Dodaj do ulubionych

Pfizer kupuje Polocard

12.12.13, 22:47
Dzisiaj bylem w Polpharmie i dowiedzialem się ciekawej rzeczy. Polfa Warszawa sprzedawała Acard, a Polpharma - Polocard. Są to tabletki kwasu acetylosalicylowego (ASA). ASA, dawniej Aspiryna, w niskich dawkach ma własności, w skrócie, zapobiegajace komplikacjom sercowo-naczyniowym.
Otóż po przejęciu Polfy Warszawa przez Polpharmę, Urząd Antymonopolowy, słusznie, czy też nie, nakazał Polpharmie sprzedaż Acardu lub Polocardu, jako że ich udział w polskim rynku przekraczał 50%. Polpharma postanowiła Acard zatrzymać, a Polocard sprzedać. Dzisiaj dowiedziałem się, ze brand Polocard kupił sam Pfizer, a więc jedna z czołowych farmaceutycznbych firm na świecie. Jest to małe zwycięstwo niewielkiej polskiej firmy nad światowym gigantem.

Obserwuj wątek
    • pomruk Re: Pfizer kupuje Polocard 12.12.13, 23:16
      To raczej wiadomość z dziedziny gospodarki? Jeśli chodzi o aspekty naukowe, sprzeciw mój budzi sformułowanie "kwas acetylosalicylowy, dawniej aspiryna". Kwas acetylosalicylowy to nazwa chemiczna, aspiryna - późniejsza nieoficjalna nazwa pochodząca od Aspirin (R) - zastrzeżonej nazwy handlowej...
      • marek.zak1 Re: Pfizer kupuje Polocard 14.12.13, 21:15
        Nazwa - to dla lepszego zrozumienia dla ludzi mniej związanych z tematem. Jest to istotnie wiadomość z gospodarki, ale ma takze aspekt małego zwyciestwa intelektualnego, stąd tu je umiesciłem.
        • nikodem123 Re: Pfizer kupuje Polocard 14.12.13, 23:29
          Nie chcę być czepliwy, ale zwycięstwa, nawet małego, intelektualnego nie widzę.

Synteza aspiryny to rzecz banalna.

Polpharma już dawno się chełpiła, że bierze w beczkach od niej Bayer i komercjalizuje jako brandową Aspiryn.

Natomiast można malej Polfarmie warszawa pogratulować, że stworzyła brand, który zainteresował krajowego giganta - Polpharmę. Będo to jednak gratulacje w kategorii skuteczny marketing, a nie zdobycze intelektualne.

P.S.
          Aspiryna stała się określeniem takim samym jak: "potrzebowałem nowe adidasy - na szczęście w sklepie Nike mieli przecenę".
          • marek.zak1 Re: Pfizer kupuje Polocard 15.12.13, 19:03
            Problem nie w syntezie tylko w rejestrach w UE , Rosji, na Ukrainie etc. Brand z rejestrami i papierami przejął Pfizer i być może wzdroży go w wielu krajach na swiecie, co dla Polpharmy nie było mozliwe. Polocard moze być nawet dalej produkowany, jak dotychczas w Starogardzie.
            Ani Polfa Warszawa nie była taka mała, ani Polpharma, która ją przejęła gigantem. Współpracuję z tymi firmami od wielu lat. Sa to, dwie średniej wielkości generyczne firmy.
            Pechem Polfy Warszawa było tak długie przedłużanie prywatyzacji.
            • nikodem123 Re: Pfizer kupuje Polocard 16.12.13, 00:46
              Litości!
              Zarejestrowanie generyku aspiryny nawet w procedurze centralnej na całą EU to nie jest jakiś niebotyczny wyczyn. Tym bardziej dla Pfizera. No może z rynkami wschodnimi może, być może, być jakiś problem.

Polocard nie jest żadnym brandem. Nikt tej marki nie zna i nie używa, przynajmniej w Polsce. Oczywiście w jakiś sensownych ilościach.

Zadaj pytanie nawet na tym forum ile ludzi zna markę, słyszało o niej kiedykolwiek, a sam się przekonasz jaka jest siła tego "brandu".

A zresztą. Pfizer będzie komercjalizować brand wypracowany w Polsce. I co z tego? Wypromowanie brandu leku generycznego nie jest osiągnięciem naukowym lecz komercyjnym, marketingowym. Pfizer kupił nazwę na pudelku i nic więcej.

P.S.
              Polpharma całkiem nie dawno była number 1 albo number 2 (po Servier) na rynku polskim pod względem obrotów, więc przyrównywanie jej do Polfy Warszawa, to chyba jakiś "skrót myślowy".
              • marek.zak1 Re: Pfizer kupuje Polocard 16.12.13, 15:23
                Szanowny Nikodemie,
                Udzial Polpharmy w polskim rynku w 2010 roku to 5.2%
                www.paiz.gov.pl/files/?id_plik=19607
                Ty uwazasz, że nie jest to sukces, Polpharma wielu ludzi z branzy w tym ja uwazamy odwrotnie.
                Wlasnie wróciłem z rozmowy z wiceprezem zarządu Polpharmy, który równiez potiwerdzila te opinię.

• nikodem123 Re: Pfizer kupuje Polocard 16.12.13, 23:33
                  5,2% brzmi skromnie ale to wciąż jest 4. pozycja przed Pfizer, Roche, AstraZeneca, MSD. Tym czasem Polfy Warszawa nie ma w pierwszej dwunastce.

Pfizer łyknął źle wypromowany brand Polocard, to oczywiście jest sukces, ale sukces komercyjny, a nie naukowy.

Skuteczną promocja brandów w farmacji, szczególnie w dobie suplementów diety i "preparatów ziołowych, których działanie i dawkowanie opiera się na wieloletniej tradycji" (to definicja z ustawy), trudno traktować jako sukces naukowy. Często jest to sukces wręcz antynaukowy, vide preparaty na zaburzenia erekcji.

A tak przy okazji. Spotkałem zabawną historię - decyzję Głównego Inspektora Farmaceutycznego o natychmiastowym nakazie zaprzestania reklamy jednego z takich fiku - miku, suplementu diety.

Product Manager walnął w reklamie: "leczy zaburzenia erekcji". Skoro leczy, no to GIF zwrócił się z pytaniem do Prezesa Urzędu d/s rejestracji... czy ten preparat został zarejestrowany jako Produkt leczniczy. Ponieważ nie został zarejestrowany, to reklamy zakazał. Co nie niesie ze sobą większych konsekwencji. Natomiast Prezes skierował sprawę do prokuratury, że wprowadzono na rynek niezarejestrowany Produkt leczniczy - a tu już mamy paragrafy ciężkiego kalibru. :-D Do rejestru skazanych droga prosta.

P.S.
                  Dzięki za przesłany raport. Jest tam wiele ciekawych informacji, myślę, że nawet dla pozostałych uczestików tego forum. Nie byłem świadomy,że biotechnologów w Polsce produkuje się bez sensu w ilościach hurtowych na byle uczelniach.
                  • marek.zak1 Re: Pfizer kupuje Polocard 17.12.13, 10:32
                    Masz rację, nie jest to sukces naukowy, bardziej komercyjny ale też prestiżowy.
                    Biotechnologłów szkolą uczelnie, bo to dobrze brzmi, sa dotacje i inna kasa. Jak chcą pracować w zawodzie, muszą wyjechać. Najblizsza fabryka stricte biotechnologiczna, zresztą mojej firmy, w Czechach w Kourimie.
                    • nikodem123 Re: Pfizer kupuje Polocard 18.12.13, 01:01
                      No, widzisz. Cały czasz byliśmy zgodni.

Wątek o biotechnologach wyciągnę w nowy wątek, bo to ciekawa sprawa.
          • il_pino zagadzam sie 27.02.14, 13:19
            cóż to za zwycięstwo. jedna markę musieli sprzedać (bo obie razem to prawie cały rynek). zostawili sobie lepszą a na tej drugiej zarobili. dla pracowników żadna to różnica, dla pacjenta też (chyba że powalczą cenami) a dla prezesów - nie wiem .....
            • nikodem123 Re: zagadzam sie 27.02.14, 23:15
              Dla porządku.

Dla pracowników różnica znacząca:
              Polpharma zwolni, a
              Pfizer zatrudni.

Niekoniecznie tych samych.
              • marek.zak1 Re: zagadzam sie nie do konca 28.02.14, 11:44
                Istnieje duże prawdopodobieństwo, ze produkcja bedzie odbywała się na tych samych instalacjach w jednym z zakładów Polpharmy. W przypadku ewentualne globalizacji marki (big pharma juz dawno przeprosiła sie z generykami) produkcja moze ulec powiekszeniu.
                Obsługa tabletkarki i pakowaczki jest automartyczna, tak wiec moze chodzić o maksymalnie kilka osób.
                Polpharma płaci podatki w Polsce więc skorzystają właściciele i skarb państwa.
                A to na marginesie:

www.nutraingredients.com/Research/Strawberries-show-significant-heart-health-benefits-Human-data/?utm_source=newsletter_weekly&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BWeekly&c=EFXet%2FrL%2FKyUduFFNwqGR7qbd3N7GIQW

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka