Gość: Dalek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 18:19 To się w pałeczce nie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
porfirion.osielek Re: To się w pałeczce nie mieści. 01.03.04, 21:00 Ani w krętku bladym. Ani w krętku opalonym a la Lepper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Zepto? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 01.03.04, 23:25 Co to są zeptogramy? Do tej pory wiedziałam o przedrostkach: piko, nano, femto, atto... A zepto, to były tylko naczynia stalowe (Zepter). Uprzejmie proszę mnie pouczyć (weryfikowalne źródła). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynik Re: Zepto? IP: *.acn.waw.pl 02.03.04, 01:13 Sluze uprzejmie: pod tym adresem znajduje sie typowe uproszczone wyjasnienie jednostek SI wiem.onet.pl/wiem/004927.html a pod tym troche rozbudowana i unowoczesniona wersja www.metricmethods.com/SI_german.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Zepto? IP: *.stacje.agora.pl 02.03.04, 10:02 > Do tej pory wiedziałam o przedrostkach: piko, nano, femto, atto... Jakiś czas temu wprowadzono dwa następne przedrostki: zepto- (10^-21), yokto- (10^-24). I odpowiednio 'w górę' zetta- (10^21) i yotta- (10^24). Yoktosekunda to tzw. czas jądrowy przelotu światła przez średnicę protonu. pozdr. pioc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eLeon Nareszcie! IP: *.stegny.2a.pl 02.03.04, 08:45 Hura! Nareszcie będzie można zmierzyć sumienie polityka i moralność w parlamencie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Hurra IP: *.90.67.12.Dial1.Chicago1.Level3.net 02.03.04, 09:35 Hurra nareszcie , juz niedaleko do wynalezienia maszyny czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roni coś tu nie gra... IP: 62.233.185.* 02.03.04, 17:05 laser, to fala światła, czyli zbiór fotonów. Fonony są większe, niż elektrony i za ich pomocą nie można obserwować małych obiektów... nawet tych realtywnie dużych, jak atomy. Żeby zobaczyć atom, potrzeba mikroskopu elektronowego, gdzie światło jest zatąpione elektronami. Więc jak można zobaczyć elektron przy pomocy laseru? To tak, jakby namierzać muchę rzucają kule armatnie... to nie ma sęsu:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: coś tu nie gra... IP: *.stacje.agora.pl 02.03.04, 18:24 > Więc jak można zobaczyć elektron przy pomocy laseru? To tak, jakby namierzać > muchę rzucają kule armatnie... to nie ma sęsu:( Pamiętaj, że światło - czyli fala elektromagnetyczna może mieć dowolnie małą długość, a więc w teorii można nim próbkować dowolnie małe obiekty. W tym przypadku promieniowanie było z zakresu dalekiego ultrafiloetu/miękich promieni rentgena. Problem w tym, że 'krótsze' fotony mają większą energię i można uszkodzić obserwowany obiekt ;). W przytpadku tego konkretnego eksperymentu laser faktycznie 'wybijał' elektrony, a więc powodował jonizację atomu. Ale udało się sporo poderzeć. Technika jednak jest dość skomplikowana. Zapraszam do przeczytania oryginalnych artykułów prof. Krausza. pioc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Nowe rekordy w pomiarach czasu i masy IP: 193.128.25.* 03.03.04, 15:39 A z kad wzieli taka mala czasteczke zlota? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Nowe rekordy w pomiarach czasu i masy IP: *.stacje.agora.pl 04.03.04, 10:10 > A z kad wzieli taka mala czasteczke zlota? Problemy są tylko ze zdobyciem dużej ilości złota ;) pioc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizol Re: Nowe rekordy w pomiarach czasu i masy IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.08.04, 00:03 Wszystkie doświadczenia są niebywale ciekawe, ale nasów mi sie jedno zaadnicze pytanie "po co"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blekota Re: Nowe rekordy w pomiarach czasu i masy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 00:21 Żeby daleko nie szukać, jak myślisz, skąd się wzięła technologia potrzebna do wykonania komputera, przy którym teraz siedzisz? Odpowiedz Link Zgłoś