Dodaj do ulubionych

pytanie z fizyki

IP: *.godula.net 23.02.04, 13:38
Jak się powinno mówić:
"równanie ruchu jednostajnie przyspieszonego"
czy
"równanie ruchu jednostajnego przyspieszonego"??
Czy po prostu obie formy są dopuszczalne. Proszę o szybką odpowiedź. Pozdro.
D.M.
Obserwuj wątek
    • abstrakt2003 Forma pierwsza jest poprawna! 23.02.04, 15:19
      możesz też wybrac się na forum ortografia gazety i się zapytać.
      P.S.
      Pisałes że jesteś paleontologiem amatorem.
      Ma czym to polega?
      Czy jeździsz na skałki?
      Tylko czytasz? Zbierasz sam? A może kupujesz?
      Jeżeli zbierasz to gdzie i co?
      Pozdrawiam serdecznie!
      • Gość: muminek Re: Forma pierwsza jest poprawna! IP: *.godula.net 23.02.04, 16:12
        Zbieram sam, choć mam i trochę okazów kupionych w swoim czasie na giełdach.
        Nie mam zbyt wiele czasu ani mozliwości, żeby odwiedzać znane kamieniołomy
        (choć i w kilku takich byłem). Zbieram wszędzie tam, gdzie jestem: na wypadach
        wakacyjnych, w oklicach domu (Grn. Śląsk), jakies zwykłe kamieniołomy, hałdy,
        żwirownie...itp. Mam głównie florę karbońska Śląska, faunę sylurską z osadów
        polodowcowych Mazowsza i Pomorza, dość sporo Triasu, ale i różne inne :). W
        sumie myślę, że około kilkunastu tysiecy okazów (na oko).
        Czytam dużo literatury, głównie anglojęzycznej. Najlepsze są oczywiscie nasze
        Acta Pal. Pol. :)
        Ogółnie zbieram i czytam wszystko co się da z paleontologii. Interesuja sie
        kazdą jej poddziedziną, kazdym okresem i kazdym taksonem :) Pozdro, D. M.
        • abstrakt2003 Re: Forma pierwsza jest poprawna! 23.02.04, 17:21
          kilkanaście tysięcy!? :)
          To nie jesteś takim amatorem za jakiego się podajesz. Przypuszczam ,ze nie
          jeden zawodowy paleontolog nie miał w rękach tylu okazów :)
          Z czasów studenckich przetrwało mi kilkadziesiąt okazów (kilka karbońskich
          koralówców, kredowe jeżowce, sporo ramienionogów z różnych okresów, jeden
          niepozorny amonit itp. Najbardziej cenię ząb miceńskiego rekina z okolic Opola
          lubelskiego i odcisk graptolitów z łupków syrulskich.
          P.S.
          Nie dziwię się że masz głównie okazy karbońskie i triasowe :))))
          Pozdrawiam.
          • Gość: muminek Re: Forma pierwsza jest poprawna! IP: *.godula.net 23.02.04, 17:27
            No cóż :)...zbieram od dawna i mam nadzieję, że w przyszłości zostanę zawodowym
            paleontologiem :) Na razie mam na to jeszcze trochę czasu. Pozdro, D.M.
            • abstrakt2003 Re: Forma pierwsza jest poprawna! 23.02.04, 18:11
              To ucz się angielskiego i nastaw sie na emigracje do stanów bo w Polsce ciężko
              cokolwiek osiągnac w tej branży.
              Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów!
              P.S. Zajmi się też minerałami.
              • Gość: muminek Re: Forma pierwsza jest poprawna! IP: *.godula.net 23.02.04, 20:05
                Ekhm...minerały mnie nie interesują, jak przypadkiem znajdę ładny kryształ to
                zazwyczaj zabieram, ale kręcą mnie tylko trupki :-P :)
                Chciałbym pracować za granicą, angielski staram się przyswajać czytając właśnie
                literaturę paleontologiczną, mam FCE i CAE, może kiedys przystąpie i do CPE.
                A ty jesteś geologiem?? W czym sie specjalizujesz??
                Pozdro, Dawid.
                • abstrakt2003 Re: Forma pierwsza jest poprawna! 26.02.04, 08:08
                  Tak, jestem geologiem. Skończyłem geologię na UW. Zajmuję się geologią
                  inżynierską (całkiwm ciekawa i o pracę w sumie najłatwiej) Pracuję cały czas w
                  zawodzie.
                  Jeżeli chcesz przetrwać pierwszy rok to ucz się:
                  -matematyki
                  -chemii
                  -fizyki
                  To na UW sprawiało wszystkim najwięcej kłopotu :-)
                  Ale ty pewnie będziesz studiował na UJ więc dowiedz się jaki jest program
                  pierwszego roku studiów żebyś się nie zdziwił :)
                  Pozdrawiam!
                  • Gość: muminek Re: Forma pierwsza jest poprawna! IP: *.godula.net 26.02.04, 09:56
                    Ja studiuję na I roku, tyle, że wybrałem Biologię. Uważam, że jeśli chodzi o
                    paleontologię to równie ważne, jeśli nie ważniejsze jest wykształcenie
                    biologiczne, choć w przyszłosci chciałbym studiować i geologię. Zobacyzmy, jak
                    będzie, najpierw muszę przetrwać I rok Biologii... :-] Pozdrawiam, Dawid.
                    • abstrakt2003 Re: Forma pierwsza jest poprawna! 26.02.04, 11:55
                      Może pomyśl o doktoracie z paleontologii?
                      P.S.
                      Juz zacznij się rozglądać za stypendium w Stanach!
    • Gość: paszczak Re: pytanie z fizyki IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.02.04, 15:30
      Muminku!
      Jak już wiesz nie jestem fizykiem, więc
      liczę, że jeśli będzie trzeba, to ktoś mnie poprawi.
      Wydaje mi się, że oba zdania są niepoprawne, i że
      powinno się mówić "równanie NA ruch jednostajnie
      przespieszony". Zaznaczam, że mogę się mylić :)
      M.C.
      • bonobo44 Re: pytanie z fizyki 23.02.04, 20:28
        Gość portalu: paszczak napisał(a):

> Muminku!
        > "równanie NA ruch jednostajnie
        > przespieszony". Zaznaczam, że mogę się mylić :)

Z powodu takich wlasnie sformulowan niektorzy fizycy sa wyszydzani przez
        wiekszosc humanistow ;)
        generalnie istnieja "rownania ruchu" i "ruch jednostajnie przyspieszony";
        natomiast "ruch jednostajny" i "ruch przyspieszony" to - jak slusznie zauwaza
        M.C. - 2 oczywiste przeciwienstwa;
        co preferuju dosc jednoznaczne sformulowanie... pod warunkiem... zrozumienia
        roznicy miedzy nimi ;)

8)44
        • Gość: rghh Re: pytanie z fizyki IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 26.02.04, 03:32
          Rownanie OPISUJACE ruch jednostajnie przyspieszony.

I to powinno wystarczyc.
    • Gość: michal_pilot Re: pytanie z fizyki IP: *.arc.nasa.gov 24.02.04, 02:27
      wersja #1 jest poprawna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka