Dodaj do ulubionych

Chiny i Toutatis

16.12.12, 00:32
Brawo Chińczycy! Wykorzystali swą sondę ksieżycową - po spełnieniu misji na wokółksieżycowej orbicie - najpierw do badania punktu Lagrange'a L2 układu Ziemia - Ksieżyc, a potem pchnęli ją w kierunku blisko przelatującej planetoidy Toutatis. Sonda właśnie przesłała zdjęcia planetoidy (pomocniczą kamerą, dla głównej przelot był za szybki). Oto jeden z obrazów. Pięknie poczynają sobie Chińczycy!
Obserwuj wątek
    • dawwwkins2 Re: Chiny i Toutatis 16.12.12, 12:47
      Ich program kosmiczny jest z pozoru powolny, ale ja odnoszę wrażenie, że za dekadę czy dwie Chiny będą topowym zawodnikiem w tej konkurencji.
      Co i dobrze, że to zachęta do rywalizacji, a tym samym - pogłębiania naszej wiedzy i lepszych wyników w zagospodarowywaniu LEO & Księżyca :)
      • smutas Re: Chiny i Toutatis 16.12.12, 16:14
        Ja troche sie obawiam Chinczykow w kosmosie. Nie chodzi mi zadna polityke ale znany mi jest ich stosunek do pracy; a glownie do bezpieczenstwa pracy.

cheers
      • kochamrydzyka Re: Chiny i Toutatis 17.12.12, 00:36
        Nie sadze ze to bylo w ostatecznym planie przez projektantow lotu sondy.

Jeszcze przed wystrzeleniem jej w kierunku Ksiezyca, China Daily podawala na swojej stronie internetowej ze w zaleznosci od okolicznosci sa trzy plany.
        Powrotu w kierunku Ziemi, skierowania na powierzchnie Ksiezyca, eventualnie skierowania jej w przestrzen kosmiczna.
        Wskazuje to ze planujacy lot sady byli przygotowani na kazdy problem z jakim sie spotkaja.

Jako sukces uznali ze, ze wybrana trajektoria bezposredniego lotu w kierunku Ksiezyca pozwolila na skrocenie lotu o kilka dni, gdyz uniknieto wprowadzenia na orbite okoloziemska a potem w odpowiednim momencie skierowanie jej w kierunku Ksiezyca.
    • kzet69 Re: Chiny i Toutatis 20.12.12, 02:16
      Niesamowicie precyzyjny ten przelot, zaledwie 3200 m (!) od planetki... Jestem pod wrażeniem!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka