Dodaj do ulubionych

Straszydła

27.10.13, 12:34
z Rowu Mariańskiego

Z okazji nadchodzącego Halloweenu, podsyłam wizerunki strszydeł głębinowych, wymyślnie i szpetnie wykreowane przez przyrodę. Takie brzydactwa też wiodą swoje interesujące - dla nich - ciemnogłębinowe życie.

myscienceacademy.org/2013/01/10/creatures-from-mariana-trench
--
Są rzeczy na niebie i na ziemi, o których nawet Stanisławowi Lemowi się nie śniło
Obserwuj wątek
    • nikodem123 Re: Straszydła 27.10.13, 21:28
      al.1!

W przyrodzie nie ma niczego, co jest szpetne. Nie ma brzydactw.

To Ty nadajesz te określenia.
      A nadajesz je, bo spotykasz się z czymś nieznanym, dotychczas niewidzianym.
      To jest naturalny mechanizm obronny - wszystko, co nieznane może być zagrożeniem, więc wzbudza awersję.
      • al.1 Re: Straszydła 28.10.13, 16:08
        nikodem123 napisał:

> al.1!

Po ta exklamacja?

> W przyrodzie nie ma niczego, co jest szpetne. Nie ma brzydactw.

Na tej zasadzie nie mozna byloby powiedziec, ze kotek jest mily, ze piesek jest ladny, bo pewnikiem w przyrodzie nie ma piekna zgodnie z zasada równowaznosci ocen.

> To Ty nadajesz te określenia.

Tylko ja?

> A nadajesz je, bo spotykasz się z czymś nieznanym, dotychczas niewidzianym.

Widzialem wiele innych paskud (np. murena).

> To jest naturalny mechanizm obronny - wszystko, co nieznane może być zagrożeniem, więc
        > wzbudza awersję.

No wiec wchodzi jednak w gre jakas estetyka. Niemniej, ten mechanizm obronny zdecydowanie mi sie nie podoba. I mam prawo do takiej opinii.
        • nikodem123 Re: Straszydła 28.10.13, 18:41
          Zbyt ksobnie bierzesz moją wypowiedź.

Twój link nie działa, ale pod takim samym tytułem znalazłem to:
          imgur.com/a/xkfSv
          Więc mamy materiał fotograficzny nad, którym możemy dyskutować.

1.
          Dlaczego zdjęcie 3. i 6. są takie przerażające?

Słyszałem taką teorię, że boimy się zębów i oczu.
          Słyszałem nawet taką teorię, że nazwa proszku OMO została tak zaprojektowana, aby skupiać uwagę klientów: oko - zęby - oko. Jak dla mnie to było dorabianie ideologii do faktów.

Pies szczerzy zęby - na przykład.
          Tam mamy zęby wystawione na widok.
          Zauważ, że rekin, w porównaniu, wydaje się miłą rybką, a lew kociakiem, gdy tym czasem oba gatunki są o niebo bardziej niebezpieczne. Dlatego tak się dzieje, bo nie widzisz ich obnażonych zębów. Zauważ, że gdy oglądasz atak rekina, wtedy obnaża on swoje ząbki, to ciarki przechodzą. Gdy ratlerek cioteczki obnaża zęby - to też robi nam się nieswojo.

Teraz wyobraź sobie, że taką rybkę masz w akwarium. Oswoisz się z jej widokiem - przestanie być dla Ciebie paskudą.

Nie chciałem się znęcać nad Twoim postem, tylko zauważyć pewien mechanizm, że nieznane wzbudza odrazę, która jest rozsądnym zachowaniem, bo umożliwia uniknięcie kontaktu z zagrożeniem.

Pamiętam taki film wyprodukowany przez nazistów, który pokazywał Czarnoskórych Afrykanów. Przesłanie
          było jedno: patrzcie jacy oni są odrażający - patrzcie jak może degenerować się rasa ludzka. Czy dzisiaj Czarnoskórzy wydają się odrażający? Już nie. Masmedia oswoiły nas z widokiem ludzi o innej karnacji i proporcjach twarzy. Naomi Cambell stała się super modelką. Aborygeni, którzy według naszej percepcji urodziwi nie są, to jednak przestali odstraszać, odrzucać.

2.
          Oczywiście masz prawo odczuwać strach, obrzydzenie, czy cokolwiek widząc ryby głębinowe.
          Nie o to w poście mi chodziło.

Zdjęcie Hatchetfish straszy bardziej niż te upiorne białe maski w filmie "Krzyk". Może właśnie dlatego, że przywołuje obraz tamtej maski seryjnego mordercy.

Chciałem podjąć dyskusję na temat właśnie tego: dlaczego coś nas ze świata przyrody odrzuca, obrzydza, straszy?
          • al.1 Re: Straszydła 30.10.13, 16:52
            To o czym piszesz nie jest dla mnie ani novum, ani tego nie kwestionuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka