Dodaj do ulubionych

Nowe rekordy w pomiarach czasu i masy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 18:19
To się w pałeczce nie mieści.
Obserwuj wątek
    • Gość: zed To się nie mieści pod kopułą! IP: *.wroclaw.mm.pl 01.03.04, 20:32
    • porfirion.osielek Re: To się w pałeczce nie mieści. 01.03.04, 21:00
      Ani w krętku bladym.
      Ani w krętku opalonym a la Lepper.
    • Gość: Jagnieszka Zepto? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 01.03.04, 23:25
      Co to są zeptogramy?
      Do tej pory wiedziałam o przedrostkach: piko, nano, femto, atto...
      A zepto, to były tylko naczynia stalowe (Zepter).
      Uprzejmie proszę mnie pouczyć (weryfikowalne źródła).
      • Gość: Cynik Re: Zepto? IP: *.acn.waw.pl 02.03.04, 01:13
        Sluze uprzejmie:
        pod tym adresem znajduje sie typowe uproszczone wyjasnienie jednostek SI

wiem.onet.pl/wiem/004927.html
        a pod tym troche rozbudowana i unowoczesniona wersja

www.metricmethods.com/SI_german.html
      • Gość: pioc Re: Zepto? IP: *.stacje.agora.pl 02.03.04, 10:02
        > Do tej pory wiedziałam o przedrostkach: piko, nano, femto, atto...

Jakiś czas temu wprowadzono dwa następne przedrostki: zepto- (10^-21), yokto-
        (10^-24). I odpowiednio 'w górę' zetta- (10^21) i yotta- (10^24). Yoktosekunda
        to tzw. czas jądrowy przelotu światła przez średnicę protonu.

pozdr.
        pioc
    • Gość: eLeon Nareszcie! IP: *.stegny.2a.pl 02.03.04, 08:45
      Hura! Nareszcie będzie można zmierzyć sumienie polityka i moralność w parlamencie!
    • Gość: X Hurra IP: *.90.67.12.Dial1.Chicago1.Level3.net 02.03.04, 09:35
      Hurra nareszcie , juz niedaleko do wynalezienia maszyny czasu.
    • Gość: roni coś tu nie gra... IP: 62.233.185.* 02.03.04, 17:05
      laser, to fala światła, czyli zbiór fotonów. Fonony są większe, niż elektrony i
      za ich pomocą nie można obserwować małych obiektów... nawet tych realtywnie
      dużych, jak atomy. Żeby zobaczyć atom, potrzeba mikroskopu elektronowego, gdzie
      światło jest zatąpione elektronami.
      Więc jak można zobaczyć elektron przy pomocy laseru? To tak, jakby namierzać
      muchę rzucają kule armatnie... to nie ma sęsu:(
      • Gość: pioc Re: coś tu nie gra... IP: *.stacje.agora.pl 02.03.04, 18:24
        > Więc jak można zobaczyć elektron przy pomocy laseru? To tak, jakby namierzać
        > muchę rzucają kule armatnie... to nie ma sęsu:(

Pamiętaj, że światło - czyli fala elektromagnetyczna może mieć dowolnie małą
        długość, a więc w teorii można nim próbkować dowolnie małe obiekty. W tym
        przypadku promieniowanie było z zakresu dalekiego ultrafiloetu/miękich promieni
        rentgena. Problem w tym, że 'krótsze' fotony mają większą energię i można
        uszkodzić obserwowany obiekt ;). W przytpadku tego konkretnego eksperymentu
        laser faktycznie 'wybijał' elektrony, a więc powodował jonizację atomu. Ale
        udało się sporo poderzeć. Technika jednak jest dość skomplikowana. Zapraszam do
        przeczytania oryginalnych artykułów prof. Krausza.

pioc
    • Gość: M Re: Nowe rekordy w pomiarach czasu i masy IP: 193.128.25.* 03.03.04, 15:39
      A z kad wzieli taka mala czasteczke zlota?
      • Gość: pioc Re: Nowe rekordy w pomiarach czasu i masy IP: *.stacje.agora.pl 04.03.04, 10:10
        > A z kad wzieli taka mala czasteczke zlota?

Problemy są tylko ze zdobyciem dużej ilości złota ;)

pioc
    • Gość: Fizol Re: Nowe rekordy w pomiarach czasu i masy IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.08.04, 00:03
      Wszystkie doświadczenia są niebywale ciekawe, ale nasów mi sie jedno zaadnicze
      pytanie "po co"??
      • Gość: Blekota Re: Nowe rekordy w pomiarach czasu i masy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 00:21
        Żeby daleko nie szukać, jak myślisz, skąd się wzięła technologia potrzebna do wykonania komputera, przy którym teraz siedzisz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka