Dodaj do ulubionych

Co to może być? Meteoryt czy coś od nas

28.01.13, 19:12
Witam jakieś 8 mieś temu podczas prac w ogródku znalazłem coś takiego:
http://imageshack.us/a/img689/8761/dsc0072ey.jpg

Uploaded with ImageShack.us
http://imageshack.us/a/img571/925/dsc0078zu.jpg

Uploaded with ImageShack.us

I tak waga 1515g, szerokość w nawiększym punkcie 8cm wysokość 6cm, brak reakcji na magnes, przewodzi prąd.
Może wiecie jaki to metal bądź coś?
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Kop dalej! 28.01.13, 19:27
      Jeśli będziesz miał pecha i będzie to meteoryt, będziesz musiał oddać państwu. Jeśli dokopiesz się do złoża rudy - będziesz musiał odsprzedać działkę.

Na razie zmierz gęstość. Chyba wiesz jak.

Kornel
      • emillod Re: Kop dalej! 28.01.13, 19:35
        Żeby znaleźć nie zawsze trzeba kopać:P, wywalił bym to ale ten ciężar mnie zaciekawił, napewno to nie ołów, za bardzo jest kruche. Sprawdzić gęstość? No nie bardzo wiem ale necik jak widać mam i znajdę odp:D
        • kornel-1 Re: Kop dalej! 28.01.13, 19:53
          Obstawiam - żużel.
          Ten okaz wziąłem sobie z hałdy w Złotym Stoku:
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/lb/mc/yk4b/jFybapkRQFvBhmylpA.jpg

Kornel
          • emillod Re: Kop dalej! 28.01.13, 20:04
            ta ale waga jest spora jak na taki mały kawałeczek. a żużel jest z tego co mi wiadome lekki.
            • kornel-1 Re: Kop dalej! 28.01.13, 20:36
              Zmierzyłem przed chwilą gęstość mojego "złotego" żużlu: 2.25 g/cm3. Twój okaz oszacowałem na 430 cm3 co daje 3.5 g/cm3. Ale zmierz gęstość sam :)

k.
              • emillod Re: Kop dalej! 28.01.13, 21:20
                to twym zdaniem co to?
                • kornel-1 Re: Kop dalej! 29.01.13, 07:47
                  Jak już wyznaczysz gęstość, możesz niewielki fragment potraktować średnio stężonym kwasem solnym. Jeśli to istotnie skorodowany stop glinu, to roztworzy się niemal całkowicie w kwasie.

k.
    • pomruk Re: Co to może być? Meteoryt czy coś od nas 28.01.13, 19:56
      Wg mnie - coś od nas. Już te puste przestrzenie na pierwszym zdjęciu to sugerują. Ale najważniejszą sprawą jest brak reakcji na magnes. Jeśli meteoryt jest metaliczny, zawiera żelazonikiel, a ten jest typowym materiałem ferromagnetycznym.
      • emillod Re: Co to może być? Meteoryt czy coś od nas 28.01.13, 20:08
        Szukałem na necie jakiegoś podobnego od nas metalu, na którego magnes nie działa, przewodzi prąd, ma sporą wagę, i jest kruchy nic niesety nie znalazłem. Może znasz jakąś stronke gdzie można porównać me takie znalezisko. Po za tym około 8 miesięcy jest rozpołowione i nie zardzewiało???
        • dum10 Re: Co to może być? Meteoryt czy coś od nas 28.01.13, 20:57
          Pewnie stop aluminium.
          Kawalek silnika od traktora.
        • pomruk Re: Co to może być? Meteoryt czy coś od nas 28.01.13, 21:12
          Niestety, teraz mi żadna stronka nie przychodzi na myśl, poza tym sądzę, że tak po wyglądzie byłoby trudno rozpoznać... Nie zardzewiała, bo nie zawiera żelaza :) Sądząc po braku ferromagnetyzmu nie zawiera większej ilości żelaza, niklu, kobaltu.
        • zaczarowanypierniczek Re: Co to może być? Meteoryt czy coś od nas 29.01.13, 19:57
          Weź i wrzuc to do wody w jakims pojemniku z miarką, by zmierzyć objętość, a z tego gestość. Bedzie łatwiej zawęzić. I spróbuj odbić kawałek młotkiem tak by odsłonić troche świeżej powierzchni, bo inaczej nie ma co "paczać" ;P
          Jeśli mówisze że ciężkie to pewnie jest to jakas ruda, coś mi swita że jakiś z bardziej typowych minerałów rudnych robi sie biały na powierzchni wietrzenia. Jeśli to faktycznie jest ruda to miejsce Twojego zamieszkania moze podpowiedzieć ruda czego moze to być.

• atr50 Re: Co to może być? Meteoryt czy coś od nas 05.02.13, 05:52
      Z kształtu, wielkości i dość ostrego wykończenia jednej ze stron wynikałoby, że mamy do czynienia typowym narzędziem, które w kulturach paleolitycznych wykorzystywano przede wszystkim do obróbki skór upolowanych zwierząt. Tyle tylko, że... nie wygląda to na krzemień.
      Ale być może nasze "przodki" do swoich potrzeb potrafili dostosowywać także znalezione okruchy meteorytów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka