Dodaj do ulubionych

Gdzie jest dziura ozonowa?

05.02.10, 17:00
Od dłuższego czasu głośno w mediach o ociepleniu klimatu, a kompletnie zniknął
problem dziury ozonowej. Jakiś czas temu krążyły pogłoski, że znikneła ;)
Temat ten przypomniał mi się po przeczytaniu artykułu o dziurze ozonowej:

badania.net/2010/02/04/co-sie-stalo-z-dziura-ozonowa/
Trochę jakby globalne ocieplenie leczyło dziurę ozonową...
Obserwuj wątek
    • w111mil jestem bardzo zaskoczony! 05.02.10, 20:09
      do tej pory sądziłem ze na dziurę ozonową reakcje fotochemiczne
      (reakcje zwiazkow wzbudzonych elektoronwo) a tu dowiaduje się że "
      Niższa temperatura spowalnia reakcje chemiczne, dzięki czemu mniej
      ozonu ulega zniszczeniu" co sugerowałoby "klasyczne" chemiczne
      (tremiczne) reakcje
      • superinzynier Re: jestem bardzo zaskoczony! 05.02.10, 20:53
        wydaję mi się, że reakcje związane z degradacją ozonu są reakcjami
        fotochemicznymi, ale na ich przebieg ma wpływ również wilgotność i temperatura.
        • w111mil Re: jestem bardzo zaskoczony! 05.02.10, 21:31
          superinzynier napisała:
          > wydaję mi się, że reakcje związane z degradacją ozonu są reakcjami
          > fotochemicznymi, ale na ich przebieg ma wpływ również wilgotność i
          >temperatura.

mnie z kolei uczono ze reakcje fotochemiczne zaleza od natezenia
          zaabsorbowanego promieniowania a reakcje chemiczne
          (ciemne/termiczne) zależa od temperatury
          a stratosfera jest zimna i o wilgotnosci nie ma mowy

• superinzynier Re: jestem bardzo zaskoczony! 05.02.10, 21:36
            w takim razie naukowcy, którzy opublikowali tą pracę w Nature nie wiedzą co piszą?
            • w111mil Re: jestem bardzo zaskoczony! 05.02.10, 21:38
              dlatego jestem tym bardzo zaskoczony!

superinzynier napisała:

> w takim razie naukowcy, którzy opublikowali tą pracę w Nature nie
              >wiedzą co piszą?
            • w111mil autor jest kartografem z wyszktałcenia 05.02.10, 21:44
              a poza tym "Quirin has written for Nature about science and related
              policy in Germany, the European Union, Eastern Europe and the former
              Soviet Union. He is particularly interested in climate,
              oceanography, fisheries and the Earth sciences"
              www.nature.com/news/author/Quirin+Schiermeier/index.html
              superinzynier napisała:
              > w takim razie naukowcy, którzy opublikowali tą pracę w Nature nie
              wiedzą co pis
              > zą?
              • superinzynier Re: autor jest kartografem z wyszktałcenia 05.02.10, 22:05
                czy mogę zapytać w takim razie kim Pan/Pani jest z wykształcenia, że podważa
                treśc artykułu który napisał "kartograf"?
                • w111mil Re: autor jest kartografem z wyszktałcenia 05.02.10, 22:08
                  znam się na fotochemii a niszczenie ozonu w stratosferze jest
                  inicjowane procesem fotochemicznym (przynajmniej w świetle
                  dotychczasowej, znanej mi wiedzy)

superinzynier napisała:
                  > czy mogę zapytać w takim razie kim Pan/Pani jest z wykształcenia,
                  że podważa
                  > treśc artykułu który napisał "kartograf"?
                  • superinzynier Re: autor jest kartografem z wyszktałcenia 05.02.10, 22:23
                    To jesli zna się Pan/Pani na fotochemii to pewnie wie, że reakcje fotochemiczne
                    zachodzą w momencie kiedy tak zwane CFC (chlorofluorocarbons) są rozkłądane
                    uwalniając chlor. To pierwszy etap degradacji ozonou w atmosferze. Jednak
                    następne reakcje, zachodzące pomiędzy chlorem a ozonem są normalnymi reakcjami
                    chemicznymi przebiegającymi następująco: Cl + O3 = ClO + O2, następnie zachodzi
                    tak zwana regeneracja chloru podczas reacki: ClO + O = Cl + O2. Tak można to
                    przedstawić w uproszczeniu. Na te reakcje temperatura ma wpływ i co do tego
                    wątpliwości chyba nie ma.

Też znam się trochę na chemii ;)
                    • w111mil są w chemii rodników rzeczy o których Arheniusowi 05.02.10, 22:57
                      się nie śniło

superinzynier napisała:

> tak zwana regeneracja chloru podczas reacki: ClO + O = Cl + O2.
                      Tak można to
                      > przedstawić w uproszczeniu. Na te reakcje temperatura ma wpływ
                • w111mil kolejnym zaskoczeniem jest postulowany mechanizm 05.02.10, 22:17
                  tworzenia ozonu (domyslam sie ze chodzi o stratosferę):
                  "Największe ilości ozonu wytwarzane są w strefie równikowej w skutek
                  gwałtownych burz tropikalnych"

wg. mojej wiedzy ozon statosferyczny tworzy sie w wyniku reakcji
                  fotochemicznych ultrafiolet prózniowy z tlenem, dysocjacja tlenu i
                  łaczenie tlenu atomowego z molekułą (a moze mam jakąś obsesję?)
                  • superinzynier Re: kolejnym zaskoczeniem jest postulowany mechan 05.02.10, 22:30
                    proponuję trochę poczytać na ten temat, chyba wiele nowych odkryć opisano...
                    • w111mil burze jako zódło warstwy ozonwej to rewolucja w na 05.02.10, 22:34
                      uce! Jak mogło mi coś takiego umknąć?

superinzynier napisała:

> proponuję trochę poczytać na ten temat, chyba wiele nowych odkryć
                      opisano...
                      • superinzynier Re: burze jako zódło warstwy ozonwej to rewolucja 05.02.10, 22:43
                        nikt nie napisał, że "burze są źródłem warstwy ozonowej".
                        A ta dyskusja przestaje mieć jakikolwiek sens bo widzę, że Pan/Pani próbuje za
                        wszelką cenę znaleźć luki w tekście poparte jedynie "doświadczenie w
                        fotochemii". Miałą to byc merytoryczna dyskusja a widze, że natknąłem się na
                        kolejnego internetowego "specjalistę". Nowe pseudoargumenty rodzą się za każdym
                        razem, kiedy uda mi się obalić poprzedni, to trochę męczące.

Co do produkcji ozonu w tropikach polecam na przykład artykuł:
                        www.agu.org/pubs/crossref/1991/90JD02284.shtml Chociaż pewnie tam też
                        wykształcenie autora będzie niewystarczające.
                        Pozdrawiam i życze miłego wieczoru.

PS Jak burze mogą tworzyć ozon stratosferyczny jeśli występują w troposferze??
                        Tworzy się ozon troposferyczny a cyrkulacje powietrza przenoszą go do
                        stratosfery, mam nadzieję, że to wyjaśniło wątpliwości w tym zakresie.
                        • w111mil dyskutujemy przywoalny przez Pana artykuł 05.02.10, 22:52
                          zatytułowany Co sie stalo z dziura ozonową
                          cytat:Niższa temperatura spowalnia reakcje chemiczne, dzięki czemu
                          mniej ozonu ulega zniszczeniu. Największe ilości ozonu wytwarzane są
                          w strefie równikowej w skutek gwałtownych burz tropikalnych.
                          Globalne ocieplenie powoduje, że masy powietrza przemieszczające się
                          z nad tropików do chłodniejszych rejonów globu transportują również
                          ozon uzupełniając jego braki w innych rejonach świata.

superinzynier napisała:
                          > nikt nie napisał, że "burze są źródłem warstwy ozonowej".

a w smogu tez tworzy się ozon i pewnie tez odnawia warstwe ozonową

> PS Jak burze mogą tworzyć ozon stratosferyczny jeśli występują w
                          troposferze??> Tworzy się ozon troposferyczny a cyrkulacje powietrza
                          przenoszą go do> stratosfery
                          • superinzynier Re: dyskutujemy przywoalny przez Pana artykuł 05.02.10, 23:03
                            dramat.

Dobranoc
                            • w111mil to nieporozumienie! przeczytalem omawiany artykuł 06.02.10, 11:59
                              www.nature.com/news/2009/090812/full/460792a.html
                              pani, która go omawiała po prostu nie najlepiej zna angielski, część
                              źle zrozumiała a część po prostu sobie wymyśliła
                              • superinzynier Re: to nieporozumienie! przeczytalem omawiany art 06.02.10, 16:29
                                Pani która go omawiała jest chemikiem (z naciskiem na chemię środowiska) i
                                studiowała po angielsku. Maże Pan nie najlepiej zna angielski, lub chemię
                                środowiskową.
                                • wkkr Re: to nieporozumienie! przeczytalem omawiany art 06.02.10, 22:02
                                  superinzynier napisała:

> Pani która go omawiała jest chemikiem (z naciskiem na chemię
                                  środowiska) i
                                  > studiowała po angielsku. Maże Pan nie najlepiej zna angielski, lub
                                  chemię
                                  > środowiskową.
                                  =================================
                                  Na szczęście nie jest profesorem. To dopiero bywają ignoranci.
                              • boskaagatka Re: to nieporozumienie! przeczytalem omawiany art 06.02.10, 16:34
                                witam, jestem autorką streszczenia tekstu co do którego ma Pan wątpliwości. Z
                                chęcią odpowiem na wszystkie pytania i niejasności. Mój adres e-mail:
                                boskaagatka@o2.pl. Pozdrawiam i czekam na wiadomość :)
                                • w111mil prosze bardzo 06.02.10, 17:28
                                  "Niższa temperatura spowalnia reakcje chemiczne, dzięki czemu mniej
                                  ozonu ulega zniszczeniu.

w artykule jest dokładnie odwrotnie:
                                  "heating effect in the polar stratosphere will impede ozone loss"
                                  przy okazji: nizsza tempertura powoduje powstawanie
                                  stratosferycznych "clouds form when temperatures drop below −78 °C,
                                  and they provide a surface for the chemical reactions that rapidly
                                  strip an oxygen atom from the three-oxygen ozone molecule.

a takiego wyjasnienia tworzenia warstwy ozonowej nie było (i bardzo
                                  dobrze!):
                                  gwałtownych burz tropikalnych. Globalne ocieplenie powoduje, że masy
                                  powietrza przemieszczające się z nad tropików do chłodniejszych
                                  rejonów globu transportują również ozon uzupełniając jego braki w
                                  innych rejonach świata"

• w111mil Re: prosze bardzo 06.02.10, 18:09
                                    gwałtownych burz tropikalnych"

istotnie "największe ilości ozonu wytwarzane są w strefie
                                    równikowej" (sprecyzujmy ze an dużej wysokości) ale przyczyna nie są
                                    burze tropikalne ale intensywnosc radiacji UV w tym obszarze
                                    wynikająca z kąta padania promieni słonecznych
                                  • boskaagatka Re: prosze bardzo 07.02.10, 13:37
                                    Nie bardzo rozumiem jak przytoczone przez Pana cytaty mają się do mojego tekstu.
                                    Przytoczył Pan fragmenty o których nie pisałam w sposób szczegółowy, ponieważ
                                    tekst przeznaczony jest do osób, które nie zajmują się tematem zawodowo.
                                    Prawdopodobnie odniósł Pan wrażenie, że omówienie nie jest rzetelne ze względu
                                    na to, że opisałam artykuł swoimi słowami. Muszę tutaj zaznaczyć, że tekst był
                                    omówieniem artykułu, a nie jego tłumaczeniem.

> "Uważa się, że gazy cieplarniane zatrzymują ciepło w dolnych częściach
                                    atmosfery, co sprawia, że jej górne warstwy stają się chłodniejsze. Niższa
                                    temperatura spowalnia reakcje chemiczne, dzięki czemu mniej
                                    > ozonu ulega zniszczeniu.

czyli: "The faster recovery can be
                                    considered a benefit of global warming.
                                    As greenhouse gases trap heat in the lower
                                    atmosphere, they cool the stratosphere
                                    above, which slows down the ozonedestroying
                                    chemical reactions." (str 794)

Co do produkcji ozonu nad równikiem to odsyłam do schematu na stronie 794 tego
                                    artykułu (rysunek+opis).

Mam nadzieję, że udało mi się udowodnić, że nie mam problemu z angielskim ani
                                    nic sobie nie wymyśliłam. Jeśli wg Pana moje omówienie artykułu jest
                                    niepoprawne, proponuję aby napisał Pan swój tekst, polemizujący z moim. To
                                    będzie dużo bardziej merytoryczne i profesjonalne niż wklejanie sobie cytatów z
                                    tekstu na forum.

Pozdrawiam serdecznie
                                    Agata Kukwa
                                    • w111mil Re: prosze bardzo 07.02.10, 16:23
                                      > "Uważa się, że gazy cieplarniane zatrzymują ciepło w dolnych
                                      częściach
                                      > atmosfery, co sprawia, że jej górne warstwy stają się
                                      chłodniejsze. Niższa
                                      > temperatura spowalnia reakcje chemiczne, dzięki czemu mniej
                                      > > ozonu ulega zniszczeniu.
                                      >
                                      > czyli: "The faster recovery can be
                                      > considered a benefit of global warming.
                                      > As greenhouse gases trap heat in the lower
                                      > atmosphere, they cool the stratosphere
                                      > above, which slows down the ozonedestroying
                                      > chemical reactions." (str 794)

Ok, to nie Pani wina. Autor zbyt pochopnie zastoswal regule
                                      Arrheniusa do reakcji rodnikowych w niskiej temperaturze i niskim
                                      cisnieniu. Sa prace które wskazuja iz raction rate albo nie zalezy
                                      od tempertury albo wrecz rosnie z obnizeniem temperatury. Autor jest
                                      popularyzatorem nauki i taki charakter ma ta publikacja. Uważam
                                      jednak że należy bardzo ostroznie formułowac hipotezy.
    • losiu4 Re: Gdzie jest dziura ozonowa? 06.02.10, 20:10
      spoko, owieczki trzaba czymś straszyć by można je było strzyc.
      Dlatego a to raz globalne oziębienie, a to dziura ozonowa, a to
      globalne ocieplenie. I tak si to będzie toczyc. Do czasu az sie
      ludzie wk...wią. Choć teraz to mało prawdopodone. Teraz hoduje się
      lemingi które łykną wszystko. Nie zauwaza nawet tego, ze kilka lat
      temu mowiono im co innego.

Pozdrawiam

Losiu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka