inżynierowie i tak uważani są za wysokiej klasy specjalistów. To o czymś świadczy. Polak potrafi!
    • Gość: Robert Politechnik Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.icpnet.pl 06.02.10, 01:46
      Przywrócić! Propagować! Pokazywać! Uczyć!
    • placebo99 Re: Przywróćmy Laboratorium! 06.02.10, 10:36
      Ale jak tu wstawić blok reklamowy piwa albo penigry???
    • Gość: Jarek Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.xdsl.centertel.pl 06.02.10, 12:51
      Ktoś tu pisał, ze nawet za komuny nie było takiego chłamu w TVP. To przecież oczywiste. Telewizja za komuny była duzo lepsza niż TVP obecnie, czy równie chłamowe stacje komercyjne. Ja jedyne co ogladam obecnie w TV to wszystkie Discovery, National Geographic, Animal Planet itd. Nie ogladam zas ani TVP ani Polsatów, ani TVN-ów (filmy wole ogladac w necie), bo tego całego szajsu po prostu nie da sie ogladać. Jak widze na ekranie jakis baraci Mroczek czy inne miernoty nazywane gwiazdami, otwiera mi sie scyzoryk w kieszeni. Dla mnie od dawna telewizja polska nie istnieje.
      Nie zapominajmy, że program Laboratorium też powstał za komuny. Gorzka prawda jest taka, ze tamten system sprzyjał bardziej i nauce i kulturze przez duze K. Z jednego prostego powodu. Telewizja naprawdę mogła spełniać swoją misję, bo jedynym miernikiem wartości programu nie była jakaś oglądalność, ale poziom treści. Niie dotyczy to tylko nauki ale takze kultury. Najlepsze polskie filmy tez powstaly wlasnie za komuny. Rozrywka tez miala jakis poziom. Jedyny teleturniej - Wielka Gra, do dzis jest najlepszym teleturniejem. W kapitalistycznej Polsce liczy się tylko oglądalność. Popełniono błąd. TVP nigdy nie powinna mieć żadnych reklam. Nawet między programami. Wpuszczenie na antene reklam, wczesniej czy później prowadzi do zmiany celów telewizji. jedynym celem staje sie zysk. Jesli ilość reklam od reklamodawców i ich cena zależy od oglądalności, a tylko od tego zależy, w pogoni za zyskiem wczesniej czy później na ekranie będą same cycki. Nie żebym miał coś przeciw cyckom, bo cycki fajne są, ale TVP powinna sie czymś innym zajmować. Cycki zawsze mozna pokazywać na komercyjnym chłamie jak Polsaty czy TVN-y
    • Gość: Jarek Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.xdsl.centertel.pl 06.02.10, 14:37
      Podpisuje się tu pod całą krytyką pod adresem publicznej telewizji. Nie wylejmy tylko dziecka z kąpielą. Nie ma nic złego w samym pojeciu telewizji publicznej. Istnieje w nim potencjał, ze moze się ona stać publiczna i pod społeczną kontrolą. Na prywatne stacje i syf jaki tam leci nawet teoretycznie nie mozemy miec zadnego wplywu. Tu przynajmniej potencjalnie, tak. Nie walczmy z publicznym charakterem telewizji, ale własnie o to by był to program naprawdę publiczny... nasz!
      Nie mówmy, ze TVP trzeba zlikwidować, bo nie spelnia misji, które spełniac powinna, ale walczmy o te misję. ja juz znam scenariusz na przyszłość. Pozbywaja się ostatniego programu edukacyjnego, by w niedługim czasie znów wznowić debate o misyjności telewizji publicznej. Odpowiedzią na pytanie czy spełnia ona jeszcze jakieś poza komoercyjne role, będzie zaprzeczenie i przyzwolenie społeczne na jej prywatyzacje, bo juz jakieś łobuzy z PO, PiS czy SLD czekaja aby sie na tej telewizji uwłaszczyć. Sami telewizję niszczą i pozbawiaja walorów jakie taka publiczna telewizja miec powinna, a potem pierwsi będa krzyczeć, że trzeba ja sprywatyzowac, bo nie zachowuje sie jak publiczna. Coż z tego, ze za kilka lat wybuchnie tym razem afera telewizyjna i powstanie nowa zakichana komisja? TVP juz nie bedzie i o to im chodzi. Bedzie juz po ptokach. O to samo im chodziło jak na poczatku lat 90 -tych doprowadzali do ruiny polskie zakłady, by potem "z braku innych wyjść" sprywatyzowac je za grosze i oddać kolesiom. Uwłaszczyc sie na naszym, publicznym majatku.
      Telewizji publicznej nie trzeba bronic. Trzeba walczyć o jej zmianę i przywrócenie jej właśnie charakteru publicznego. Ona teoretycznie ma szanse byc duzo lepsza niż ten syf w stacjach komercyjnych. Polsatom i TVN-om nic nie pomoże. To zawsze bedzie syf bez zadnej wartości z rozrywka dla troglodytów. Wspomnicie moje slowa.
    • Gość: Jarek Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.xdsl.centertel.pl 06.02.10, 14:51
      PS.
      To, że tzw. telewizja publiczna jest zła, to nie wina jej charakteru. Ten charakter jest naprawdę zaletą. To wina sysyemu i łobuzów, którzy telewizją rządzą i celowo ją niszczą. Na zamówienie biznesu oczywiscie, który wszystko co publiczne chciałby przejąć i czerpać z tego zyski, a nas ogłupiać.
    • Gość: eee? Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.10, 20:01
      "Gorzka prawda jest taka, ze tamten system sprzyjał bardziej i nauce i kulturze przez duze K"
      Żartujesz? Przecież to tamten system dobił naszą naukę i kulturę. Dopiero teraz coś się zaczyna odradzać.
      Telewizję też mamy lepszą, choć nie idealną. Wolę trochę komercyjnych reklam, może i głupich czasem, niż sowiecką propagandę.
    • Gość: eee? Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.10, 20:05
      TVP powinno sprywatyzować. Wtedy skończy się polityka, a zacznie się pokazywanie tego, co chcą odbiorcy.
      Telewizja publiczna jak widać nie spełnia swojej misji, tylko ją wypacza, prezentując prymitywną rozrywkę dla idiotów.
    • Gość: gość Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 81.15.173.* 08.02.10, 08:46
      wywalić zarząd a nie taki program
    • grubelix Re: Przywróćmy Laboratorium! 08.02.10, 09:31
      w końcu pana kolesie z Solidarności odcięli od żłoba. Przez dwadzieścia pięć lat zastanawiałem się jak tacy artyści jak Pan utrzymują się w telewizji. Podobnie jak panowie senatorowie, poslowie, radni - zawód np. poseł - w dobie kapitalizmu a nie komunizmu.
    • madfreak Re: Przywróćmy Laboratorium! 08.02.10, 10:37
      do MRK:

wyprodukowanie jednego odcinka Laboratorium jest z pewnoscia o wiele tansze od wyprodukowania jednego odcinka "Gwiazdy Tancza na Lodzie" czy odpowiednika.. podejrzewam nawet, ze wyprodukowanie 10-ciu odcinkow Laboratorium nadal bedzie tansze.. a nawet i 20-stu.. jesli TVP stac na wyprodukowanie "GTnL" mimo problemow ze sciagalnoscia abonamentu, to argument, ze nie ma wplywow z abonamentu na produkcje programow edukacyjnych a na produkcje "GTnL", "Klanu" itd. sa pieniadze to ja bardzo przepraszam, ale albo ktos chce ze mnie zrobic idiote albo sam jest idiota...
      to nie jest kwestia abonamentu, to jest tylko i wylacznie kwestia kasy... kasy z reklam, obudowujacych tzw. "misyjny" program...
      bo wokol programu o nauce mozna sprzedac co najwyzej reklamy proszkow do prania i klejow montazowych, a wokol jednego odcinka "GTnL" wejdzie wszystko.. od reklamy dezodorantow poprzez paste do zebow az po reklame tabletek na bol glowy....

i zaprawde nie ma to nic wspolnego z abonamentem.....

• Gość: Gosc Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.adslgp.cegetel.net 08.02.10, 10:55
      Mam tyle lat, ze pamietam EUREKE, SONDE .... LABORATORIUM....po zdjeciu tego programu nie zostanie juz nic. Ostatni program dla ludzi myslacych pojdzie do lamusa, bo nie ma pieniedzy. Jak to sie dzieje, ze nie ma pieniedzy na programy wartosciowe a calkiem dobrze finansowo stoja, ciagnace sie dekadami bzdurne produkcje poczynajac od KLANU, PLEBANI .... jakichs innych koscielno-klasztorno-swietych dupereli. W TVP nie ma nic co mogloby zainteresowac. Od lat mieszkam we Francji i zrezygnowalam z posiadania polskich programow, wystarczy, ze 3 razy do roku pojade do kraju i patrze jak to wszystko psieje w oczach.... a jeszcze jak zabraknie tej ostatniej perelki ... Narzekamy na mlodziez A CO MY ROBIMY ZEBY ONA BYLA INNA, niczym sie nie interesuja bo dorosli nie daja im alternatywy, ogladaja to co MY im podsuwamy .... A WIEC NICZEMU JUZ SIE NIE DZIWMY, bedzie jeszcze gorzej.
    • Gość: technokrata Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.net-partner.pl 08.02.10, 11:22
      Była sonda, było laboratorium. Być może nasi panowie władcy uważają że wystarczy katechizm i dodawanie do 10, na pewno powiemy NIE takim pomysłom. Większe oszczędności będą jak się zlikwiduje redakcje katolickie. Nie niszczyć polskiej kultury i tej technicznej też , dość papki dla mózgów dzieci i dorosłych. Telewizja Państwowa ma edukować, pokazywać prawdę, wnosić kulturę dla wszystkich bo coraz mniej osób chodzi do kona na dobre filmy, itd.
    • Gość: Gość Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.chello.pl 08.02.10, 13:13
      Ten program, podobnie jak kiedyś Sonda i Kwant to skarb Telewizji Polskiej!!! Warto by powrócić do dobrych czasów telewizji publicznej i nie tylko NIE LIKWIDOWAĆ !!! programu ale DAĆ MU LEPSZĄ GODZINĘ EMISJI !!! Dlaczego gdy ktoś mówi z sensem, grzecznie i mądrze to nie może dostać najlepszego czasu antenowego w telewizji publicznej, która ma MISJĘ, za to puszcza coś w rodzaju "Pajacowania na lodzie" lub setny teleturniej nie zbyt wysokich lotów?
    • Gość: korneliuss Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 13:17
      Kiedyś na teksty "telewizja ogłupia ludzi" reagowałem uśmiechem pobłażania ale dziś widać jasno telewizja nie dość, że ogłupia to jeszcze kłamie. Dlaczego nie ma jakiś filmów przyrodniczych o naszej rodzimej naturze? Dlaczego przytoczone powyżej Labolatorium zdjęli? Produkują nijakość.
    • Gość: Milaczek Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.chello.pl 08.02.10, 13:51
      Na to miejsce puszczą muchę, dodę, jacykowa, plebanię, komisję śledczą oraz jak oni z przeproszeniem "popierdują". Jakie społeczeństwo taka rozrywka. Widać ani Sonda ani Laboratorium przez te lata nic nie wskórały. Tak więc stało się to co się stać miało. Prawdę mówiąc poza Sondą reszta programów zawsze była słabą imitacją. Galileo też nie zachwyca. Dla ciekawskich pozostanie Discovery i internet. Dla reszty seriale :) Dobranoc Państwu.
    • Gość: gość Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.10, 15:44
      teraz to juz sam chłam i seriale będą w TVP , a dzieciakom trzeba włączac Discovery i Channel i Science.......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka