Dodaj do ulubionych

Sędziwa Droga Mleczna

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.08.04, 18:08
Coś mnie się ten opis stworzenia nie zgadza z tym co mam napisane w jedynie
prawdziwej księdze.
Obserwuj wątek
    • Gość: mac ap Sędziwa Droga Mleczna IP: *.lom.vectranet.pl / *.lom.vectranet.pl 18.08.04, 18:10
      Nasza Galaktyka nieźle się trzyma, jak na taką staruszkę. Wciąż są zapasy
      wodoru i wciąż powstają nowe, młode gwiazdy.
      • Gość: gn0m Re: Sędziwa Droga Mleczna IP: *.wroclaw.mm.pl 18.08.04, 19:38
        I jeszcze pozera Obloki Magellana a za jakis czas (stosunkowo krotki) zderzy
        sie z Mglawica Andromedy. Ech, zaluje ze tego nie zobacze :(
    • Gość: studencik Re: Sędziwa Droga Mleczna IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.04, 20:24
      ano właśnie... mnie uczono do tej pory, że jak się gwiazda starzeje to SPALA
      lekkie pierwiastki - z wodoru powstaje hel, potem m.in. węgiel, a jak gwaiazda
      'dojdzie' do żelaza do umiera. a tu im więcej lekkich pierwiastków tym gwiazda
      młodsza
      • Gość: groszek Ano wlasnie, jakies bzdury. IP: *.ha.pwr.wroc.pl 19.08.04, 07:46
        No z tego co ja wiem, to wszystkie pierwiastki lzejsze od zelaza (wlacznie)
        powstaja w wyniku normalej ewolucji gwiazd. Dopiero te ciezkie powsrtaja jak
        odpowiednio duza gwazdka pierdyknie w wybuchu supernowej - ku uciesze
        wlascicieli kopaln manganu, utanu, cynku i olowiu.
        A moze nowe modele ewolucyjne przewiduja troche inny przebieg wydarzen?? Niech
        mnie ktos oswieci.

pozdrawiam
        mirek
        • Gość: ws Re: Ano wlasnie, jakies bzdury. IP: 213.135.35.* 19.08.04, 08:37
          No, ogólnie rzecz biorąc tak jest jak Pan mówi. Właśnie beryl (i następny bor)
          są tu wyjątkami - nie powstają w gwiazdach, tylko właśnie luzem - po prostu
          tworzą się bardzo trudno (między innymi dlatego po Wielkim Wybuchu tworzenie
          pierwiastków zatrzymało sie na licie). W gwiazdach, z helu (nr 2) powstaje od
          razu węgiel (nr 6). Poza tym niektóre izotopy lekkich pierwiastków też nie
          mogłyby powstać w gwiazdach pierwszej generacji, bo tworzą się podczas bardzo
          długo trwającego dołączania neutronów do jąder tlenu, azotu itp w atmosferach
          gwiazd (które muszą je więc zawierać już na początku życia gwiazdy, bo z jądra
          gwiazdy do atmosfery materia praktycznie się nie przemieszcza). Jest o tym
          trochę więcej w Wiedzy i Życiu, chyba z maja?
    • Gość: Finwal Re: Sędziwa Droga Mleczna IP: *.net.autocom.pl 18.08.04, 21:19
      A ja nie widzę sprzeczności.
      • Gość: LukiW Re: Sędziwa Droga Mleczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 22:49
        Czy się zderzy z M31 tego nie wiadomo dokladnie. MOże się miną, choć nawet jak
        się miną to ramiona spiralne się zniekształcą.
        Jak na razie to Magellany są galaktykami satelitarnymi Drogi Mlecznej, choć
        pewne strumienie są "zmieszane" z Milky Way. Nasza porzerwa wiele małych
        galaktyk, ostatnio w Małym Psie (gdzieś czytałem, że strumień galaktyki wpadł w
        odległości zaledwie 10 ly od Układu Słoneczego.
        Co rusz zostaje odkryta nowa czarna dziura... zycie się toczy, nasza Galaktyka
        wygląda tak jak by była w środku życia, a nawet może i mniej, bowiem cały czas
        się formuje.
    • guru_ji Re: Sędziwa Droga Mleczna 19.08.04, 09:53
      Droga Mleczna az tak stara? Poczulem sie zgrzybialy.
    • Gość: jankop żyd pieprzy.... przecież to ogórki IP: *.chello.pl 19.08.04, 10:39
    • Gość: Dawide - Ksiądz Re: Sędziwa Droga Mleczna IP: 82.160.16.* 19.08.04, 10:42
      Boś gamoń jakich mało. Pewnie spałeś podczas wykąłdów traktatu kreatologii i
      egzegezy ST. Teraz lepiej zamilcz i się doucz, Matołku.
      • Gość: Hiszpan 000834 Re: Sędziwa Droga Mleczna IP: 5.5.* / 80.58.33.* 19.08.04, 12:05
        Jak sedziwa jast droga mleczna tego nikt dokladnie sie nie dowie. Jedna wiem:
        teraz w Unii jest trodniej o prace niz jak PL nie byla w UE. Niech sobie pisza
        co chca, ale ja w tym roku bylem juz w wielu biurach w Hiszpanii i ciagle
        odmawiaja. Czego nie bylo w zeszlym roku!!! Moze jednak Andrzej mial racje???
        Zycie w Hiszpanii powoli zaczyna mie zmuszac do przejscia na jego strone.PS Ta
        wypowiedz mogla by nie przejsc na strnie politycznej,soorry Pozdrowienia dla
        cenzorow z GW
    • Gość: hm Re: Sędziwa Droga Mleczna IP: 5.3R2D* / *.lrz-muenchen.de 19.08.04, 12:14
      Nie podniecaj sie kolego tylko poucz sie, albo poczytaj encaklopedie - szczegolnie wytez swoj szary umysl przy hasle 'parabola', znaczenie nie zwiazane a geometria. Jestes smieszny ze swoimi pretensjami do wszechwiedzy. Gdybys sie interesowal to bys wiedzial, jak czesto sie zmieniaja paradygmaty naukowe. I bys wiedzial jak sie ma religia do nauki.
    • Gość: rypki Re: Sędziwa Droga Mleczna IP: *.chello.pl 19.08.04, 12:49
      Podoba mi się ta opinia :)
    • Gość: astronom Re: Sędziwa Droga Mleczna IP: *.32001-1-64736c11.cust.bredbandsbolaget.se 19.08.04, 14:47
      wszystko jest fantastyczne ale dziwie sie jednemu-jak mozna okreslic wiek
      wszechswiata nie wiedzac w czym on powstal__jakie zjawisko spowodowalo ze z
      niczego w niczym powstalo cos czego nikt nie jest w stanie zrozumiec.o key
      stworzono schematy matematyczne jak sama matematyke ktora uwazam za nauke
      umowna dajaca skutki z gory zalozone co daje tez efekty ale tylko na ziemi wiec
      podawanie informacji o wieku drogi mlecznej wszechswiata uwazam za paranoje
      tego nikt nie wie i nigdy nie bedzie wiedzial coz teorii mozna zawsze posluchac
      • Gość: I. Re: Sędziwa Droga Mleczna IP: *.spray.net.pl 19.08.04, 16:34
        Gdybys naprawde byl astronomem, to wiedzialbys "jak mozna okreslic wiek
        wszechswiata". Wiedzialbys tez, ze kosmologia wcale nie twierdzi, ze "z niczego
        w niczym powstalo cos". Prawdziwy astronom nigdy nie powiedzialby: "nikt nigdy
        nie bedzie wiedzial".
        • Gość: jankop pamiętam to wszystko, bo długo żyję IP: *.chello.pl 19.08.04, 17:18
      • Gość: Semafor Re: Sędziwa Droga Mleczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 22:23
        Nie wierzysz naukowcom? Nie jeździj samochodem, nie bierz lekarstw, nie zapalaj
        w nocy światła, a dom zbuduj z liści. Wtedy wszystko będzie proste. Problem w
        tym, kolego, że niektórym się w głowie mieści więcej niż tobie czy mnie.
      • Gość: Stanislaw S. Ja tez tak sie dziwilem dopoty nie zaczalem czytac IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 19.08.04, 22:39
        ksiazek zajmujacych sie tematem. Internet - widze, ze masz dostep. Zamiast sie
        zastanawiac poszukaj odpowiedzi. Fantastyczne jest to, ze ludzkosc, ktorej
        rozwoj intelektualny jako gatunku jset stosynkowo krotki (w porownaniu do
        chocby wieku naszej planety) potrafi juz wysylac obiekty poza Ziemie.
        Zobacz , Science, Discover, Astronomy, American Scientist itd.
      • Gość: NitaJerzy Ja już niczemu się nie zdziwię IP: *.toya.net.pl 20.08.04, 01:40
        Nawet gdy jakiś nawiedzony kosmolog ogłosi, że Droga Mleczna
        jest dużo, duuuuużo starsza niż ... Wszechświat.
    • Gość: pryncypaly Re: Sędziwa Droga Mleczna IP: *.ath.forthnet.gr 20.08.04, 15:43
      nie wiem dlaczego, ale zawsze kiedy czytam o rewelacyjnych odkryciach naukowych
      przychodza mi na mysl te miliony ludzi (ludzi!) ktozy umieraja z
      takich "niewyjasnionych" przyczyn jak na przyklad GLOD. Teraz znamy nareszcie
      wiek Drogi Mlecznej i dzieki temu nasze zycie zmieni sie na lepsze. Dodajmy
      jeszcze do tego zlote medale olimpijskie w plywaniu i chodzie na 50 Km, no i...
      JEST FAJNIE!
      • Gość: Najedzony do syta Re: Sędziwa Droga Mleczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 16:58
        Chcę tylko dodać,że co minutę na Ziemi z głodu umiera 46 osób.
        • Gość: LukiW Re: Sędziwa Droga Mleczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 18:51
          Przepraszam że się teraz wtącę, ale te ostatnie posty mają wspólnego z tematem
          tej rozmowy??
          A w czym ma się zmienić nasze życie? bo nie rozumiem tego.
      • Gość: I. Re: Sędziwa Droga Mleczna IP: *.spray.net.pl 20.08.04, 22:29
        Jezeli nie dostrzegasz sensu badan astronomicznych, to wypada tylko wspolczuc.
        Pisanie jednak, ze badania astronomiczne maja cos wspolnego z glodem na Ziemi,
        to juz objaw daleko posunietego debilizmu.
      • marekszyl Re: Sędziwa Droga Mleczna 21.08.04, 11:34
        Tak. TY sobie surfujesz po internecie, płacąc nie mało, a w Afryce dzieci
        umierają z głodu i też jest fajnie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka