Dodaj do ulubionych

20 LAT ZX81 - tak sie kiedys programowalo

31.01.12, 00:04
ZX81 - legendarny komputerek, w marcu obchodzil 20-rocznice powstania, mial 1 KB pamieci RAM. Na co to wystarczalo ? Np. na nauczenie go gry w szachy, program zajmowal 672 bajty, a nie byl to pierwszy program szachowy...:

en.wikipedia.org/wiki/1K_ZX_Chess
Obserwuj wątek
    • llukiz Re: 20 LAT ZX81 - tak sie kiedys programowalo 31.01.12, 04:58
      > ZX81 - legendarny komputerek, w marcu obchodzil 20-rocznice powstania

spóźnione to info tak na oko 10 lat...
      • pomruk Re: 20 LAT ZX81 - tak sie kiedys programowalo 31.01.12, 09:51
        No właśnie :) Pierwszego ZX 81 miałem w ręku w stanie wojennym. A w 1983 kupiłem ZX Spectrum - po włączeniu pokazywał (c) 1982 Sinclair Research Ltd, nie sposób było nie zapamiętać :)

A co do krótkości programów - w owym czasie najbardziej dumny byłem z programu, który udało mi się "zapakować i skompresować" w rozmiar... 27 kalkulatorowych słów. Kalkulator pozwalał bowiem na maks. 27 kroków programu...
        • bimota Re: 20 LAT ZX81 - tak sie kiedys programowalo 31.01.12, 10:42
          A co to byl za program ? :P

Ja na swoim kalkulatorze zaprogramowalem odgadywanie liczby. Jeden wprowadzal liczbe (do 10000), drugi musial odgadnac, kalkulator podpowiadal czy za duza czy za mala. Ale byla ekscytacja w klasie licealnej, nie mogli pojac jak sie mieszcze w 10 probach... :) Kumpela kupila sobie zaraz tez kalkulator, mial nawet wiecej funkcji (liczby binarne, szesnastkowe...), ale nie dala sie zaprogramowac wlasnej, a kuzynka kupila jakies CASIO, to byl dopiero wypsas, chybe ze 3 wlasne funkcje mozna bylo zaprogramowac... :)

A dlaczego akurat o 10 lat ? Chyba o rok... :P W tym roku 20-lecie Spectruma... :) Ja mialem ZX81 i zazdroscilem kumplowi, ktoremu z Angli przyslali Spectruma, moje programy w Basicu dzialaly na nim chyba ze 3x szybciej ! Ale przynajmniej nauczylem sie programowac, bo na poczatku mialem tylko 1KB, a gry byly na 16, wiec musialem pisac sam w Basicu. To samo na Atari, gdy na poczatku nie mialem magnetowfonu, dopiero pozniej koles z klubu Atari mi zrobil interface do zwyklego za 6000 zl. :)
          • pomruk Re: 20 LAT ZX81 - tak sie kiedys programowalo 31.01.12, 11:18
            No nie, w tym roku mamy 30-lecie ZX Spectrum, pogubiłeś się nieco w czasie :) Co do kalkulatora - miałem właśnie Casio "wypas", 2 programy o maks. długości 27 kroków. A program na ten kalkulator był napawdę poważny: umożliwiał obliczenie obsadzenia boltzmanowskiego 6 stanów energetycznych, gdy wprowadziło się temperaturę i pewien parametr, od którego zależały odstępy energetyczne owych 6 stanów. Prawdę mówiąc, program obejmował tylko najważniejsza część obliczeń, trzeba potem był nieco "doliczyć ręcznie" :)
            • bimota Re: 20 LAT ZX81 - tak sie kiedys programowalo 31.01.12, 14:29
              A takie jaja... :)

Ja mialem chyba cos takiego:

https://images.okazje.info.pl/p/inne/6570/citizen-srp-145.jpg

Wiele sie nie zmienily od tamtego czasu... :)
              • losiu4 Re: 20 LAT ZX81 - tak sie kiedys programowalo 01.02.12, 13:57
                a ja miałem stwora pod nazwa Brda 11U. Na baterię 9V z wyświetlaczem jarzącym na czerwono :)

Pozdrawiam

Losiu
                • bimota Re: 20 LAT ZX81 - tak sie kiedys programowalo 01.02.12, 20:11
                  Takiego kazdy mial, my tu mowimy o programowalnych. :P
                  • wobo1704 Re: 20 LAT ZX81 - tak sie kiedys programowalo 02.02.12, 11:52
                    X81 sprzedawany był także (za psie pieniądze) w zestawach do samodzielnego montażu.
                    Złącze krawędziowe ZX81 umożliwiało łatwe podłączenie standardowych przyrządów pomiarowych wyposażonych w interejs V.24. Powstawały w ten sposób tanie zestawy zestawy pomiarowe z zapisem danych na magnetofon. Programy sterujące w kodzie maszynowym bez problemów mieściły się w pamięci 1 kB.

Ps. Mój prywatny ZX81 (po wymianie klawiatury) przez wiele lat służył za sterownik rozbudowanej planszy kolejowej.
              • erg_samowzbudnik Re: 20 LAT ZX81 - tak sie kiedys programowalo 04.02.12, 15:08
                30 lat temu Casio ze swoim zielonym wyświetlaczem to było coś . Czegoś takiego z wyświetlaczami LCD jeszcze nie było.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka