Dodaj do ulubionych

fala termokapilarna - pytanie

29.05.11, 10:30
Witam.
Wczoraj na pikniku naukowym na jednym ze stoisk padło hasło "fala termokapilarna". Generalnie rozchodziło się o to, że wiązka lasera padała na powierzchnię ropy naftowej i po odbiciu na scianie tworzyły się prazki dyfrakcyjne. Niestety osoba siędząca przy tym stoliku tłumaczyła to tak mętnie, że nie sposób było nic pojąć:-/ Wiem jeszcze tylko tyle, że to samo zachodzi przy cięciu metali laserem.
Czy ktoś słyszał o czymś takim jak fala termokapilarna???

Pozdr
Obserwuj wątek
    • pomruk Re: fala termokapilarna - pytanie 29.05.11, 22:02
      Nie słyszałem, ale poczytałem nieco :) Niestety wszystko w obcych językach. Fale kapilarne to po prostu fale na powierzchni cieczy - fale, przy opisie których musimy brać pod uwagę napięcie powierzchniowe:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/Ripple_-_in_rail.jpg/120px-Ripple_-_in_rail.jpg

Naturalne fluktuacje w przepływie ciepła (albo inaczej - "statystyczność" ruchu termicznego molekuł) tworzą w cieczy fluktuacje gęstosci. Jest to zaniedbywalne we wnętrzu cieczy, ale na jej powierzchni już nie. W rezultacie na powierzchni cieczy tworzą się właśnie takie maleńkie fale (o amlitudzie rzędu średnicy molekuł). Normalnie niewidoczne, mogą jednak dla promienia lasera działać jak odbiciowa siatka dyfrakcyjna. Nawiasem, istnienie takich fal przewidział nasz rodak, Marian Smoluchowski.

en.wikipedia.org/wiki/Capillary_waves
      en.wikipedia.org/wiki/Thermal_capillary_wave
      ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B5_%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D1%8B%D0%B5_%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D1%8B
      To ostatnie źródło jest najciekawsze, niestety po rosyjsku.

Zaawansowane:

www.sklogwiki.org/SklogWiki/index.php/Capillary_waves

• wielkie.nieba Re: fala termokapilarna - pytanie 31.05.11, 10:45
        Fajnie, wielkie dzięki! Bardzo pomogło:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka