Dodaj do ulubionych

Pytanie do Moderacji

24.02.12, 17:50
Nieredukowalna złożoność jest koncepcją religijną, czy należy do rozważań naukowych. Pytam, ponieważ wczoraj napisałem ścisłą definicję nieredukowalnej złozoności pod względem fumkcji i chciałbym się zapytać,czy mogę wrzucić na Foru. Osobiście jestem przekonany,że bez odwoływania się do IP nie powinno być problemu,żeby coś takiego przeszło. Pytam, bo nie chce sie pozniej kłocic, jak post wyladuje na oslej lawce.
Obserwuj wątek
    • pomruk Re: Pytanie do Moderacji 24.02.12, 20:17
      Odpowiadam w swoim imieniu, mając nadzieję, że Asteroida ma zbliżone zdanie:)

Pojęcie "nieredukowalna złożoność" może mieć - o ile mi wiadomo - różne znaczenia. Najczęściej używane znaczenie (w uproszczeniu) zwiazane jest z poglądem, że wiele żywych systemów jest zbyt złożonych, by powstać bez Inteligentnego Projektanta - w szczególnosci złożoność nie moze powstać w sposób akceptowany przez ewolucjonistów. Ogromna większość uczonych uznaje to za pseudonaukę związaną z religią. Ale może np. też oznaczać mniej więcej to samo, co "emergencja". Skoro piszesz, ze sam wytworzyłeś nową, ścisłą definicję, to chyba od niej zależy, czy należy do sfery rozważań naukowych czy też nie :) Spróbuj, nie wyleci tylko "dla zasady" :).
      Pamiętaj jedynie stale, że spamowanie - przemycanie na różne sposoby ciągle tych samych idei na drodze publicystyki o charakterze raczej propagującym niz dyskusyjnym - zawsze bedzie niemile widziane. Zwłaszcza, gdy propagowane mają tu być poglądy w ostaczności religijne.
      • qwardian Re: Pytanie do Moderacji 24.02.12, 21:13

pomruk napisał:

> wiele żywych systemów jest zbyt złożonych, by powstać bez Inteligentnego Projektanta.

Przepraszam, że się wtrące, czy nauka zna jakikolwiek skomplikowany układ, z systemem funkcji, martwy, czy żywy, który powstałby bez zaplanowania, organizacji i kontroli? Proszę mi przedstawić kilka, bez wymieniania organizmu i wszechświata...
        • k_a_p_p_a Re: Pytanie do Moderacji 24.02.12, 22:21
          qwardian napisał:

> Przepraszam, że się wtrące, czy nauka zna jakikolwiek skomplikowany układ,

Zdefiniuj "skomplikowany układ"
      • noveyy777 Re: Pytanie do Moderacji 26.02.12, 03:21
        m wątek na ten tematBardzo dziękuję, zakłada
    • qwardian Przesłanie Richarda Dawkinsa do swoich wiernych... 24.02.12, 21:30

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114885,11233242,Czy_Bog_istnieje__Dawkins___Nie_moge_byc_pewien__ze.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka