Dodaj do ulubionych

Sól wypadowa

28.02.12, 13:43
Wczoraj w telewizji słyszałem informację, że słynna sól przemysłowa, która trafiła do zakładów spożywczych jako sól jadalna, jest w rzeczywistości "odpadem poprdukcyjnym". Domyślam się, że chodzi o odpad po produkcji zwykłej soli spożywczej, czyli zapewne po jakimś procesie jej oczyszczania. Z tego z kolei wynika, że nie jest to po prostu nieoczyszczona sól prosto z kopalni. Jednak to w zasadzie wszystko, czego się można dowiedzieć z mediów na temat tej soli. W związku z tym mam pytanie teoretyczne - czy ktoś orientuje się może, w jaki sposób od strony chemiczno - fizycznej powstaje ta sól "wypadowa"?
Obserwuj wątek
    • absurdello Pewnie z nią jest jak z tym węglem ... 28.02.12, 13:55
      co to "przypadkiem" wypadł z wagonu i go pozbierali "nieznani" sprawcy ;))

Swoją drogą, to chyba za szkodliwa (na nasze szczęście) ta sól nie była skoro przez tak długi czas nie zarejestrowano wzrostu śmiertelności odwędlinogennej trzódki obywatelskiej.

Tak się zastanawiam nad poziomem kontroli składników różnych wyrobów ... wygląda, że w różnych zakładach sypie się do wyrobów jak leci co przywiozą ... skoro nikt wcześniej nie wykrył, że ta sól jest jakaś lewa ... SMACZNEGO :(((
    • pomruk Re: Sól wypadowa 28.02.12, 14:47
      Firma Anwil jest producentem chloru i NaoOH,z doniesien prasowych wynika, że sól wypadowa produkowana przez nią była produktem odpadowym - nieprzereagowanym w elektrolizie wodnych roztworów chlorkiem sodu. Składa sie głównie z chlorku sodu ( min. 96% - 97,5%. Jej głównym zanieczyszczeniem jest jon siarczanowy(VI), którego zawartość wynosi do 4% wagowo. Z drobniejszych zanieczyszczeń wwymieniają żelazocyjanek potasu (heksacyjanożelazian(II) potasu) w ilosci 7-30 mg/ kg produktu. Nie są to substancje o dużym stopniu toksycznosci. Z doniesień prasowych wynika, ze w niektórych próbkach znaleziono niesprecyzowaną domieszkę azotanu (V) potasu (saletry potasowej) i dioksyn. Najczęściej zwraca sie uwagę na duza zawartosć siarczanów, lecz nie są to jony silnie toksyczne.
      • smutas Re: Sól wypadowa 28.02.12, 23:58
        Jesli "ogladalismy" ten sam program (technicznie ja tego nie ogladalem, tylko podslyszalem co oglada moja zonka), to saletre znaleziono w gotowych wedlinach a nie w trefnej soli. Ranga tego odkrycia jest pod wielkim znakiem zapytania, poniewaz o ile wiem saletre potasowa uzywa sie do marynowania miesa. Czyli zrodlo "zanieczyszczenia" zostalo blednie okreslone.

cheers
        • pomruk Re: Sól wypadowa 29.02.12, 00:12
          Opieram się na tym doniesieniu TVN24, w ktorym stacja powołując się na ekspertów z Politechniki Łódzkiej stwierdziła, że saletrę potasową wykryto w jednej z przebadanych próbek soli:
          www.tvn24.pl/-1,1736255,0,1,sol-kupowana-jako-odpad-sprzedawana-jako-jadalna,wiadomosc.html
          Faktem jest oczywiscie, ze saletra potasowa jest znanym konserwantem mięsa (E 252).
      • numa_pompiliusz Re: Sól wypadowa 29.02.12, 09:36
        Dzięki za wyjaśnienie. Czyli jednak jesteśmy zdani na to, co nasi panowie i władcy zwani urzędnikami powiedzą nam na ten temat w mediach, bo przecież nie można mieć gwarancji, że w tym zakładzie nie dodawano jakichś dodatków przy produkowaniu tego chloru.
        • smutas Re: Sól wypadowa 29.02.12, 16:10
          Spoko, nie umrzesz (jeszcze) :-) Procent zanieczyszczen w tej soli nie jest duzy a soli w zywnosci tez jest niewiele. Sumarycznie mowimy wiec o sladowych ilosciach niepozadanych skladnikow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka