Dodaj do ulubionych

Patologiczne chomikowanie

IP: *.chello.pl 07.07.10, 10:40
to dlatego ze czlowiek ma ponad 50% genów wspólnych z chomikiem :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Załamany Re: Patologiczne chomikowanie IP: 78.133.238.* 07.07.10, 12:27
      Ratunku, bliska osoba rujnuje mi zycie syllogomanią!!!!!!!!!!
    • Gość: koniec Re: Patologiczne chomikowanie IP: 78.133.238.* 07.07.10, 12:31
      To tragedia porównywalna z alkoholizmem dla całej reszty rodziny!!!!!
    • Gość: titta Re: Patologiczne chomikowanie IP: *.botany.gu.se 07.07.10, 13:29
      "Patologiczne zbieractwo, często z pozoru niegroźne, może wywołać poczucie dyskomfortu, a nawet zakłócić prawidłowe funkcjonowanie osoby w społeczeństwie. " A nie na odwrot przypadkiem? To raczej osoby dysfunkcyjne, majace jakies problemy i zaburzenia zbieraja rzeczy patologicznie?
    • Gość: hamster Re: Patologiczne chomikowanie IP: *.uni.lodz.pl 07.07.10, 13:55
      Chomik - Człowiek dwa bratanki!
    • Gość: gosc Re: Patologiczne chomikowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 14:00
      są to tzw. "przydaśki" - wydaje mi się, że jest to pozostałość po komunie. Uważam, że większość z nas posiada tendencję do "kolekcjonowania", jednak ja uparcie walczę ze sobą- jeżeli czegoś nie używam dłużej niż rok, trafia to na śmietnik.
    • dorry Re: Patologiczne chomikowanie 07.07.10, 15:01
      A jak się nazywa zachowanie odwrotne? Tzn akcje wyrzucania wszystkiego jak leci (często po jakimś czasie okazuje się, ze coś z tego mogłoby się jednak przydać), niechęć do trzymania nadmiernej ilości rzeczy.
    • Gość: goder Re: Patologiczne chomikowanie IP: *.ec.europa.eu 07.07.10, 16:50
      moja ex-babcia wyrzucala wszystko jak leci, wczesniej (mimo problemow z biodrem) rabiac to zawziecie siekiera...
    • Gość: kravmag Re: Patologiczne chomikowanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.07.10, 20:16
      o borze, moja matka to chyba ma. jutro zrobię porządki w swoim mieszkaniu. Tak na zapas...
    • Gość: code Re: Patologiczne chomikowanie IP: 109.243.22.* 16.07.10, 22:39
      Oczywiście wspaniale jest żyć w świecie jednorazówek . Artykuł ten chyba pisany jest na zamówienie. Ludzie opanujcie się, nasze życie - to co nas otacza zostało zaprogramowane. Specjaliści od marketingu i cyklu produktu marzą o świecie gdzie będziemy wyrzucać i kupować nowe. Gdzie te czasy gdzie siatka na zakupy była pięknym przedmiotem. Gdzie są te meble które mają dusze. pleksi wióry i inne badziewie skręcone jednorazowymi śrubkami. Taki jest powoli będzie świat jeśli nie będziemy szanowali każdej rzeczy. Czy to jest logiczne oświecone podejście ? Chwalić taniość rzeczy i ich jednorazowość bez posiadania świadomości że ktoś gdzieś zapłacił cenę zniszczonego środowiska , zniszczonego życia za to że my możemy "pozbywać się" . Twierdzę że ten artykuł w podtekście chwali właśnie taką nowoczesność.  Odsyłam do poczytania sobie Baumana i Aldousa Huxleya. Sam jestem dumny że używam w swojej kuchni noży czy sprzętów które przetrwały pokolenia i w nowoczesnej kuchni znalazły swoje miejsce obok nowych sprzętów. A pochodzą nie z marketu tylko od mojej babci i dziadka. Co złego jest w utrzymaniu pamięci? Mamy zapominać na poziomie rzeczy a potem co będzie godne zapomnienia? Moja babcia nie jest z komuny. Jest żywą postacią w pamięci a pamięć o niej dotyczy tego co zrobiła w swoim życiu. Co będzie następne? - przeszłość ? wartości ? . więzy między ludźmi ? Dla mnie ludzie którzy zbierają dużo rzeczy raczej są krzykiem o szacunek dla przeszłości. Nie tak miało wyglądać nowoczesne społeczeństwo. Nie miało produkować 90 procent śmieci. Czy nie ma mechanizmów by robić rzeczy bardziej trwałe? solidniejsze ?
    • Gość: zbieracz Re: Patologiczne chomikowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 22:54
      samo zbieranie nie pochodzi z czasu dyzurnego octu.ono bardziej wiaze sie z hobby.czesto traktowanym jak codziennosc np. majsterkowanie,szycie.Po komunie zostal nam nawyk kupowania na zapas.
    • Gość: magia Re: Patologiczne chomikowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 16:01
      odsyłam się do komentarza code: tu nie chodzi o czasy jednorazówek, kupując towar jakikolwiek, czy to jest butelka czy pojemnik, czy towar jest w worku czy torebce, to nie można kazdego opakowania zbierać bo zakupując nowy produkt znowu go otrzymasz w opakowaniu. Teraz juz są kosze na smieci do ponownego recyklingu (na plastik, szkło, papier i inne). Uciążliwe jest mieszkanie z osobą która za każdym razem mów:" a może to mi sie jeszcze kiedyś przyda". Mieszkam w domu od 17-tu lat w nowo wybudowanym, na początku bylo miło, czysto, ale teraz jak byś wszedł, to byś nie zobaczył pustej nie obstawionej ściany. Po prostu bezguście. nic do siebie nie pasuje. Ale ja nic nie moge zrobić bo dom nie jest mój, ja tu tylko mieszkam- i to zawsze słysze jak cos chce wyrzucic. Tez wychodze z tego zalozenia, ze rzecz ktorej nie użyję powinno się wyrzucic, albo oddac komus komu bedzie pasowala i sie przyda. Nie trzeba wszystkiego wyrzucac. Ale moja mama jest taka ze nawet nie da i nie wyrzuci. Też mam kilka pamiatek w kartonie zostawionych z dziecinstwa aby kiedys wspomnieniami do nich wrócic , ale to jest mały kartonik i nie mam zamiaru już go powiekrzac.
    • split-fire Re: Patologiczne chomikowanie 04.03.11, 18:31
      Nadmierne chomikowanie rzeczy dotyczy wielu osób. Nie wszyscy wiedzą, że może być niebezpieczne.Z każdym przedmiotem wiążą się określone wspomnienia. Wielu z nas trzyma w szufladach pamiątki z dzieciństwa. Jeszcze inni nie wyrzucają biletów z koncertów lub wakacyjnych poczblablablablabla

jest różnica między kolekcjonerstwem a bałaganiarstwem i chomikowaniem Panie dyrektorze, tfu... redaktorze
    • kawiarniany.filozof Re: Patologiczne chomikowanie 04.03.11, 18:54
      To jest naprawdę poważne zaburzenie.
      Na kanale Zone Reality leci doku-serial "Hoarders" (po polsku przetłumaczone jako "Mania chomikowania"). Pokazują tam, że potrafi to doprowadzić do tragedii życiowej (np. kobieta, której groziło odebranie władzy rodzicielskiej, ponieważ wskutek jej zbieractwa warunki w mieszkaniu były takie, że opieka społeczna stwierdziła, że jej dzieci są cały czas narażone na ciężkie choroby. Tudzież starszy pan, któremu groziło odwieszenie kary 3 miesięcy więzienia, bo na jego działce mieszkalnej powstało potężne złomowisko i sąd nakazał mu to wywieźć, a on nie dawał rady podjąć tej decyzji).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka