Dodaj do ulubionych

Zmarł prof. Zbigniew Jaworowski

14.11.11, 15:08
Jak twierdzi Stanisław Remuszko, "dzięki" prof. Jaworowskiemu o wybuchu w elektrowni jądrowej w Czarnobylu dowiedzieliśmy się dwa dni po fakcie. Kluczowe dwa dni.
www.remuszko.pl/czarnobyl/
Obserwuj wątek
    • transient Zmarł prof. Zbigniew Jaworowski 14.11.11, 15:09
      Niezależny umysł, wielka kultura i poziom argumentacji. Otworzył mi oczy na lewicowy zabobon "globalnego ocieplenia".
    • kadykianus Zmarł prof. Zbigniew Jaworowski 14.11.11, 15:15
      Dzięki Niemu zainteresowałem się zagadnieniem wpływu człowieka na klimat a dokładniej dyskutowanej obecnie hipotezie, że człowiek podgrzał planetę.

Pierwszy raz zobaczyłem Z. Jaworowskiego w telewizji, z okazji międzynarodowego panelu klimatycznego, który kilka lat temu odbywał sie z Poznaniu. Dyskutował w studio o tym, czy człowiek mógł podwyższyć stężenie CO2, które ma prowadzić do wzrostu średniej temperatury. Jego przeciwnikiem był Jerzy Buzek, który wyszedł w moich oczach na kompletnego oszołoma w tych sprawach i zamiast przytaczać argumenty naukowe przytaczał polityczne, że skoro tylu ludzi do Poznania przyjechało, to znaczy ze człowiek podgrzał planetę...

Jaworowski mówił świetnie i wiele się wtedy dowiedziałem. Np. to, ze głównym (przytłaczającym) producentem CO2 na świecie są oceany a głównym gazem cieplarnianym - para wodna.

Później zainteresowałem się sławną "krzywą hokejową" od której wszystko się zaczęło i oszustwem, którym była. Dotarłem do oryginalnej publikacji, która pokazuje w jaki sposób słynna krzywa została spreparowana:

McIntyre, Steven i Ross McKitrick, (2003). “Corrections to the Mann et. al. (1998) Proxy Data Base and Northern Hemisphere Average Temperature Series.”
      Environment and Energy 14(6) pp. 751-771

Dzięki mądremu człowiekowi nie chodzę i nie opowiadam głupot, że ludzie mają wpływ na temperaturę Ziemi.
      • zofijaj Re: Zmarł prof. Zbigniew Jaworowski 14.11.11, 17:46
        Jako wnuczka bardzo doceniam takie słowa. Raniące są wypowiedzi ludzi zupełnie niekompetentnych, którzy o zmarłym człowieku, o niewyobrażalnej wyobraźni, sercu i doświadczeniu potrafią mówić rzeczy tak nieadekwatne i świadczące o jakimkolwiek braku wiedzy. Oby więcej takich, jak ty.
        • stilonek Re: Zmarł prof. Zbigniew Jaworowski 14.11.11, 18:12
          wyrazy współczucia dla rodziny Pana Profesora. rzadki w naszych smutnych czasach przykład uczonego, dla którego zawsze najważniejsza była Prawda sama w sobie, a nie jej medialny odbiór. nigdy nie zapomnę debat z tvn 24, w których Profesor ścierał się z "wyznawcami" jedynie słusznej koncepcji GO.
          jeszcze raz najserdeczniejsze wyrazy współczucia...
        • atrakcyjny_prosiak Re: Zmarł prof. Zbigniew Jaworowski 14.11.11, 22:06
          Proszę Pani,
          Pani Dziadek, jak każdy z nas, miał w swoim życiu chwile dobre i złe, decyzje słuszne i niesłuszne. Nie ma potrzeby twierdzić, że we wszystkim był bezbłędny. W sprawach klimatu twierdzenia o Jego eksperckiej wiedzy nie znajdują odbicia w ilości i jakości publikacji naukowych związanych z tym tematem, krytyka Jego poglądów jest jak najbardziej uzasadniona. Nie ma potrzeby odnosić się emocjonalnie do spraw merytorycznych, dobre czyny prof. Jaworowskiego zostaną z całą pewnością zapamiętane.
          Moje kondolencje.
      • neuroleptyk Re: Zmarł prof. Zbigniew Jaworowski 14.11.11, 20:02
        > Później zainteresowałem się sławną "krzywą hokejową" od której wszystko się zac
        > zęło i oszustwem, którym była.

Problem w tym, że nie była oszustwem.

> McIntyre, Steven i Ross McKitrick, (2003). “Corrections to the Mann et
        > . al. (1998) Proxy Data Base and Northern Hemisphere Average Temperature Series
        >
        .”
        > Environment and Energy 14(6) pp. 751-771

In May the University Corporation for Atmospheric Research advised media about a detailed analysis by Eugene Wahl and Caspar Ammann, first presented at the American Geophysical Union’s December 2004 meeting in San Francisco, which used their own code to replicate the MBH results, and found the MBH method to be robust even with modifications. Their work contradicted the claims by McIntyre and McKitrick about high 15th century global temperatures and allegations of methodological bias towards a hockey stick outcomes, and they concluded that the criticisms of the hockey stick graph were groundless.[79]
    • kpix Re: Zmarł prof. Zbigniew Jaworowski 14.11.11, 15:39
      O rety, jeszcze pamiętam jego referat...
      jaka szkoda...

[']
    • cigol Re: Zmarł prof. Zbigniew Jaworowski 14.11.11, 16:17
      > Jak twierdzi Stanisław Remuszko

Remuszko twierdzi różne rzeczy. Bo się zna na różnych rzeczach (jest coś, na czym się nie zna?)

A Pan Profesor niechaj spoczywa w pokoju.

• blero Re: Zmarł prof. Zbigniew Jaworowski 14.11.11, 16:59
      Trudno uwierzyc by wzial na siebie taka odpowiedzialnosc i nie probowal poinformowac wladz o skazeniu.
    • gstaniak-gazeta Zmarł prof. Zbigniew Jaworowski 14.11.11, 17:40
      Szkoda człowieka, jak zawsze. Czyjegoś męża, ojca, przyjaciela. Szkoda dużych kompetencji, wiedzy i zdroworozsądkowej postawy w zakresie radiologii, np. obalania mitów na temat Czernobyla. Ale jeśli chodzi o jego emerytalną działalność... miałem nadzieję, że pożyje jeszcze dłuuugo i będzie w stanie odpowiedzieć na pytania kiedy już jasne będzie jaką krzywdę zrobił ludziom czytającym jego żenujące teksty na temat globalnego ocieplenia. Co widać choćby tutaj w niektórych komentarzach. Szkoda. Miałem nadzieję jeszcze kiedyś zobaczyć jak zmienia zdanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka