IP: 213.135.34.121, 213.135.34.30, 213.135.34.* 15.02.01, 19:06
Jakie są warunki konieczne i wystarczające, żeby można było umieścić dany trójkąt wewnątrz innego
zadanego trójkąta ?
Jest to zadanie śp. prof. Hugo Steinhausa. Czy ktoś zna rozwiązanie. Mnie to trapi od 25 lat !
Obserwuj wątek
    • Gość: Niecny Re: Geometria IP: 212.244.191.* 16.02.01, 12:49
      Moim zdaniem, a nie znam przecież ograniczeń co do układu wewnętrznego trójkąta, wystarczy aby pole trójkąta wpisanego było mniejsze od pola trójkata opisanego i wszystkie boki trójkąta wpisanego były mniejsze od boków trójkąta w który się wpisuje.
      Tyle odpowiedzi z punktu widzenia laika... Poważnie, to poruszyłeś ciekawy problem, a rozwiązania chyba nie ma. Jednak zastanowie się nad tym i dam Ci znać na forum o moich wnioskach.

Pozdrawiam,
      Niecny
    • Gość: Magnat Re: Geometria IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.01, 14:56
      Bardzo interesujący problem. Mam pytanie : w zależności od jakich parametrów mają być podane te warunki ? Od boków, kątów czy może czegoś innego ? Doszedłem do kilku wniosków, na razie bez dowodu.
      Może poda pan/pani swój adres mailowy, to będzie mi łatwiej wszystko przesłać. Warunki podane przez Niecnego są trochę zbyt ogólne, jak na mój gust, chyba nie o to chodzi ?
      • Gość: Niecny Re: Geometria IP: 212.244.191.* 19.02.01, 13:08
        Masz słuszność. Moje twierdzenia w temacie trójkątów są zbyt ogólne. Przyznałem sie do nich jako laik. ;-)

Ale obiecałem, że pomyśle.

Pozdrawiam,
        Niecny
        • Gość: Magnat Re: Geometria IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.01, 23:02
          Cóż, w sumie ja też za bardzo nie wiem o co chodzi, o jaką zależność. Chętnie bym to przedyskutował z autorem tego tematu ale ten chyba stracił ochotę na dyskusję ;-)
    • Gość: gp Re: Geometria IP: *.cern.ch 16.02.01, 16:00
      A moze :
      Katy takie same a suma bokow mniejsza lub rowna sumie bokow trojkata do ktorego mamy wpisac trojkat.
      • Gość: Magnat Re: Geometria IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.01, 23:05
        Też, ale zauważ że istnieje trójkąt którego chociaż jeden kąt jest większy od analogicznego kąta trójkąta "większego" i też da się go w nim umieścić ( po prostu ma krótsze boki).
    • Gość: patefon Re: Geometria IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 16.02.01, 18:34
      no przeciez ci wczoraj napisalem tam gdzie zostawiles
      w dziale czy mamy malo genow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka