Dodaj do ulubionych

Analiza instrumentalna

13.04.14, 20:28

gospelofjesusswife.hds.harvard.edu/testing-indicates-gospel-jesuss-wife-papyrus-fragment-be-ancient
Wniosek o tym, że Jezus miał żonę, wywiedziony przez profesorę teologii z Harvardu, oparty jest na następujących przesłankach:
-datowaniu papirusu
- widmach IR i ramanowskich wskazujących, że tusz jest zrobiony z tej samej substancji co w innych dokumentach pochodzących z VII-IX w.
Moim zdaniem w przytoczonym linku brakuje czasu wykonania napisu. Czy cos przeoczyłem?
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: Analiza instrumentalna 13.04.14, 23:15
      Sprobuj przeczytac jeszce sekcje pytan i odpowiedzi na stronie, ktora linkujesz. Wiele ci wyjasni i moze sam sprobujesz sobie odpowedziec na swoje pytanie.

Powodzenia!
      • w11mil Re: Analiza instrumentalna 13.04.14, 23:35
        Q&A: "the ink is probably from this time period as well"
        Skąd ten wniosek? Bo "carbon character of the ink matched samples of other papyri that date from the first to eighth centuries CE" (domyślam się, ze porównano widma atramentów a nie papirusów).
        Wątpliwość moja wynika z faktu, iż bez większych problemów mogę sporządzić atrament który by "matched samples of other papyri" . Powtarzam zatem pytanie: czy datowano atrament?

• dala.tata Re: Analiza instrumentalna 14.04.14, 00:28
          Swoim zwyczajem jestes nieuczciwy. Napisales, ze analiza wskazuje, ze jezus mial zone. W sekcji pytan i odpowiedzi jest wyraznie napisane, ze analiza nie wskazuje na taka teze. I tyle.

Sprobuj dyskutowac uczciwie. To nie boli.
    • jack79 Re: Analiza instrumentalna 14.04.14, 15:02
      żaden papirus mnie nie przekona ze słońce ma żone :)
      www.youtube.com/watch?v=RmcUig7xYYQ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka