trupyirobaki 24.08.10, 15:17 i czytać GW bo to nie obciąża i nie zużywa mózgu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greges58 Re: Cztery przepisy na zdrowie 24.08.10, 15:28 Na szczęście, nikt w Polsce nie sprzedaje " butelkowanej " herbaty ! Tacy głupi - to my nie jesteśmy... Pozdrawiam ^ ^ Odpowiedz Link Zgłoś
froz Re: Cztery przepisy na zdrowie 24.08.10, 15:38 Nie? A Ice Tea i podobne produkty to niby co? Odpowiedz Link Zgłoś
vento_p Re: Cztery przepisy na zdrowie 24.08.10, 15:44 ależ sprzedają ;) fajny artykulik Odpowiedz Link Zgłoś
paulhandyman Re: Cztery przepisy na zdrowie 24.08.10, 15:45 greges58 napisał: > Na szczęście, nikt w Polsce nie sprzedaje " butelkowanej " herbaty ! > Tacy głupi - to my nie jesteśmy... > > Pozdrawiam ^ ^ a Lipton Ice Tea to co to jest jak nie butelkowana herbata ?? JEDZ JAGODY !!! Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Cztery przepisy na zdrowie 24.08.10, 16:12 paulhandyman napisał: JEDZ JAGODY !!! Dziękuję :) Jem, jem... Borówki, jagody, poziomki ;) Ice Tea ? Nie oglądam reklam, na szczęście ! Mogę nie znać ;) ^ ^ Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
amid2etylo Re: Cztery przepisy na zdrowie 24.08.10, 16:36 Ja, gut. Gut gut, alles super gut. Odpowiedz Link Zgłoś
rekin.finansjery Re: Cztery przepisy na zdrowie 29.08.10, 19:37 > Tacy głupi - to my nie jesteśmy.. Tak, tak, jestesmy po prostu tacy zacofani (a nasze rynki niedorozwiniete). Odpowiedz Link Zgłoś
real-wegierka borówki to nie jagody. 24.08.10, 20:21 Borówki są ciemnoczerwone i można je zbierać od końca sierpnia nawet do grudnia a jagody są ciemnogranatowe i zbiera się je od końca czerwca do poł. sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Cztery przepisy na zdrowie 24.08.10, 20:48 Źródeł polifenoli jest wiele - czuję, że niedługo zawartość polifenoli będą podawac na opakowaniach produktów spożywczych... Uwaga, starsze panie i starsi panowie - nie obierać owoców ze skórek! Tam polifenoli najwięcej! Śmieję się troszkę, a powoli czas mi zabrać się za studiowanie czynników opóźniających starzenie się mózgu :( Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Cztery przepisy na zdrowie 24.08.10, 21:36 "Jego zdaniem ten sposób [poddawanie pyr elektrowstrząsom] ulepszania warzyw może już wkrótce znaleźć zastosowanie na skalę przemysłową." Zabawne. A czy pan Shibu Poulose, Ph.D. sprawdził, czy podczas prądowego nękania ziemniaków wytwarzają się - oprócz "dobrych" polifenoli - jakieś inne, szkodliwe związki? Kornel PS1. Traktowanie prądem roślin, które mają myślący układ nerwowy, jest po prostu nieludzkie! PS2. Jak zacytowałem ze 150-letniej książki, że od wyładowań elektrycznych szybciej kwaśnieje mleko, to uznano to za żart ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Borówki - Podkarpacie 25.08.10, 08:11 czarnych jagód (w Małopolsce zwanych borówkami) Na Podkarpaciu też. Po reformie administracyjnej Małopolska kojarzy się jedynie z okolicami Krakowa. Ogólnie - "borówki" jest to regionalizm związany z Galicją. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Borówki to poprawna nazwa przyrodnicza 25.08.10, 08:13 > Ogólnie - "borówki" jest to regionalizm związany z Galicją Właściwie, źle napisałam. To "jagody" są regionalizmem (związanym z resztą Polski). Poprawna nazwa przyrodnicza to właśnie "borówka". Te czarne nazywają się borówka czarna. Te czerwone - borówka brusznica Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Borówki to poprawna nazwa przyrodnicza 25.08.10, 08:29 > Właściwie, źle napisałam. To "jagody" są regionalizmem (związanym z resztą > Polski). Poprawna nazwa przyrodnicza to właśnie "borówka". Oczywista oczywistość. Te linki podałem już wczoraj ;-) Czarne jagody a/i borówki. k. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Borówki to poprawna nazwa przyrodnicza 25.08.10, 10:40 > Te linki podałem już wczoraj ;-) A, tak. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_555 Ciemnogród 25.08.10, 09:06 Drodzy mieszkańcy zaboru rosyjskiego, Kiedy wreszcie się douczycie (wystarczy nawet chwilka w popularnej Wikipedii), że: 1. Jagoda (ang. berry, łac. bacca) – owoc o mięsistej, niepękającej owocni, zbudowanej z zewnętrznego egzokarpu oraz zmięśniałego mezokarpu, wypełniającego całe wnętrze owocu. Cechą charakterystyczną jagody jest brak endokarpu. Bezpośrednio w mezokarpie znajdują się liczne (rzadko jedno) nasiona. Przykładem roślin wykształcających jagody są liczne gatunki uprawne m.in.: pomidor, cytryna, pomarańcza, banan, porzeczka, agrest, winorośl, borówka brusznica, borówka czarna (pospolicie nazywana jagodą lub czarną jagodą). Czasem jagody mają duże rozmiary, jak u przedstawicieli rodziny dyniowatych – ogórka, arbuza czy dyni. Jednonasienną jagodą jest awokado. 2. Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.) - gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Ma wiele zwyczajowych nazw: jagoda, czernica, czarna jagoda, czarna borówka. Pozdrawiam wykształciuchów ze stołlycy Odpowiedz Link Zgłoś
minstrel515 Polecam przydomową uprawę borówki 25.08.10, 11:29 amerykańskiej oraz stewii (stevia rebaudiana). Trochę zachodu, ale jaka radość. Odpowiedz Link Zgłoś
gdsta Cztery przepisy na zdrowie 25.08.10, 12:24 a jakby tak przez głowę przepuscic trochę pradu? tanio by wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
eri4 Re: Cztery przepisy na zdrowie 29.08.10, 18:11 > a jakby tak przez głowę przepuscic trochę pradu? tanio by wyszło to sie nazywa elektrowstrżasy i czasami sie stosuje :) -- czy dżem jagodowy tez działa??? niskosłodzony! Odpowiedz Link Zgłoś